anxiunamun Re: nikt nie wie 13.11.08, 20:30 te skłony o których piszesz mogą ale nie muszą oznaczać zespół Westa czyli epilepsję, nie znam się na tym ale jest dużo forów dla mam dzieci dotkniętych tą chorobą, może tam coś znajdziesz www.forumneurologiczne.pl/forum/vt,0,102,21374 www.dzieci.org.pl/cgi/forum/ikonboard.cgi?act=ST;f=25;t=8027;top Odpowiedz Link
lennor Re: nikt nie wie 13.11.08, 21:45 Witaj. Moja córka ma stwierdzony zespół Westa,w czerwcu b.r miała pierwsze napady skłonów,w lipcu spędziłyśmy 3 tygodnie na neurologii we Wrocławiu.Przy zespole Westa jest charakterystyczny zapis eeg więc może to nie to,skoro zapis eeg Twoja córcia ma dobry. Moja córcia nie dostaje Depakiny,ani żadnych innych leków p/padaczkowych.Jest leczona sterydami(enkorton).Podobno coraz częściej stosują leczenie sterydami i to z dobrym skutkiem. U nas napady ustąpiły natychmiast,od lipca nic się nie dzieje,Lena może trochę wolniej,ale ciągle robi postępy.Po 4,5 miesiąca przyjmowania leków powoli zmniejszaliśmy dawkę i od 3 dni jest zupełnie bez leków.Wg lekarzy jest bardzo duza szansa,że Lena wyjdzie z tego i będzie zupełnie zdrowa. Mam nadzieję,że lekarze postawią dobrą diagnozę,dobiorą Twojej córci odpowiednie leki i wsystko będzie oki. Pozdrawiamy Anna&Lena. Odpowiedz Link
agasonesta Re: Padaczka:-( 13.11.08, 21:51 depakine jak to lek , u majego małego po 2 miesiącach brania AST wzrosło do 170 takze po miesiącu zrób badania czynności watroby jesli lekarz nie zleci,nie musi tak byc oczywiście dlatego wprowadzono leczenie zeby się nie pogarszało,bo jezeli jest podejrzenie padaczki to trzeba chronic mózg, to dobrze ze zareagowała na leczenie,bądż dobrej myśli jesli eeg wyszło dobrze; moze trzeba skonsultować u jeszcze jednego neurologa skoro są tak skrajne opinie Odpowiedz Link
jola23061978 Re: Padaczka:-( 14.11.08, 10:00 Moja Oliwia dostała skłonów jak miała 6 m-cy. Przy tym zezowała oczami, mlaskała jakby chciała jeść. Dostała nejpierw Orfiril , potem SAbril. Potem zmieniono Orfiril na depakine syrop. Obecnie bierze depakine chronosphere 100-0-200 i SAbril 500-0-500 ale ponieważ ma napady codziennie gł. po wybudzeniu i przed zaśnieciem, EEG tragiczne to jeśmy w trakcie zmiany leków i wycofujemy SAbril a dajemy Topamax. Myślałam o tych sterydach ale mówią nam że to ostateczność. NA początku leki dobierali jej na Traugutta, teraz jestesmy po opieką dr Krause, byliśmy też u czeskiego neurologa Alfreda BOhm - diagnoza i plan leczeniau obu lekarzy się pokrywają. My dalej walczymy bo padaczka opóźnia rozwój i najzwyczajniej w świecie przykro patrzeć jak dzieckiem szarpnie. Dużó osób nawet nie wie, że to napad, trochę wygląda to jak odruch MOro, jakby się wystraszyła pozd JOla jolaswierk@op.pl tel.71 799 14 87 gg 7364737 Odpowiedz Link
perlai Re: Padaczka:-( 17.11.08, 07:40 moja córka też robiła takie skłony (nazywałam to "scyzorykami", bo składała się nagle w pół), miała obniżone napięcie mięśniowe i opóźnienie w rozwoju psycho-ruchowym. przebąkiwano o padaczce, ale żadnych leków nie wprowadzono. eeg i rezonans wyszedł dobrze. skłony przeszły razem z ONM po terapii homeopatycznej. Odpowiedz Link
anemon3 Re: Padaczka:-( 17.11.08, 21:28 Witam! Czytając Wasz wątek trochę się przestraszyłam.Moja Hania również zezuje czasem.Byłam z nią nawet z tego powodu u okulisty,ale pani doktor stwierdziła,że to nie zez-poprostu ma jeszcze słabe mięście gałek ocznych i,że to minie.Pozatym mała czasem spina się-to trochę dziwnie wygląda,ale trwa krótko.Porusza wtedy rączkami trochę jak robot.Zgłaszałam to pediatrze i neurologowi,ale kazały tylko obserwować.Czy to mogą być jakieś nipokojące objawy?Jak myślicie Kochane??? Odpowiedz Link