Dodaj do ulubionych

mało siusia

23.02.09, 19:52
witajcie mamy, proszę Was o poradę...

w czwartek w zeszłym tyg. mała miała 38,4 i jak wystukałam jej 1 ząbka (ma
11,5 m-ca - 3 korygowane) gorączka zaczęła spadać, był lekki stan
podgorączkowy do końca dnia, a potem 36,6 i 36,2... dziecko poza objawami
typowymi dla ząbkowania nie wykazywało niczego niepokojącego...

po nocy z sob. na niedz. pielucha była dziwnie sucha... no i całą niedzielę
jakoś tak mało siusiała... dziś rano tak samo, no więc poszłam do lekarki, a
ona nie widzi nic niepokojącego, wmawia mi, że za mało pić jej daję, a
tymczasem nic się nie zmieniło, córcia pije tyle samo...

dodatkowo od piątku jest zimna, zwalałam to na początku na osłabienie po
gorączce, ale teraz wiążę to bardziej z małą ilością siusiek...

dziś już nie zdążyłam zrobić badań, ale jutro rano idę zrobić mocz bad.
ogólne, posiew, kreatyninę z krwi... może coś jeszcze? bo prywatnie idę, bo
lekarka nie widzi niczego niepokojącego...

pomóżcie, macie jakiś pomysł co się dzieje? jestem przerażona, boję się
jakiegoś zapalenia pęcherza czy dróg moczowych, ale najbardziej choroby
nerek... mała nie ma gorączki teraz, jest zimna, ubieram ją na cebulkę...

najbardziej mnie pielęgniarka rozwaliła, powiedziała, że jest zima i dzieciom
jest zimno... co za idiotka... moje dziecko zawsze miało ciepłe rączki, kark
itd... ehhhh...

pozdrowienia.
Obserwuj wątek
    • mama-cudownego-misia Re: mało siusia 23.02.09, 20:02
      A może robi luźniejsze kupy, albo wypociła?
      Skoro już będziesz kłuć, to zrób z krwi mocznik, kreatyninę i morfologię +
      badanie ogólne moczu. To powinno wyjaśnić, o co chodzi.
      A Małgosia czasem też przez kilka dni bywa zimna. Nie wiem, czemu.
      • squire1983 Re: mało siusia 23.02.09, 20:35
        co ja bym bez Was...? kiss

kupki nam się unormowały.
        ale faktycznie pociła się w piątek, no ale to był piątek, a dziś poniedziałek.

dziwne to dla mnie jest, że ona taka zimna... fakt, że wcześniaki mają gorsze
        krążenie, bo z początku mają anemię, no ale z anemii już dawno wyszłyśmy i mała
        miała super krążenie, zawsze ciepluchne rączki, jak byłyśmy na sankach to bez
        rękawiczek łapała płatki śniegu a rączki po powrocie ciepłe...

m-c-m, a wiesz co mi ta durna pielęgniarka powiedziała? że jak dziecko ma zimne
        rączki, to znaczy że mu zimno. na to ja mówię, że wszyscy mówią o karku, a ona
        że nie słyszała nic takiego... tak czy siak moja córcia w body + koszulka z dł.
        ręk. + sweterek miała zimne i rączki i kark... a na nogach skarpety, rajty grube
        i dresiki... no i całość w kombinezonie w samochodzie.. już nie wiem...
        • mama-cudownego-misia Re: mało siusia 23.02.09, 22:27
          Wiesz, jak miała infekcję, to potem mogła się pocić (Ty też po chorobie się
          bardziej pocisz, zauważ), a z kolei jak się pociła, to trudniej jej było
          utrzymać temperaturę. Tak czy siak morfologia, mocznik i kreatynina powinny
          wystarczyć, żeby stwierdzić, czy kobieta jest odwodniona. CRP też możesz zrobić,
          bo jak jest jakaś infekcja, to wtedy wyjdzie wyraźnie, ale zapytaj, z ilu
          próbówek zrobią, zanim weźmiesz jeszcze inne badania. Też nie ma co dzieciaka
          wykrwawiać...
          • squire1983 Re: mało siusia 24.02.09, 08:42
            no tak, choć chora nie była, ale miała temp., fakt myślałam o tym, że jak się w
            pt. i sob. troszkę wypociła, no to w niedz. i pon. takie sensacje mogłam z nią
            mieć. dziś pobrałam rano mocz, zaraz jadę zawieźć, a potem ją wezmę na bad.
            krwi. natomiast pielucha z nocy była całkiem mokra i całkiem ciężka smile

co do "upuszczania krwi", to na pewno dopytam czy dużo więcej jej będą pobierać
            na CRP, też nie chcę niepotrzebnie ją anemizować.

dzięki m-c-m, pozdrawiam!

• shalu Re: mało siusia 23.02.09, 20:26
      zrób jeszcze kwas moczowy, potas, ewentualnie gazometrie, ona dobrze obrazuje
      stan odwodnienia dziecka,jesli taki ma miejsce, choc nie kazde lab. je wykonuje.
      jesli masz watpliwosci to zrob bilans plynow. zapisujesz sobie przez dobe ile
      podalas plynnych rzeczy, zupka, herbatka, a ile waża pampersy.mozesz pokazac
      wynik lekarzowi. Czasami jesli stolce luzne czy cieplejsze pomieszczenie dziecko
      moze mniej siusiac.
      • squire1983 Re: mało siusia 23.02.09, 20:38
        dzięki shalu... lekarka stwierdziła, że nie jest odwodniona (oglądając jej
        rączki i nóżki) no i powiedziała, że dziwne, że skoro mało sika, to powinna mieć
        obrzęki stópek, a nie ma... (no i wiecie, wyszłam na histeryczkę, która wymyśla
        jakieś cuda)...

jutro zrobię badania... a jak mi będzie dalej nie pasowało to je siusianie, to
        zacznę ważyć, zobaczymy noc i poranek...

czy to prawda że przy zap. pęcherza się mało sika? ale czy wtedy nie powinna być
        gorączka?
        • shalu Re: mało siusia 23.02.09, 21:46
          przy pecherzu dziecko siusia czesto mniej ,ale duzo czesciej. Obrzeki nie
          pojawiaja sie od razu, zazwyczaj po 3,4 dniach napierw powieki, potem stopy i
          tak do gory.

Tak pomyslalam, ze moze crp bedzie tez warte zrobienia. My na wizytach
          kontrolnych na nefrologii zawsze mamy je robione. inna sprawa,ze wszyscy lekarze
          patrza teraz tylko na to i wyrokuja o ewentualnych stanach zapalnych, a moja
          corcia miala po urodzeniu wrodzona sepse, zapalenie miesnia sercowego i
          wsierdzia, zapalenie nerek i inne cuda jakie powychodzil po zawaleniu sie jej
          stanu, ale lekarze byli w szoku , bo przeciez crp=0,26...potem 1,2

moim zdaniem nie histeryzujesz, dobrze, ze uwaznie obserwujesz dziecko, mysle,ze
          wszytsko bedzie dobrze, ale warto rozwiac watpliwosci, tym bardziej, ze z
          nerkami nei ma zartow.
          • squire1983 Re: mało siusia 23.02.09, 22:01
            dzięki, jutro robię badania... a potem do lekarza, no i myślę, że pójdę
            dodatkowo w czw. na konsultację do por. patologii noworodka...

CRP planowałam też zrobić, wiem, że nie zawsze to daje pełen obraz, ale zrobię...
    • squire1983 Re: wyniki 24.02.09, 18:23
      wsi w normie, jedynie za mało neutrocytów 11,4% (norma 30-50%) i liczba 0,74
      (norma 1,5-8,5), lekarka powiedziała, że to nic.. i za dużo monocytów 9,1%
      (norma 2-7%), na to powiedziała, że w lab. czasem duże limfocyty wyglądają jak
      monocyty... hym...

generalnie teoria mojego guru m-c-m okazała się słuszna smile młoda miała gorączkę
      w czw. z powodu zęba, w pt. i sob. miała osłabienie, pociła się i była zimna
      (nadal jest), no a w niedz. i pon. mało siukała... dziś zdaje mnie się, że jest
      lepiej z tym siukaniem...
    • squire1983 Re: WSZYSTKO WRÓCIŁO DO NORMY :) 25.02.09, 16:02
      a ja panikowałam smile ufff...
      • tumigutek5 Re: WSZYSTKO WRÓCIŁO DO NORMY :) 25.02.09, 18:34
        No to superasto ze już wszystko ok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka