fryzzia 13.08.09, 18:27 no wlasnie. jak pozbyc sie tego cholerstwa? juz nam sie niedobrze robi od tej mieszanki fosforanowej. jest jakis inny sposob ? pojde nawet do wrozki jak trzeba ... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama-cudownego-misia Re: osteopenia 13.08.09, 18:58 A co, miękka główka? Wcześniaki tak miewają. Myśmy na to brali miażdżony w aptecznym moździerzu ossopan i wit. D3. Przede wszystkim musisz pilnować, żeby się główka nie odkształcała, często zmieniać pozycję dziecka. Wprawdzie to się trochę naprostuje, ale jednak. Małgosia w najgorszym momencie wyglądała jak narzeczona Frankensteina - potylica spłaszczona, czaszka jakby skręcona w bok i z jednej strony tak spłaszczona, że tworzyła kant, jedno ucho wyżej, jedno oko wpadnięte, połowa twarzy (czoło, łuk brwiowy i kość policzka) wysunięta do przodu, żuchwa skręcona w bok i cofnięta, masakra po prostu... Z czasem się to wszystko wycofało, najbardziej, jak się zaczęła turlać. Teraz ma tylko lekko spłaszczoną potylicę z jednej strony, ale gdyby nam po wyjściu ze szpitala ktoś powiedział, żeby dziecko dużo obracać, kłaść na boczkach i brzuchu równie często, jak na pleckach, to by się wycofało szybciej. Odpowiedz Link
fryzzia Re: osteopenia 13.08.09, 20:09 no wlasnie miekka glowka i w czd badaja nam krew i mocz i kaza brac ta mieszanke fosforanowa i vitaD . mielismy brac jeszcze wapno przez jakis czas ale juz kazali odstawic . Krzysiek ma taka wydluzona glowke. wdaje mi sie ze jak wychodzil ze szpitala 4 miesiace temu to mial bardziej okragla a teraz ma taka wydluzona no ale on wlasciwie trzyma globe na jednym lub drugim boku. rzadko spi na plecach tak zupelnie na wznak . trudno .. jak przyjda wlosy to sie wyrowna najgorsza jest ta mieszanka fosforanowa bo to jest straszne obrzydlistwo no i jak sie Krzysiek dopomina jedzenia to ja zwykle jestem w takim chaosie ze zapomninam mu dawac no i zamiast 4 x 1,5 ml to dostanie czasami 2 x 1,5 a glowe ma taka Odpowiedz Link
fryzzia Re: osteopenia 13.08.09, 20:13 zapomnialam ze chcialam zapytac czy jakos pokarmowo moge wspomoc te fosforany. Krzysiek dostaje juz kaszke , dostal sok jablkowy i marchewkowy , marchewke ze sloiczka . dzisiaj kupa byla troche zielonkawa ale moze to po moim jedzeniu bo on nic nowego nie dostal . dostal tylko bobofruta marchewkowo jablkowego i wypil chyba ze 40 ml . moze za duzo? no i jak juz wprowadzam to jedznie to moze bedzie lepiej i z ta osteopenia . ? Odpowiedz Link
squire1983 Re: osteopenia 14.08.09, 10:29 Iza, nie stresuj się tak. Krzyś zaraz będzie miał 7 miesięcy. możesz mu zacząć dawać zupki jarzynowe i rozszerzyć dietę o takie dania typu marchewka/dynia + ziemniaczki. u nas osteopenia się całkowicie wycofała jak mała zaczęła jeść 2 małe słoiczki takich zupek/obiadków dziennie. miała wprowadzane te jedzonka słoiczkowe zgodnie z wiekiem urodzeniowym i tym co na słoiku napisane, czyli jak był od 5 m-ca to już go jadła wtedy (wiem, że Krzysiek na cycu, ale jednak cycoholikom się wprowadza inne rzeczy od 6 m-ca a potem już normalnie jak ustawa przewiduje). mięsko też szybko dostała i szybko odstawiliśmy wszelkie żelaza. mnie to lekarka "od wcześniaków" tłumaczyła, że baaaaaaaardzo ważne są pozamleczne źródła wapnia i to one regulują tą całą gospodarkę wapniowo-fosforanową, która przy osteopenii jest zaburzona. stąd tyle warzyw w diecie młodej za młodu pogadaj z lekarzem. pozdr.! Odpowiedz Link
spt2 Re: osteopenia 22.08.09, 22:25 U nas jak okazało się, że mały ma osteopenię dr zaleciła nam podawanie właśnie zupek jarzynowych. Dla mnie był to szok bo miał zaledwie 3 miesiące urodzeniowe (0,5 korygowanych)-pisałam tu o tym. Dopiero po, chyba 2 miesiącach przepisała nam tą właśnie mieszankę fosforanową. Walczyliśmy z tym 5 miesięcy, teraz jest już ok. Odpowiedz Link
talka_jas Re: osteopenia 17.08.09, 12:59 i ossopan w tabletkach tez podawalismy - bardzo fajnie reagowal.. Odpowiedz Link
karro80 Re: osteopenia 14.08.09, 11:14 Na zmianę posiłki mleczne i niemleczne jak już będzie ich więcej - szybsze wprowadzanie nowości - zgodnie z urodzeniowym wiekiem - pomaga. U nas była całkiem duża osteopenia(zagrożenie łamaniem kostek przy codziennej pielęgnacji) i chyba już w 8 urodzeniowym było całkiem niźle(tj kości ładnie uwapinione jeszcze jak u wcześniaka, ale "późniejszego" - byli bardzo zaskoczeni, że tak poszło - badali takim usg czy czymśiś) Odpowiedz Link
talka_jas Re: osteopenia 17.08.09, 12:58 a czy podawalas Rexorubie? My sie osteopeni nie moglismy pozbyc.. palce doslownie wchodziły w potylice młodego.. Rexo pomogla... Odpowiedz Link
karro80 Re: osteopenia 17.08.09, 17:25 Osteocynesine z homeo(boiron), ale dość krótko. I sam wapń w syropie - zalecony był ostram ale nigdzie wówczas nie było...w zasadzie tylko tym i samą dietą wyszliśmy... Odpowiedz Link
skomroch1 Re: osteopenia 17.08.09, 18:58 U nas tez było to swiństwo. Dr Justyna Kowalska z CZD zaleciła, oprócz mieszanki fosforanowej zacząć podawać normalne jedzenie, czyli zupki, i to jak najszybciej z mięsem.Roch miał wtedy 6 mies.ur. Jak zapytałam czy nie jest za wcześnie, bo dzieci dostają zupki z warzyw po 4 mies. a mieso jak maja ok. pół roku pani dr powiedziała, że Roch zaczął trawić o wiele wcześniej niż zwykłe dziecko i wszystko można zaczać podawać wcześniej.U nas dwa razy było badanie dezynso coś tam coś tam,mocz i krew.Odstawilismy mieszanke jak mały miał coś ponad 7 mies.urodzeniowych.Teraz głowa ok. Odpowiedz Link