Dodaj do ulubionych

wysoka kreatynina??

05.11.08, 17:18
moje kochane, ratujcie!!!
zrobiłam wczoraj Stasiowi badania, wyszły ok, morfologia, mocznik, ale
kreatynina 1,2 a norma do 0,41. Bardzo dużo pije, bardziej chyba z lakomstwa,
bo daje mu kompoty i soczki, żłopie wręcz, a wody nie bardzo, herbatkę też po
troszku, bywa w ciagu dnia opuchnięty wokół oczu. Badanie wczoraj robiłam, a
szczepiony był w ostatni piątek na pneumokoki. Czy ja mam sie martwić?? Przed
operacja, 29.08 miał kreatynine w normie, 0,4.
Aha, mocz tydzień temu byl ok, poza ciężarem właściwym, który byl 1000. Nie
wygląda źle, zadowolony, bawi się. Dziś byliśmy na kontroli chirurdzy
powiedzieli ze po operacji ok, a badania kazali powtórzyć. Miałyście coś takiego?
Obserwuj wątek
    • mama-cudownego-misia Re: wysoka kreatynina?? 05.11.08, 18:22
      No to by mogło być przyczyną tych oczek. Wiesz co, powtórz to badanie za jakieś
      2 dni, a potem jeśli wyjdzie podwyższona, znowu. Być może ta operacja jednak
      trochę łupnęła nerki i trzeba będzie sterydy podać na pewien czas.
      • zurawska.barbara Re: wysoka kreatynina?? 05.11.08, 22:01
        no dobra, teraz już na spokojnie, bo poprzedniego posta pisałam w strasznym biegu.
        zastanawiam się jaki wpływ mogła mieć operacja na tą kreatyninę, czy leki które
        przyjmował?? Na usg nic niepokojącego w nerkach nie widać.
        Lekarze z którymi się konsultowałam nie dowierzają wynikowi i sugerują że to
        pomyłka. Pewnie za kilka dni powtorzymy.
        Część mnie truchleje, boję się ze to cos poważnego, przecież to nerki, może
        niewydolnosć, może coś innego... Lzy się cisną! A z drugiej strony myślę że może
        nie będzie tak źle.
        jest tak, Stasio pije dużo, ale to nie jest litr, zdecydowanie więcej, z póltora
        litra na dobe, nerki nie wyrabiają z taka iloscia płynów i dlatego puchnie??
        taka moja teoria, ale ja sie nie znam na tym. Nie wiem już co mam myśleć.
        Spotkałam różne normy z tymi samymi jednostkami. Jak to jest że raz jest do
        0,41mg/dl a drugi raz do 1,4 mg/dl, jakieś odczynniki czy coś??
        A czy szczepionka kilka dni przed badaniem nie mogla dać takiego wyniku??
        • mama-cudownego-misia Re: wysoka kreatynina?? 05.11.08, 22:20
          Wiesz, mi się tez wydaje mało prawdopodobny ten wynik, bo mocznik
          niepodwyższony, a kreatynina tak?? No ale teoretycznie niektóre leki mogą dać
          taki efekt. Pytanie, co Twój synuś dostawał po operacji.
          Z kolei picie dużej ilości płynów powinno dać efekt odwrotny i go przepłukać,
          nawet jeśliby nerki nie "wydoliły" wydalić całego nadmiaru płynów. Może zresztą
          dlatego tyle pije?

Powiem Ci, że Małgosia miała taki wynik tuż po urodzeniu (mocznik w normie,
          kreatynina o ile pamiętam, prawie 4, powtarzany w 2 różnych laboratoriach) i też
          nikt nie był w stanie wytłumaczyć, czemu. Lekarze uważali, że doszło do jakiejś
          "dziwnej" reakcji metabolicznej.

Tak czy siak, powtórz badanie smile. Teraz wszędzie oszczędzają na odczynnikach i
          czasem straszne głupoty wychodzą...
          • zurawska.barbara Re: wysoka kreatynina?? 06.11.08, 23:15
            eh, kolejna sprawa, robiliśmy dziś badania moczu, wyszły minimalne ilości
            CZERWONYCH KRWINEK, kurczę, czuję sie jak bym chodziła we mgle. Nie mam pojęcia
            co jest. Zrobimy badania ma maxa, z moczu wszystko co sie da, łącznie z posiewem
            jutro. Laborantka powiedziała że nie ma się co martwić taka ilościa krwinek, ale
            ich w ogóle nie powinno być! Kurczę, nie wylizałam się jeszcze z tej operacji a
            tu nowe problemy... jutro też pójdę do naszej pediatry, zobaczę co powie.
            Myslę sobie ze może te dziwne wyniki to efekt brania antybiotyków przez miesiac
            we wrześniu?
            Mam nadzieję ze to przejściowesad
    • zurawska.barbara pomyłka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 12.11.08, 14:06

Zrobiliśmy drugi raz kreatyninę, i co, piękny wynik - 0,37 a norma do 1,2. Chce
      mi się płakać i śmiać jednocześnie, moze w końcu odkujemy się od problemów ze
      zdrowiem! Ale nasza dr powiedziała że na początku grudnia zrobimy małemu badania
      z krwi wszystkiego, ale coś mi mówi ze wyjdą dobrewink Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka