Dodaj do ulubionych

Rozmiękanie kości - wynik szybkiego wzrostu

03.03.06, 14:30
Mój synek poprostu nie nadąża... ale sytuacja się stabilizuje i główka znaczącą stwardniała od 20 lutego, tak jakby skończył się ten największy skok w rozciąganiu kości...

Dziś z ciekawości położyłam go w przychodni do zmierzenia... wprawdzie nie chciał sie do końca rozciągnąć ale ma nie mniej niż 60-62 cm a przy wypisie 14 grudnia miał 48 cm...

Do tego jeszcze waga... od 20 lutego (11 dni) przytył kolejne pół kilo i waży już 5 kg, co mnie szalenie zdziwiło gdyż były to dni jego choroby w trakcie której wymiotował i miał potworną biegunkę... byłam pewna że schudnie...

Trzeba kontrolować jego wzrost bo właśnie jego szybkość jest sprawcą braku wapnia i fosforu, a raczej ich niedoboru...

Dowiedziałam sie też ze do poradni metabolicznej czeka się 3-4 miesiące i dostaliśmy numer na to by dostać się tam "prywatymi" kanałami... ciekawe ile będzie nas to kosztować...
Obserwuj wątek
    • aga_aga75 Re: Rozmiękanie kości - wynik szybkiego wzrostu 03.03.06, 14:33
      Ale ma tempo przybierania! Moja mała ostatnio przybrała pół kilo przez miesiąc!
      Fakt że ma już prawie 8 m-cy więc pewnie też dlatego wolniej przybiera.

Gratuluję końca kłopotów z kosteczkami.
    • anetka110 Brzdac. 03.03.06, 17:15
      Ja odnosnie zapisow do por.metabolicznej.Mam bezposredni numer tel.do pani
      doktor w CZD w Wawie..Nie ma az takiego problemu z zaspisem bo p.doktor
      przyjmuje wczesniaki i dzieci ze szczegolnymi problemami w trybie
      przyspieszonym...przynajmniej ja nie mialam problemu z zapisaniem na wizyte..no
      z tym ze umawialam sie telefonicznie bezposrednio z lekarzem ktory szczegolowo
      pytal o poprzednie wyniki.A jesli chodzi o...dojscia prywatne to jest to
      kosztowna sprawa..Jesli jestes zainteresowana warszawa to podam ci na gazetowy
      numer tel.i nazwisko lekarza.
      • brzdac_22 Re: Brzdac. 03.03.06, 17:19
        Tak jestem zainteresowana... smile
        Bardzo ładnie proszę i bardzo ładnie dziękuję smile
        w imieniu moim i Mateuszka smile
        • anetka110 Re: Brzdac. 03.03.06, 18:25
          Juz wyslalam!Odbierz poczte.Powodzenia.
          • mlagodna Re: Brzdac. 12.03.06, 23:30
            Elo,
            my byliśmy na oddziale patologii noworodka w CZD i opiekowała się nami pani dr
            Kowalska. smile))
            Byliśmy objęci programem dla dzieci z zaburzeniami gospodarki Ca -P.
            Młody miał robioną densytometrię 2 razy. Pomimo że przeważnie miał nadmiar
            wapnia i fosforu, też mieliśmy problem z szybkim wzrostem, niedoborami i
            rozmiękaniem potylicy.
            Główka mu została faktycznie płaska ::: - zwłaszcza z jednej strony... smile)
            Ja się śmieję z tego i mówię że ma to po mnie.
            W tej chwili chyba już wszystko jest ok. Ale wapnia jest na tyle dużo że wit. D
            nie podajemy w ogóle.
            pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka