Dodaj do ulubionych

KW i problem z kat.D

IP: 212.160.172.* 04.02.13, 12:15
Witam mam taki problem mam 22 lata, w grudniu zdałem teorię a w styczniu miałem praktykę 17.01 lecz jej nie zdałem i mam problem z zapisaniem się na kolejny egzamin. Podobno można w myśl tego art.
Art. 9.
1. Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną określoną w przepisach rozdziału
7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek
do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii:
1) C i C+E wynosi 18 lat;
2) D i D+E wynosi 21 lat.
2. Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną przyspieszoną, określoną w przepisach
rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym,
minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii
D i D+E wynosi:
1) 23 lata lub
2) 21 lat, z tym że taka osoba może kierować wyłącznie pojazdami wykonującymi
regularne przewozy osób na liniach komunikacyjnych w rozumieniu
przepisów ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym na trasie
nieprzekraczającej 50 km.
Byłem w zordzie i nie chcą mnie zapisać na kolejny egzamin, zrobiłem psychotesty i badania, w mojej szkole jazdy chciałem zapisać się na KW przyśp. lecz kazali mi się upewnić w wydziale komunikacji, czy nie będzie problemu z wydaniem uprawnień, więc poszedłem zapytać o tą KW twierdzą że nie jest możliwe uzyskanie KW bez wydanego prawa jazdy kat.D... każą czekać mi do ukończenia 24 lat... mówią że prawo działa wstecz ale w tym wypadku nie i odsyłają mnie z kwitkiem... proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek Re: KW i problem z kat.D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.13, 18:37
      Ja kolego mam prawie to samo mam również 22 lata tylko ze ja zdałem egzamin zdałem kurs na przewóz osób wraz z kwalifikacją wstępną przyspieszoną a teraz w Urzędzie Komunikacji w Kartuzach nie chcą mi wydać prawa jazdy bo mówią ze nie mam wymaganego wieku a w ustawie jest napisane
      " 2. Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną przyspieszoną, określoną w przepisach
      rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym,
      minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii
      D i D+E wynosi:
      1) 23 lata lub
      2) 21 lat, z tym że taka osoba może kierować wyłącznie pojazdami wykonującymi
      regularne przewozy osób na liniach komunikacyjnych w rozumieniu
      przepisów ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym na trasie
      nieprzekraczającej 50 km."
      a oni do mnie ze w " każdej ustawie są niedociągnięcia " i to powiedział do mnie urzędnik państwowy w WK Kartuzach a ja do niego powiedziałem chyba ktoś tą ustawę uchwalił i podpisał a on " no ten z warszawy " ja kto a on " prezydent " !!!
      według mnie to się nadaje do gazety i telewizji ze urzędnik państwowy sam samoistnie zmienia ustawę która podpisał prezydent.
      Teraz kto zwróci mi za kurs na prawo jazdy 3000 zł oraz kurs na przewóz osób 3000 zł wraz z egzaminem państwowym 230 zł to nie kosztowało mnie 1 zł ja te pieniądze jeszcze pożyczyłem teraz jak ja mam je zwrócić , a miałem już sobie wyszukaną pracę jako kierowca autobusu miejskiego gdzie trasa nie przekracza 50 km tylko czekałem na prawo jazdy a ty po 2 tygodniach od zdania egzaminu dzwonię do Wydziału Komunikacji z zapytaniem co z moimi prawo jazdami a oni ze " nie mogą mi je wydać "

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka