Dodaj do ulubionych

oczka!pomocy!

22.10.07, 19:58
hej dziewczyny,mój synek miał dzisiaj drugą kontrolę oczek po
laserze.Pani doktor nie miała najlepszej miny po badaniu,powiedziała
mi dosłownie że kołtuni mu się w tych oczkach i że musimy czekać.Ale
jak długo?ja chyba oszleję tak bardzo się boję o jego oczy.Napiszcie
proszę jak to było u was,kiedy ta choroba się zatrzyma.Jak do niego
mówię to mam wrażenie że malutki mnie widzi bo się na mnie
patrzy.Jestem zrozpaczonasad
Obserwuj wątek
    • gk102 Re: oczka!pomocy! 22.10.07, 20:53
      Spokojnie, nie denerwuj sie bo dziecku sie udzieli i tak nic nie
      możesz robic tylko słuchać lekarzy. Moja Hania tez jest po laserze,
      miała kontrole najpierw co 2 tyg., potem co miesiąc teraz co pół
      roku. Wszystko się ustabilizowało i widzi swietnie miała 3 stopień
      retinopatii. Na poczatku tez miałam wielkiego stracha. Obserwuj
      dziecko, rób mu ćwiczenia mysmy byli u ortoptysty i wiedziałam co
      mam robić. i będzie dobrze. pozdrówka.
      • gosiamama.oskara Re: oczka!pomocy! 22.10.07, 21:01
        dziękuje ci bardzo,właśnie najgorszy jest ten strach,wręcz
        paraliżujący.Oskar miał rop 2/3,mam nadzieję że będzie dobrze,modlę
        się o to.A odnośnie tych ćwiczeń to co to za metoda?szczerze
        przyznam ze pierwsze słyszę o ortoptyście.Napisz coś więcej bardzo
        chętnie się z tym zapoznam.
      • gosiamama.oskara do gk102 22.10.07, 21:05
        Właśnie zobaczyłam zdjęcie Twojej Hani,jest poprostu super,a jakie
        ma śliczne niebieskie oczy.
        • ela213 Re: do gk102 22.10.07, 21:57
          Moja Misia miała 3stopień retinopatii 3lasery ma szczelinke bo
          lasery nie chwyciły teraz ma 10miesięcy co 3-miesiące kontrolujemy u
          Prof.Prosta jest coraz lepiej.
          Cierpliwości i duuuuuużo ćwiczeń.
        • gk102 Re: do gk102 23.10.07, 07:32
          Hania miała III ROP, i byłam tak samo przerażona, same badania wprawiały mnie w
          depresję, zresztą ostatnie badanie było podobnie traumatyczne. Z poradni
          wcześniaczej skierowano mnie do ortoptystki(to specjalista od rehabilitacji
          oczu) i wiesz byłam bardzo zadowolona. Hania była wtedy w wieku 6 m-cy
          (korygowane do 4,5m-ca), wkleję tutaj zalecenia lekarki:
          1. Dziecko powinno mieć w zasięgu wzroku 2-3 zabawki, (resztę schować) - pomaga
          to w nauce skupienia, koncentracji (będzie przydatne później w szkole), zabawki
          wymieniać - żeby się nie znudziły. Natłok sprzętów wprowadza dekoncentrację,
          dziecko zamiast się bawić wali rękami na oślep, i nie dostrzega szczegółów zabawek.
          2. Dzieci w wieku naszych pociech powinny widzieć na odległość 2- 3 m, -
          sprawdzamy to turlając piłkę (najlepiej kolorową) po podłodze i obserwujemy do
          którego momentu podąża za nią wzrokiem. Czy dziecko ma równe widzenie w obu
          oczach sprawdzamy zakrywając dziecku jedno oczko i pokazujemy coś atrakcyjnego
          -potem to samo z drugim. Jeśli na jedno widzi słabiej broni się płaczem, jak
          zasłonimy to lepsze oko. Warto sprawdzać to co kwartał.
          3. Obserwujemy, czy widzi wzrokiem gdy np. po cichu wchodzimy do pokoju i nie
          mówimy do dziecka,
          4. Konkretne zachowanie wiążemy zawsze z tym samym zdaniem - np. tata wraca z
          pracy, patrzymy na tatę trzymając dziecko na rękach i mówimy - o TATA
          przyszedł!!, (siostra, babcia), po paru dniach mówiąc tata - dziecko będzie
          kierowało głowe w jego stronę. To samo robimy ze zdaniem NIE MOŻNA .
          5. Konkretne czynności wiążemy zawsze z tą samą muzyką - np. ćwiczenia zawsze z
          tą samą piosenką z kasety (można samemu śpiewać), wtedy dziecko się uczy że jak
          piosenka się kończy ćwiczenia też. To samo z zasypianiem - można puszczać to
          samo(ale spokojne) , przy końcu piosenki dziecko zasypia.
          6. Dajemy dziecku do obu rączek np. końce paska ze szlafroka (coś kolorowego) i
          pociągamy z drugiej strony za ten sznurek. Dziecko powinno utrzymać swoje końce
          i patrzeć, najpierw na sznurek, potem na mamę - wyrabia proste ustawienie oczu.
          7. Zakładamy na raczkę dziecku np. frotkę (ryczący kolor) - bawiąc się tą rączką
          wyrabia prawidłowe widzenie z bliska.
          8. Zakładamy na nogi skarpetki (papcie), z kolorowym czubkiem - dziecko bawiąc
          się nóżkami wyrabia ostrość widzenia z bliska.
          9. Bawimy się w koci-koci łapci, warzyła myszka kaszkę, idzie kominiarz itp...
          wszystkie zabawy palcowe - wyrabia zdolności manulane.
          10. Zakładamy pieluchę na głowę i robimy akuku - dziecko ma nas szukać w tym
          miejscu gdzie nas widziało przedtem (nawet jak zmieniliśmy pozycję).
          11. Rysujemy na kawałkach kartonów buźki (proste rysunki, typu kropka, kreska) -
          uśmiechniętą, zdziwioną, smutną - Pokazujemy dziecku i mówimy - oooo nasza buzia
          jest smutna (wesoła itp), po paru dniach dziecko uczy się rozpoznawania tych
          emocji.
          11. Dajemy do rączki przedmioty o różnej fakturze, np. coś zimnego(z lodówki),
          coś szorstkiego (wełna) , papier , karton, śliskiego (jadwabna chustka) itp...
          dziecko poznaje, że nie tylko plastik z grzechotek istnieje .
          12. Latarką (niezbyt mocne światło), widzimy w linii prostej - w góry na dół, z
          lewej na prawą, i po skosach, dziecko powinno patrzeć za światłem. Potem robimy
          kółka ta latarką - to tzw. fiksowanie wzrokiem - oczy powinno ustawiać równo.
          13. Dzieci w wieku naszych, jak mają coś w jednej raczce powinny upuścić to co
          wkładamy im do drugiej.
          14. Zabawki w łóżeczku zaczepiamy, wieszamy z różnych stron. Ważną zabawka -
          jest lusterko - dość duże , stroimy miny wraz z dzieckiem przed lustrem. Do
          telewizora ustwiamy dziecko tak, żeby patrzyło z różnych kierunków w jego stronę.
          Myślę, że zaszkodzić nie zaszkodzi, a z czasem zauważysz jak daleko i jak ostro
          dziecko widzi. Pozdrówka.
          • gk102 Re: do gk102 23.10.07, 07:35
            Jeszcze wracając do wizyt u okulisty - parę dni temu na moim blogu opisałam (w
            październiku)-może czytałaś...dramat!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka