01.12.13, 20:12
stosowalyscie moze ten antybiotyk? mala dostala na bol gardla.ja bylam chora i Hana zalapala.ciagnie sie to juz 3 tygodnie. wreszcie dostala ten lek.cos jeszcze do psikania, syropek , bio gaje.... gardlo ja dalej chyba boli.po pierwszej dawce dostala jakies plamki na nozkach,sa rzadkie kupy,chyba boli brzuszek i co gorsza przestala jesc......pije tylko rano, wieczorem i 2 w nocy butle kaszki.przez caly dzien nic nie chce tknac.ani czekolady .nic nie wlozy do buzi!!!!! wczesniej jadla cos co 2 , 3 godz..tak od zawsze.niewiele ale zawsze.jeszcze nie dawno przychodzila do kuchni sama i wolala:am, am..mala ma 2,5 roku, zaczynala od kila , doszla do 12.400! teraz schudla .nie wiem czy to ma zwiazek z lekiem, czy jeszcze z gardlem, czy to moze pecherz , bo jak chodzi bez pieluchy to sika obficie co 15, 20min.i nie zdazy nigdy na nocnik.moze zapalenie pecherza? czekam do polowy tygodnia-tyle dziala lek i ide znowu do lekarza..... nie podoba mi sie to.....macie jakies doswiadczenie z tym lekiem? a moze to przez gardlo.hana nigdy nie chorowala, nie miala nawet goraczki i nie wiem jak to sie do czego teraz ma a panikowac tez nie chce sad dzieki!
Obserwuj wątek
    • macumi Re: sumamed 01.12.13, 20:39
      Ale o co właściwie pytasz?
      Tak, sporo dzieci dostawało summamed, sporo też nie je i chudnie w chorobie, ale to się w żaden sposób nie przekłada na stan i objawy Twojego dziecka.
      To nie są zreszta pytania na forum, bo przecież nauczycielka czy sprzedawczyni nie powie Ci, jakie objawy sa niepokojące i jak powinnas leczyć dziecko. Powinnas być w kontakcie z lekarzem, i jeśli objawy Cię niepokoją, zgłosić się do niego wcześniej, albo chociaż zadzwonić do przychodni i zapytać, czy masz się pojawić/zrobić badania/obserwować i jakie objawy powinny Cię skłonić do szybszego kontaktu.
      Tylko ułóz sobie jakoś zwięźle niepokojące objawy (te plamki, sikanie itd.), żeby lekarz się połapał, co się dzieje.
      • aga-600 Re: sumamed 01.12.13, 20:41
        chodzilo mi o wasze doswidczenie z tym lekiem i jak to bylo u was ......
        • macumi Re: sumamed 01.12.13, 21:01
          Ale co Ci to da? Każde dziecko jest inne, a każdy z opisanych przez Ciebie objawów, nawet te plamki, może być zarówno niewinny, jak i potencjalnie groźny.
          To jest antybiotyk i jako taki ma prawo wywoływac pewne bardziej lub mniej niepożądane rekacje (jakie, wyczytasz w ulotce), które jednak powinny Cię zachęcić do kontaktu z lekarzem, bo tylko on jest w stanie zadecydować, co robić. No przecież Cię nie skrzyczy...
    • beeti137 Re: sumamed 02.12.13, 07:35
      Nam nie pomógł na zapeleni oskrzeli. Wylądowałyśmy w szpitalu i tam powiedzieli że odchodzi się od podawania summamedu małym dzieciom. Nie wiem niestety dlaczego, nie dopytałam. Moja też ma 2,5 roku. Z kolei 2,5 latek sąsiadów już chyba 3 razy miał podawany summamed i wsio było ok. Ani ja ani sąsiadka nie zauważyłyśmy ekektów ubocznych o których piszesz.
      • aga-600 Re: sumamed 02.12.13, 10:09
        dzisiaj w poludnie ide z mala do lekarza.kolejma noc czesto placze przez sen ,spi niespokojnie itd.a dziasiaj zaczela pokazywac ze boli ja przy sikaniu!!!!! wydaje mi sie , ze pecherz......miala latem infekcje..... ja wpadam powoli w nerwice bo dopiero oduczamy sie od pieluch a Hana za nic w swiecie nie chce sikac jak ma podklejona dupeczke nad ranem albo pojemnik w nocniku.wstrzymuje mocz nawet do poludnia! od dwoch dni chce zlapac ale przypomina to jakas masakere.poradze sie lekarza co robic.
        • macumi Re: sumamed 02.12.13, 10:15
          Skąds to znam wink
          Zawsze możesz wyszorować nocnik, wyparzyć go porządnie wrzątkiem, umyć pupencję i potem przelac za pomoca sterylnej strzykawki. Na posiew się nie nada raczej, ale na badanie ogólne ujdzie.
          • aga-600 Re: sumamed 02.12.13, 10:24
            dzieki, tak tez chyba zrobie.chociaz na ogolne badanie moze sie udasmile musze kupic tylko strzykawke......dobry pomysl .dla mnie mniej nerwow i dla malej mniej stresu.
            • macumi Re: sumamed 02.12.13, 10:37
              Jesli dobrze wyparzysz i wysuszysz bez dotykania nocnika, to jedyne, co w badaniu ogólnym może Ci wyjść przekłamane, to ilosć bakterii, ale to nie jest jedyny wyznacznik stanu zapalnego.

Poza tym to przekłamanie jest niewielkie - robiłam takie badanie Gosi, jak tylko wyglądała na zmarnowaną, i jeśli mocz był ok, to i bakterii wychodziło niewiele, pomimo nieprawoidłowego sposobu pobrania.
              • aga-600 Re: sumamed 02.12.13, 15:25
                masz racje.pytalam dzisiaj lekarke to mowila , zeby z nocnika nie brac moczu ale tez zeby podkleic dupke jak bedzie co zaraz po myciu, czyli np.nad ranem , bo tylko wieczorem umyta pupa nie moze byc.ja juz robilam badanie-wieczorem umylam, nad ranem podkleilam-nic lekarzowi nie powiedzialm, wyszly bakterie ale nie swiadczyly one o infekcji, bo inne sa jej wyznaczniki.wiec bylo ok.jak hana miala stan zapalny to miala straszne podwyzszone cos innego..... wiec moze z nocnika skorzystam jak nie nasiusia do woreczka.a tak poza tym to moja lekarka dziasiaj mnie tak zdenerwowala...jak zapytalam czy bedzie tez trzeba posiew to naskoczyla na mnie i dala wyklad, ze u takiego malego dziecka sterylne pobranie moczu nie jest mozliwe i zawsze jakies bakterie sie wychoduja... a jak powiedzialm, ze hana od tygodnia nic nie je poza kaszka rano , wieczorem i w nocy a ja nie wiem czy cos jej nie jest, czy cos ja nie boli, to orzekla ze ma focha i mam kaszki nie dawac.jak zglodnieje , to bedzie jesc wszystko!!!!!!!chyba zmienie lekarzasad
                • macumi Re: sumamed 03.12.13, 07:21
                  Tez nie byłam pewna posiewów, jak córa była w takim wieku, bo nawet woreczek jednak przyklejony do zadka, a bakterii nie zmyjesz. Poza tym na posiew się kilka dni czeka.

Lekarke możesz zmienić, chociaż ogólnie ma rację. Jak gardło boli, albo w ogóle jak jest infekcja, dzieci potrafia nic nie jeść. Ważne, żeby piła.
                  U mojej córy działało też podawanie chłodniejszego jedzenia, bo to znieczulało gardło.
                  • aga-600 Re: sumamed 04.12.13, 18:21
                    mocz-po kilku godzinach 'lapania'udalo sie ....wyszedl idealnie, nie bylo nawet bakterii.super.ale jutro i tak idziemy do lekarza.ja jestem podlamana .myslalam , ze to wina chorego gardla, antybiotyku ale nie z tego.hana jadla ladnie=nie cudownie ale jadla.ladnie przybierala na wadze i nie przejmowalam sie tym , ze na obiad je zawsze tylko rosl z makaronem. od dwoch tygodni-rano butla kaszki-czasem nie pelna, po poludniu wyskubie bulke albo jogurcik i przed spaniem kaszka, czasem w nocy tez bo obudzi sie strasznie glodna.nie wiem co sie dzieje.jaka tego przyczyna? o co chodz???? lekarka powiedziala ze ma focha ale dzisiaj dzwonilam do niej i kazala mi przyjsc jutro, mowi , ze moze pasozyty albo ja jeszcze raz zbada i zobaczy..... sama nie wiem , moze to przejsciowe ale jezeli dziecko je normalnie , co 2, 3 godz.i nagle przestaje to chyba cos musi sie dziac.jestem podlamana.to taka chudzina ...... czy u kogos cos tez takiego bylo???? i zaznaczam , to nie to , ze mala je czy czegos tam nie je. ona wlasciwie od dwoch tygodni nie wcale , poza mala iloscia kaszki!!!!! poradzcie cos!!!!nie wiem czy lekarka znowu mnie nie pozbedzie.
                    • macumi Re: sumamed 04.12.13, 18:47
                      To wtedy, jesli uważasz, ze dziecko chore, musisz iść prywatnie. Jednak jak rozumiem infekcja była niedawno, do tego dopiero co skończyła brac antybiotyk... No niestety, w chorobie dzieci jedzą mniej i chudną. Ja bym do lekarza poszła, ale próbowała jeszzce odczekac, dawac to, co lubi...
                      • aga-600 Re: sumamed 04.12.13, 18:56
                        Zrobimy badani krwi,i jeszcze poczekam.moze samo jakos minie....oby.ale naprawde nie chce nic poza mala iloscia kaszki,jogurtem i wyskubie jeszcze polowke bulki.to absolutnie wszystko.na caly dzien.jestem przerazona.zostaje mi chyba jedynie czekanie....no chyba ze jutro cos lekarka wymysli.
                        • aga-600 Re: sumamed 08.12.13, 18:19
                          dziewczyny,pomocy......moja hana dzisiaj odmowila calkowicie jedzenia! ostatnie tygodnie jadla tylko3 porcje kachy na dobe i koniec.lekarka powiedziala, ze ma focha to nie je i zeby jej nawet kaszki nie dawac tylko normalne sniadanie, obiad......dzisiaj nie je juz nic.nic.pije tylko wode i sok.jest dobe bez jedzenia!!!!! nie ma goraczki, gardlo juz chyba wyleczone.nie wiem co sie dzieje.... jestem naprawde zdolowana.nawet na kaszke nie chciala spojrzec.jutro znowu do lekarza a jak mnie splawi to szukam innego.ile tak dziecko wytrzyma bez jedzenia? co sie dzieje? nigdy tak nie mielismy.......przeciez ona oslabnie.musi byc tego jakas przyczyna.....masakra.i teraz wmawiac lekarzowi ,ze dla nas to jej zachowanie jest problemem, ze sie martwimy i ze trzeba cos zrobic!!!!!! w tamtym tygodniu zbyli na nas 2 razy , bo osluchowo czysta, mocz ok i nic nie widza..... a ja juz dzisiaj cala w nerwach!!!!!mial ktos podobna sytuacje?
                          • macumi Re: sumamed 09.12.13, 11:03
                            A co Ci a podobna sytuacja? Przecież przyczyn niejedzenia może być dziesiątki sad

Nie pytaj dziewczyno na forum, tylko leć zrobic badania (CRP, morfologia) i leć z tym do lekarza. Nie ejsteś skazana na jednego, chyba że mieszkasz w jakiejś naprawdę małej miejscowości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka