Dodaj do ulubionych

Problemy z kupką

05.06.08, 07:45
Witam,

nie wiem jak mam pomóc synkowi w zrobieniu kupki. Biedak tak się męczy, stęka, pręży się, cały czas jest niespokojny i marudny. Od wczoraj nie ma za bardzo apetytu. Herbatki z kopru ani masowanie brzuszka nie pomaga. Maly ma 2,5 mies niekorygowane. Termin miałam na 10 czerwca.
Poradzcie co mam robic sad

Danielek 28 tc
Obserwuj wątek
    • kasia284 Re: Problemy z kupką 05.06.08, 08:53
      Oj ja przeszłam z kupkami, i nadal przechodzę katusze, choć dzięki
      dziewczynom, szczególnie mamie cudownego misia powoli zaczyna robić
      sam kupki. NAtomiast rozumiem, ze mały dotychczas robił normalnie,
      jeśli tak to zrób mu okład z ciepłych pieluszek( nie za goracych) na
      brzuszek( potraktuj je żelazkiem))) takz 15 minut, pomasuj i mozesz
      postymulować odbyt czopkiem , jeśli to nie pomoże, poprostu zastosuj
      czopek))) Ja stosowałam czopki przez kilka dobrych tygodni i mały
      wcale sie nie przyzwyczaił teraz robi sam, a czasem mu po magam,
      ważne żeby zrobil)))Pozdrawiam
    • edziadanielusia Re: Problemy z kupką 05.06.08, 09:40
      Dziękuję za radę, na pewno wyprubuję.

Jeszcze jedno mnie zastanawia. Mały jak już zrobi kupę, to nadal mocno się pręży i stęka. Nawet jak minie godzina, dwie, mały cały czas się zachowuje nerwowo, pręży się nawet do wymiotów. Co może być przyczyną?
      Może się doszukuje ale Danielek ma leukomalację i boję się czy jego zachowanie nie jest zaburzeniem neurologicznym sad
      Danielek 28 tc
      • mama-cudownego-misia Re: Problemy z kupką 05.06.08, 20:13
        To raczej kolkowy brzuszek. Twój maluszek nie powinien się jeszcze urodzić, a
        już musi trawić. Nic dziwnego, że ma wzdęcia, i ze sobie ten brzuszek nie radzi.
        Absolutnie nie podawaj herbatki z kopru, bo u wielu dzieci tylko pogarsza
        sprawę.Przede wszystkim przejdź sie do dobrego neonatologa, który być może
        przepisze debridat, albo doradzi, który z preparatów espumisanu będzie w tym
        wypadku najlepszy.
        No i u takiego malucha jeśli czopek, to tylko w wyjątkowych sytuacjach, i trzeba
        go oskrobać o połowę, bo za duży dla takiego maluszka.
    • kasia284 Re: Problemy z kupką 05.06.08, 21:09
      rzeczywiście zignorowałam wiek)))) przepraszam połowa czopeczka
      naoliwionego))) Pozdarwiam
    • liti Re: Problemy z kupką 05.06.08, 22:47
      My bardzo długo "jechaliśmy " na czopkach a w międzyczasie stosowałam mnóstwo
      leków niepotrzebnie, bo niewiele pomagały albo wcale(poczytaj moje posty) i
      pewnego dnia synek zaczął sam się załatwiać i tak już zostało. Przyczyną był
      najprawdopodobniej niedojrzały układ pokarmowy i stopniowa przewaga sztucznego
      mleka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka