Dodaj do ulubionych

kto ma pierwszeństwo

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 21:23
Witam, mam pytanie odnośnie pierwszeństwa przejazdu na strefie zamieszkania. Sytuacja ma miejsce jak już wspomniałem na strefie zamieszkania (proszę patrzeć na rysunek) Kto w tej sytuacji ma pierwszeństwo.
Mam wątpliwość czy ta droga pożarowa tworzy z ul. Gruszkową skrzyżowanie? Bo mi się wydaje, że to jest wyjazd z posesji i pojazd z drogi pożarowej (dodam że oprócz tabliczki "droga pożarowa" nie ma tabliczki z nazwą ulicy) włącza się do ruchu i ustępuje pierwszeństwa. Czy mam rację? (rysunek w linku ponizej)

www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=28193
Obserwuj wątek
    • w357 szerokość drogi , a pierwszeństwo ? 01.08.11, 22:18
      Już wiele bzdur słyszałem, ale......

Gość portalu: gość napisał(a):
      > Witam, mam pytanie odnośnie pierwszeństwa przejazdu na strefie zamieszkania.

Jeżeli w "oznaczonej STREFIE" (tak to nazwijmy - dla odmiany) NIE MA ŻADNYCH znaków , to kto ma Pierwszeństwo ?????
      Tego już nawet w Przedszkolu uczą :-)
      (pomijając pieszego) ZAWSZE TEN kto nadjeżdża z prawej strony (i to wszystko).

• Gość: xxx Re: szerokość drogi , a pierwszeństwo ? IP: *.dynamic.mm.pl 03.08.11, 19:55
        Co Ty w357 piszesz za głupoty?Przecież tu jest jak wół narysowane, że jest to droga wewnętrzna.Wyjazd ze strefy zamieszkanie!!!!!!!I w takim wypadku pierwszeństwo ma jadący drogą główną!!!!!Słynna ul.Namysłowska na warszawskim Brudnie się kłania.( do Warszawiaków!!!!!)
        • Gość: df Re: szerokość drogi , a pierwszeństwo ? IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.11, 23:02
          Gość portalu: xxx napisał(a):

> I w takim wypadku pierwszeństwo ma jadący drogą główną!!!!!

A cóż to jest "droga główna"? Co to w ogóle za określenie?
      • mdrive do w357 03.08.11, 21:31
        ...
        W tym przypadku polemizował bym. W strefie zamieszkania obowiązują oczywiście te same zasady pierwszeństwa co na innych drogach ale...
        Droga pożarowa będąca dojazdem do posesji nie stanowi skrzyżowania. Więc w tym przypadku, wyjeżdżający z niej mimo, że jest po prawej ustępuje pierwszeństwa.
        • mdrive Re: do w357 03.08.11, 21:35
          ...
          I mam wątpliwość czy autor wątku dobrze określił to miejsce bo na rysunku nie umieścił znaku D-40. Ale i to nie ma znaczenia. Droga pożarowa to zawsze jest dojazd do posesji. A kto wyjeżdża z dojazdu do posesji ustępuje, mimo, że jest po prawej.
          • mdrive do gościa xxx 03.08.11, 21:43
            ...
            Na rysunku nie ma wyraźnie zaznaczonego wyjazdu z drogi wewnętrznej lub strefy zamieszkania, jak piszesz xxx. Tam nie ma żadnego znaku narysowanego. Jest tylko napis droga pożarowa.( Namysłowska jest na Bródnie a nie na brudnie).
            • w357 Re: do gościa xxx 04.08.11, 18:29
              mdrive napisał:
              >(Namysłowska jest na Bródnie a nie na brudnie).

Hmmmm
              Jak brudno, to takie brudne zasady :-)
              Ale czy Namysłowska jest na Bródnie ?
              To bym dyskutował ;-)
              Kiedyś to się nazywało Praga II

(chiiiba , że granice Dzielnic w czasie brudnego deszczu ktoś przesunął) :-)
          • Gość: Bimota Re: do w357 IP: *.icpnet.pl 04.08.11, 12:40
            Gdzie jest napisane, ze droga pozarowa to dojazd do posesji ?
            • w357 a co to jest Dojazd do Posesji ?????????????? 04.08.11, 18:06
              A co to jest Dojazd do Posesji ??????????????
              Takiego Znaku NIE ZNAM :!:

Na terenie Polski jest wiele Osiedli mieszkaniowych, gdzie najpierw były ULICE, a później zrobiono "drogi dojazdowe" (szersze lub węższe - zależy, gdzie mieszka zięć Prezesa).......

Kilka lat temu , po aferze, że Straż Pożarna nie mogła dojechać do płonącego mieszkania w bloku (blokowisku) zaczęto "na siłę" stawiać znaki (wewnętrzne), że dana droga jest DROGĄ POŻAROWĄ !!!
              Co takie oznakowanie zmienia ?????
              Jedynie to, że na takiej DRODZE nie wolno PARKOWAĆ !!!!!!!!!!!!!!!

Czy oznakowanie (Droga Pożarowa) , a szerokość danej DROGI (wewnętrznej-Strefy "zamieszkania") zmienia zasady zapisane w PoRD ????

WĄTPIE .

ps
              Na podobnej zasadzie można dyskutować o skrzyżowaniu Czerniakowskiej i al.Witosa.
              Czerniakowska jest SZERSZA (ilość pasów ruchu)......
              No i kto ma "pierwszeństwo" ? ;-)
              • w357 Re: a co to jest Dojazd do Posesji ?????????????? 04.08.11, 18:14
                ps
                Na "moim" Osiedlu WSZYSTKIE DROGI (węższe lub szersze) są oznakowane jako
                DROGI POŻAROWE !

Drogi te (WSZYSTKIE) są dojazdem do POSESJI i P.O.D.

No i KTO ma PIERWSZEŃSTWO ??????????
                • Gość: Bimota Re: a co to jest Dojazd do Posesji ?????????????? IP: *.icpnet.pl 04.08.11, 19:14
                  > Drogi te (WSZYSTKIE) są dojazdem do POSESJI

A w tytule pytasz "co to jest Dojazd do Posesji"...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka