Dodaj do ulubionych

3-mc i sam siada.Pomocy!!

25.07.07, 14:26
Mo synek ma prawie 3,5 miesiaca (ur. 32/33 tc)jest bardzo silny, sam siada
trzymając się kołderki. Nie pozwalam mu na to, bo trochę za wcześnie, ale
wtedy płacze, krzyczy i się złości na mnie.Trzyma sztywno główkę, podnosi
nózki i robi "kołyskę już od 2 miesiąca, jak go opieram sobie na piersi to po
mnie wędryje odbychając się łokciami i kolanami (to samo w łóżeczku), nie
wiem co robić. Lekarze mówia, że jest bardzo silny. Jedni każą zabraniać inni
mówią, żeby nie ograniczać dziecka, jak robi to sam, bez przymusu, bo wie na
ile może sobie pozwolić(w sensie fizycznym) Co mi doradzicie? Czy ktoś ma
podobny problem? Proszę pomózcie. Pozdrawiamsmile
Obserwuj wątek
    • creolla Re: 3-mc i sam siada.Pomocy!! 25.07.07, 20:41
      Myślę, że 3 miesiące to jeszcze za wcześnie na siadanie....
      A może Twoje dziecko ma problem ze wzmożonym napięciem mięśniowym, które to w
      ten spodób właśnie się ujawnia.
      Moje dziecko też było bardzo "silne", tzn. mając kilka mies. (4-5) potrafił sam
      stać..... I okazało się, że problemem jest właśnie WNM. Na szczęście trafiliśmy
      na bdb pediatrę, który to zdiagnozował.
      Aha.... i jeszcze jednym objawem było mocne zaciskanie piąstek...
      • niuniadr Re: 3-mc i sam siada.Pomocy!! 26.07.07, 08:34
        Dziękuję za radę.
        Zgłaszałam to pediatrze i ortopedzie, każdy mówi, że jest po prostu bardzo
        silny.Piąstek nie zaciska ma już rozprostowane paluszki, a dłonie składa, tylko
        gdy za coś łapie. Zgłaszałam też to, że mój synek przemieszcza się odpychając
        łokciami i kolanami unosząc przy tym sztywno główkę, ale jak dotąd żaden lekarz
        nie jest w stanie mi tego wytłumaczyć.Nie wiem co robić.
        • traganek Re: 3-mc i sam siada.Pomocy!! 26.07.07, 09:49
          Ja bym się udała do jakiegoś dobrego lekarza od rehabilitacji i dobrego
          neurologa. To rzeczywiście wygląda na WNM. Czasami lekarze tego nie widzą. Moje
          maluchy mają ONM- a większość lekarzy tego nie dostrzega (w tym specjaliści).
          Siadanie i pełzanie w wieku 3 mcy to niestety patologia.
    • niuniadr Re: 3-mc i sam siada.Pomocy!! 26.07.07, 11:50
      Już w końcu nie wiem jak to jest. Kuzyna córeczka ur. w 35 tc zaczęła chodzić w
      6 miesiacu. Chodzili z nią do ortopedy, neurologa, zmieniali ciagle pediatrów i
      każdy mówił coś innego.Neurolog nie stwierdził żadnych odchyleń, uważał, ze to
      prawdopodobnie taki jej urok. Pozostali lekarze też wykluczali WNM. Dzisiaj Ola
      ma już 8 lat, prosty kręgosłupek i żadnych problemów ze zdrowiem, a jedynie
      wyprzedza swoich rówiesników o rok.(badania psychologiczne)Nie wiem w końcu jak
      to już jest i co mam robić.
    • niuniadr Re: 3-mc i sam siada.Pomocy!! 26.07.07, 11:59
      a może znaczenie ma też waga urodzeniowa, bo mój niunio ważył 2,310 i miał 51
      cm. Lekarze oceniali go na 35 tc.Już sama nie wiem.Jak dotąd lekarze nie
      stwierdzili WNM, a każdemu mówiłam o jego "wyczynach", badali i nic.Pomózcie.
      • traganek Re: 3-mc i sam siada.Pomocy!! 26.07.07, 15:24
        Jakbyś powiedziała coś takiego (chodzenie w 6 mcu) dobremu rehabilitantowi to
        by się chyba przeżegnał...
        Nie wiem teraz czy przypadkiem nie żartujesz, bo dziecko, które chodzi w 6 mcu
        to jakiś cud natury
        Możesz nie wierzyć w to co piszę, ale widziałam dużo przypadków
        takich "cudownych" dzieci i najczęściej okazywało się, że dzieci te mają
        poważne problemy z kręgosłupem (bo to kręgosłup jest podstawą takich zachowań).
        • niuniadr Re: 3-mc i sam siada.Pomocy!! 26.07.07, 19:46
          To nie jest żart, tak naprawdę było i żaden lekarz nie widział wskazań do
          rehabilitacji.A dziecko wyrosło na zdrową dziewczynkę.Byłam dzisiaj u lekarza i
          kolejni stwierdził, ze jest silny, ale zabronili siadać. Co do pełzania i
          trzymania sztywno główki oraz zginania nóżek,powiedzieli, że to mu nie
          zaszkodzi.(niunio od urodzenia większość czasu leży na brzuszku-nawet śpi w
          nocy, ze względu na wcześniejsze problemy z oddychaniem-uznali, że to głównie
          dzięki temu) Badał go dzisiaj pediatra, neurolog i ortopeda, z bioderkami i
          kręgosłupkiem jest ok. A poza tym wychodzi mu już dolna lewa jedynka (pediatra
          zauważył podczas badania) i wszyscy uznali, ze rozwój jest prawidłowy. Więc nie
          wiem w końcu jak to naprawdę jest z moim dzieckiem.
      • traganek Re: 3-mc i sam siada.Pomocy!! 26.07.07, 15:28
        niuniadr napisała:

> a może znaczenie ma też waga urodzeniowa, bo mój niunio ważył 2,310 i miał 51
        > cm. Lekarze oceniali go na 35 tc.Już sama nie wiem.Jak dotąd lekarze nie
        > stwierdzili WNM, a każdemu mówiłam o jego "wyczynach", badali i nic.Pomózcie.

A wogóle to jakiej pomocy oczekujesz tu na forum? Jeśli coś Cię niepokoi to
        powinnaś skonsultować dziecko z dobrym (koniecznie dyplomowanym) terapeutą.

Ja też się kiedyś cieszyłam, że moje dzieci ładnie trzymały główkę leżąc na
        brzuszku i okazało się, że niestety jest to wynikiem ONM.
        A poza tym, jak już pisałam, naprawdę wielu specjalistów może się mylić w
        diagnozie Twojego dziecka (u nas mylili się nawet orynatorzy oddziałów
        dziecięcych- mówili, że wszystko jest ok). Tylko osoba, która się naprawdę na
        tym zna, powie Ci co się dzieje z Twoim dzieckiem. Dlatego radziłabym poszukać
        dyplomowanego rehabilitanta metody vojty lub bobath.
        A jak masz jakieś wątpliwości to zapytaj jeszcze na forum:
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20939
        • niuniadr Re: 3-mc i sam siada.Pomocy!! 26.07.07, 21:48
          Mój synek nie pręży się nerwowo i nie wygina tułowia.Nie prostuje sztywno
          rączek ani nóżek, nie ma problemu ze ssaniem mleka. Główkę podnosi i trzyma
          sztywno unosząc tułów podpierając się na ramionach i ma przy tym rozłozone
          dłonie wsparte na podłóżu. Nóżki unosi do góry zgięte w kolankach. (Ma
          kolkę,ale na tę dolegliwość mamy już skuteczne lekarstwo i brzuszek już jest
          miękki)Uwielbia leżeć na brzuszku "na żąbkę", lubi też na wznak(ta pozycja
          rzadko, przez wiotkość krtani) i na boczku. Przesypia prawie całą noc, budzi
          się dopiero ok 5 rano na karmienie, cieszy się na widok mój i męża, od 2,5 tyg
          zaczął gaworzyć coś w swoim języku(najlepiej mu wychodzi "ej", "ach" i "la")
          Dzisiaj miał robione drugie USG przezciemiaczkowe i wszystko znowu jest OK
          (Pierwsze miał w szpitalu po urodzeniu-tak dla sprawdzenia, razem z USG
          brzuszka)Tylko to siadanie...Czy to naprawdę może być WNM?
          • omadzia5 Re: 3-mc i sam siada.Pomocy!! 27.07.07, 14:55
            Ja uważam ,że dziecko samo sobie nie zrobi krzywdy , oczywiście ty nie możesz
            mu pomagać jeżeli on sam jest na siłach to jest ok . Mojej koleżanki córka w
            wieku 2 miesięcy jadąc wózkiem cały czas podnosiła główkę i mogła ją tak
            trzymać z godzinę .Wcześnie też zaczęła siadać . Ja nie widzę w tym nic nie
            pokojącego , jezeli mówisz że nie zaciska piąstek i nie pręży się bo to są
            objawy WNM
    • venla Re: 3-mc i sam siada.Pomocy!! 27.07.07, 00:02
      Moim znaniem też to jest dziwne. Mój synek urodził się w niecałym 36tc więc był
      starszy od Twojego. W wieku 2 m-cy kiedy trzymałam go na rękach sztywno się
      trzymał, nie musiałam podpierac go z tyłu rękami. Był szczęśliwym,
      usmiechniętym dzieckiem, nikt niczego nie dostrzegał, kiedy to na jednej z
      wizyt u lekarzy z OIOMu stwierdzono WNM w nóżkach i ONM w rączkach. Waga
      urodzeniowa nie musi mieć tu większego znaczenia, jeżeli miał niedotlenienie
      i/lub też inne problemy, może mieć problemy neurologiczne. Polecam Ci udać się
      do rehabilitanta metody Vojty, który o ile będa jakiekolwiek problemy, z
      pewnością je dostrzeże. Sprawdzi odruchy dziecka i na ich podstawie wysunie
      diagnozę. Częściej to właśnie rehabilitanci a nie lekarze, nie ujmując im
      niczego potrafią w porę zauważyć jakieś nieprawidłowośći. Mam nadzieję, że Twój
      synek jest zdrowy i nie wymaga stymulacji, ale warto to sprawdzić.
      • niuniadr Re: 3-mc i sam siada.Pomocy!! 27.07.07, 08:42
        Dzięki, dzisiaj na 10:30 jestesmy umówieni ze świetnym rehabilitantem
        (poleconym) i mam nadzieję, że wszystko się wyjaśni. Trochę się boję, ale mam
        nadzieję, że wszystko jest OK.Pozrrawiamsmile
    • traganek Re: 3-mc i sam siada.Pomocy!! 27.07.07, 11:54
      Ja na Wasz temat rozmawiałam z naszą rehabilitantką i ona też uważa, że dziecko
      w wieku 3,5 mca nie powinno jeszcze siadać. A Twoje dziecko po odjęciu wieku
      korygowanego ma przecież dopiero 1,5 mca. Koniecznie skonsultuj to nawet z
      jeszcze jednym rehabilitantem.
      • niuniadr Re: 3-mc i sam siada.Pomocy!! 27.07.07, 14:52
        Wszystko się wyjaśniło. Byliśmy dzisiaj u Pani rehabilitantki i u neurologa
        (tym razem innego) Mój synek nie ma WNM ani też ONM. Badali mu wszystkie
        odrychy, kolejny raz już 3 miał robione USG przezciemieniowe (u innego lekarza)
        i też wyszło OK. POlecona wspaniała rehabilitantka skonsultowało nasz przypadek
        również ze swoim "kolegą po fachu"(też dyplomowanym) i on tak samo
        stwierdził,że nie występuje u mojego synka ani WNM ani też ONM. Jak im
        opowiedziałam o tym jak zachowuje się moje dziecko, to początkowo złapali sie
        za głowę, ale po badaniach i obserwacji, wykluczyli obie te nieprawidłowości.
        Kazali mu jednak zabraniać wykonywania takich czynności i zlecili masaż
        rozluźniajacy kręgosłupek (który mój malec poddaje wielkiej próbie). Masaż mamy
        wykonywać codziennie przed snem.Mój synek już od połowy 2 miesiaca ma rozkulone
        piąstki, a teraz zaczyna łapać zabawki znajdujace się na macie edukacyjnej,
        nigdy nie wyginał ciałka w łók ani nienaturalnie odchylał główki. POdczas
        podciagania do siadania Trzyma mocno główkę i nie zostawia jej z tyłu ani nie
        chwieje na boki,leżąc na brzuszku nie przewraca się na boki i nie ma też
        skrzyżowanych nóżek. Nie prostuje też sztywno rączek ani nóżek ( nóżki zgina w
        kolanach, wcześniej robiliśmy też ćwiczenia na kolkę-luźne strzepywanie nózek i
        nigdy nie było z tym problemu). Muszę teraz po prostu pilnować stale mojego
        maluszka i tego by nie forsował kręgosłupka.Jaka ulga...Pozdrawiam smile
        PS. Moja mama powiedziała, ze ja też zaczęłam siadać w 3 miesiacu i na
        szczęście nie miałam nigdy problemu z kręgosłupkiem - (żadnych wad ani ubytków)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka