burczykomar 30.03.09, 11:12 Czy jest wyleczalna i czy jest szansa, że dziecko będzie prawidłowo widziało? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yulia19791 Re: retinopatia 30.03.09, 11:24 mój syn jest po laserach na IIIst. retinopatii. dziś ma 2,5roku i sokoli wzrok, żadnego zeza. ograniczać musimy na przyszłość tylko uprawianie sportów kontaktowych. i tyle. j.k. Odpowiedz Link
burczykomar Re: retinopatia 30.03.09, 11:27 Piszę trochę na wyrost, bo w sumie dopiero nas czeka wizyta u okulisty (raczej wizyta okulisty u nas), ale dziecko od jakiegoś tygodnia jest pod tlenem (35%), a słyszałem że to sprzyja temu schorzeniu... Odpowiedz Link
agajedi Re: retinopatia 30.03.09, 11:31 Trochę ogólne pytanie zadajesz. Do III stopnia retinopatia rokuje bardzo dobrze. Czasem potrzebna jest krio- lub laserokoagulacja, ale w ogromnej większości przypadków pomaga. Niestety czasami następuje progresja do IV lub V stopnia i wtedy rokowania są bardzo złe. Tak było u nas. Z niczego pojawiła się ROP III+, tydzień później już była III/IV, a po kolejnych trzech tygodniach już było ROP V. I nie pomogły dwa lasery. Oczywiście na progresję retinopatii wpływa wiele czynników. Chociażby ten wredny plus przy stopniu, bo on oznacza naczynia kręte, powodujące wylewy do dna oka. Odpowiedz Link
agajedi Re: retinopatia 30.03.09, 11:34 Napisz coś więcej o waszym dziecku to łatwiej będzie Ci coś podpowiedzieć. A w ROP ważny jest nie tylko tlen z respiratora. Na rozwój tej choroby składa się o wiele więcej czynników. Odpowiedz Link
burczykomar Re: retinopatia 30.03.09, 11:37 No cóż... 31 hbd, 1500g, w sumie wszystko jest ok, ma tylko lekkie bezdechy i "chodzi" własnie na tlenie. Wykluczone wszystkie inne schorzenia jak zapalenie płuc, opon, serce badał kardiolog i jest ok. Aktualnie nie jest na żadnych antybiotykach, tylko sobie leży pod zwiększonym tlenem... Odpowiedz Link
agajedi Re: retinopatia 30.03.09, 11:44 Największe ryzyko wystąpienia retinopatii jest u dzieci urodzonych skrajnie z masą ciała poniżej 1500 gram (choć zdarzają się wyjątki). Do tego wylewy dokomorowe, długa tlenoteriapia, niezamknięty przewód Botalla, niedojrzałość siatkówki. Będzie dobrze, a nawet jak maluch będzie nosił w przyszłości okularki to chyba nic strasznego. I nie zawsze musi to być związane z ROP. Pozdrawiam Odpowiedz Link
karro80 Re: retinopatia 30.03.09, 11:38 U nas tlen długi czas 100%(ogólnie respiratora 4 mies), dwa lasery i jak na to wszystko "tylko" nadwzroczność w jednym oku. Ale jak jest ROP 1 czy 2 to w większości ładnie się cofa, wiadomo im tlenu mniej i im dojrzalsze dziecko tym lepiej. Mi lekarze mówili, że nawet jak się cofnie czy będzie laser i wszystko ładnie się uda to po prostu zwiększa się ryzyko wady wzroku (wiadomo nie zawsze i nie u każdego). No ale ja nie miałam ROP a już we wczesnym dzieciństwie wada, u małej tez mówili, że wada jest niekoniecznie związana z ROP i zabiegiem, choć może być. Odpowiedz Link