Dodaj do ulubionych

czym zbic temperaturę u roczniaka;(((

18.08.09, 18:02
Filip ma gorączkę 39,5 po podaniu eferalganu wazy 10kg spada mu do 38,8 po
czym wraca po 3h znów do 39,5 i tak jest od wczoraj od 23.Daje mu co 4 h
eferalgn 150mg czopek. Byłam u lekarza, mały ma zaczerwienione gardło ale tak
delikatnie, żadnego kataru, kaszlu, biegunki.Wygląda na coś wirusowego lub
trzydniówkę choć nie ma wysypki.Jest rozpalony, oslabiony i marudny ale bawi
się zabawkami.Mam jeszcze paracetamol 125mg w czopkach i w syropie. Czy mogę
mu podać większą na raz dawkę aby ją zbić??Mąz twierdzi ze musimy ta
temperaturę jakoś zbić a ja się boję przekroczyć dawkę leku.
Obserwuj wątek
    • mama_janka007 Re: czym zbic temperaturę u roczniaka;((( 18.08.09, 19:07
      a na co wy czekacie?
      taka goraczka nie bierze sie zwykle ze zmiany pogody.
      cos sie dzieje, wy reagujcie!!!
      do lekarza koniecznie!
      • mama_janka007 Re: czym zbic temperaturę u roczniaka;((( 18.08.09, 19:23
        przepraszam- nie doczytalam. byliscie u lekarza... ale on wam nie
        dal konkretnych wskazowek?
        paracetamol 125 podawalam 1x na 6 godz.
        jezeli mimo to goraczka nie spada ponizej 38 st, udalabym sie do
        innego lekarza. pilnie.
    • ola_mi Re: czym zbic temperaturę u roczniaka;((( 18.08.09, 19:29
      Nie wiem czy to sie przdkłada tez na wczesniaki, ale donoszonemu
      dziecku czasami spadek temteratur o 0,5 do 1 stopnia przynosi ulge,
      wlasnie z takiej bardzo wysokiej i lekarka kiedys tlumaczyla mojej
      kolezance ze nie mozna a sile zbijac jej bardziej. Nie wiem ile w
      tym prawdy. Niektore dzieci tak maja, ze po podniu leków temp. spada
      o pol stopnia i ani drgnie dalej. Znam takich dwojke.
      Skonsultuj to ze z lekarzem.
    • ag0000 Re: czym zbic temperaturę u roczniaka;((( 18.08.09, 19:39
      Może to zapowiedź trzy-dniówki więc przez 3 dni będzie temperatura a później
      wysypka.
      Ja podaję dzieciom dwa leki naprzemiennie w odstępie ponad godzinkę od gorączki
      jeśli jednym nie zbiję temperatury.I tak podaję np.syrop Nurofen a jak nie
      zadziała to podaję czopek paracetamol oczywiście dawki stosownie do wagi
      dziecka. Tak nam lekarka zaleca odkąd pamiętam bo ja mam dwie córy którym trudno
      zbija się temp. i czasem muszę stosować jeszcze letnia kąpiel najmłodszej a
      starszej robię okłady na czoło i w pachwinach.
      • ag0000 Re: czym zbic temperaturę u roczniaka;((( 18.08.09, 19:43
        Dodam jeszcze że byłam godzinę temu u lekarki bo miśka ma katar lejący się jak
        woda i gorączkuje i powiedziała mi że to tez paskudztwo wirusowe i na szczęście
        antybiotyk nie potrzebny podajemy wit C wapno i zbijamy temp. zobaczymy jak sie
        dalej to rozwinie
        Pozdrawiam i zdróweczka dla maluszka
        • asiek1982_8 Re: czym zbic temperaturę u roczniaka;((( 19.08.09, 09:11
          Dziękuję za wpisy.Zaraz po poście pojechaliśmy na pogotowie bo temp.znów wróciła
          po 2h od podania 150mg eferalganu.Na pogotowiu miał 39,6 gardło ok, innych
          objawów choroby brak więc stwierdzili coś wirusowego .
          Powiedziała ze jeżeli temp. nie spada po lekach to musi podać coś mocniejszego.
          Przepisała pyralginum 750mg 1/3 czopka i dopiero po tym temp mu spadał do
          37,5. O 24 znów miał 39 ale po kolejnej dawce jest ok. Teraz smacznie spi
          wymęczonych wczorajsza całą sytuacją.Nie ma temp. choć jest już 9h od podania leku.
          Nie wiem od czego ta temp. zrobie jeszcze badanie moczu, może ma jakąś infekcjesad
          • rrrybkaaa Re: czym zbic temperaturę u roczniaka;((( 19.08.09, 10:11
            A może to trzydniówka. Pola też ostatnie 3 dni gorączkowała (ale maks. 38,5
            st.). Zwaliłam to wszystko na zęby, tym bardziej, że niedawno byliśmy u pediatry
            i ostrzegała nas, że tak może być, bo idą wszystkie na raz do czwórek. Dzisiaj
            wstałyśmy, gorączki praktycznie brak, za to na twarzy i tułowiu wysypka. Ja
            dawałam ibufen w syropie (pluła tym dalej niż widziała), paracetamol w czopkach
            i viburcol
            • asiek1982_8 Re: czym zbic temperaturę u roczniaka;((( 19.08.09, 22:12
              Trzydniówka odpada ponieważ dziś cały dzień bez temp. za to robił dziwne kupki
              czarno-zielone lekko wodniste- częściej niż zwykle ale nie można mówić o
              biegunce. Teraz dostał temp 38 ale myślę ze przez zęby ponieważ wkłada rączki,
              gryzie wszystko do buzi i ma spuchnięte dziąsła . Nie wiem co to byłosad
              • rrrybkaaa Re: czym zbic temperaturę u roczniaka;((( 19.08.09, 23:04
                No to rzeczywiście chyba zęby. Nas pediatra ostrzegała, że może być i
                temperatura, i brzydkie kupy. Na brzydkie kupy (ale takie ze śluzem) kazała
                dawać LacidoBaby. U nas były dwie rzadkie przy temperaturze. Jak wróciła do
                normy, to i kupa się unormowała.
                Pozdrawiam
                Ola
                • asiek1982_8 Re: czym zbic temperaturę u roczniaka;((( 20.08.09, 12:37
                  Dziś nocka była dość ciężka.Mały dostał wieczorem gorączki ale max miał 38,5C i
                  budził się prawie co godzinę płakał, robił kupy chodził po łóżku gadał i tak do
                  rana z małymi przerwami na sen;-(.Bolał go na pewno brzuch ponieważ nie mógł
                  zrobić bąka i dziąsełka ale nic mu nie pomagało;-(Rano jeszcze zauważyłam że ma
                  jakby skrzepki krwi w nosie choć krew mu się nie lala bo miałby plamy na
                  piżamce, ma powiększony węzeł za uchem i chore oczy. Czekam na wyniki moczu .
                  Pediatra dzis stwierdził ze to coś z brzuchem. podaję probiotyki , nifroksazyd
                  i je kaszkę ryżową na wodzie aby odpoczął od mleka. Nie ma żadnej wysypki a temp
                  38 i kupy dalej są.Co mogę jeszcze mu podać.
                  • monia_kl Re: czym zbic temperaturę u roczniaka;((( 20.08.09, 12:48
                    mojemu dziecku przy tak wysokich goraczkach pomaga nurofen./dawalam
                    górne dawki/ też miał takie temp. i zawsze okazywało się ze to z
                    powodu brzuszka. koniecznie skonsultuj to z dobrym pediatra.
                  • mama_janka007 Re: czym zbic temperaturę u roczniaka;((( 20.08.09, 14:03
                    jedyne co nam pomagalo na bol dziaselek to tantum verde. zwyczajnie 1 psik na
                    opuchniete miejsce, bo dziala tez przeciwzapalnie.
                    bidulek malutki....
                    a na biegunke podajemy od wczoraj ors hippa. u nas akurat zdaje sie pomagac, ale
                    mysle, ze i pprzyczyny biegunki u nas sa chyba inne.
    • fantastic.mama Re: czym zbic temperaturę u roczniaka;((( 20.08.09, 16:49
      Mojej starszej też nic nie pomagało zbić temp. miała tak od
      maleńkosci i tak ma do dziś.
      Nurofen nie pomagał, ba, nawet pogarszał sprawę bo wystepowały po
      nim wymioty, paracetamol wogóle nie działał, a jesli już, to tylko o
      poł, jeden stopień w dół. Kiedyś wezwałam karetkę, ponieważ nie
      mogłam jej zbić 40,5 st gorączki. Dostała wtedy pyralginę 750mg,
      miałam podawać 1/3 czopku. Pomogło i pomaga do dziś, bo nadal są
      problemy ze zbiciem temp, a nurofen, paracetamol..itp, nigdy jej nie
      pomagały.
      • asiek1982_8 Re: fantastic.mama 20.08.09, 20:05
        chyba mamy podobne dzieci bo mi tez na pogotowiu dali pyralgine 750mg i kazali
        dawac 1/3smile
        Wieczorem znów dostał temperaturę 39 i podałam czopek na raize jest spokój.
        To chyba gardło ponieważ nic nie zje oprócz papki, reszta się dławi. Z kupkami
        na razie spokój pomógł ten specyfik.
        A tak na marginesie chyba zmienię pediatrę bo ten mnie wkurza swoim lekkim
        podejściem do mojego maleństwasadMam jeszcze jednego w mojej miejscowości tylko
        przerażają mnie kolejki na poczekalni z chorymi dziecmi ponieważ teraz chodzimy
        do małego ośrodka i są luzy.
        • mlagodna :)) 20.08.09, 21:06
          na temperature sprawdza się: zmiana środka przeciwgorączkowego. Nam lekarz raz
          nurofen raz paracetamol - i np. raz syrop a raz czopek żeby nie obciążać
          nadmiernie żołądka. Oczywiście ja najpierw robię chłodniejszy niż zazwyczaj
          prysznic lub kąpiel ( ok. 37 st.)
          A na biegunki stara dobra... dzika reczka - nie wiem jak się nazywa inaczej to
          ziolo ale dla mnie nie ma nic lepszego. Ew. borówki, a raczej ich wywar (owoce
          działają w przeciwną stronę). No i troche dobrych bakterii nigdy za wiele (2x po
          2 kapsułki Lacidofilu)

życzę zdrówka i cierpliwości smile

pa
        • fantastic.mama Re: fantastic.mama 20.08.09, 22:07
          Widocznie nasze reagują podobnie- nic na gorączke nie pomaga,
          nurofen nie, paracetamol nie, itp. jedynie leki dla dorosłych w
          minimalnych dawkach. Moja starsza miała takie problemy od zawsze i
          ma do tej pory, zawsze w domu trzymam pyralginę w czopkach w razie
          co.
          Jeżeli masz zastrzeżenia co do lekarza to go zmień, ja kiedys to
          przerabiałam, bo dzieciak mi się męczył z anginą ropną, a on kazał
          mi dziecko jedynie wodą poić i ręce rozkladał jak mowiłam, że nie
          mogę temp dziaciakowi zbić, że te leki nie pomagają. To właśnie
          wtedy wezwałam pogotowie bo miała 40,5 st gorączki, i nic nie
          pomagało. Lekarz z pogotowia na widok jej gardła aż się za głowę
          złapał- odrazu przepisał antybiotyk i pyralginę.
          Jeśli masz zastrzeżenia to się nie wahaj.
          Powodzenia i zdrówka dla małego.
          • asiek1982_8 Re: wyjasniło się 22.08.09, 09:30
            a jednak miał trzydniówkę ,dziś cała twarz i szyja w plamach na brzuchu kilka
            krostek ale pewnie to kwestia czasu.
            • rrrybkaaa Re: wyjasniło się 22.08.09, 10:37
              To dobrze, że już jest wysypka. Jak Polę wysypało, to od razu wszystko inne
              przeszło: temperatura, marudność itp. Nawet ząb, który się od 2 m-cy nie mógł
              przebić, wyszedł. Krostki znikają bardzo szybko. U nas pojawiły się w środę a
              wczoraj nie było po nich śladu
              • mama_janka007 Re: wyjasniło się 22.08.09, 17:34
                no i dzieki bogu, ze sie wyjasnilo....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka