ap77 08.04.08, 11:23 Kiedy zaczely raczkowac, siadac? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamapyp Re: Wczesniaki 32/33tc 08.04.08, 11:52 Moja Magda z 32t.+4 dni, zaczęła raczkować dokładnie w Dzień Babci, miała wtedy 8 mieś.(urodzeniowo) a siadać sama też tak około tego czasu. pozdrawiam Odpowiedz Link
ap77 Re: Wczesniaki 32/33tc 08.04.08, 11:54 skonczone 8 mies? Nasz ma 7 mies i tydzien. ale wcale nei chce raczkowac,ani siadac, turla sie, lubi lezenie na brzuszku,ale nei chec sie podpierac na raczkach. Chodzimy na gimnastyke, a Wy chodzilyscie? Odpowiedz Link
100ania Re: Wczesniaki 32/33tc 08.04.08, 11:58 moi co prawda 31tc, ale raczkować zaczęli Igor po skończeniu 8 m-cy, a Oskar miał 8,5 m-ca (urodzeniowego). Usiedli sami w wieku ok 10 m-cy. Siadali z czworaków i od razu siedzieli dosyć stabilnie, nie przewracali się (pewnie dlatego, że nie byli sadzani na siłę) Odpowiedz Link
ap77 Re: Wczesniaki 32/33tc 08.04.08, 12:07 no wlasnie rehabilitanka mowi, zeby bron Boze nie obkladac poduszkami i nie sadzac poki dziecko samo nie usiadzie. Odpowiedz Link
blaszka0662 Re: Wczesniaki 32/33tc 08.04.08, 13:03 Witam, mój synek, urodzony pod koniec 33 tyg. zaczął raczkować, siadać i wstawać tydzień po tygodniu w 10 miesiącu urodzeniowym. Rehabilitowałam go metodą Vojty, ponieważ miał asymetrię napięcia mięśniowego. Teraz ma 14 miesięcy i chodzi a właściwie biega za jedną rączkę. Miesiąc temu zaczął robić po kilka samodzielnych kroczków, ale niestety upadł przy kolejnej próbie i teraz boi się sam puścić. Nie zmuszam go, bo wiem, że pewnie będzie tak jak np. z siedzeniem. Jak będzie gotowy i oswoi się z chodzeniem to zacznie dreptać. Pozdrawiam, Agnieszka Odpowiedz Link
100ania Re: Wczesniaki 32/33tc 08.04.08, 13:42 Ania ja byłam zaskoczona, bo pod koniec maja trafiliśmy z rota do szpitala i wtedy chłopcy leżeli, nawet nie przekręcali się samodzielnie na brzuch. A nagle, w połowie czerwca wszystko ruszyło. Najpierw pierwszy obrót, a zaraz potem pierwszy podpór i bujanie na czworakach. Tak samo było z chodzeniem. Igor pierwsze próby zaczął samodzielnie robić koło roczku, a Oskar nic. Igor na Święta Bożego Narodzenia już ładnie chodził, a Oskar nic. Koło połowy lutego Oskar zaczął sam puszczać się i robić po dwa, trzy kroczki, po czym 20 lutego po prostu przeszedł przez cały pokój i od tego dnia prawie nie łazi na czworakach Jacuś ze wszystkim sobie poradzi. Najważniejsze, to ćwiczyć i słuchać zaleceń. Odpowiedz Link
ziutka23 Re: Wczesniaki 32/33tc 08.04.08, 13:04 Święte słowa, dziecko prawidłowo siada z pozycji czworaczej, nie żadne tam układanie poduszek wokół dziecka w wieku 6 m-cy, żeby tylko chwilkę samodzielnie siedział - wszak to powód do dumy Odpowiedz Link
mamaigiiemilki Re: Wczesniaki 32/33tc 08.04.08, 14:32 chyba w 11M urodzeniowym- raczkowanie;siadanie-?nie pamietam, czy przed czy po? Odpowiedz Link
kamapyp Re: do ap77 08.04.08, 22:21 Chdziliśmy na rehabilitację bobath i to bardzo pomogło. Po prostu córka z dnia na dzień robiła postępy. Zaczęliśmy chodzić w listopadzie (wtedy miała 5 mieś. ur.)i wtedy nawet nie potrafiła się utrzymac dłużej na wyprostowanych rączkach w pozycji na brzuszku, ale szybko to nadgoniła no i 2,5 miesiąca później zaczęła raczkować. Nawet nasza rehabiitantka była zaskoczona takim postępemA na początku zaczęliśmy reh. vojtą ale ja nie mogłam się przekonać do tej metody i zmieniliśmy na bobath. Myslę, że dobrze się stało. Teraz Magda ma 23mieś. i oprócz blizn po wkłóciach nie ma praktycznie śladu, że była wcześniakiem. Jesli jesteście pod stałą opieką lekarzy to nie zamartwiaj się na zapas.Na pewno będzie dobrze. Takie małe dzieci potrafią w ciągu paru dni nauczyć się nowych czynności. Po prostu nagle "zaskakują" i już.Życzę dużo zdrówka dla Twojego synka! Pozdrawiam Odpowiedz Link
ap77 Re: do ap77 09.04.08, 11:31 Tak to prawda, tez widze postepy po rehabilitacji (Bobath). Tylko, ze malo cwiczymy w domu,wstyd, ale mama i tata leniwi( Odpowiedz Link
100ania Re: do ap77 09.04.08, 13:49 Ania, w domu najważniejsze jest przestrzeganie podstawowych zaleceń, bo ćwiczenia to dla niewprawionej osoby dosyć trudna sprawa. Odpowiedz Link
dziewczynka_bez_zapalek Re: Wczesniaki 32/33tc 09.04.08, 20:02 ja jestem ciocią bliźniaczek z 32tc. Gabrysia zaczęła siedzieć mniej więcej w wieku 7-8 miesięcy, po raz pierwszy stanęła na własnych nóżkach w łóżeczku jakieś 2 tyg temu czyli w 10 miesiącu, od miesiąca za to raczkuje całkiem nieźle - czyli raczkowanie wypadło jakoś w 9 miesiącu od urodzin. Anitka za to dopiero od miesiąca stabilnie siedzi (czyli usiadła stabilnie w wieku 9 miesięcy), i robi małe postępy w raczkowaniu tzn podnosi się troszkę z leżenia, ale nie potrafi jeszcze załapać, jak przesuwać nogi, żeby móc się poruszyć Odpowiedz Link
malzona1 Re: Wczesniaki 32/33tc 10.04.08, 16:01 Szymon raczkował w wieku 7-8 miesięcy, chodził za rączkę w okolicach roku. Ola, jego siostra bliźniaczka pierwszy raz przeciągnęła się (przeczołgała) w wieku prawie dokładnie 13 miesięcy! Zaczęła chodzić mając około 20. Teraz ma 29 i jest mniej zwinna niż Szymek,np. gorzej sobie radzi na drabinkach. Odpowiedz Link
ap77 Re: Wczesniaki 32/33tc 02.07.08, 23:02 odswiezam Jacek ma rowno 10 mies i pieknie raczkuje, siada, wstaje i robi kilka kroczkow przy szczebelkach , kanapie. Prawie dogonil "donoszonych" Odpowiedz Link
klara-sz Re: Wczesniaki 32/33tc 03.07.08, 09:59 klara: 9 mies., 7 korygowanych. zaczęła stabilnie siedziec i siadac w spacerówce jakieś 2 tyg. temu, z lezenia jeszcze nie siada. pełza podciągajac się raczkami i zaczyna dźwigac do góry pupę, wiec pewnie niedługo zacznie raczkowac. rozwija się skokami długo nic i w ciągu paru dni nowa umiejetnośc calkiem dobrze opanowana . tak było z przekręcaniem sie i własnie z raczkowaniem. Odpowiedz Link
adi1311 Re: Wczesniaki 32/33tc 04.07.08, 18:15 witam , mam wcześniaka a raczej dwóch , kacperek ma 6 lat a maćko prawie 2 , urodzeni 33/34 , kacper siadał o 7 mies , chodził w 12 mies nie rehabilitowany , maćko siadał w 10 mies chodził w 14 rehabilitowany . pozdrawiam cieplutko agnieszka Odpowiedz Link
niuniadr Re: Wczesniaki 32/33tc 05.07.08, 22:24 Mój Hubert 32 tc + 5 dni, nie rehabilitowany.Zaczął stawać przy meblach i w łóżeczku w 7 mies. (urodz.), siadać z pozycji do raczkowania w 8 mies, z leżenia tydzień przed 8 mies, raczkować jak miał 8,5 mies, a samodzielnie chodzić tydzień przed ukończeniem roczku. Teraz ma 14 miesięcy i bardzo sprawnie chodzi...hm a raczej biega, jest bardzo ale to bardzo ruchliwy Ale trzeba pamiętać, ze każde dziecko jest inne i inaczej się rozwija. Pozdrawiamy serdecznie Odpowiedz Link