Dodaj do ulubionych

Emilka dostanie hormon wzrostu

24.04.07, 17:44
Witam ! Dawno nie pisałam.Własnie jesteśmy po wizycie u genetyka i nasza
księżniczka została wstepnie zakwalifikowana do kuracji hormonem
wzrostu."wstępnie"bo mają bardzo ostre kryteria i mogą ją jeszcze odrzucić np
z powodu mojego niskiego zwrostu(1.59cm)Emilka miała 2 razy badanie hormonu
ale wtszło ok i nie chcieli jej go podać>Teraz okazało się że ruszył jakiś
program dla dzieci u których zdiagnozowano tzw. JUGR i te dzieci mają szansę
załapać się na leczenie.Tak więc nasza córeczka od lipca ma szansę w końcu
zacząć rosnąćsmileObecnie waży ok 7.900 / ma 2 latka i 10 m-cy.Może ktoś z Was
ma jakieś informacje na temat tego leczenia??
pozdrawiam mama Emilki i Gabrielkasmile
Obserwuj wątek
    • trojakowamama Re: Emilka dostanie hormon wzrostu 24.04.07, 18:39
      Ja żadnych informacji niestety nie mam, ale będę śledziła Waszą historię i
      trzymała kciuki za powodzenie. My póki co dostaliśmy skierowanie dla synka do
      endokrynologa (niski wzrost, niedobór masy).
    • ania.silenter Re: Emilka dostanie hormon wzrostu 24.04.07, 18:40
      Informacji nie mam ale czasem sama się zastanawiam nad taką kuracją dla moich
      Calineczek. Ola ma 3 lata i 3 miesiące a waży 12 kg i mierzy 96 cm, a Ada (2
      lata) waży w porywach 10 kg i mierzy 82 cm.
      Pocieszam się, że cała rodzina taka niska - ja mam 159 cm, mąż 176 cm, moja
      mama 155 cm, teściowa też 155 cm.
    • imajka Re: Emilka dostanie hormon wzrostu 24.04.07, 18:47
      Ile Emilka ma teraz wzrostu.
      Ja tez mam podobne obawy bo moje dziewczynki 19 miesiecy maja po 75 i74 cm
      wzrostu waza 8.900 i 8.100
      Jutro ide do pediatry i z nia porozmawiam bo troche sie martwie.
      Pozdrawiamy
      Irena i dzieciaki
    • bzet Re: Emilka dostanie hormon wzrostu 24.04.07, 20:12
      Witaj,
      moja kolęzanka podaje córce od roku hormon wzrostu, co daje dobre wyniki.
      Hormon ma refundowany jedynie wpłaciła kaucję za strzykawkę, do której kupuje
      igły. Podaje jej codziennie wiecorem jedną dawkę.
      Przed zakwalifikowaniem dziewczynka przeszła wiele badąń w szpitalu. Raz na rok
      muszą być one przeprowadzane i wtedy kolezanka z córką idą do szpitala. Co trzy
      miesiaće zajwiają się na Oddziale Endokrynologii po hormon i na podstawowe
      badania. Trzeba kontrolować cały organizm bo hormon działa na wszystkie ukłądy
      wewnętrzne i terapia obarczona jest pewnymi zagrożeniami. O tym poinformują cie
      lekarze.
      W efekcie samo podawnie hormonu nie jest ani blesne ani kłopotliwe choć trzeba
      go trzymać w lodówce - za to przynosi widoczne i cieszące rodziców efekty.
      Pozdrawiam
      beazet
      • emilka74 Re: Emilka dostanie hormon wzrostu 24.04.07, 21:06
        Dzieki za informację.Nie wiedziałam że pzyjmuje sie ten lek codziennie.Dobrze
        zrozumiałam że koleżanka podaje go małej w postaci zastrzyku sama??
        • bzet podawanie hormonu 24.04.07, 21:25
          Tak, podaje córce sama - ta strzykawka do hormonu przypomina podobno te dla
          cukrzyków, jezt z automatyczną miarką i nawet starsze dzieci same sobie podają.
          Może mamy, które podają lepiej potrafią to wytłumaczyć.
          beazet
          • emilka74 Re: podawanie hormonu 24.04.07, 22:06
            wg mojej miary Emilka ma ok 78 cm,natomiast mierzona przez genetyka(a była tam
            z tatusiem)-73.300.Musiała się pani pomylić,napisała też datę urodzenia małej
            1994 smileDla przypomnienia mała urodzona w 33 tyg z wagą 1.140/34 cm
            mama Emilki i Gabrielkasmile
            • sadaga Re: podawanie hormonu 25.04.07, 08:58
              Cześć dziewczyny! Czy ja dobrze zrozumiałam ze w przypadku zdiagnozowanej
              hipotrofii u dziecka (IUGR) możliwe jest zatrzymanie wzrostu i wagi dziecka w
              przyszłości? Pytam dlatego ze mój synek ur. miesiac wcześniej był
              hipotrofikiem, ważył 2200g i mierzył 51cm. Po porodzie i comiesięcznych
              kontrolach w przychodni patologii noworodka stwierdzono że mały cech hipotorfii
              nie ma. Ale teraz zaczynam sie martwić jak wyczytałam co piszecie. Mały ma
              obecnie prawie rok (kor. prawie 11 m-cy) waży ok. 8,5kg a mierzy ok. 80cm. czy
              zrobić mu jakieś badania? poradźcie dziewczyny!! pozdrawiam
              • emilka74 Re: podawanie hormonu 25.04.07, 09:13
                Myślę że nie masz powodu do niepokoju.Twój synek nie waży mało.Mój urodzony o
                czasie waży obecnie ok 8 kg ,ma 9 m-y(na roczek pewnie nie będzie ważył więcej
                niż 9 kg)Córeczka mając roczek ważyła ok 4.700 Waga i wzrost Twojego dziecka
                napewno nie stanie w miejscu,miałby już takie cechy od początku.
                • sadaga dziękuję 25.04.07, 12:52
                  bardzo, bardzo dziękuję za odpowiedż, uspokoiłaś mnie. Mam nadzieje ze Twoja
                  malutka zacznie szybciej rosnąć i wszystko skończy się dobrze. Będę trzymała za
                  Was kciuki. Odzywaj się proszę i chwal postępami. Pozdrawiam!! trzymajcie sie!!
          • emilka74 Re: do bzet 26.04.07, 09:35
            Dzięki za wyjaśnienie.Do przyjemności to pewnie nie należy,ale do wszystkiego
            można sie przyzwyczaić...
            • bzet Re: do bzet 26.04.07, 14:04
              Tak, koleżanka była wczoraj u endokrynologa i okazało się, że pierwszy raz od 7
              lat (bo Aga ma już 10) zbliża się ze wzrostem do 3 centyli i wreszcie nie jest
              drastycznie poniżej siatki.
              Życze Ci i córeczce powodzenia!
              Beata
              • emilka74 Re: do bzet 26.04.07, 21:29
                Troche mnie parę osób straszy że to jednak hormony,żeby się zastanowić ,żeby
                dziecku większej krzywdy nie zrobić.Jednak słyszałam o kiklku przypadkach
                podawania hormonu wzrostu dzieciom i o skutkach ubocznych raczej nie było
                mowy.Jasne że to nie są witaminy których nadmiar organizm wydali,ale jeśli
                teraz sie nie zdecydujemy to okazja może sie nie powtórzyć,a niewiadomo czy
                Emilka sama z siebie urośnie ile trzeba,a ma duzo do nadrobienia(już teraz ok
                20 cm)
    • mamaemmy Re: Emilka dostanie hormon wzrostu 25.04.07, 10:27
      szkoda,że ja go nie dostałam,bo zawsze miałam za niski wzrost.
      Teraz mam 154 czy cos takiego.
      Zawsze byłam mniejsza od rówieśników.
      • emilka74 Re: do mamaaemmy 26.04.07, 09:31
        No to rzeczywiście niska jesteś,jednak ja bym chciała żeby moja Emilka w
        dorosłym życiu tyle miała.Gdybym miała taką pewność,to bym odpuściła może
        wszelkie kuracje,ale pewności nie mamsadJeśli chodzi o Gabryśka to już duży
        chłopczyk ma 9 m-cy waży ok 8 kg,jest bardzo pogodny i straszna z niego
        przytulankasmilejest grzeczniutki i jak dorośnie chce być taki jak jego starsza
        siostrasmile
        • mamaemmy Re: do mamaaemmy 26.04.07, 10:30
          zawsze sa obcasysmile
          JA zawsze byłam mniejsza duuzo od rówiesników.
          Myslę,że Emilka wywinduje w górę-jak jeszcze dostanie ten chormon,to już w ogólesmile
          Mam znajomych,którzy w dziecinstwie byli chorzy i dostali antybiotyk,który potem
          wycofali bo miał skutki uboczne-cała trójka(to było rodzeństwo)ma teraz ok 180,a
          w ich rodzinie 164 to już wysoki wzrostsmile

pozdrawiam!
    • mamaemmy Re: Emilka dostanie hormon wzrostu 25.04.07, 10:27
      za szybko enter

pozdrowienia dla księzniczki Emilki i malego Księcia Gabrysia-co tam u niego?
    • mamaigora1 Re: Emilka dostanie hormon wzrostu 25.04.07, 10:49
      mam nadzieje, że Wam sie uda
    • mamamix Re: Emilka dostanie hormon wzrostu 25.04.07, 13:44
      Trzymam kciuki za wzrost Emilki smile. A co do hipotrofi to moj Bartek jest
      Hipotrofikiem i w tej chwili majac 19,5 m-ca waży 12,7 kg i ma 86 wzrotu.
      • zabka11 Re: Gosia -IUGR(1500g,38tc) 27.04.07, 10:48
        Witam! Jestem mamą Małgosi, hipotrofia, 1500g, 38tc, zamartwica. Od początku
        mało przybierała na wadze, choć z apetytem nigdy nie miała i nie ma kłopotu. I
        tak jest do dziś. W tej chwili córcia ma 4,5 roczku, waży 14,7kg (mam wrazenie,
        że od pół roku stoi w miejscu) i około 98 cm wzrostu. Rośnie, bo widzę
        zwłaszcza po spodniach, rok temu za długie, teraz ok, rozmiarze buta, z roku na
        rok większe( teraz 26) i koszulkach. Ale jest drobniutka i niższa od
        rówieśników np. w przedszkolu, ale nie od wszystkich, bo dzieci są różne. W
        ostatnim czasie 2 razy obiło mi się o uszy zagadnienie "hormon wzrostu" i
        zaczęłam sie zastanawiać, czy i ja powinnam zbadać córci poziom tego hormonu?!
        Napiszcie proszę od czego zacząć? Od pediatry? Dziękuję! Pozdrowienia!
    • anka71 Re: Emilka dostanie hormon wzrostu 28.04.07, 15:44
      Napisałam na priva. Pozdrawiam.
      • emilka74 Re:do anka71 28.04.07, 21:00
        odpisałam na priva smile
    • zapalka151206 Re: Emilka dostanie hormon wzrostu 30.04.07, 19:36
      czy hipotrofia predysponuje do słabego przybierania na wadze i braku wzrostu???
      Moja mała (33 tydz. i 1100g.) przez pierwsze trzy miesiące przybierała po
      700-800 gramów, teraz jedynie 400, co trochę mnie martwi, bo mając 4 mies. waży 4100

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka