14.08.05, 12:25
Od drugiego miesiąca życia wedle zaleceń pediatry moja córcia bierze witaminę
A + D3.
Niedawno byliśmy u neurologa, no i pani doktor dołożyła jej jeszcze witaminę
E, witaminę B6, i Cebionmulti. No i przeczytałam na ulotce, że w tym
Cebionmulti jest witamina B6 i D3. Czy to nie za dużo dziennej racji tych
witamin? Bo chyba te witaminy można przedawkowac i cos z tego tytułu się
dzieje. No i teraz nie wiem czy podawac wszystko czy z czegos zrezygnowac.
Hm...
Obserwuj wątek
    • agulka2525 Re: Witaminy 14.08.05, 12:33
      Zasięgnij porady innego lekarza, wydaJE MI SIĘ, ŻE TO ZA DUŻO, CEBIONMULTI
      CHYBA BY WYSTARCZYŁ...
      • olina77 Re: Witaminy 14.08.05, 21:12
        Mój synek (3,5 m-ca, korygowany 1,5 m-ca) ma przepisane:
        1x5 kropli Cebion
        1x5 kropli Cebion Multi
        1x35 kropli Ferrum Lek (żelazo)
        2x0,5 tabletki wit. B1
        2x0,5 tabletki wit. B6
        1x2 krople wit. D3
        Teraz jeszcze dostaje 3x1/3 tabletki Furaginu z powodu bakteri w moczu.

Też mi się wydaje, że strasznie tego dużo. Część przepisała pediatra, część
        neurolog. Niby po parę kropelek, ale w ciągu doby robi się tego konkretna ilość.
      • agulka2525 Re: Witaminy 05.09.05, 17:13
        Dziewczyny, uważajcie na Cebionmulti, właśnbie się dowiedziałam, że nie powinno
        się go podawać dziecku, bo to za duża mieszanka różnych witamin i trudno tak to
        wymieszać, żeby dziecko dostało odpowiednią ilość potrzebnych witamin, nasza
        pediatra (rewelacyjna!) powiedziała, że wszystkie witaminy muszą być podawane
        oddzielnie i tak my podajemy 1 kroplę Vigantolu, 1 kroplę witaminy E, 2x
        dziennie po 7 kropli witaminy C (cebion), pół tabletki kwasu foliowego, pół
        tabletki witaminy B6 i 2 x dziennie po 1,5 ml. żelaza. VIGANTOL jest to
        witamina D3 stosowana w profilaktyce krzywicy, najczęściej do
        drugiego roku życia. CEBION MULTI jest to preparat wielowitaminowy zawierający
        w składzie witaminę A, B1, B2, B6, C, E oraz D3. W związku z tym jednoczesne
        podawanie obu tych preparatów może spowodować przedawkowanie witaminy D3.
    • axamit1 Re: Witaminy 14.08.05, 21:24
      co kraj to obyczaj wink
      Pediatra w Krakowie przepisala Krystianowi (wowczas 2 miesiecznemu, waga okolo
      2 kg) vigantol, cebion multi, kwas foliowy, zelazo... pare tygodni pozniej
      przyjechalismy do Niemiec i tutejszy pediatra od razu kazal wycofac preparat
      multiwitaminowy (owze cebion wlasnie)-twierdzac, ze niemowleciu karmionemu
      mlekiem matki badz mieszanka takie preparaty w ogole nie sa potrzebne, a wrecz
      moga zaszkodzic-wlasnie przez ich nadmiar! jako suplement przepisal jedynie
      wit. D3 i to w dawce "uderzeniowej" (1000 i.e. czyli 0,0250 mg
      kolecalcyferolu), bo okazalo sie ze dawka przepisana przez krakowska lekarke
      byla za niska...
      • mamaemmy Re: Witaminy 05.09.05, 21:48
        My bierzemy i cebion multi i vigantol i zelazo(juz nie)i kwas foliowy i cebion..Wszystko przepisali nam lekarze z poradni wczesniaczej w Krakowie-czyli tacy,którzy od lat zajmują się wcześniorkami,więc chyba wiedzą co podają...
        Ja już przestałam czytać opracowania na takie tematy,wolę zaufać lekarzom.
        U nas tylko neurolog załamała ręce jak braliśmy za dużo witaminy D3czyli vigantolu(to akurat wymysł był jednej pediatry i wolałam to skonsultować z neurolog od wczesniaków).

Więc możesz,owszem zapytać innego lekarza,ale najlepiej takiego co się wczesniakami opiekuje i ma doświadczenie.
        • agulka2525 Re: Witaminy 06.09.05, 08:52
          Ta doktor o której piszę to jedna z najlepszych neonatologów w Polsce, rób jak
          uważasz, ale ja wolę zaufać doświadczonemu lekarzowi, a jej słowa potwierdza
          neonatolo z IMiDZ, nie wolno przesadzać z witaminami (je też można
          przedawkować), a już szczególnie należy uważać na witaminę D3
    • tiya Re: Witaminy 07.09.05, 18:42
      Natala nigdy nie brala preparatów multiwitaminowych. Kiedy byla jeszcze w
      szpitalu, dostawala A,E,C,D3 i żelazo osobno w kropelkach. Potem lekarz kazał
      odstawic wszystko, zostawic tylko d3. Tę skończyla na dobre przed wakacjami w
      tym roku i teraz dajemy tylko wibowit do picia jak nam sie przypomni smile
      • tiya Re: Witaminy 07.09.05, 18:43
        Tfu, jakie wszystko :0). D3 i zelazo nam zostało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka