Dodaj do ulubionych

Chodzi na palcach !

09.08.06, 22:02
Prosę o radę ponieważ mój 4 letni synek chodzi na palcach.
Chodziliśmy na rechabilitację ale nie ma poprawy.
Może ktoś miał taki problem?
Obserwuj wątek
    • venla Re: Chodzi na palcach ! 09.08.06, 22:09
      A na czym polegała rehabilitacja i jaka jest diagnoza dziecka?
    • milka85 Re: Chodzi na palcach ! 09.08.06, 22:16
      Jest wcześniakiem 28tydz. stwierdzono zespółDandy Walkera.
      Cwiczenia to masaże stóp , naciąganie ale on nie ma przykurczy.
      • venla Re: Chodzi na palcach ! 09.08.06, 22:33
        Mika, ten zespół to wieloaspektowy problem, masaże stóp i naciąganie jest
        wprawdzie elementem profilaktycznym, lecz nie zlikwiduje negatywnych
        konsekwencji. Konieczna jest konsultacja lekarska ze szczególnym uwzględnieniem
        problemu, który może być związany z ośrodkowym układem nerwowym (dlatego
        właśnie to ten układ trzeba stymulować). W związku z tym należałoby zastosować
        odpowiednie metody rehabilitacyjne. Mimo wszystko udaj się do lekarza, który
        zweryfikuje dotychczasową rehabilitację. Życzę by Twój synek pokonał swoje
        problemy, gorąco pozdrawiam
    • milka85 Re: Chodzi na palcach ! 09.08.06, 22:43
      Dziękuje bardzo!
      Pozdrawiam.
      • marta_i_koty Re: Chodzi na palcach ! 10.08.06, 20:28
        Ja miałam taki problem, bo moje dziecko, stawiajace prawą stopę na palcach, tez
        bylo usprawniane "miejscowo" czyli mialo zalecone ROZCIĄGANIE PRAWEGO SCIĘGNA
        ACHILLESA! Byl prowadzony przez specjalistow z IMiDz w Warszawie - nikt nie
        dostrzegł w tych objawach mpdz, ktore później (gdy syna miał 3,5 roku) zostało
        zdiagnozowane w innej juz placowce - Instytutowi podziękowałam i nareszcie moje
        dziecko zostało objęte uogolnionym usprawnianiem, bo wcześniak z 27 tyg. ciązy
        po wylewach III/IV stopnia częsciej ma porażenie mozgowe niz "przykurcz scięgna
        Achillesa", jak nazwał dolegliwość syna rehabilitant z IMiDz...
        • milka85 Re: Chodzi na palcach ! 11.08.06, 09:47
          Ile lat ma teraz synek i jak się rozwija.
          • marta_i_koty Re: Chodzi na palcach ! 11.08.06, 16:29
            Szymek skonczyl 11 lat, zdał do V klasy (szkoła masowa) i rozwija sie bardzo
            dobrze... Gdy zdiagnozowano mpdz zastosowano iniekcje z botuliny i wszechstronną
            rehabilitacje (a nie tylko ręczne rozciaganie mięśnia Achillesa, ktore nic a nic
            nie pomoglo).. Botulinę otrzymywał 3 lata, a gdy skonczył 6 operacyjnie
            przedłuzono mu ścięgno Achillesa.. W chwili obecnej praktycznie nie widac, ze mu
            cos dolega, utyka nieznacznie i to wszystko... Szymek nawet biega na wuefie na
            1000m...smile))
            • milka85 Re: Chodzi na palcach ! 11.08.06, 21:55
              Dziękuje serdecznie za wiadomości.
              Pozdrawiam - Marta
              • marta_i_koty Marta... 12.08.06, 02:10
                ..skąd jesteś..?
                • milka85 Re: Marta... 12.08.06, 17:26
                  Ja mieszkam w Wieliczce.
                  • marta_i_koty Re: Marta... 12.08.06, 19:37
                    A jaki specjalista opiekuje sie Twoim synkiem?
                    • milka85 Re: Marta... 12.08.06, 23:01
                      neurolodzy , chodzimy na rechabilitacje , logopeda,
                      • marta_i_koty Re: Marta... 13.08.06, 00:21
                        Słuchaj, a rehabilitant uważa, ze masaże i rozciaganie to dobra metoda...? Czy
                        aby napewno synek nie ma przykurczy, bo mi to chodzenie na palcach cos na
                        przykurcze wygląda... Czy małego ogladal ortopeda..?
                        • milka85 Re: Marta... 15.08.06, 14:10
                          Tak oglądał ortopeda ale stwierdził że on nic nie widzi niepokojącego nie ma
                          powodu żeby objął go leczeniem.
    • venla Re: Chodzi na palcach ! 13.08.06, 13:09
      Milko, jeżeli możesz to napisz jak rozwija sie Twój synek. Napisałaś, że nie ma
      przykurczy mięśni, ale skoro chodzi na palcach, to najprawdopodobniej jest
      przykurcz mięśnia trójgłowego łydki i ścięgna Achillesa, rozciągniete natomiast
      strzałkowe i piszczelowe przednie. Zespół Dandy - Walkera to różnorodne
      problemy, związane z nieprawidłowością w obrębie IV komory mózgowej, móżdżku
      oraz dystrybucji płynu mózgowo - rdzeniowego. Czy Twój synek ma wodogłowie i
      wszczepioną zastawkę? Czy ma problemy z kontrolowaniem postawy, zaburzeniami
      równowagi, ze wzrokiem, czy macie dobrego logopedę i czy chłopczyk miał
      konsultacje u psychologa, który określiłby Jego rozwój intelektualny? Dużo
      rodziców tu na Forum ma doswiadczenie w zakresie gromadzenia się płynu mózgowo -
      rdzeniowego u swoich dzieci. Jeżeli też Cię to nurtuje to na pewno Ci pomogą.
      Przepraszam, że pytam Cię o tak wiele rzeczy, ale zespół ten jest bardzo
      rzadki, chciałabym, żebyś trafiła na dobrych specjalistów, tórzy odpowiednio
      pokierują Twoim dzieckiem, wskażą Ci drogę udzielenia Mu pomocy. Tak często
      rodzice są pozostawiani sami sobie ze swoimi problemami, nie wiedzą gdzie się
      udać i co sami mogą robić, żeby w porę pomóc swojemu dziecku.
      Znalazłam forum dla rodziców z zespołem Dandy - Walkera (może już się z nim
      spotkałaś):
      www.forum.mserwis.pl/dandy/
      Czy myślałaś o przedszkolu integracyjnym dla synka, tam z pewnościa miałby
      wszelką stymulację rozwoju, a kontakt z rówieśnikami jest przecież wskazany
      każdemu dziecku.
      Jeszcze raz proszę, nie gniewaj sie, że o tak wiele rzeczy pytam, serdecznie
      pozdrawiam
      • milka85 Re: Chodzi na palcach ! 13.08.06, 22:34
        Dziękuję CI bardzo że zainteresowałaś się moim problemem .Nie mam się o co
        gniewać zaraz wszystko opisze.
        Michał urodził się w 28 tyg. waga 960gr.
        Nie ma wodogłowia , nie ma wszczepionej zastawki.
        Ma zeza , problemy z postawą ma gdyż patrzy najczęściej w dół i gdy biegnie
        pochylony jest do przodu wydaje się że zaraz się przewróci .
        jeżeli chodzi o logopedę to chodzimy raz w miesiącu do Istytutu w Prokocimiu
        ale i raz na tydzień w inne miejsce ale z mowa jest marnie wypowiada tylko
        pojedyncze słowa chociaż z nim bardzo dużo mówimy.
        Miałkonsultacje u psychologa stwierdzono upośledzenie wstopniu lekkim .
        Zespół dandy Walkera stwierdzono rok temu na tomografi .Teraz robiliśmy
        rezonans magn.i wyszła niewielka jama Verga ,rozległy zbiornik płynu w tylnym
        dole czaszki najpewniej poszerzony zbiornik wielki , który łączy się Z
        poszerzoną komorą czwartą.
        Hipoplazja robaka móżdżkui obu półkul móżdżku.
        Myślę że to chodzenie i ta postawa to przez ten zespół i nie wiele dz się zrobić
        ponieważ tak jak piszesz jest to mało spotykany zespół i neurolodzy do których
        chodzimy niewiele mówią na tan temat. Dziękuje za forum bo się z nim nie
        spotkałam. Pytasz o przedszkole.No właśnie nie chodz ponieważ często łapie
        infekcje i się boje, ale bardzo by mu sie przydal konyakt ze starszymi dziecmi.
        Chodzimy na zajęci z panią pedagog ale to nie są w grupie z dziećmi.
        Serdecznie pozdrawiam i dziękuje.
        • venla Re: Chodzi na palcach ! 13.08.06, 22:53
          Cieszę się, że napisałaś Milka. Widzę, że bardzo się starasz i robisz co możesz
          dla swojego Michałka. Napisałaś, że chodzisz z małym do pedagoga, jeżeli możesz
          to napisz co robicie, jakimi metodami pedagog pracuje z Twoim synkiem, czy
          pokazała Ci dla niego indywidualny program pracy?
          • milka85 Re: Chodzi na palcach ! 15.08.06, 14:26
            Pracuje metodą MONTESSORI i mówi mi pani czym się zajmowali, jakie ćwiczenia
            wykonywali.
            • venla Re: Chodzi na palcach ! 22.08.06, 22:27
              Życzę Michałkowi samych sukcesów, polecam Wam jeszcze metodę P. Dennison'a jako
              integrację pracy półkul mózgowych i metodę M. Ch. Knill'ów czyli
              programy "Dotyk i komunikacja" i "Świadomość ciała, kontakt i komunikacja"
              (pobudzanie do własnej inicjatywy i aktywności przy odpowiednio skonstruowanej
              muzyce, która pomaga dziecku wykonać ruch (są to specjalne kasety)). Pozdrawiam
              serdecznie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka