agasonesta 20.03.08, 14:04 mały ma powiększone węzły na szyi i w pachwinach ,a nie ma infekcji,badał go lekarz i mówił ze tak może być,czy mam się martwić? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzena280476 Re: powiększone węzły chłonne 20.03.08, 17:27 Mojemu starszemu synkowi(36 tc 2001)powiekszyły się węzły na szyi i nad obojczykami.Dostaliśmy przekaz na hematologię.tam po badaniach wyszło że ma bakterie w moczu E.coli 10*6.Po wytępieniu bakterii węzły wróciły do normy. Mama Kamila i Aniołka Jasia Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: powiększone węzły chłonne 20.03.08, 17:58 Robiłas USG jamy brzusznej? Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: powiększone węzły chłonne 21.03.08, 10:06 Kurcze, strasznie mi głupio, bo Cię pewnie niepotrzebnie straszę, ale skoro już się powiedziało "a"... Powiększone węzły chłonne mogą być też pierwszą oznaką nowotworu. Nowotwory dziecięce stanowią wprawdzie minimalny odsetek wszystkich nowotworów w populacji, troche powyżej 1%, ale w Polsce wykrywa się je w badzo zaawansowanym stadium i wtedy rokowania są znacznie gorsze, a wszystko dlatego, że rodzice i lekarze ignoruja pierwsze sygnały. W tej chwili bodajze tylko Wrocław wprowadził program badania dzieci majacy na celu wyłapywanie nowotworów w I i II stadium, uleczalnym czesto w ponad 90%. Jako jedno ze wskazań do skierowania na badania wymienia się właśnie powiekszone węzły chłonne. Nie martw się na zapas, w zdecydowanej wiekszości przypadków węzły chłonne sie powiększają w wyniku infekcji. Jednak dla własnego spokoju moze warto jeszcze zrobić to USG... Odpowiedz Link
agasonesta Re: powiększone węzły chłonne 21.03.08, 11:13 nie straszysz mnie absolutnie,pierwsza moja mysl-rak,dlatego wezwałam odrazu lekarza,okres kancerofobii mam za sobą ,sprawdzanie siebie pod wszystkimi mozliwymi rodzajami nowotworu,boje się ze przeszło teraz na dziecko,pediatra powiedziała ze dzieci mają nadwrazliwy ukł.imunologiczy i często węzły się powiększą,jak są małe, ruchome i nie w skupiskach to nie ma się co bac,ale obserwować a mnie wszystko co do obserwacji zawsze niepokoi,takze jakby wasze dzieci minały to bym się uspokoiła,mały jest chudziutki dlatego je czuje gdyby był grubaskiem nie zauważyłabym tego, mam nadzieje ze tak jest u nas,dziękuje za odpowiedz Odpowiedz Link
agula801 Re: powiększone węzły chłonne 21.03.08, 22:02 Moja Basia/13mscy/ma powiększony węzeł chłonny na szyjce od urodzenia-jest ruchomy/mala kuleczka/, pokazywałam to kilku lekarzom , Mala miala robione kilkakrotnie badanie krwi, usg brzuszka/ze wzgl. na wade nerek/i wszystko w porzadku.. czy jesli działoby sie cos niepokojącego/nowotwór/to wyjdzie to na morfologii? Odpowiedz Link
agasonesta Re: powiększone węzły chłonne 22.03.08, 01:24 dziękuje Kochana,morfologie miał robioną 3 tyg temu,była ok, nie chce go tez bez potrzeby kuć ,mam nadzieje ze to nic ale juz mam to na oku,przy kazdej okazji zaczynam go macać,paranoja.pzdr Odpowiedz Link
ciesia Re: powiększone węzły chłonne 22.03.08, 20:27 Kacper tez ma powiekszone wezly chlonne na szyjce, takie spore kuleczki(juz poruszalam gdzies ten watek).Ostatnio przy kontroli lekarka stwierdzila ze to nic takiego i czasem dzieci tak maja.Teraz przechodzi ospe i jeszcze bardziej sie powiekszyly ale to z wiadomego powodu.Tez sie boje czy aby wszystko dobrze.Tutaj w Holandiinie robili nam jeszcze od wyjscia ze szpitala morfologii chyba po swietach sie o nia wykluce.pozdrawiam i wesolych swiat! Odpowiedz Link
agasonesta Re: powiększone węzły chłonne 22.03.08, 20:46 spokojnie dziewczyny dzisiaj pytałam o te węzły następnego pediatre tez tłumaczył ze dzieci tak mają ze przy infekcji się powiększają i tak zostają ,spokojnych świat zycze Odpowiedz Link