Dodaj do ulubionych

Suwaczki do dzianiny

17.05.04, 22:00
Mam zamiar zrobic sweterek na rozm 134 i wlaśnie na suwaczek . W moim nie
najlepiej mi to wyszło . Rozsunięty rozchyla się tak bardzo że ten suwak
widać i szew na nim . Macie jakieś doświadczenie jak wykończyć taki sweterek ?
Wszelkie sugestie mam posiadających potomstwo w wieku lat 8-9 są wskazane
odnosnie modelu-,Monisia ma imieniny 2 lipca ale nie chciałabym tak na
ostatnią chwilę bo jeszcze ogarnie mnie letnie lenistwo .
Czekam na rady .
Pozdrawiam Bożena
Ps. U mnie leje co drugi dzień i jest zimno byłam na konwaliach ale one
biedaczki jeszcze w pączkach
Obserwuj wątek
    • kajmy Re: Suwaczki do dzianiny 17.05.04, 22:54
      Przykro mi ale ostatni sweterek z suwakiem zrobiłam mając 15 lat ,więc jakieś
      30 lat temu. Jak sobie przypominam, to chyba podszywałam dodatkowo brzeg suwaka
      (materiałowy oczywiście) cieniutką igłą i nitką na okrętkę dodatkowo mocując go
      do sweterka. Sweter był robiony na szydełku i wyglądał jak futerko, bo był cały
      w pętelki. Nie było więc widać co tam wyprawiałam na lewej stronie. Jak to
      będzie wyglądało w normalnym sweterku, nie wiem.
      Co do konwalii to moje już zwiędły w wazoniku, a siedziały w nim od tygodnia.
      Niestety również jest bardzo zimno.
      Pozdrawiam
      Krystyna
    • malgoha1 Re: Suwaczki do dzianiny 17.05.04, 23:40
      Cześć Bożenko, mam nadzieję, że dostałaś mojego maila na adres firmowy.Ostatnio
      robiłam taki sweterek dla córy.Oto mój patent: wzdłuż zamka jeżeli to możliwe
      zrób 4 oczka ściągacza wtedy rozpiety sweterek nie będzie się wywijał, pierwsze
      oczko zdejmuję bez przerabiania i okręcam go nitką, brzeg wtedy nie wchodzi w
      zamek.Zamek przyszywam trzy razy : normalnie wzdłuż i na okrętkę cieniutką
      nitką przy ząbkach i tasiemkę zamka do swetra też na okrętkę. nie wiem czy coś
      z tego zrozumiesz bo chyba nie mam talentu do tłumaczenia.
    • malgorzata117 Re: Suwaczki do dzianiny 18.05.04, 00:29
      Jeśli włóczka nie jest zbyt gruba, to możesz Bożenko jeszcze tak spróbować:
      po przyszyciu zamka zrób osobną pliskę (zwykłym wzorem pończoszniczym)o
      długości równej brzegowi do którego przyszyty jest zamek i szerokości trochę
      większej niż szerokość rozpiętej połowy zamka. Przyszyj tą plisę po lewej
      stronie sweterka (przykrywając taśmę zamka) - jeden raz blisko ząbków i drugi
      raz- z drugiej strony plisy. Drugi brzeg sweterka - tak samo oczywiście.
      Robiłam tak przy swoim swetrze, wyglądał dobrze nawet rozpięty, bo nie było
      widać taśmy od zamka.
      A co do wstrętnej pogody (u nas też)to melduję uprzejmie, że w tym tygodniu
      wystawiam skrzynki na balkon, więc muuuuusi już być ciepło (choćby ze względu
      na moje kwiatki).
      Pozdrawiam
      Małgorzata
      • lady_huncwot Re: Suwaczki do dzianiny 18.05.04, 08:53
        Właśnie obejrzałam jak jest wykończony sweter wiszący na oparciu mojego krzesła
        (kupny, robiony maszynowo) no i właśnie ma taką pliskę po lewej stronie. Bardzo
        dobrze to wygląda, wszystko co nieestetyczne w zamku jest schowane.
        Pozdrawiam,

Lady Huncwot

(a moje nasiona maciejki, oregano i przypołudnika czekają na zmiłowanie - kiedy
        ja je wreszcie wysieję...? Mam oszkolony balkon od południa (nie mogę zostawiać
        go otwartego, bo gołębie tylko na to czekają), więc temperatury są na nim iście
        tropikalne, mało co się tam utrzymana, niestety...)
        • malgorzata117 Re: Suwaczki do dzianiny 18.05.04, 16:23
          O, właśnie, maciejka, też ją sobie posieję. Pięknie pachnie wieczorami i
          kojarzy mi się z dzieciństwem.
          Mój balkon też od południa, dobrze rosną wszystkie światło- i ciepłolubne -
          pelargonie, petunie, begonie. Wsadzam gotowe sadzonki, możliwie duże i już
          kwitnące, żeby nie czekać, aż urosną.
          Miało być o suwaczkach, a wyszło o kwiatkach ...
          Pozdrawiam Lady i wszystkie koleżanki
          Małgorzata
          • kajmy Re: Suwaczki do dzianiny 18.05.04, 18:52
            A moja maciejka już ma 5cm ! Musiałam ją zabrać z południowo-zachodniego
            balkonu, żeby mi jej mroźna Zośka nie zniszczyła. Chyba już ja wystawię, bo
            robi się słonecznie.
            Czekam niecierpliwie na czarujący zapach.
            Pozdrawiam dziergające miłośniczki kwiecia.
            Krystyna z Rybnika
    • bomasta Re: Suwaczki do dzianiny 18.05.04, 19:54
      Dziękuję za porady w sprawie suwaka do sweterka ,chyba zdecyduję się na
      pliskę ,przyszyję na maszynie suwak a resztę ręcznie . To mała dziewczynka i
      może coś wcisnąć między ząbki a tak będzie ochrona .

L.H. jak poszły egzaminy ? Na stres polecam owocową serię np.Malina E.Sowy-
      jeśli nie czytałaś do tej pory .
      Bożena

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka