Dodaj do ulubionych

dieta wcześniaka

01.04.14, 14:03
Witam mam pytanko jak rozszerzałyście dietę waszych wcześniaków które były na piersi tylko...zgodnie z wiekiem korygowanym czy irodzeniowym??? U nas aktualnie będzie urodzeniowe 5 miesiecysmilekorygowane 3,buziaki
Obserwuj wątek
    • anias2000 Re: dieta wcześniaka 01.04.14, 17:51
      W planach było 6 miesięcy wyłącznie na cycu, w siódmym rozszerzanie. Ale nie radziliśmy sobie z anemią, więc rozpoczęłam rozszerzanie w 6 miesiącu.
      Korygowane miesiące oczywiście
    • macumi Re: dieta wcześniaka 01.04.14, 19:54
      Najczesciej zgodnie z urodzeniowym albo w połowi drogi pomiędzy, ale jeśli dziecko ma jakiekolwiek problemy, to moze być przydatne opóźnienie (szczególnie po NEC) lub przyspieszenie (zaparcia, anemia). Gorąco zachęcam Cie, żebys nie decydowała sama, bo kazdy wcześniak jest inny - zdaj się tu na pediatrę i na dziecko (jeśli będzie pluło, to nie jest gotowe)
    • eda321 Re: dieta wcześniaka 01.04.14, 21:44
      U nas było wg wieku urodzeniowego ale pod kontrolą neonatologa - tzn. on zdecydował, mniej więcej kiedy co włączamy. Tak jak pisze Macumi najważniejsze jest w jakim stanie jest dziecko, co przebyło i jak jest mu potrzebne rozszerzenie diety. O tym najlepiej zdecydować w porozumieniu z lekarzem.
      • passsoa85 Re: dieta wcześniaka 01.04.14, 22:42
        Dzięki za odpowiedzi jakiś obraz się klaruje w mojej niewiedzy,zobaczę co powie nam lekarz mam wizytę w piątek,mały ma się dobrze ,miał podejrzenie neutropenii ale było to wczesniacze i wróciło do normy jak się miał urodzić,anemie miał ale też jest ok teraz,przepuklina pepkowa się wchłonęła,jak narazie rozwija się dobrze oby tak zostało...ps.miał zapalenie oskrzeli ostatnio ale taka inwazja infekcji była,zaraziła go siostra byliśmy w szpitalu ale zniósł dobrze,jadł normalnie,takie mam wrażenie ze jest ciągle głodny...
        • anias2000 Re: dieta wcześniaka 02.04.14, 17:53
          Jak najbardziej skonsultuj z lekarzem - w końcu po to tam siedzi smile
          Fajnie, że się dziecko ładnie rozwija smile Powodzenia.
          • passsoa85 Re: dieta wcześniaka 05.04.14, 16:33
            hej bylam u pediatry i po świętach jemy pierwszą zupkę jarzynową samą bez glutenu, który dopiero za miesiąćsmile

mam pytanie czy któraś podawała SINLAC dodatkow przy karmieniu piersią? chodzi o to że maly jest na piersi i mało śpi i pediatra poleciła właśnie to coś
            • macumi Re: dieta wcześniaka 08.04.14, 20:30
              Ja podawałam i mi sie uczuliła, ale pediatra twierdził, ze pierwszy raz widzi dziecko uczulone na mączkę drzewa świętojańskiego. Możesz tym zupke zagęścić, podać zamiast kaszki, a nawet upiec z tego placki.
        • ncewa do passsoa85 08.04.14, 11:39
          hej, ja mam do Ciebie pytanie o to zapalenie oskrzeli, mam dziecko w tym samym wieku i tez starszak zaraził wszystkich jakims choróbskiem z przedszkola i mała ma teraz zapalenie oskrzeli, jest w domu, ma antybiotyk, lekarz powiedział ze jak w ciagu 2 dób nie rozwinie sie zapalenie płuc to nie trzeba bedzie iść do szpitala. Ile trwało u Was leczenie? Mała jest po 3 dawkach antybiotyku i strasznie kaszle, widac ze ja to boli jak kaszle.
          A co do diety my jak sie wyleczymy mamy zaczac podawac soczki, bo ona kupki robi bardzo rzadko, raz na tydzień. Co do jedzenia jeszcze poczekam bo łyżeczką nie widze zainteresowania, lekarstwo ciezko podac bo pluje, ale to lekarstwo to nikt nie lubi...
          • passsoa85 Re: do passsoa85 08.04.14, 12:07
            hej

u nas było tak

tydzień w szpitalu, antybiotyk, mokry brzydki kaszel utrzymywał się z 5 dni jak nic + inhalowali go sola fizjologiczną a potem ja w domu go inhalowałam to jest super na kaszel i oklepywanie, noszenie na rękach żeby ta wydzielina schodziła po 7 dniach było czysto, dacie rade jest antybiotyk to pomoże, powodzenia

odnośnie kupki u nas to samo raz na 10-14 dni ale normalna bez bóli, kolek czy wzdęć i myśle jak wejdzie jabuszko bedzie lepiej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka