Dodaj do ulubionych

Przewóz maluszka

25.11.06, 20:06
Od środy mamy w domu dziecko, które urodziło się wcześniakiem (900 gramów) i
prawie 3 miesiące leżało w szpitalu (respirator itd.) We wtorek mamy wizytę u
okulisty w Centrum Zdrowia Dziecka i obawiam się jak na takiego maluszka
(troche p0onad 2 kg.) wpłynie podróż z Ursynowa samochodem. A może lekarz
powinien przyjechać do domu? Co Państwo o tym sądzą?
Obserwuj wątek
    • mandziola Re: Przewóz maluszka 25.11.06, 20:11
      Nasz lekko dwukilometrowy syn zniósł podróż spokojniesmile Większość przespałsmile.
      Nie wiem czy lekarz zgodziłby się przyjechac do domu, bo taka wizyta troche
      trwa, najpierw bowiem trzy razy w odstepach 10 minutowych wpuszcano dzieciom
      płyn do oczu, a potem jeszcze trzeba było pół godziny czekać (płyn był na
      rozszerzenie żrenic)i dopiero wtedy była wizyta. Myślę, że jeśli wszystko z
      malcem OK. powinniście jechać - bo w końcu musi sie jakoś nauczyć wszystkiego
      dookoławink A dzieci samochpody lubiąsmile
      • mandziola Re: Przewóz maluszka 25.11.06, 20:12
        Dwukilogramowy oczywiściesmile, tak mi się podróżnicza miara zrobiławink
    • traganek Re: Przewóz maluszka 25.11.06, 20:13
      Okulista do domu??? wątpię, żeby na to poszli.
      Ja też strasznie się bałam wozić dziecko, które ważyło 2 kg. Ale trzeba było
      więc woziliśmy. Mieliśmy fotelik z taką specjalną wkładką dla bardzo małych
      dzieci. Zawsze w czasie drogi nie spuszczałam wzroku z Antosia twarzy- bałam
      się obsesyjnie, że będzie miał bezdech. Teraz się z tego śmieję, ale wtedy nie
      było mi do śmiechu...
      • marek.k72 Re: Przewóz maluszka 25.11.06, 21:23
        Nasz tez jest Antoś i do tego bardzo podobny! smile
    • moni_flis Re: Przewóz maluszka 25.11.06, 20:20
      My z 2400g wczesniakami jechalismy ponad 300km (ze szpitala do domu) Spali 4
      godz bez przebudzenia!
      Poza tym inna rzecz-okulista do domu raczej nie przyjedzie!

Pozdrawiam
      • tartulina Re: Przewóz maluszka 25.11.06, 20:26
        My też jeździliśmy na różne konsultacje. Lekarz okulista przyjeźdża na wizytę domową, ale kosztuje to ok.200 zł.(latem była taka stawka). Pozdrawiam.Agnieszka
    • misia0000 Re: Przewóz maluszka 25.11.06, 20:47
      W CZD jest specjalna poradnia okulityczna dla wcześniaków (do której macie
      skierowanie). W poczekalni będą same takie kruszynki, nie tylko z
      Warszawy.....Ja też musiałam tam jeździć, a Kuba wazył dwa kilo...Waszemu
      dziecku nic w podróży się nie stanie, ale oczywiście musi jechać w foteliku.
      Zabierzcie jedzenie dla dziecka (jeśli mama nie krami piersią), pieluchy i
      kocyk (są przewijaki, ale warto coś podłozyć na ceratkę). Dwa, może trzy razy
      zakroplą dziecku oczy - w odstepach piętnastominutowych. Potem czeka się na
      wyczytanie nazwiska i do gabinetu. ponieważ jest o przychodnia dla wcześniaków,
      lekarz do domu nie przyjedzie.
    • brzozinka Owszem, lekarz przyjedzie ..... 26.11.06, 00:19
      ........ do domu ze sprzętem. U nas był. Trzeba ładnie poprosic wink A poważnie,
      szczegóły na pocztę gazetową mogę podać albo gg #382797.
      A jeśli nie chcesz jechać do CZD w tłum ludzi to polecam wizytę w Centrum
      Medycznym Arka na ul. Kasprzaka. Tam przyjmuje doktor Seroczyńska z CZD
      właśnie, specjalistka od wcześniaków. Przyjmuje w każdy wtorek, wizyta 100 zł.
      • brzozinka Re: Owszem, lekarz przyjedzie ..... 26.11.06, 00:23
        poprawiam numer gg #382798
        a telefon do Arki (22)6324645
      • mandziola Re: Owszem, lekarz przyjedzie ..... 26.11.06, 00:39
        Z Ursynowa na Kasprzaka to więcej niz do Miedzylesiasmile
        • tartulina Re: Owszem, lekarz przyjedzie ..... 26.11.06, 07:47
          Tu chyba nie chodzi tak o podróż co kontakt z tłumem ludzi w CZD.My jeździliśmy prywatnie na Mokotowską. Raz byliśmy w CZD, gdyż lekarz wyjechał. Wróciliśmy wykończeni i z katarem. Pamiętam jak jeździłam 6 lat temu z synem -było znacznie lepiej. Pozdrawiam.
          • brzozinka Re: Owszem, lekarz przyjedzie ..... 26.11.06, 12:06
            Dokładnie tartulina. Napisałam wyraźnie,że nie chodzi mi o odległośc z Ursynowa
            do CZD tylko o fakt, że na Kasprzaka badanie odbywa się o umówionej godzinie a
            w poczekalni jest max 2 innych dzieci. A w CZD wiadomo - tłum. I owszem,
            wczesniaki przyjmowane są w pierwszej kolejności ale jednak chwilę w tym tłumie
            trzeba pobyć.
    • mathiola Re: Przewóz maluszka 26.11.06, 19:37
      hmmm... moje dojeżdżały 20 km autobusem a potem kolejne kilka taksówką. Nie
      mieliśmy innego wyjścia i tak naprawdę to nawet nie zastanawiałam się nad tym
      zbyt głęboko. Po prostu trzeba było i się jechało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka