Dodaj do ulubionych

Zaparcia,bóle brzucha POMOCY!!!

14.06.08, 18:53
Witam,
jestem mamą 1miesięcznego wcześniaka,urodzony w 33tyg.Termin miałam na 29.06
czyli jeszcze powinien być w brzuszkusmile
Mam ogromny problem z jego kupą.Od wyjścia ze szpitala zrobił tylko raz sam
kupę a tak to tylko po czopku glicerynowym bo już nie mogłam patrzeć jak się
męczy jakby go ze skóry obdzierali.Nie jestem doświadczoną mamą.Dla mnie to
jest dziwne,że w szpitalu robił co kilka godzin jedząc w dzień moje mleko a w
nocy jak nie starczało mojego to Bebilon Nenatal.W domu staram się aby
starczało mojego pokarmu ale trzy razy dostał też Bebilon Nenatal.
Stosuje już chyba wszystko,Łukaszek pije rumianek,infacol a teraz
bobotic,masaże brzucha,okłady.Trochę mu pomaga na gazy ale też nie
zawsze.Natomiast jak kupy nie było tak nie ma.Strasznie się męczy i
pręży,stęka tak jakby chciał zrobić kupę a nie może.Lekarz rozkłada ręce bo
już więcej nie może mi doradzić.
I właśnie proszę Was mamy,które przez coś takiego przeszłyście,że może mi coś
doradzicie bo już nie wiem jak mam mu pomóc.
pozdrawiam
Klaudia
Obserwuj wątek
    • gandzia4 Re: Zaparcia,bóle brzucha POMOCY!!! 14.06.08, 21:12
      Może spróbuj częściej go przepajać i to nie rumiankiem a zwykłą wodą gotowaną, a
      probiotyki jakieś zapytaj pediatry może. Acha i może wyeliminuj ze swojej diety
      produkty wpływające na zagęszczenie stolca, a zacznij jeść więcej produktów
      rozluźniających a zarazem likwidujących zaparcia. Jak mały skończy 4 miesiące to
      będziesz mogła mu podać suszone śliwki gerbera naprawdę czynią cuda. Powodzenia.
      • cclaudia4 Re: Zaparcia,bóle brzucha POMOCY!!! 14.06.08, 21:23
        dziękuję za odpowiedź.Probiotyk zaczęłam niedawni stosować lakcid.Z tą dietą to
        ja już nie wiem co mam jeść.Może mi doradzisz.Będę wdzięczna
        • gandzia4 Re: Zaparcia,bóle brzucha POMOCY!!! 14.06.08, 21:28
          generalnie to na zaparcia zalecany jest błonnik, ale nie wiem jak to się ma do
          wytycznych przy karmieniu, najlepiej popytaj jednak lekarza, bo ja przyznaję się
          bez bicia, że pomimo 4 dzieciaków to laikiem jestem w kwestiach karmienia
          piersią, pamiętam tylko że kiedy karmiłam synka i on miał lekką biegunkę to ja
          miałam od lekarki zalecenia trzymania takiej diety jakbym to ja miała problemy
          ze stolcem.
    • hanti Re: Zaparcia,bóle brzucha POMOCY!!! 15.06.08, 08:58
      polecam wizytę u gastrologa, moja córa rok się tak męczyła.
      Byłyśmy pod opieką czd, ale też sie nasłuchałam o dopajaniu, o tym że dzieci
      piersiowe ta mają....gastrolog był odmiennego zdania
    • mama-cudownego-misia Re: Zaparcia,bóle brzucha POMOCY!!! 15.06.08, 09:50
      Pytanie przede wszystkim, jaki był ten stolec, jak maluszek już go zrobił. Jeśli
      twardy, w formie bobków, pewnie będzie potrzebne lactulosum. Jeśli miękki, o
      konsystencji nie twardszej, niż plasteliny, to nie jest to zaparcie, a leniwa
      perystaltyka i tzw. kolkowy brzuszek.

Sposobów masz mnóstwo, ale lepiej je konsultować z pediatrą.
      Jeśli chodzi o leki, masz do wyboru:
      - debridat: przepisuje go lekarz, jest to lek regulujący pracę
      jelit, dość skuteczny (chociaz bywa i tak, że wywoła biegunki), ale
      trudny w podawaniu (najlepiej strzykawką po kropli po wewnętrznej
      stronie policzka, albo do jedzenia). Pierwsze efekty przyniesie po
      dwóch tygodniach. Stosuje sie go kilka tygodni, a potem odstawia i
      efekt się utrzymuje.
      - Esputicon, bobotic, infacol, sab simplex, etc to ten sam
      espumisan, tylko w różnych formach. Jest bez recepty, pomaga na wzdęcia.
      - gripe water. Oczyszczony wyciąg z kopru włoskiego, też bez
      recepty. Na niektóre dzieci działa świetnie przy kolkach. Herbatki koperkowe
      stosowane przez nasze babcie odradzam - w przeciwieństwie do gripe water, gdzie
      wyciąg z kopru jest oczyszczony, mogą spowodować wzdęcia, szczególnie u
      wczesniaków, które nie produkują jeszcze wszystkich enzymów trawiennych.
      - probiotyki (myśmy jechali na dicoflorze, potem enterolu, potem
      lacidofilu, a ostatnio odkryłam trilac, i chyba jest najlepszy - najlepiej je
      zmieniać po zakończeniu opakowania). Jeśli Twoje dziecko ma uczulenie na laktozę
      (które też może wywołać kolki i zaparcia, bo robi się stan zapalny błony
      śluzowej odbytu!), musisz wybrać probiotyk, który nie jest w nią wzbogacony
      (czyli odpada dicoflor i lakcid). Efekty są po kilkunastu dniach.
      - czopek glicerynowy, który spowoduje zrobienie kupy i przy okazji
      wydalenie gazów (ale uwaga! dzieci się do niego przyzwyczajają, i
      potem nie potrafią same zrobić kupy, więc to tylko w wyjątkowych
      wypadkach, gdy gazów jest bardzo dużo, albo kupki długo nie ma). U takiego
      maluszka czopek należy koniecznie skrócić i oskrobać do połowy objętości.
      Wprowadza się go po nasmarowaniu wazeliną.
      - w ostateczności mogą trochę pomóc uspokajające czopki ziołowe
      Viburcol N (bez recepty). Przynajmniej malucha uspokoją.
      Niestety brzuszek się "przyzwyczaja" do leku, i pewnie przebrniecie po kolei
      przez wszystkie, zanim minie ten wiek.

Jeśli chodzi o domowe sposoby, też jest ich mnóstwo:
      - masaż brzuszka (naoliwkować grubo brzuszek i robić odwróconą
      literę C wokół pępka, aż po żebra i spojenie łonowe),
      - inny masaż brzuszka: położyć rozebrane dziecko na nagim torsie
      (oczywiście przykryć) - wtedy masujecie brzuszek swoim i jego
      oddechem, a przy okazji grzejecie. W ogóle leżenie i noszenie na
      brzuszku to profilaktyka kolki i zaparć.
      - robienie rowerka nóżkami (pomaga w uwolnieniu gazów),
      - ciepła (nie gorąca!) pieluszka na brzuszek,
      - ciepła kąpiel,
      - odbekiwanie przed i po posiłku, oraz w trakcie, jeśli zaczyna się
      wiercić przy karmieniu.
      - dobre butelki antykolkowe (myśmy stosowali dra browna, ale są też
      chyba canpolu i aventa)
      - "suszenie" brzuszka suszarką - niestety ryzykujecie poparzenie
      delikatnej skórki i jej przesuszenie
      - ruch: fikanie bez pieluszki pobudza perystaltykę.
      - wożenie samochodem (to już większe dziecko, powyżej 3 kg., nie
      wcześniaka)
      - wczesne wprowadzenie soku jabłkowego dla rozluźnienia stolców (u
      Małgosi wprowadziliśmy, jak miała ponad 2,5 miesiąca, korygowane 3
      tygodnie, ale np. gdy ja byłam mała, moja matka musiała go
      wprowadzić, jak miałam tydzień. Oczywiście w niewielkich ilościach.
      Tu zawsze decyduje lekarz, niektórzy są za, inni przeciw)
      - dopajanie (herbatką lub wodą, pół godz. po posiłku - rozluźnia
      stolce)
      itd. itp.

Niestety wcześniaki często długo mają kolkowy brzuszek (niedojrzałość układu
      pokarmowego) i leniwą perystaltykę, szczególnie jak już wyjdą ze szpitala i
      przestają być bombardowane zjadliwymi szpitalnymi zarazkami. Myśmy się męczyli
      kilka miesięcy, z kupkami co 8-14 dni, śmierdzącymi tak, że mogłyby zabić. W
      końcu się unormowało.

Warto też się przejść do gastrologa dziecięcego, jak radzi hanti, choćby po to,
      żeby sprawdził, czy nie ma zalegających w jelicie twardych mas kałowych.
      • cclaudia4 Re: Zaparcia,bóle brzucha POMOCY!!! 15.06.08, 11:58
        Dziekuje za wszystkie rady.
        Po wyjsciu ze szpitala bez zadnych specyfikow zrobil najpierw taka jak
        plastelina a drugi raz luzna.Po podaniu pierwszego czopka najpierw zrobil tez
        plastelinowa a potem luzna.Teraz natomiast po czopku robi luzna.Przysiegam
        odchodze od zmyslow jak mam mu pomoc.
        Zastanawiam sie nad ta gripe water ale lekarka kazala nie stosowac herbatek
        kopru wloskiego ale tak jak piszesz jest to oczyszczony koper wloski.
        Naprawde juz glupia jestem.I jeszcze jak zbliza sie stan tego przerazliwego
        placzu synek robi sie jakis taki dziwny.Strasznie nerwowy,macha raczkami,wygina
        sie na wszystkie sposoby i czasami drzy.Boje sie,ze to jeszcze cos innego
        • mama-cudownego-misia Re: Zaparcia,bóle brzucha POMOCY!!! 15.06.08, 12:17
          Na własną rękę jednak na razie jeszcze nic nie podawaj, to za mały maluch.
          Te wszystkie objawy, o których piszesz, naprawdę wyglądają na kolkę. Debridatu
          mu nie przepisała?
          Czopki na razie możesz stosować, co kilka dni, właśnie jak się robi taki
          "dziwny", ale koniecznie oskrobuj, żeby nie uszkodzić odbytu, bo to kruszynka
          jeszcze. Nie musisz nawet koniecznie wkładać, wystarczy lekko podrażnić (wkładać
          do połowy i pozwalać się wysunąć), wtedy mniejsze ryzyko podrażnienia śluzówki.
          No i pamiętaj, że jeśli karmisz piersią, kupki co tydzień-10 dni to jednak jest
          norma.
          • hanti Re: Zaparcia,bóle brzucha POMOCY!!! 15.06.08, 13:30
            mama-cudownego-misia napisała:

> No i pamiętaj, że jeśli karmisz piersią, kupki co tydzień-10 dni to jednak jest
            > norma.
            >
            według gastrologów z CZD nie jest to norma.
            • mama-cudownego-misia Re: Zaparcia,bóle brzucha POMOCY!!! 15.06.08, 16:11
              No widzisz, a według gastrologów dziecięcych z naszych klinik jednak tak. Z
              kolei znajomy pediatra z największej paryskiej kliniki, którego artykuły i
              odczyty kiedyś tłumaczyłam, mi odpisał, że on jako normę traktuje 11 dni...
              Medycyna to nie jest nauka ścisła, zdania potrafią być, i często są sprzeczne.
        • kasia284 Re: Zaparcia,bóle brzucha POMOCY!!! 15.06.08, 12:21
          Obawiam się ,że trzeba bedzie przeczekać i prowokować kupki domowymi
          sposobami( u mnie było identycznie, zresztą dziewczyny z forum
          pewnie pamiętają, szczególnie mama cudownego Misia))). Nie polecam
          Tobie GripeWater i herbatek koperkowych , ponieważ u niektórych
          dzieci powodują jescze większe kolki, między innymi o mojego Kubusia
          ( opinia mojego pediatry), po co ryzykować, skoro tyle metod. U mnie
          sprawdziło się wprowadzenie nowych pokarmów (kaszka,owoce,jarzynki),
          teraz robi kupkę sam , jescze co 3 dni czasem 2- ale już sam. A
          najlepsze moim zdaniem są masaże, infacol i do tego ogrzewanie
          brzuszka( u mnie najlepszy skutek przynosiły okłady z ciepłych
          pieluszek, ale pewnie będziesz musiała sama wypróbować wszystkie
          metody). Trzymaj się , porpostu będziesz musiała przeczekać , choć
          wiem ,że dla mamy to prawdziwa udręka)))
          • cclaudia4 Re: Zaparcia,bóle brzucha POMOCY!!! 15.06.08, 18:30
            wlasnie mialam akcje od 14 z kilkoma przerwami do teraz.Jak go klade to za
            chwile znowu sie zaczyna.I co mam tak caly czas z nim na rekach?
            Po przeczytaniu kilka dni temu forum stosuje prawie wszystko.Masaze,oklady
            cieple,infacol a teraz bobotic,lakcid.Jem praktycznie dwie zupy-rosol i
            krupnik,no i kanapki z wedlina.W szpitalu przeciez przez 3tyg jadlam codziennie
            zupe mleczna i twarozek,jogurty i nic sie nie dzialo.Bo juz mysle,ze moze to
            jakas skaza,alergia?
            Po tych specyfikach czesto puszcza baki a pomimo tego sie drze,wygina i
            prezy.Czasami to nie wiem czy jest glodny czy go boli.
            Ten czopek to kroje na cztery czesci i taka bardzo cienka wkladam.
            Dzisiaj jeszcze zostaje mu taki nalot na jezyku po mleku i do nastepnego
            karmienia nie znika.
            Nie mam juz sily,spie 3godz na dobe i wiem,ze macierzynstwo to nie bajkasmile
            • cclaudia4 Re: Zaparcia,bóle brzucha POMOCY!!! 15.06.08, 18:36
              a te nowe pokarmy to od kiedy moge?Bo synek urodzil sie 14.05 w 33tyg
              • mama-cudownego-misia Re: Zaparcia,bóle brzucha POMOCY!!! 15.06.08, 18:51
                Oj, nieprędko jeszcze. Tu problemem jest pewnie niedojrzałość układu
                pokarmowego, który nie produkuje jeszcze wszystkich enzymów, a co gorsza, może
                być "młodszy", niż reszta dziecka (wczesniaki rozwijają się trochę jak składaki,
                każdy organ w swoim tempie).
                Wiesz, spróbuj na kilka dni odstawić rosół (wołowina, cielęcina i kurczak
                potrafią alergizować), odstaw masło, wędlinę zastąp gotowaną lub pieczoną
                piersią indyka, jagnięciną albo królikiem (nie dodawaj przypraw z glutaminianem
                sodu, czyli np. wegety), sama pij herbatke koperkową albo Hipp na trawienie,
                jedz ryż z pieczonymi jabłkami (bez śmietany), i zobacz, czy to pomoże. Jak nie,
                szkoda się katować.
                Na pewno nie zaszkodzi tez któryś z preparatów espumisanu (nam się najlepiej
                sprawdził infacol, mimo, że nasz pediatra go średnio lubi), kładzenie się z
                dzieckiem na brzuszku i w ogóle kładzenie dziecka na brzuszku (ale nigdy w nocy
                i zawsze pod kontrolą ze względu na bezdechy). A probiotyk zmień może na
                dicoflor30, tamten jest taki trochę "biedny", w szpitalach go używają, bo tani,
                ale już przy wypisie nakazali nam dicoflor.
                • cclaudia4 Re: Zaparcia,bóle brzucha POMOCY!!! 15.06.08, 19:00
                  stosuje teraz bobotic,puszcza po nim baki ale i tak sie czasami drze.
                  nie uzywam zadnych przypraw,troche soli.Pije juz melise,rumianek no i zaczne
                  koperek.Klade go na brzuszku albo u siebie ale jak ma "ataki" to niestety nic
                  nie pomaga.Najlepsze jest to,ze wypis zrobili nam jak dla "normalnego" noworodka
                  tak nam powiedziala lekarka z tego szpitala,ktora byla u nas prywatnie.Nic nam
                  nie przepisali,nawet nie napisali,ze mamy isc do Poradni Ryzyka Okoloporodowego.
                  • mama-cudownego-misia Re: Zaparcia,bóle brzucha POMOCY!!! 15.06.08, 19:44
                    Wiesz, przy wzdęciu jest czasem takie ciśnienie, że odbyt potrafi wypaść, więc
                    dzieciaki się bronią zaciskając mocno pupę, a jednocześnie to się wszystko
                    podrażnia, i jest klapa. Jakby mi nic nie pomagało, to jednak bym spróbowała z
                    czopkiem glicerolowym. Ale dopiero, jak wszystko inne (ciepła kąpiel, masaż,
                    fikanie bez pieluchy, etc.) zawiedzie. Rumianek też odstaw, silnie alergizuje. W
                    herbatce na trawienie Hipp też jest, ale chyba oczyszczony z pyłków, bo moja
                    mała reagowała bardzo źle na pitą przez mnie herbatkę rumiankową z herbapolu, a
                    po granulowanym hippie nie było żadnych kłopotów.

No i dobrze by było sobie znaleźć dobrego prywatnego neonatologa z
                    doświadczeniem w prowadzeniu wczesniaków. Jakbyś była z Wrocławia, mogłabym Ci
                    polecić, ale chyba nie jesteś?

Musisz też niestety wiedzieć, że bywa, że na kolki nic nie działa poza czasem, i
                    że mijają dopiero gdzieś koło 3-4 miesiąca. To trudna próba dla rodziców sad. U
                    nas tyle mniej więcej to trwało, ale na szczęście, może dzieki stałemu
                    stosowaniu probiotyków, z czasem trochę się to osłabiło.
                    • ania.silenter Re: Zaparcia,bóle brzucha POMOCY!!! 15.06.08, 20:39
                      mama-cudownego-misia napisała:

> Musisz też niestety wiedzieć, że bywa, że na kolki nic nie działa poza czasem,
                      > i
                      > że mijają dopiero gdzieś koło 3-4 miesiąca.

U moich córek tak było - kolki skończyły się jak nożem uciął pod koniec 4
                      miesiąca życia.
                      • mlagodna Re: Zaparcia,bóle brzucha POMOCY!!! 15.06.08, 23:19
                        A ja piję dziurawiec. Działa i na uspokojenie i na poprawienie perystaltyki i
                        wydzielanie soków trawiennych. Dzidek dostanie go z mlekiem. Nie jedz krupniku -
                        kasza też wzdyma. Koperek - też wzdyma. Na zwolnienie kupki - surowy ogórek,
                        rosół, śliwki suszone, ogólnie błonnik, dużo picia. Wszystko się częściowo
                        dostaje do mleka smile
                        A faktycznie awaryjnie metoda na termometr lub czopek może być.
                        Aaaa zapomniałam - ja dawałam jeszcze młodemu na zaparcia syrop homeopatyczny -
                        z Dagomedu -Alvia.

życzę cierpliwości

pozdrowionka
                        • mama-cudownego-misia Re: Zaparcia,bóle brzucha POMOCY!!! 16.06.08, 00:29
                          Wiesz co, przepraszam, ale jednak nie należy wierzyć wszystkim przesądom
                          związanym z dietą mamy karmiącej. Owszem, pewne substancje, takie jak
                          rozwalniająca stolce bromelina obecna np. w ananasach (których włączenie do
                          diety w tym momencie nie jest akurat dobrym pomysłem), czy kilka innych
                          substancji o podobnym działaniu zawartych min. w jabłkach mogą w śladowych
                          ilościach przenikać do mleka matki, ale nie ma możliwości, żeby "trafił" do
                          niego błonnik, który się nie wchłania w przewodzie pokarmowym i działa tylko
                          jako wypełniacz zwiększający objętość masy kałowej u matki. Śliwki tak, ale przy
                          kupnych suszonych należy pamiętać, że to sama chemia i konserwanty, i że to
                          właśnie trafi do mleka. Kasza sama w sobie, szczególnie taka z pszenicy,
                          jęczmienia albo żyta nie wzdyma, bo składem niewiele się różni od chleba, wręcz
                          jest lepsza, bo bez polepszaczy i zakwasu.
                          Z koperkiem faktycznie na dwoje babka wróżyła, ale jak już nic nie działa,
                          spróbować warto. Dziurawiec natomiast pobudza produkcję żółci, co zmienia pH w
                          jelitach i niekoniecznie wcale musi być dobrym pomysłem przy kolkach, a na
                          dodatek jest latem niebezpieczny, bo zwiększa wrażliwość skóry na słońce (i
                          matki, i dziecka, które i tak ma skórę cieńsza i wrażliwszą, niż donoszony
                          noworodek).

Termometr też nie jest dobrym pomysłem - w przeciwieństwie do czopka jest twardy
                          i bardziej urazowy, poza tym nie raz już się mamom zdarzało, że dzieciak fiknął
                          i szkło pękło w odbycie uncertain. Sama pamiętam taki wypadek na wrocławskich
                          klinikach - chirurdzy ten odbyt szyli 2 godziny, a jeszcze na dodatek się
                          dziecko rtęcią poparzyło i zatruło.
                          • verka77 Re: Zaparcia,bóle brzucha POMOCY!!! 16.06.08, 07:29
                            Chciałam tylko dodać do tego co już napisały dziewczyny, abyś nie obwiniała
                            swojej diety o te problemy, mój synek miał i jeszcze ma podobnie ale już coraz
                            lepiej ( 34tc , obecnie skończone 3 miesiące), z tym, że od 2 miesięcy jest na
                            sztucznym mleku NUTRAMIGEN z uwagi na cholestazę - gdybym sama go karmiła pewnie
                            stawałabym na głowie w kwestii swojej diety, a to jednak w gł. mierze
                            niedojrzały układ..
                            • cclaudia4 Re: Zaparcia,bóle brzucha POMOCY!!! 16.06.08, 16:43
                              dziekuje za wszystkie rady.Dzisiaj nie wytrzymalam po wczorajszym calym dniu i
                              dzisiaj a piac to samo.Bez przerwy placz.Nie spalam prawie w ogole i chodze jak
                              zombi.
                              Poszlam do lekarza rodzinnego pediatry,przepisal debridat,jakies dwa specyfiki
                              jeszcze(nie pamietam nazwy a maz poszedl je wykupic) no i czopek jak juz jest
                              tragicznie.I jeszcze plesniawki ma w buzi.Nie wiem jak to sie leczy bo tak "wyl"
                              u lekarza,ze nie mialam glowy sie zapytac.
                              Dziewczyny te,ktore mialyscie do czynienia z debridatem po jakim czasie moge sie
                              spodziewac chociaz malej poprawy?
                              • mama-cudownego-misia Re: Zaparcia,bóle brzucha POMOCY!!! 16.06.08, 17:39
                                Po tygodniu, 10 dniach.
                                A pleśniawki też mogą powodować problemy z brzuszkiem, i na dodatek powodują
                                bolesny stan zapalny w buzi, który może dziecku sprawiać problemy przy ssaniu.
                                Leczy się je przecierając gazikiem z aphtinem, ale musisz dokładnie wygotować
                                albo wymienić wszystkie smoczki i gryzaczki, i jeśli przystawiasz malucha
                                bezpośrednio do piersi, Ciebie samą też czeka dłuższe leczenie, żeby pleśniawki
                                nie nawracały.
                                • cclaudia4 Re: Zaparcia,bóle brzucha POMOCY!!! 16.06.08, 18:31
                                  mamacudownegomisia a czy stosujac debridat tez podawac probiotyk?Kurde naprawde
                                  zapomnialam zapytac lekarza z tego "wyku".A jeszcze odchodze od zmyslow bo
                                  malutki ale chyba jak wiekszosc wczesniakow ma wylewy I/II stopnia no i nic o
                                  tym oczywiscie nie wiem.Powiedzieli tylko,ze to sie wchlania i ze trzeba robic
                                  kontrolne usg.Pierwsza wizyte w Poradni Okoloporodowej mam na czwartek.
                                  Naprawde jestem totalnie zielonasmile
                                  • mama-cudownego-misia Re: Zaparcia,bóle brzucha POMOCY!!! 16.06.08, 20:11
                                    Spokojnie, wszystkiego sie nauczysz. Kontrolować trzeba faktycznie, ale obawiam
                                    się, że "zmartwienie Ci się zmarnuje", jak mawia moja siostra wink. Wylewy I/II
                                    stopnia w zdecydowanej większości przypadków nie zostawiają nawet najmniejszych
                                    śladów, zresztą takie małe wylewy ma wiele dzieci urodzonych siłami natury (a
                                    rodzice nawet o tym nie wiedzą). Już tak to natura mądrze pomyślała, że mózg
                                    noworodka jest ogromnie plastyczny, neuronów ma 10 razy za dużo, i małe
                                    uszkodzenia są wliczone w ryzyko związane z przystosowaną do pionu miednicą i
                                    wynikającym z tego faktu wąskim kanałem rodnym.

A probiotyk oczywiście podawaj obok debridatu. Debridat reguluje pracę jelit
                                    (przyspiesza wolną, spowalnia zbyt szybką, porządkuje chaotyczną), a probiotyk
                                    zwiększa objętość masy kałowej (60% kupy to bakterie) i robi konkurencję "złym"
                                    bakteriom, tak, że mają gorsze warunki rozwoju w jelitach.
                                    Musisz niestety się dopytać o te pleśniawki, bo z tym nie ma żartów.
                                    • cclaudia4 Re: Zaparcia,bóle brzucha POMOCY!!! 16.06.08, 20:42
                                      super,jak dobrze,ze istnieje takie forumsmilenaprawde dzieki.Bo w rodzinie to nie
                                      mam kogo sie podpytac.
                                      Z tymi plesniawkami to jutro ide do niego po recepte po jakis lepszy specyfik bo
                                      z tego co wyczytalam to ten okrutny placz wczoraj to chyba od tego
                                      • mama-cudownego-misia Re: Zaparcia,bóle brzucha POMOCY!!! 16.06.08, 21:57
                                        Tylko mu koniecznie powiedz, jeśli przystawiasz do piersi, bo wtedy będziesz się
                                        musiała smarować jakąś mascia. I dobrze wygotuj wszystko, co maluch bierze do buzi.
                                        • marta.patocka Re: Zaparcia,bóle brzucha POMOCY!!! 22.09.08, 14:02
                                          A co zrobic na dziwne zaparcia, bo kupki niby są,gazy odchodzą, a
                                          pręży się jak nie zrobi kupki po 2 posiłkach. Podaję czopek
                                          glicerynowy, ale nie mogę bo przedawkuję. Karmię humaną z mct i
                                          powoli wstawiam bebilon pepti 1, ale znów po pepti bardzo ulewa. Co
                                          podac na te dziwne zaparcia. Aha, kolką kolką swoją drogą, na którą
                                          podajemy sab simplex. Poadawać lakcid, jesli od 3 tyg go podaje, czy
                                          mam kupić inny specyfik??
                                          • mama-cudownego-misia Re: Zaparcia,bóle brzucha POMOCY!!! 22.09.08, 14:19
                                            Po pierwsze to nie są zaparcia, czopka nie podawaj, bo dziecko się uzależni i
                                            nie będzie w stanie wypróżnić bez niego.
                                            Nie piszesz, w jakiem dziecko jest wieku, ale zgaduję, ze poniżej 6 miesięcy.
                                            To, co opisujesz, wygląda jak malowany kolkowy brzuszek. Lakcid możesz zmienić
                                            na dicoflor30 - probiotyki się czasem zmienia. Jeśli kolkowy brzuszek będzie się
                                            maluszkowi bardzo dawał weznaki, to pozostaje podanie leków takich jak debridat,
                                            ale o tym decyduje lekarz. Poza tym cała profilaktyka kolki (odpowiednie
                                            butelki, odbekiwanie przed, w trakcie i po posiłku, masaże, kąpiele, ruch...).
                                            Musisz się też pogodzić z tym, ze czasem trzeba przeczekać, bo wszystko, co
                                            robisz, osłabia objawy, ale ich zupełnie nie znosi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka