Dodaj do ulubionych

Zadowolona :))

18.04.07, 21:57
Witam wszystkie Mamy! Byliśmy u neurologa-naszej pani doktor i po wizycie chyba zostałam uskrzydlona. Nasz Norbert (9,5 mies koryg 6,5) robi duze postępy. W ciągu miesiąca naprawdę dużo. Pani doktor stwierdziła,że jest pomiędzy wiekiem korygowanym a urodzeniowym (czy na odwrót). On nam robi takie miłe niespodzianki jednego dnia wcale się nie obracał a jak zaczął to nie można było za nim nadążyć. Rano nie siadał a wieczorem już tak, zaczyna się nam brać ze raczkowanie tylko jeszcze mozolnie mu idzie ale znając jego możliwości to lada dzień.Mamy do kontroli iść czerwiec-lipiec(zależy od stawiania pierwszych kroczków) i chyba to już będzie koniec naszej przygody z panią doktor(miła kobieta).taka jestem szczęśliwa.Pozdrawiam.

Mama Norberta(28 tydz 1350g)
Obserwuj wątek
    • klm12 Re: Zadowolona :)) 18.04.07, 22:05
      Szczęściara! Powodzenia zatem życzymy :o) I oczu dookoła głowy wink
    • oyate Re: Zadowolona :)) 18.04.07, 22:41
      No to super!! Dzieci potrafią nas zaskakiwać. Np. moja Kasia mając prawie rok
      tylko pełzała. Raptem 2 dni przed roczkiem usiadła, dzień przed roczkiem
      zaczęła raczkować i wstała na nogi a w roczek zaczęła chodzić przy meblach.
      Byliśmy zszokowanismile)
      • tartulina Re: Zadowolona :)) 19.04.07, 06:02
        Gratulacje!!! Miło czytać, że Młody Człowiek tak świetnie sobie radzi. Cieszę się razem z Wami. Pozdrawiam. Agnieszka
    • jolantusia1 Re: Zadowolona :)) 19.04.07, 07:52
      jak miło się czyta takie posty. Gratulacje dla Synka a Wam życzę oczu dookoła
      głowy jak zacznie raczkować i chodzić. pozdrawiam
    • sadaga Re: Zadowolona :)) 19.04.07, 12:57
      gratuluje!!!! zdolny z niego facet smile miło czytać takie posty. pozdrowienia i
      dalszych sukcesów.
    • bzet Re: Zadowolona :)) 19.04.07, 23:41
      Witaj,
      gratuluję, takie sukcesy naszych maluszków cieszą!!!
      Ale czytajac naszła mnie pewna wątpliwość, napisałaś
      "i chyba to już będzie koniec naszej przygody z panią doktor".
      Z tego co mi wiadmomo wcześniaczki powinny być pod kontrolą neurologa do
      minimum 8 roku życia (spotkałam artykuły, w ktorych specjaliści stwierdzali, że
      do 10 roku zycia) - to już wtedy chyba raz na rok, ale zawsze jakaś kontrola. A
      jak to wygląda u innych maluszków?
      beata
      • wioola_13 Re: Zadowolona :)) 20.04.07, 07:01
        Masz rację Bzet! tylko chodziło mi o to że to już tylko kontrola i to raz na pół lub na rok. Czujna jesteś.!!!
        I bardzo chciałam podziękować za Wasze odpowiedzi na mojego posta. Jak jużwcześniej pisałam CIOCIE FORUMOWE SĄ NIE ZAWODNE!!
        Pozdrawiam i miłego dnia życzymysmile)
        • bzet Re: Zadowolona :)) 20.04.07, 12:03
          Czujna jestem, bo ostatnio zainteresowały mnie standardy opieki nad
          wcześniakiem. Zastanawiam się czy są jednakowe, czy też zależnie
          od "widzimisie" leakrzy. A i spotkałam się z rodzicami wcześniaka (ale to
          nie "forumowi rodzice"), którzy nie chodzą do specjalistów: ani audiolog, ani
          okulista, ani nawet neurolog.
          Ja mam lekarkę w Poradni Patologii Noworodka, która bardzo rygorystycznie
          podchodzi do wizyt u specjalistów (a mamy ich wielu), a ja zgadzam się z takim
          podejściem. Choć u mnie podobnie jak u Ciebie, mój 9 miesięczny syn wspaniale
          wszystko nadrobił (poza wzrostem i wagą bo odstaje od rówieśników), jego
          postępy nas bardzo cieszą, to nadal mam zamiar chodzić na konieczne wizyty.
          Oczywicie teraz coraz rzadziej, ale jakoś w głowie mam cały czas stwierdzenie
          leakrza z OIOM-u: "wcześniakiem jest się prze całe życie".
          Pozdrawiam i będę czekać na dalsze dobre wieści od Ciebie,bo nasz wcześnaiczki
          są w tym samym wieku.
          • wioola_13 Re: Zadowolona :)) 20.04.07, 18:22
            Beatko jesli mozesz to napisz mi kiedy dokladnie urodził się Tymek. Bardzo Cię proszę.i w którym tygodniu. dzięki
            • bzet Re: Zadowolona :)) 20.04.07, 20:38
              Tymek urodził się 4 lipca 2006 r. w 33 tc (nie tak źle), ale ze względu na
              patologiczne przepływy i nadciśnienie był bardzo malutki i niedożywiony: 940 g
              i 36 cm. Tak więc to typowy hipotrofik o bardzo wątłym ciałku, jedynie główka
              była u niego prawidłowych rozmiarów.
              Pozdrawiam i napisz jak u Ciebie to wyglądało, bo śledze forum dopiero od
              niedawna.
              Beata
              • wioola_13 Re: Zadowolona :)) 20.04.07, 22:04
                Norbert urodził 5 lipca 2006 w 28 tc przyczyną było prawobrzeżnie odklejające się łożysko. waga 1350g i 35 cm. 5 dni na CPAP-ie w szpitalu był 49 dni cały czas na moim mleczku(jeżdziłam do szpitala z pokarmem)to chyba wszystko. pozdrawiam. Wiolka
                • bzet Re: Zadowolona :)) 20.04.07, 22:21
                  No to chłopcy są rówieśnikami. Choć Tymek spędził w szpitalu wiecej czasu:
                  wyszedł równo w 100 dniu. Dobrej nocy
                  Beata
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka