Dodaj do ulubionych

coaching Wrocław i nie tylko

17.07.13, 22:14
Ja z nietypową propozycją smile
Rozmawiałam dziś o tym z Magdą Makaruk (Fundacja Wcześniak) i Beatą (MCM), grunt i poparcie jest, więc wykładam kawę na ławę.

Oprócz tego, że jestem mamą wcześniaka: 5-letniego Filipa, jestem też trenerem i coachem. W trakcie międzynarodowej akredytacji w ICF (www.icf.org.pl ). Praktykuję od kilku lat, ale teraz mam tzw. godziny do wypracowania z klientami, które "liczą" mi się do egzaminu we wrześniu.
Do tego czasu, w ramach ww. mam pulę godzin, które mogę przepracować "pro bono" lub w symbolicznym barterze. (patrz: akcja Coaching za książkę na Facebook-u)
Pomyślałam o fundacji Wcześniak, o rodzicach wcześniaków, którzy muszą konkretne pieniądze wydać raczej na rehabilitację, czy choćby wspólny wyjazd z dzieckiem, a własny rozwój i przyjemności są na końcu listy płatności. Także o tych, których wcześniaki idą do przedszkola i... może pora zająć się nareszcie trochę sobą wink smile

Moja propozycja jest taka:
chciałabym na początku sierpnia zorganizować we Wro bezpłatne szkolenie/wykład/warsztat nt. coachingu: kiedy się przydaje, jak wygląda proces coachingowy... będzie można określić najważniejsze rozmiary swojego rozwoju, a to jest podstawa do ew. dalszej pracy coachingowej, gdyby ktoś chciał skorzystać.

I pytanie do Was, badające "rynek"wink Czy są chętni? Czy temat jest dla Was interesujący? Jakie macie pytania?

Na razie jeszcze mogę kogoś wpisać na sesje bezpłatne, a jeśli nie będę już mogła na bezpłatne, to podepnę pod Coaching za książkę. W każdym razie to nie 300 zł za godzinną sesję z coachem po akredytacji, bo takie są ceny rynkowe we Wro...
Jeszcze jedno: sesje prowadzę też przez Skype'a, więc oprócz szkolenia, które będzie we Wro, oferta dotyczy nie tylko Dolnoślązaków smile

Najważniejsza sprawa: coaching to nie terapia. Zdarza się, że w trakcie procesu coachingowego widzę, że klienta blokują nie tyle własne przekonania (z tymi można popracować coachingowo), co traumy z przeszłości. Wtedy jednak sugeruję terapię. Bo terapia zajmuje się także przeszłością, coaching skupia się na teraz i do przodu. Pozwala określić własne cele, przyjrzeć się im z każdej strony, zadać sobie mnóstwo ważnych pytań, oswoić własne obawy i przełamać "odkładanie ważnych spraw na później"... itd.
Więcej: zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,130513,14036357,Coaching___sposob_na_poprawe_jakosci_zycia_.html?as=1

Ale się rozpisałam...
Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • qqlina Re: coaching Wrocław i nie tylko 18.07.13, 20:26
      brzmi ciekawie. niestety w pierwszy weekend sierpnia wyjezdzam z wrocka na dluzej wiec sie nie zalapie. czy oferta dotyczy tylko mam wczesniakow idacych do przedszkola, mam wczesniakow czy ogolnie mam i przyszlych mam?

a jakby to wygladalo przez skypa? rowniez mozliwa jest sesja "promocyjna"?
      chodzi o 1godz? i w trakcie tej 1godz jestes w stanie pomoc ocenic cele itp?
      • doroszka Re: coaching Wrocław i nie tylko 19.07.13, 10:44
        Oferta dotyczy z założenia rodziców - a więc mam i ojców wcześniaków, obojętnie czy pracujących czy nie, zmagających się z niepełnosprawnością w rodzinie, czy też nie... ale jeśli zdarzy się jakaś przyszła mama oby-nie-wcześniaka wink czy też tato, to też mogę objąć programem.

Przez skype'a wygląda to tak samo, jak w realu smile bo po prostu rozmawiamy, tylko z kontaktem wzrokowym jest problem, jak to przez skype'a wink

Pierwsza sesja jest kontraktowa i zapoznawcza. Muszę poznać swojego klienta, a klient musi ode mnie usłyszeć, czego może się spodziewać na sesjach, że ma gwarantowaną poufność, brak oceniania.... itd. Rzadko w tę godzinę da się "wcisnąć" diagnozę celów, ale można zrobić wstępną na podstawie wartości ważnych dla klienta, a na następnych sesjach bazować na tym.
        Te wszystkie rzeczy chciałabym omówić i zrobić na tym spotkaniu/szkoleniu/warsztacie, więc osoby chętne na udział miałyby w zasadzie podstawy sesji promocyjnej zrobione smile

Co do pierwszej sesji promocyjnej przez skype'a - możemy tak zrobić.
    • doroszka Re: coaching Wrocław i nie tylko 23.07.13, 18:55
      Szkoda, że taki mały odzew.
      W takim razie zwrócę się do innych fundacji i stowarzyszeń - może będą zainteresowane szkoleniem...
      Tym bardziej, że to za darmo, a bardzo wartościowe rzeczy.

Gdyby ktokolwiek chciał na sesję - zapraszam smile jeszcze do końca sierpnia za bezcen wink
    • phere_nike Re: coaching Wrocław i nie tylko 23.07.13, 23:19
      Doroszka,
      nie rozumiem - czego dokładnie dotyczy twoja propozycja. Czy chodzi o szkolenie nt.coachingu+godzinna sesja? Co dokładnie masz na mysli pisząc "sesja"? Temat jest interesujacy, ale jak dla mnie troche niejasno opisany.
      • doroszka Re: coaching Wrocław i nie tylko 24.07.13, 09:17
        Szkolenie (taki wykładzik z elementami warsztatowymi, więc może z powodzeniem zastąpić sesję wprowadzającą) za darmo - to pewne. Tylko musi się zebrać min. 8 osób.

Sesja to 1 spotkanie (45 - 75 min zwykle), a kilka sesji to proces, zbudowany wokół jakiegoś celu klienta, nad którym chce popracować.
        Cele mogą dotyczyć różnych rzeczy. Najlepiej jest to chyba wyłożone na stronie ICF-u:

icf.org.pl/pl79,coaching.html
        Jeśli chodzi o odpłatność za sesje: ja określoną ilość sesji dzięki zgodzie ICF-u dla certyfikujących się w ramach mojego planu mogę zrobić za darmo - a że odezwałam się do jeszcze innych organizacji, to ta ilość się kurczy.
        Jeśli darmowych zabraknie, mogę kogoś dołączyć do akcji Coaching za książkę (info na Facebooku: www.facebook.com/icfcoachingzaksiazke?fref=ts)
        gdzie za sesję płaci się książką z listy coacha - kupioną i często przeczytaną: koszt ok. 60 zł.
        Jeśli nie za książkę, to inny barter (ja z jedną klientką np. wymieniam się za doradztwo aranżacyjne przy remoncie domu, a z inną za naukę tworzenia zaawansowanych prezentacji...itp.).
        W innym wypadku mogę dać tylko 50% rabat - czyli 100 zł. za sesję.

I dlatego na Wcześniakach "ogłosiłam" propozycję w pierwszej kolejności - żeby była większa szansa na skorzystanie, jeśli ktoś jest zainteresowany.
        Czas mnie goni, więc info poszło już też gdzie indziej...

Pytajcie, jeśli jeszcze coś budzi Waszą wątpliwość smile
        • mama-cudownego-misia Re: coaching Wrocław i nie tylko 24.07.13, 11:35
          Rozesłałam reklamę Twoich sesji po znajomych, ale mam wrażenie, że się czają smile
          Ciekawe, że wśród moich znajomych "z poprzedniego życia" (niedzieciatych) jest taka moda na coaching, a rodzice małych dzieci uważają, że ze wszystkim powinni sobie poradzić sami.
    • ptysza Re: coaching Wrocław i nie tylko 12.08.13, 15:59
      ja bym była chętna, tzn wszystko zależałoby od terminu

jak sprawa wygląda na dzień dzisiejszy? są jeszcze wolne bezpłatne miejsca?

Pozdrawiam serdecznie, Magda
      • doroszka Re: coaching Wrocław i nie tylko 13.08.13, 09:40
        Dla wcześniakowych nie robię jednak szkolenia, bo podaż nie spotkała się z popytem wink

Ale zapraszam dziś do Infopunktu:
        lokietka5.pl/Aktualnosci_142
        Jeśli będzie więcej chętnych na drugą grupę (a wiem, że popyt jest), powtórzę inicjatywę.
        • ptysza Re: coaching Wrocław i nie tylko 13.08.13, 10:37
          Niestety nie dam rady dzisiaj, bo dziecko w żłobku do 16 jest, a mąż w pracy

ale będę próbowała monitorować Twoje posty, może na coś uda się załapać wink

Jestem obecnie na takim rozdrożu, że nie mam pojęcia co ze sobą zrobić, czy szukać pracy, czy zakładać coś swojego czy uciec na koniec świata wink

Pozdrawiam
          • doroszka Re: coaching Wrocław i nie tylko 13.08.13, 11:14
            Mejla używasz gazetowego? smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka