4ukamisia 05.06.08, 19:13 jezeli znacie powody to bardzo prosze o odpowiedz. jak przebiegaly wasze ciaze? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania.silenter Re: Przyczyny porodow przedwczesnych 05.06.08, 20:03 link "dlaczego jest wcześniakiem" czyli dlaczego nasze dzieci urodziły się przedwcześnie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15302&w=19478809&a=19478824 u mnie przyczyną przedwczesnego porodu była gestoza Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: Przyczyny porodow przedwczesnych 05.06.08, 20:07 ho, ho, ho, to temat rzeka: - cholestaza - stan przedrzucawkowy, niegdyś zwany gestozą - zespół Hellp - zespół antyfosfolipidowy - toczeń - powikłania związane z chorobami podstawowymi (np. policystycznych jajników albo układu krążenia) - infekcje - cukrzyca ciężarnych - wady anatomiczne w obrębie narządów rodnych matki - zaburzenia hormonalne - ciąże mnogie - niektóre choroby wirusowe - czynniki związane z trybem życia (papierosy, stres, nadmierny wysiłek fizyczny, narkotyki i najczęstsza chyba w Polsce przyczyna - alkohol) Przypuszczam, ze listę tę można by jeszcze ciągnąć. W wielu miejscach w Polsce kuleje też bardzo opieka ginekologiczna "pierwszego kontaktu" nad kobietami w wieku reprodukcyjnym i ciężarnymi, co też nie ułatwia sprawy. Odpowiedz Link
kasia284 Re: Przyczyny porodow przedwczesnych 05.06.08, 20:14 Badaj sobie regularnie poziom CRP-białko C-reaktywne,białko należące do tzw. białek ostrej fazy, generalnie wysoki poziom oznacza stan zapalny w organizmie a to wywołuje szybszy poród, to była przyczyną mojego porodu w 30 tyg, ciąży, choć mam też zespół policystycznych jajników, niestety żaden z lekarzy tym sie nie przejął, że miałam od 4 miesiaca skurcze, mówili ,że ja panikuję - teraz wiedziałabym co im powiedzieć- ale to była moja pierwsza ciaża, przy następnej będę chodziła do profesora)))) Pozdrawiam Odpowiedz Link
mariagajor Re: Przyczyny porodow przedwczesnych 05.06.08, 20:15 witaj!!!U mnie powodem było łożysko przodujące,które na końcu się odkleiło Odpowiedz Link
mamaiggiego Re: Przyczyny porodow przedwczesnych 05.06.08, 20:54 U mnie przedwczesne skurcze od 20 tc a potem to już lekarze się przyczynili do przedwczesnego porodu Odstawienie fenoterolu w szpitalu (niestety teraz wiem że byłam głupia i ich posłuchałam >Potem to już szybko,silne bóle brzucha,odchodzący czop płodowy (trzy razy byłam na ostrym dyżurze ale totalna ignorancja bo przecież ja panikuje ).Ja też teraz wybiore się już chyba do ordynatora. Odpowiedz Link
oyate Re: Przyczyny porodow przedwczesnych 05.06.08, 21:52 ciąża pierwsza - ciąża mnoga, bóle brzucha i skurcze od 17 tc. Od tego też tc na fenoterolu pół tabletki co 2 do 4 godzin. W sumie to nie wiem dlaczego, zaczął sie poród i już. Dzieci z dużą hipotrofią. Ciąża 2 - stan przedrzucawkowy, niedotlenienie płodu (mały był owinięty pępowiną 2 razy) i odklejenie łożyska. Odpowiedz Link
tunelinda Re: Przyczyny porodow przedwczesnych 05.06.08, 22:05 cicha niewydolność szyjki macicy - bez żadnych objawów typu krwawienia, ból, jedynie lekkie upławy (wymaz z pochwy był jałowy), wcześniej czułam się świetnie i wszystkie wyniki były ok, a w 26 tc rozwarcie 2 cm bez wcześniejszych objawów, teraz wiem, że te lekkie upławy to były sączące się wody, bo miałam gdzieś na górze pęknięty pęcherz płodowy; co lekarze na to, że mam coś widocznie z tkanką łączną i przy kolejnej ciąży bez założenia szwu się nie obejdzie, skończyło się cc w 29 tc i dwa dni (w 27 tc założono mi szew "ratunkowy", a o cc zadecydował wynik CRP tj. infekcja wewnątrzmaciczna wstępująca) Odpowiedz Link
flowercia Re: Przyczyny porodow przedwczesnych 06.06.08, 22:10 gorszego pecha nie mogłam mieć - zapalenie wyrostka wytrzymalam tylko 6 tyg z wyrostkiem (pierwszy atak 26 tydzien dotrwalam do 32) w ciazy mialam skurcze ale niewielkie (nawet lezalam na patologii przez jakis czas) ale potem dopadł mnie właśnie wyrostek... Odpowiedz Link
bejman2 Re: Przyczyny porodow przedwczesnych 06.06.08, 22:36 gestoza wrr... okropne dziadostwo Odpowiedz Link
jola23061978 Re: Przyczyny porodow przedwczesnych 06.06.08, 23:25 NIe podali mi dokładnie przyczyny ale po lekturze wywnioskowałam: - 1 ciąża - ciąża mnoga (26 hbd:Kasia 990 g, Oliwia 910 g) - infekcja (e.coli, streptococcus agalactiae group B) - wyniki z dnia porodu, 3 tyg wcześniej w posiewie moczu i wymazie z szyjki było czysto - szczupła budowa (?) ważę 47 kg choć jem porządnie, ginekologicznie budowę mam OK TRochę zlekceważono (lekarz prowadzący) pierwsze objawy:odejście czopu, plamienia różowe, brązowe, twardnienie brzucha, lekkie skurcze. Pracowałam prawie do końca (26 hbd), zalecano chodzenie na basen, aktywny tryb życia "ciąża to nie choroba". Teraz wiem, że lepiej chuchać na zimne przez 9 m-cy niż mieć dziecko niepełnosprawne na całe życie i przejść przez ten koszmar. Jola Odpowiedz Link
artdesign84 Re: Przyczyny porodow przedwczesnych 06.06.08, 23:30 drastyczny spadek wagi mojej ( pierwsza wizyta ciążowa : 58,5 kg, wszystkie kolejne : ok 56 kg, dzień porodu 55,5 kg - całą ciążę nie utyłam ani grama, takie miałam mdłości), przedwczesne skurcze, anemia, hipotrofia płodu Odpowiedz Link
doroszka Re: Przyczyny porodow przedwczesnych 07.06.08, 01:23 Gestoza To moja druga ciąża. Pierwsza ok - poród dzień po terminie. Odpowiedz Link
bardzo_luba Re: Przyczyny porodow przedwczesnych 07.06.08, 13:10 Ciaza przebiegała bardzo dobrze, do 28 tygodnia. Od 28 tc zaczelo rosnac cisnienie. Pogarszalo sie. Stan przedrzucawkowy i w 30 tc ciecie. Odpowiedz Link
marzena280476 Re: Przyczyny porodow przedwczesnych 07.06.08, 15:26 Pierwsza ciąża 36 tc zawężone zapisy KTG,rozwarcie na 2 cm, Druga ciąża 25tc streptococcus agalactiae group B,odejscie wód w 22 tyg.A z lekarzami to jest tak,że się chwali dopóki sie nic nie stanie.Ja chodziłam prywatnie do prof.Witka,kierownika kliniki ginekologii w CSK Katowice.Wcale nie uchroniło mnie to przed urodzeniem wczesniaka.Dodam,że nie miałam ani jednego posiewu zrobionego w czasie trwania ciąży.Po śmierci Jasia dowiedziałam się od prof.że posiew to nie jest standardowe badanie i zaleca się je jeśli w poprzedniej ciąży były problemy. Odpowiedz Link
tolka11 Re: Przyczyny porodow przedwczesnych 07.06.08, 20:48 pierwsza ciąża ok, druga infekcja wewnątrzmaciczna, trzecia konflikt serologiczny Odpowiedz Link
annbed Re: Przyczyny porodow przedwczesnych 08.06.08, 23:44 U mnie b. podobnie: do 28 tyg. ciąża idealna, w 28 tyg. skok ciśnienia + obrzęki + białkomocz, czyli gestoza (narastająca w bardzo szybkim tempie). W 30/31 tyg. cesarka - całe szczęście, że nie za późno. Martusia ważyła 1270 g przy 44 cm (hipotrofia), Apgar: 7,8,9. Niedawno skończyła 2 latka. Odpowiedz Link
www_kropka_pl Re: Przyczyny porodow przedwczesnych 08.06.08, 13:49 U mnie przodujące łożysko. Od 17 tc plamienia i niewielkie krawawienia pojawiające się w miarę wzrostu macicy ( łożysko sie odklejało). Na dobre odkleiło się w 27/28 tc i mała urodziła się w trakcie masywnego krwotoku. masakra. Cudem obie przeżyłyśmy. brrrrrr. nikomu nie życzę kropka. Odpowiedz Link
souli Re: Przyczyny porodow przedwczesnych 09.06.08, 10:20 U mnie dziwny przypadek. Bezpośrednio spadki tętna. Pośrednio skurcze od połowy ciąży, bolące, ale o małej sile-nie powodujące skracania szyjki. Leki nie działały, dlaczego nikt nie wie... Odpowiedz Link
julia56 Re: Przyczyny porodow przedwczesnych 09.06.08, 15:49 U mnie ciąża przebiegała normalnie. Trochę skracała się szyjka, ale była twarda i zamknięta. Nawet dzień przed porodem. Mnie się wydaje, że długie badanie usg, dzień przed porodem spowodowało odejście wód w 35tc, ale może tylko sobie ubzdurałam... Odpowiedz Link
blaszka0662 Re: Przyczyny porodow przedwczesnych 09.06.08, 16:08 Gestoza ze stanem przed rzucawkowym Liczę, że druga ciąża będzie trwała do 40 tygodnia. Odpowiedz Link
skomroch1 Re: Przyczyny porodow przedwczesnych 10.06.08, 21:59 Ciężka grypa i w efekcie infekcja wewnątrzmaciczna, nie reagująca na antybiotyki.Poród w 27 t.c. Odpowiedz Link
symilek Re: Przyczyny porodow przedwczesnych 11.06.08, 16:22 Zaczęło się od plamień w 6 tyg (ciąża bliźniacza, dwujajowa), powstał też krwiak , który się wchłonął....patologia ciąży, leki, zastrzyki,a w 22 tyg. skurcze macicy -znowu leki, ponownie patologia-nie założyli ani szwu, ani pessara (może były przeciwwskazania, ale niczego się nie dowiedziałam). No i w końcu pęknięcie pęcherza, sączenie się wód, a w konsekwencji poród w 26 hbd+3d przez cc.Mam jedną córcię z tej ciąży , która przebywa teraz w szpitalu we Wrocławiu. przyczyna: niewydolność szyjki macicy(skracanie się), ciąża bliźniacza. Odpowiedz Link
lennor Re: Przyczyny porodow przedwczesnych 11.06.08, 16:32 Łożysko przodujące,2 tygodnie wcześniej leżałam na patologii z powodu mięśniaka(7cm śr)i wysłali mnie do domu.Krwotok,2 dni próbowali zatamować,nie udało się(No i urodziła się Lena.1560gr.44cm. Odpowiedz Link
mbkow Re: Przyczyny porodow przedwczesnych 11.06.08, 23:20 przodujace lozysko, krwawienia od 26t.c. krwotok w 32t.c. Odpowiedz Link
traganek Re: Przyczyny porodow przedwczesnych 12.06.08, 08:07 U mnie powodem było przepracowanie pana ordynatora, który prowadził moją ciążę. Mógł przyjmować mnie tylko po 22 i raz nie zdążył mi zrobić usg szyjki. Za to cały czas powtarzał, że mam normalnie funkcjonować, bo ciąża to nie choroba. Na następnej wizycie dwa tygodnie później (w 24 tc) szyjka była już minimalna do tego rozwarcie i rano do szpitala. Tam założono mi szew (co przy rozwarciu jest bardzo ryzykowne) i wypuszczono do domu z zaleceniem leżenia. Po paru dniach odeszły wody. Szkoda, że nikt nie pomyślał o podawaniu mi sterydów na rozwój płuc maluchów. Ja w temacie wcześniaków byłam zupełnie zielona Odpowiedz Link
verka77 Re: Przyczyny porodow przedwczesnych 12.06.08, 19:18 moja ciąza rzekomo wzorowa, w 34 tc stwierdzona hipotrofia płodu ( trochę pozno..? usg robione bylo co miesiąc..) i zagrozenie w KTG, szybkie cc i maluszek 1200gr/41cm ( apgar 2/4/5)dzis ma 3 miesiace i ma sie dobrze Odpowiedz Link
edith2 Re: Przyczyny porodow przedwczesnych 15.06.08, 22:32 35 tydz. pęknięcie blizny po pierwszym cc. spadek tętna dziecka. Odpowiedz Link
trolobojczyni Re: Przyczyny porodow przedwczesnych 16.06.08, 17:52 Poród w 34 tc. poprzez cc. Powód: ryzyko zamartwicy, duże spadki tętna płodu i hipotrofia wewnątrzmaciczna (1600 g). Łożysko małe i niewydolne łożysko. Najpierw napisali, że w wyniku nadciśnienia, ale okazało się, że przyczyną jest nierozpoznana i nieleczona choroba autoimmunologiczna. Odpowiedz Link
amoze1 Re: Przyczyny porodow przedwczesnych 20.06.08, 07:47 W 32 tygodniu ciąży pęknięcie pęcherza płodowego, sączące się wody do 35 i bardzo szybki, lekki poród... Odpowiedz Link
angel818 Re: Przyczyny porodow przedwczesnych 20.06.08, 10:43 Okres ciązy był dla mnie najgorszym okresem w moim dotychczasowym zyciu. Chyba parę osób musialo mi bardzo zle zyczyc i nie na reke byla im ta ciaza,bo generalnie od poczatku do samego konca(i tak przedwczesnego)czulam sie bardzo zle. W piatym tygodniu,czyli pare dni po dodatnim tescie,zaczelo sie plamienie i skurcze po prawej stronie(jakby jajnika),no i te pieruńskie nudnosci.Nie mogłam prawie nic jeść,walczylam ze soba,zeby cokolwiek przyswoic.W efekcie i tak szybko schudlam ze 2-3 kilo.Po potwierdzeniu ciazy przez lekarza od razu otrzymalam recepte na duphaston,ktory zazywalam regularnie przez dobrych kilka miesiecy. (a potem fenoterol do samego konca) Po tygodniu ciaglego lezenia,nudnosci itp ponownie udalam sie do lekarza,gdyz plamienie sie nasililo.No i okazalo sie ze mam polipa na szyjce,ktory ciagle podkrwawia(przy najmniejszym wysilku). Lekarz zrobil mi kolejne usg,ale mojej"czarnej kropeczki"juz nie bylo. Nikomu nie zycze przebywania w takim stanie,w jakim sie wtedy znajdowalam. Otrzymalam skierowanie do szpitala,na WYŁYŻECZKOWANIE. Zryczana i roztrzesiona udalam sie tam wraz ze swoim mezem,ktory ciagle powtarzal,ze to niemozliwe i niemozliwe(juz mnie to wkurzalo). Plamienie nie ustawało. Na szczescie,tamtejsi lekarze wstrzymali sie z zabiegiem do dnia nastepnego,gdyz najpierw chcieli jeszcze sami zrobic usg. No to sobie poczekalam do nastepnego dnia w tym szpitalu,pewna,ze to koniec,w maksymalnym stresie. 17.08.2006-tej daty nigdy nie zapomne.Wtedy wlasnie zrobiono mi usg w szpitalu,przed planowanym zabiegiem. A tu...JEDNAK JEST !!!i serduszko bije... Co za szczescie.Cieszylam sie wtedy bardziej,anizeli za pierwszym stwierdzeniem ciazy. A kolejne tygodnie?były juz dosc jednostajne-wymioty-migreny-kolki nerkowe i tak w kolko,co dzien cos.Cała ciaze przelezalam w domu,i tak nie bylabym w stanie pracowac gdziekolwiek. Polip sobie podkrwawial po kazdym wejsciu na 3 pietro,ale juz przynajmniej wiedzialam jaka jest tego przyczyna. Kilka razy zahaczylam o szpital,ale wydaje mi sie,ze bylam zbyt przewrazliwiona.Teraz wiem,ze np twardnienie brzucha moze sie zdarzac i to nic groznego.W połowie ciazy szyjka zaczela sie rozwierac i skracac.Szkoda tylko,ze lekarze az 9 tygodni zwlekali,azeby zalozc szew. W 33 tygodniu zaczeły sączyc sie wody płodowe i po 4 dniach urodzilam Anię(1400g/49cm). Wiele razy zastanawialam sie,jaka byla w koncu ta przyczyna pekniecia pecherza i w konsekwencji porodu przedwczesnego w moim wykonaniu. Oczywiscie zaden lekarz nie odpowiedzial mi na to pytanie. Dodam,ze jestem osoba niepalaca,nie spozywajaca wcale alkoholu,a kawe wtedy calkowicie odstawilam,nie mialam nadcisnienia. Strasznie sie boje kolejnej ciazy,chyba juz sie nie zdecyduje. Odpowiedz Link
karina235 Re: Przyczyny porodow przedwczesnych 20.06.08, 18:29 Infekcja i pekniecie pecherza plodowego. Odpowiedz Link
moni_flis Re: Przyczyny porodow przedwczesnych 26.06.08, 16:20 Wsteczne przepływy u córki. O cc zdecydowano już na usg, ale wykonano je dopiero na drugi dzień gdyż na neonatologii nie było spretu na przyjęcie trójki wcześniaków. Odpowiedz Link