100ania Re: IMID-kto sie leczy, rodzil? 12.10.07, 11:10 i znowu ja Poród - cc, przywieziona z domu karetką z zagrożeniem zycia mojego i dzieci Chłopaki - jeden 5 i pół tygodnia na Patologii Noworodka, drugi tydzień na Oddziale Noworodkowym na Połoznictwie (Intensywna Terapia), potem 4 i pół tygodnia na Patologii. Odpowiedz Link
mercate Re: IMID-kto sie leczy, rodzil? 12.10.07, 11:16 Ja rowniez imid, najpierw dwa tygodnie na patologii, porod cc, a nastpnie Michasia 3,5 miesiaca KPN. Obecnie wszelkie wizyty kontrolne tez w Imidzie. Pozdrawiamy Odpowiedz Link
100ania Re: IMID-kto sie leczy, rodzil? 12.10.07, 11:49 co do wizyt kontrolnych w Imid to ja już tylko zgrzytam zębami, od Poradni neonatologicznej poczynając. Umawianie się do w/w poradni odbywa sie tylko 1 dnia kazdego miesiąca, a i tak nie zawsze można się załapać na dany miesiąc. Poza tym zwiedziliśmy tam Poradnię Nefrologiczną, Rehabilitacyjną, Laryngologiczno-Audiologiczną, Onkologiczną i wizyta w każdej z nich podnosi mi ciśnienie. W poradni nefrologicznej umawiali nas nie na te godziny, w których lekarz przyjmował i czekalismy po kilka godzin, kiedy wyszły złe badania moczu pielęgniarka kazała przyjechac bez zapisu, a pani docent nawarczała na nas, że to nie przychodnia rejonowa wktórej sie przychodzi kiedy sie chce. O poradni onkologicznej to juz w ogóle mi sie nie chce myśleć, bo zawsze sie tam wyczekam godzinami, w dodatku zakwalifikowali mi Igora do zabiegu, dziecko było na czczo 14 godzin, po czym stwierdzono, że naczyniak nie będzie uswany, ma się wchłonąć a my do domu. Ach, długo by pisać... Odpowiedz Link
ap77 Re: IMID-kto sie leczy, rodzil? 12.10.07, 12:57 no to witam w klubie Ja po odeslaniu z Karowej (gdzie mialam niby wszystko "ustawione" jako ciaza patologiczna), wyladowalam na patologii (odzial to istny bunkier do remontu), potem pietro wyzej juz z Malym (warunki tez pozostawiajace wiele do zyczenia). Ale bylo, minelo... Teraz chodzimy do naszej P. Doktor z Imidu (Nowicka), ale oczywiscie prywatanie do Arki. Zaczelam tez umawiac sie do specjalistow i przede wsyztskim do dr Polak (mam to na wypisie ze szpitala) i tutaj zaczal sie cyrk! Myslalam, ze jak tam pojde to skierowaniem jest ten nasz wypis? A tu sie okazuje, ze musze miec dodatkowe skierowanie od lekarza rejonowego!!! To jakis koszmar. I do kazdej Poradni tez! Myslalam,ze da je ta Polak??? O co chodzi? jak popytalam o terminy np usg bioder, echo serca to sa bardzo odlegle... Pomijajac, ze potem ortopedy juz nie maja (aby pojsc na wizyte kontrolna z tym usg). Zastanawiam sie nad celowoscia wizyt w tej Potradni? Moze sobie darowac? Moze poszukam czegos "na miescie" (tak jak wczoraj neurologa A czesc i tak zalatwie prywatnie w Arce (np okuliste, bo do CZD nawet sie dodzwonic nie moglam!). Napiszcie jak to jest u Was, troche przerazaja mnie koszty leczenia prywatnego (i szczepionek!!!) Pomocy! Odpowiedz Link
mercate Re: IMID-kto sie leczy, rodzil? 12.10.07, 14:09 My tez prywatnie chodzimy do lekarza prowadzacego z imidu i jestem bardzo zadowolona - pomijajac koszty. Wizyty kontrolne wszystkie w imidzie - trzeba zacisnac zeby i uzbroic sie w cierpliwosc. Od miesiaca probowalam sie dodzwonic do poradni kardiologicznej a dzis mi powiedziano, ze nie ma miejsc dopiero po dlugiej perswazji udalo mi sie zapisac Misie na badanie. Skierowania na wizyty kontrolne pobieram od pediatry w rejonie nauczona doswiadczeniem - 1 wizyta w poradni audiologicznej mialam skierowanie od pediatry z LIMu, ale niestety z przychodni prywatnych nie sa honorowane wiec nie wpuszczono nas do lekarza. W poradnie neonatologicznej bylam dopiero raz i nie mam zastrzezen. Najgorsze w Imidzie jest przedarcie sie przez cala procedure zapisow. Nie rezygnowalabym na Twoim miejscu zupelnie z Poradni w Imidzie zawsze w razie czego masz kontakt ze szpitalam, a to wazne. Co do oklulisty to tez chodzimy prywatnie do Arki w CZD to jakis dramat jest. Pozdrawiam Odpowiedz Link
minkapinka Re: IMID-kto sie leczy, rodzil? 12.10.07, 14:27 ja rodziłam, ale 5,5 roku temu ) Z poradni w ImiD korzystalismy do roku, głownie ze wzgledu na neurologa, ale i tak do wiekszosci lekarzy chodzilismy prywatnie. Odpowiedz Link
100ania Re: IMID-kto sie leczy, rodzil? 12.10.07, 17:05 Z poradni neonatologicznej zrezygnowałam między innymi z powodu dr Polak. Na drugiej wizycie na pytanie o karmienie powiedziałam, że Igor je Bebilon Pepti. Zapytała, kto zalecił, bo w karcie miała wpisany Bebilon1. Powiedziałam, że Igor miał straszne kolki, bardzo śierdzące kupy, zaczerwienione policzki i łuskę na głowie i nasz rejonowy pediatra zalecił zmianę mleka, bo prawdopodobnie mały ma uczulenie i po zmianie na Pepti wszystko minęło. "To nie jest alergia, prosze karmić na powrót Bebilonem 1" odpowiedziała dr Polak w ogóle nie biorąc pod uwagę moich argumentów, że starszy syn też źle reagował na mleko "zwykłe" i musiał dostawać HA. Do tego neurolog z Imidu wraz z doktor Polak zakwestionowała potrzebe rehabilitacji (pomimo stwierdzonej przez dr Trautsolt asymetrii, potwierdzonej przez lekarza specjalistę od rehabilitacji z Imid) i powiedziała mi, że sie czepiam własnych dzieci - super podejście. Dr Polak kazał mi rozszerzać dietę maluchów według miesięcy korygowanych, ale mleko na następne (czyli oznaczone symbolem "2") zmienić po 4-tym miesiącu urodzeniowym. Gdzie sens, gdzie logika? Reasumują - już się do niej więcej nie wybrałam i nie wybieram. Z innych poradni nadal korzystamy z nefrologa (robią za każdym razem USG nerek, a chłopcy maja poszerzone miedniczki nerkowe) i onkologa - dopóki naczyniak Igora sie nie wchłonie. Odpowiedz Link
ap77 Re: IMID-kto sie leczy, rodzil? 12.10.07, 18:09 Ania zdieki za info.to dla mnei bardzo cenne uwagi A z fizjoterapeuty korzystasz? Zawitkowksi, Bartochowski? My sie chyab wybierzemy do tego drugiego, do Arki, tak skontrolowac ogolnie Malego. Tylko nie wiem czy juz teraz (ma 1,5 mies.) czy za miesiac? Do neurolozki idziemy za 5-6 tyg. Moze poczekac? Odpowiedz Link
100ania Re: IMID-kto sie leczy, rodzil? 12.10.07, 22:14 jeżeli neurolog nic nie powiedziała, tzn. nie miała żdnych zastrzeżeń, to ja bym zaczekała. Bartochowski to super człowiek. My co prawda ćwiczyliśmy prywatnie u kogo innego, ale u niego kontrolowaliśmy się - w ogóle to specjalista od trudnych przypadków. Pawła Zwitkowskiego widywałam tylko na oddziale na Patologii, takze niewiele mogę o nim powiedzieć, natomiast Artura Bartochowskiego poleca nasza neurolog (teraz juz i twoja DD). Odpowiedz Link
minkapinka Re: IMID-kto sie leczy, rodzil? 12.10.07, 23:02 nasza corka nie miala zalecanej rehabilitacji, ale kontrolowalismy ja u Zawitkowskiego. Moja kolezanka, która rehabilitowala córke (wada wrodzona) u Zawitkowskiego (prywatnie) i Bartochowskiego (w ImiD), twierdzi, ze postepy u Zawitkowskiego były duzo lepsze. Odpowiedz Link
100ania Re: IMID-kto sie leczy, rodzil? 13.10.07, 09:44 Ile czasu dziecko było rehabilitowane prywatnie, a ile w IMiD? Jak długo, po ile minut, ile razy w tygodniu? I który z nich najpierw ćwiczył z dzieckiem? Bo napisać, że postępy u Zwitkowskiego były lepsze to bardzo subiektywna opinia. My długo ćwiczyliśmy i powiedzmy, że nie działo się gorzej, ale jakoś spektakularnych efektów nie było. Poszliśmy na kontrolę do p. Bartochowskiego i dosłownie dwa dni później Igor zaczął się obracać na brzuch. Ale to nie była kwestia tego, że nowy rehabilitant przyczynił się do sukcesu, tylko akurat w takim momencie ciężka praca naszej rehabilitantki dała efekt. Odpowiedz Link
minkapinka Re: IMID-kto sie leczy, rodzil? 13.10.07, 10:02 100ania napisała: > Ile czasu dziecko było rehabilitowane prywatnie, a ile w IMiD? Jak długo, po il > e minut, ile razy w tygodniu? I który z nich najpierw ćwiczył z dzieckiem? Bo n > apisać, że postępy u Zwitkowskiego były lepsze to bardzo subiektywna opinia. Dziecko było długo rehabilitowane prywatnie przez Zawitkowskiego, długo to znaczy kilka lat, kilka razy w tygodniu. Poźniej kolezanka ze wzgledów finansowych musiała zrezygnowac z prywatnej rehabilitacji i Zawitkowski załatwił jej rehabilitacje w ImiD u Bartochowskiego. > My długo ćwiczyliśmy i powiedzmy, że nie działo się gorzej, ale jakoś spektakul > arnych efektów nie było. Poszliśmy na kontrolę do p. Bartochowskiego i dosłowni > e dwa dni później Igor zaczął się obracać na brzuch. Ale to nie była kwestia te > go, że nowy rehabilitant przyczynił się do sukcesu, tylko akurat w takim momenc > ie ciężka praca naszej rehabilitantki dała efekt. Odpowiedz Link
100ania Re: IMID-kto sie leczy, rodzil? 13.10.07, 13:58 No i właśnie problem polega na tym, że państwowo w Imid to sobie można raz lub dwa razy w tygodniu po pól godziny poćwiczyć. Wiele osób, których dzieci są naprawdę w ciężkim stanie "wspomaga" rehabilitację państwową prywatnymi ćwiczeniami, bo inaczej efektów po prostu brak. W Imid (i nie tylko) jak dla mnie kolejnym problemem jest to, że na jednej sali pracuje trzech rehabilitantów jednocześnie. Nie sa to korzystne warunki dla dziecka, które oprócz stymulacji ćwiczeniami odbiera jeszcze inne sygnały np płacz innego dziecka i samo zaczyna sie denerwować. Odpowiedz Link
kubus28062013 Re: IMID-kto sie leczy, rodzil? 01.11.14, 23:38 PRZESTRZEGAM PRZED DR POLAK !!! Odpowiedz Link
kubus28062013 Re: IMID-kto sie leczy, rodzil? 01.11.14, 23:39 ORAZ REHABILITACJĄ W TYM BAŁAGANIE... Odpowiedz Link