Dodaj do ulubionych

Jak nakarmić śpiocha???

06.10.06, 08:29
Witajcie,
No więc jak w temacie. Moja siostreznica od wczoraj w domku. W szpitalu była
4 tyg, urodziła się w 31tc z wagą 1,8kg, teraz wazy 2kg. Mała cały czas by
spała, przy cyzusiu zasypia w expresowym tempie... z butlą troche lepiej.
Macie jakieś sposoby po pobudzenie maleństwa przed jedzeniem? W szpitalu
dostawała jeść co 3 godziny, ale głównie z butelki (mleko mamy) a w dzień 2 x
z piersi. Siostra chciałaby chociaż w większośći karmić piersią ale jak
walczyć z takim wielkim śpiochem? wink
Obserwuj wątek
    • hankam Re: Jak nakarmić śpiocha??? 06.10.06, 09:02
      Mnie powiedziano w szpitalu, ze dziecko trzeba wybudzac.
      Inaczej bedzie coraz slabsze.
      Bardzo malo przybrala w ciagu 4 tygodni, tylko 20 deka?
      Koniecznie musicie cos zrobic, moze powinna dostawac wzmacniacz pokarmu, t.zw.
      BMF.
      Poza tym do karmienia nie powinna byc za cieplo opatulona, wtedy nie zasnie tak
      szybko.
      Ja bym sie skontaktowala z doradca laktacyjnym i neonatologiem, ktory dziecko
      prowadzil. Jak najszybciej.
      • synovia Re: Jak nakarmić śpiocha??? 06.10.06, 09:10
        Ale ona wczoraj dopiero wyszła ze szpitala. Jej lekarz jest zadowolony z jej
        stanu i wyników. To po co ma sie z nim juz kontaktowac? Za tydzien maja juz
        umowiona wizyte u niego w przychodni przyszpitalnej. Mala wazyla 1,8kg jak sie
        urodzila ale schudla do 1,6kg, na poczatku nie dostawala pokarmu, byla tylko na
        kroplowkach wiec to chyba nie taki maly przyrost, w sumie 400gram w troche
        ponad 3 tygodnie. Z tym ubieraniem to podpowiem moze faktycznie lepiej sie
        rozbudzi. Co to jest ten BMF?
    • misia0000 Re: Jak nakarmić śpiocha??? 06.10.06, 10:16
      BMF - Breast Milk Fortifier - odzywka dodawana do pokarmu matki (odciągniętego
      do butelki). BMF wzbogaca mleko. Dodaje się, gdy dziecko ma małą wagę
      urodzeniową lub kiepsko przybiera na wadze. Zazwyczaj odzywianie BMF kończy
      się, gdy dziecko przekroczy 3 kilo. Preparat w saszetkach, dość drogi - ok 70
      zł.
    • misia0000 Re: Jak nakarmić śpiocha??? 06.10.06, 10:23
      Jeszcze jedno - nie wydaje mi się, żeby Twoja siostrzenica za mało przybierała.
      O stosowaniu BMF decyduje lekarz - jeśli na razie nie uznał, że to konieczne,
      to widocznie jest ok. Może faktycznie dziecku jest za ciepło i po prostu się
      rozleniwia przy jedzeniu...
      • synovia Re: Jak nakarmić śpiocha??? 06.10.06, 11:28
        Dziekuje Ci za wyjasnienie. Pewnie za tydzien na wizycie lekarz im cos doradzi
        jesli za malo przybierze na wadze.
        • misia0000 Re: Jak nakarmić śpiocha??? 06.10.06, 11:45
          Nie ma się co martwić na zapas, tylko spokojnie odczekać ten tydzień. Głowy do
          góry. Skoro w szpitalu karmienia piersią było znacznie mniej niż butelki, to
          może siostrzenica nie jest do piersi przyzwyczajona tak, jak do smoczka. Ze
          smoczka ''samo leci'', z cyca trzeba się nieco natrudzić. Może męczy się i z
          wysiłku zasypia? Najwazniejsze, żeby każdego dnia zjadała taką ilość mleka,
          jaką powinna- chocby miało to oznaczać karmienia butelką. Powodzenia!!
          • synovia Re: Jak nakarmić śpiocha??? 06.10.06, 12:09
            Dzięki raz jeszcze smile
    • mbkow Re: Jak nakarmić śpiocha??? 06.10.06, 18:33
      mi radzili, zeby zaufac dziecku. u nas pierwsze dni to bylo wariactwo, nie
      spalam, cigle probowalam go karmic z butli, bo balam sie piersia ze wzg;edu na
      wage. ale na szczescie sie opamietalam i zaczelam karmic piersia, kiedy chcial.
      wychodzilo rzadziej i mniej niz w szpitalu. tez przysypial i sie szybko meczyl.
      troche go budzilam, ale nie za duzo. ale i tak przybral przez 1 tydzien w domu.
      trzeba dac czas dzieciatku, to jednak koloslana zmiana, cicho, duzo tulania i
      milosci, nie potrzeba tyle jedzenia wink
      • synovia Re: Jak nakarmić śpiocha??? 06.10.06, 21:25
        Dzieki, to brzmi optymistycznie wink Podobno popoludniu i pod wieczor ladnie
        jadla z piersi... widocznie rano woli pospac wiecej wink)
      • synovia Re: Jak nakarmić śpiocha??? 06.10.06, 21:30
        mbkow, czy Ty jestes z Trojmiasta?
        • mbkow Re: Jak nakarmić śpiocha??? 06.10.06, 22:54
          tak smile
          • synovia Re: Jak nakarmić śpiocha??? 07.10.06, 13:41
            :]] My tez. Malutka lezala na Zaspie.
    • nati1011 A może to tarczyca???? 08.10.06, 16:19
      Mój siostrzeniec miał tak samo. Ciągle spał i mało jadł. Okazało się, że ma
      niedoczynność tarczycy. Dzieci są wtedy ospałe, mało jedzą i słaboo przybierają
      na wadze. Lepiej sprawdźcie. Badanie jest mało skomplikowane, a powikłania
      niedoczynności są bardzo poważne.
      • madziulaz Rytm 10.10.06, 14:31
        dla dzieci to bardzo wazne, przez miesiac jesc dawali co 3 godziny, sprobujcie
        ten rytm utrzymac...skoro lepiej z butelki, to odciagac pokarm i dawac z
        butelki...wazne ze mleko matki i ze je..
        bo co z tego ze polozy sie przy cycusiu skoro nic nie zjesad pokarm sie nie
        bedzie utrzymywal..
        Moze poprostu jeszcze nie pora na samego cycusia..dawajcie butelka, cycusia
        tez..oczywiscie
        Moze jeszcze za malutka jest na samego cycusia, za duzo wysilku ja to kosztuje..
        i pomysl skontaktowania sie poradnia laktacyjna uwazam za bardzo dobry..
        mojemu synkowi odciagalam pokarm do 5 miesiaca..
        najwazniejsze zeby to bylo mleko matki!!
        pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka