Dodaj do ulubionych

co to znaczy że dziecko jest HIPOTROFICZNE??

12.03.07, 14:09
proszę wyjaśnijcie mi to, bo lekarz mi nic na ten temat nie powiedział..
Obserwuj wątek
    • kamila9950 Re: co to znaczy że dziecko jest HIPOTROFICZNE?? 12.03.07, 14:18
      to znaczy ze wazy za malo w stosunku do wieku płodowego,
      ja np. urodziłam w 29 tc, dziecko wazylo 730 gram a powinno okolo 1300.
    • mamaigora1 Re: co to znaczy że dziecko jest HIPOTROFICZNE?? 12.03.07, 14:38
      dziecko z zjakichs powodów (najczęściej nadcisnienia u matki) nie ma
      dostracznych odpwoednich ilości pozywienia i jego rozwój zatrzymuje sie w
      pewnym okresie i wymagane jest wczesniejsze rozwiązanie ciązy, a dziecko ze
      wględu na wiek płodowy jest mniejsze od jego równiesników w tym samym okresie
      płodowym .
      • mamamix Re: co to znaczy że dziecko jest HIPOTROFICZNE?? 12.03.07, 20:21
        warto dodać ze mózg dziecka mimo hipotrofii rozwija sie prawidłowo
    • bzet Re: co to znaczy że dziecko jest HIPOTROFICZNE?? 12.03.07, 22:13
      Witam,
      rzczywicie rowój dziecka się zatrzymuje albo znacznie zwalnia: w przypadku moje
      synka w 34 tygodniu ciązy urodził się z wagą 940 g (u niego dożywiona była
      główka , organy wewnętrzne też w porządku, a ciałko takie jak w 27 tygodniu
      ciązy. Nie zawsze są to tak drastyczne niedobory wagi wiec warto się dopytac
      lekarza na jakiej podstawie diagnozuje hipotrfię.
      • bzet Re: co to znaczy że dziecko jest HIPOTROFICZNE?? 13.03.07, 20:36
        Przyczyn może być wiele, choć oczywiście niewłaściwy tryb życia jest jednym z
        wielu powodów. I niestety nie picie, nie palenie (i to przed ciążą także),
        właściwe odżywianie nie wystrczy. U mnie było to nadciśnienie i patologiczne
        przepływu i z tego powodu trzeba było zdecydować się na wceśniejszy poród.
        Bowiem takie przepływy jakie miałam mogły w każdej chwilii stać się
        niebezpieczne dla dziecka i to główka mogła być niedotleniona. A wspomnę, że są
        i takie przypadki, że głowka rozwija się wolniej, a ciałko lepiej - słyszałam
        od lekarza, choć nie spostakałam jeszcze mamy, która by miała taki problem.
    • oyate Re: co to znaczy że dziecko jest HIPOTROFICZNE?? 12.03.07, 22:56
      To ja jeszcze dodam, że przyczyną hipotrofi niemowlęcia (płodu) jest złe
      odżywianie się matki i np. picie alkoholu i palenie papierosów. Dziecko w
      brzuchu dostaje wtedy mniej tlenu i móżg aby nie uległ uszkodzeniu radzi sobie
      w ten sposób,że odcina dopływ krwi z tlenem do mniej ważnych organów (jak np.
      kończyny).
      • karutka Re: co to znaczy że dziecko jest HIPOTROFICZNE?? 13.03.07, 01:56
        ja dodam,że nie koniecznie powodem jest złe odżywianie.mój mały urodził się
        hipotroficzny przez moje nadciśnienie i gestozę,która w początkowym stadium była
        bezobjawowa.Odżywiałam się bardzo zdrowo i zero alkoholu nawet przed ciążą.
        • zabka11 Re: co to znaczy że dziecko jest HIPOTROFICZNE?? 13.03.07, 07:09
          To ja jeszcze dodam, że na hipotrofię nie ma regół, a przyczyn jest ze 100!!!!
          Ja, prawie 5 lat temu, całą ciążę przechodziłam książkowo(oprócz przeziębienia
          w 12 tc)! Wyniki miałam super, ciśnienie idealne, odżywiałam się jak trzeba(
          zero alkoholu, nie paliłam). O tym, że córcia waży za mało dowiedziałam się
          dzień przed cesarką na dodatkowym Usg, już w szpitalu(mój prowadzący gin.nic
          nie zauważył przez cały okres ciąży!!!!). Urodziła sie w 39tc, z wagą 1500g,
          42 cm, w zamartwicy, intubowana.Wody były już zielone, badanie hispat. wykazało
          zwapnione łożysko, przyczyna: nieznana. Mogę się tylko domyślać dlaczego tak
          się stało?! Teraz jestem w 5 msc ciąży i zastanawiam sie jakie mam szansę na
          powtórkę tego koszmaru?! Ale przynajmniej nie będę zaskoczona, bo o hipitrofii
          wiem już prawie wszystko. I wiem też, że gdy ciąża hipotroficzna jest w porę
          wykryta i monitorowana, dzidziuś ma duże szanse na zdrowe, normalne życie! My
          mieliśmy dużo szczęścia w nieszczęściu. Moja ciąża powinna być rozwiązana dużo
          wcześniej, bo córcia już dawno nie przybierała na wadze, a wręcz walczyła o
          każdy "oddech" w tych zatrutych warunkach, w brzuchu! Jest zdrowym 4,5 latkiem
          i dziękuję za to losowi! Pozdrowienia!
          • placenta-previa Re: co to znaczy że dziecko jest HIPOTROFICZNE?? 11.06.16, 09:02
            Cieszę sie, ze Pani córka swietnie sobie poradziła. Ja aktualnie jestem w takiej sytuacji, co Pani przed kilku laty, moja córka urodziła sie w 34 tygodniu z waga 1500. Rozwija sie dobrze, do 3 miesiąca pięknie jadła i rosła, potem wszystko sie zepsuło. W tej chwili odmawia jedzenia i nie przybiera na wadze od tygodnia. Proszę o informacje jakie były Pani doswiadczenia z jedzeniem, czy córka płynnie przybierała, ładnie jadła przez cały czas. Czytałam, ze hypotroficzne dzieci maja problemy z apetytem i przybieraniem na wadze. Ja póki co z wielkim niepokojem patrzę w przyszłość.
        • oyate karutka!! 13.03.07, 11:01
          Oczywiście że nie tylko ja po prostu dodaję info do poprzednich postówsmile)
          Moje córki miały hipotrofię a też nie piłam, nie paliłam i nawet nie miałam
          wtedy gestozyuncertain Nie wiem może po prostu to że były dwie. Synek troszkę za mały
          do wieku płodowego z powodu gestozy i szalejącego ciśnienia. Pozdrawiam!!
          • basiaf1 odp. 13.03.07, 16:01
            Witajsmile
            W moim przypadku hipotrofia, czy jak ktoś woli hypotrofia, spowodowana była
            niewydolnością łożyska. Janek urodził sie w 30 tc z wagą 810 g co odpowiada
            mniej wiecej 27 tygodniowi.
            Pozdrawiam
            Basia
            • ciesia Re: odp. 13.03.07, 16:58
              Moje dziecko rowniez jest hipotroficzne. Inie zgadzam sie ztym co kolezanka
              napisal, ze to zle odzywaianie, picie alkoholu i palenie. Czasem jest tak ze
              nie wszystko mozemy stwierdzic i logicznie wytlumaczyc. Ja bede miec wyniki za
              2 miesiace, co spowodowalo hipotrofie, na dzien dzisiejszy lekarze nie wiedza i
              sa zdziwieni.
              • mathiola Ciesia 13.03.07, 20:56
                Z ciekawości pytam: w jaki sposób, na podstawie jakich badań lekarze stwierdzą,
                co było przyczyną hipotrofii? I co konkretnie jest poddawane badaniu? Łożysko?
                Ciekawi mnie to po prostu.

A ze swojej strony dodam, że mój synek również urodził się z hipotrofią (32
                tydz. 1560 g) ponieważ jego siostra go objadła (2180 g) - to jest opinia
                wszystkich lekarzy, z którymi miałam kontakt i moje zdziwienie nie miało
                granic, bo okazało się, że zespół podkradania nie musi dotyczyć tylko bliźniąt
                jednojajowych z jednym łożyskiem.
              • oyate Ciesia 13.03.07, 22:33
                Czy się zgadzasz czy nie to udowodnione naukowo. Jak już napisałam to nie jest
                jedyna przyczyna tylko jedna z możliwych!!A przyczyn jest cała masa. Raczej nie
                ma Tu mamy dziecka urodzonego z hipotrofią z powodów przeze mnie podanych ale
                bardzo często się to zdarza.
    • ania.silenter Zgłasza się następny hipotrofik;) 13.03.07, 21:31
      Ola urodzona w 31 tc, z wagą na 26/27 tydzień (1120g)sad((. Co do palenia -
      nigdy w życiu nie byłam tak bliska pobicia kogoś jak na pewnej wizycie u
      lekarza-idioty, który nie patrząc w kartę Olki i nie wiedząc o nas nic
      powiedział:"Wcześniak i hipotrofik? Paliło się w ciąży, co?". Rzecz w tym, że
      ja nigdy nie zapaliłam papierosa, w ciąży dmuchałam na siebie i chuchałam. Uch,
      żałuję, że nie przywaliłam temu kretynowi!
      pozdrawiam
      • jolantusia1 Re: Zgłasza się następny hipotrofik;) 13.03.07, 21:35
        Aniu miałam podobną sytuację po urodzeniu starszego syna. I nie pomagało
        tłumaczenie, że nigdy w życiu nie zapaliłam i że nie piję. A konkretnej
        przyczyny hipotrofii u starszg nie ustalono, natomiast u Alexa prawdopodobnie
        było moje nadciśnienie.
        • ania.silenter Jolantusiu 13.03.07, 21:44
          jolantusia1 napisała:

> natomiast u Alexa prawdopodobnie
          > było moje nadciśnienie.

U mnie przyczyną wcześniejszego porodu też było oczywiście nadciśnienie -jak to
          przy gestozie.
          pozdrawiam
        • oyate Re: Zgłasza się następny hipotrofik;) 13.03.07, 22:35
          To ja też się zgłaszam, na ostatnim USG w moim szpitalu, lekarz powiedział,że
          moje dziecko jest niedotlenione i mniejsze przez palenie papierosówuncertain/
          Musiałam 2 razy do niego powiedzić głośniejszym tonem,że nie paliłam w ciąży!!
          • sadaga Re: Zgłasza się następny hipotrofik;) 14.03.07, 10:47
            Cześć dziewczyny! Ja też urodziłam hipotrofika. Miałam cc, mały ważył 2200g a
            mierzył 51cm. Urodził sie miesiąc wcześniej. Przyczyna hipotrofii nie jest
            znana - wystąpiłam o histopata i nic mi nie napisali (oprócz tego ze fragmenty
            pępowiny i łozyska bez cech infekcji). Tak jak Wy dbałam o siebie ogromnie. Do
            tej pory nie wiem skad ta hipotrofia. Dosyć długo leżałam w szpitalu (3 m-ce),
            monitorowali mi przepływy i nie były złe. Chciałabym mieć kiedyś kolejne
            dziecko ale bardzo sie boje powtórki i ponownego przeżywania tego ogromnego
            stresu (tym bardziej ze i szyjka mi sie skracała i skurcze miałam). Moja
            lekarka powiedziała ze stres też wpływa na hipotrofie - wiec moze to jest jej
            przyczyną u mnie? Pozdrawiam Was cieplutko!!
    • makarcia Re: co to znaczy że dziecko jest HIPOTROFICZNE?? 14.03.07, 11:14
      Rok temu urodzilam martwego synka w 34 tc z waga 1150g (za przyczyne smierci
      lekarze uznali owiniecie pepowina - ale moglo tez byc niedozywienie). W ciazy
      nie robilam nic, oprocz lezenia, spacerów i zdrowego odzywiania. Cala rodzina o
      mnie dbala. Papierosa nie zapalilam nigdy w zyciu, malo przebywam w towarzystwie
      palaczy. Jak zaczelismy starac sie o dziecko to nie wypilam ani kropelki
      alkoholu. Na łozysku byly krwiaki i to one pewnie spowodowaly taka niedowage.
      27.01.2007 r w 32 tc lekarze (po miesiecznym pobycie w szpitalu) zdecydowali
      sie przerwac moja ciaze. Badanie ktg wykazalo, ze u mała zaczyna walczyc o
      zycie. W 32 tc urodzila sie z waga 860 g. Łozysko było czesciowo zwapnione, byla
      slaba frakcja rozkurczowa w pepowinie. Nikt mi nie umie powiedziec dlaczego moje
      dzieci rodza sie z taka niska waga urodzeniowa. Dlaczego to sie powtarza?

Teraz czekamy az Melania wyjdzie ze szpitala. Wczoraj wazyla 1630 g. Ma 1 st.
      retinopatii, juz raz miala przetaczana krew.
      • sadaga do Makarci 14.03.07, 13:33
        Makarcia bardzo mi przykro ze Twój maluszek zmarł. Nawet nie potrafie sobie
        wyobrazić co musiałaś czuć.
        Teraz trzymam mocno kciuki za Twoja Melanię. Życzę Wam wszystkiego dobrego,
        zwłaszcza zdrowia, zdrowia, zdrowa dla małej. Będzie dobrze (musi być!!!) Będę
        o Was myślała. Żeby szybko maleńka zdrowa wróciła do domciu.
        Nie wiem dlaczego hipotrofia sie powtarza, co jest jej przyczyną jeśli naprawdę
        bardzo sie o siebie dba...
        Trzymajcie sie. Ucałuj Melanię. Pozdrawiam Was cieplutko!
    • zapalka151206 Re: co to znaczy że dziecko jest HIPOTROFICZNE?? 16.03.07, 11:58
      witam, ja również urodziłam dziecko hipotroficzne, 1100g.w 33 tyg.Wcześniej (od
      28 tyg.)leżałam w szpitalu w celu zdiagnozowania przyczyn. Przebadano mnie w tę
      i nazad i przyczyny nie wykryto. Mój lekarz uważa, że wiele źródeł hipotrofii
      nie jest jeszcze znanych, a pytanie z którym i ja się spotkałam "czy pani
      paliła?"to być może pierwsza przyczyna jaka się nasuwa lekarzom, choć dla mnie,
      osoby nie palącej i nie używającej, nieco obraźliwa.
      Dodam, że do innych przyczyn hipotrofii zaliczyć można: cytomegalię lub choćby
      bezobjawowo ! przechodzoną infekcję w czasie ciąży
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka