mimi0080 08.12.07, 16:11 Jaś od jakiegoś czasu odpycha się rękami i szoruje brzuchem po panelach wygląda jak pingwin albo jakaś foka na lodzie...mam pytanko czy daleko mu jeszcze do raczkowania lub chodzenia?może któraś z Was przechodziła ten etap w rozwoju dzidzi? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dooorrota Re: Jaś się czołga!!! 08.12.07, 16:29 jestem mniej wiecej na podobnym etapieWerona podpiera sie rączkami i zaczyna kleczec na kolankach i tak sie gibie do przodu do tyłu i jak złapie rozmach to niby chce usiasc ale nie wie co dalej zrobic i opada na plecki.a ile Twój Jas ma?bo moja ma 9 miesiac (6 kor).i pisz dalej o efektachpozdrawiamy Odpowiedz Link
traganek Re: Jaś się czołga!!! 08.12.07, 16:43 To zależy czy dziecko ma jakieś problemy z napięciem, asymetrią etc. Mój Antoś najpierw pełzał (1 miesiąc asymetrycznie, potem dwa miesiące było już to ładne symetryczne pełzanie tzn naprzemienne ręka, noga, ręka, noga). Po 3 miesiącach zaczął raczkować (tu już od razu było prawidłowo) i raczkuje już 5 mcy. Chodził przy meblach od razu jak zaczął raczkować. Od dwóch tygodni robi sam kilka kroczków ale trochę się jeszcze boi. A jego siostra Zosia pełzała 2 mce i od 1 mca raczkuje i chodzi przy meblach. Rehabilitantka chce, żeby raczkowała jeszcze 4 mce ale zobaczymy jak będzie. Odpowiedz Link
ania.silenter Traganku! 08.12.07, 17:13 Poczytałam dziś Twojego bloga i jestem pod wrażeniem postępów jakie robią bliźniaki a zwłaszcza Zosia. Coś wspaniałego))). Odpowiedz Link
mimi0080 Re: Jaś się czołga!!! 08.12.07, 18:17 Jaś 4 dni temu skończył roczek, ale on nigdy nie był rehabilitowany i jest po dwóch operacjach...jest troszkę do tyłu fizycznie...zobaczymy... jak go stawiam do pozycji raczkowania to chwile tak pobędzie i siada zaraz na tyłek ...denerwuje się.Za rączki chętnie chodzi i lepiej mu to wychodzi niż jakiś czas temu.W łóżeczku sam wstanie trzymając się szczebelków, a jaka radocha przy tym Odpowiedz Link
ciesia Re: Jaś się czołga!!! 09.12.07, 19:34 Ka per ma tak samo, pelza po calym pokojuPani rehabilitantka powiedziala, ze do raczkowania juz tuz ,tuz, moze miesiac lub 2.Pozdrawiam Odpowiedz Link