Gość: KOBRA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 19:44 Wie ktos czy jakbym chcial pracowac w angli jako kierowca CZY POTRZEBNE MI JEST TAM SWIADECSTWO KWALIFIKACJI i moze sie ktos orientuje ile miej wiecej mozna tam zarobic jako kierowca Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aniuteq Re: kat C i Swiadectwo Kwalifikacji w ANGLI IP: *.crowley.pl 17.11.05, 16:59 czesc:) moj brat pracuje w anglii jako kierowca (B,C+E;ADR;HDS)od kwietnia.Wiem, ze posiada swiadectwo kwalifikacji, ale nie wiem czy jest to koniecznoscia.Moge ci jednak pomoc, poniewaz bede z nim na dniach rozmawiac i dopytam sie.Odnosnie zarobkow-sa niezle, sporo pracy ale koszty utrzymania b. wysokie. Moj brat jednak stwierdzil, ze dlugo nie wroci do kraju.. Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Re: kat C i Swiadectwo Kwalifikacji w ANGLI 17.11.05, 21:25 Gość portalu: aniuteq napisał(a): > czesc:) moj brat pracuje w anglii jako kierowca (B,C+E;ADR;HDS)od > kwietnia.Wiem, ze posiada swiadectwo kwalifikacji, ale nie wiem czy jest to > koniecznoscia. ....... poniewaz bede z nim na dniach rozmawiac i > dopytam sie....... ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Podstawowe informacje można znaleść na stronie Brytyjskiego DVLA. Jednakże te informacje są chiiiba trochę przestarzałe:-) Jeżeli możesz, to zapytaj brata na czym polegają Brytyjskie "badania medyczne"? Wedle DVLA, to jeżeli ktoś chce pracować w UK, to MUSI wymienić Polskie Prawo Jazdy na Brytyjskie!!!(?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniuteq Re: kat C i Swiadectwo Kwalifikacji w ANGLI IP: *.crowley.pl 21.11.05, 13:51 cześć! niestety nie miałam jeszcze okazji rozmawiać z bratem, ponieważ od kilku dni linie telefoniczne były przeciążone..pamiętam o sprawie i napewno postaram się pomóc w rozwianiu waszych wątpliwości. Co do wymiany prawka - TAK TO PRAWDA.Istnieje pewien 'okres ochronny' (dowiem się jak długi), podczas którego możecie jeździć na polskim prawku (i wtedy macie taryfę ulgową - nie mogą wam wlepiac punktów karnych, bo nie mają was w ewidencji!!), nestety potem należy je wymienić na brytyjskie. O punkty karne nie trzeba się tam zbytnio starać, bardzo przestrzegają kodeksu, zwłaszcza przekroczeń prędkości, na każdym kroku są radary(na szczęście oznaczone, jedziesz na własną odpowiedzialność, ale jak się zagapisz, możesz byc pewnien, że cię zdrowo podliczą! I co najgorsze, punkty kasują się dopiero po 4 LATACH! To niestety znaczne utudnienie, bo można szybko zakończyć karierę kierowcy w tym kraju. Z tego co mi brat opowiadał właśnie będzie mu mijał ten termin ochronny, ale mówił mi, ze bardziej opłaca mu się zaryzykować i jeździć dalej na polskim póki nie będzie miał styczności z władzą, bo jeśli wymieni prawko, to zacznie się wielkie odliczanie....Mam nadzieję, że choć w tej kwestii trochę się rozjaśniło..pozdrawiam was serdecznie i będę dalej informować jak tylko czegoś się dowiem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOBRA Re: kat C i Swiadectwo Kwalifikacji w ANGLI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.05, 16:25 jak mozesz to dopytaj sie brata o zarobki i o te swiadectwo kwalifikacji bede wdzieczny DZIEKUJE I POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Swiadectwo Kwalifikacji w ANGLI 19.11.05, 22:52 Gość portalu: KOBRA napisał(a): > ......te swiadectwo kwalifikacji ........ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Może Ciebie nie przekonam, ale "Świadectwo Kwalifikacji", to był wymysł Ministerstwa Infrastruktury" i nigdzie w "EU"nawet nie wiedzą co to jest!!! Każdy z kraji ma swoje wymogi medyczne. W UK, obowiązuje "Medical Egzam"(danego kraju), o który pytałem wcześniej.... Nikt (jak dotąd) nie chce wytłumaczyć na czym 'TO' polega ??? ps. Telefoniłem do Wydziału Komunikacji w W-wie i wytłumaczono mi,że na podstawie Dz.U.Nr.(nie pamiętam numeru)po raz ostatni wydano w Polsce w/w Świadectwo Kwalifikacji w marcu 2004 roku. Kto uzyskał Świadectwo Kwalifikacji przed tą datą, to jego Świadectwo może być wazne przez max. 5 lat od daty wydania!!! Po marcu 2004 pracodawca wypisuje jedynie "Zaświadczenie o Spełnianiu Kwalifikacji Do Zawodu Kierowcy" (papierek formatu A-5). Jakie trzeba spełnić warunki , aby uzyskać takowe "Zaświadczenie"? Przejść badania psychotechnieczne. "Zaświadczenie" jest ważne tak długo jak długo ważne są badania. I tak, to jest wedle Polskich przepisów ! Jak jest na terenie UK, czy innych krajów "EU" ? Wciąż czekamy na odpowiedź:-) Odpowiedz Link Zgłoś
gm Re: kat C i Swiadectwo Kwalifikacji w ANGLI 21.11.05, 14:30 kolo najpier sie martw zeby robote znalesc a nie pytaj o zarobki bo jadac tam jestes inexp trzeba miec tamtejsze exp zeby znalezc robote i co wazne trzeba opanowac ruch lewostronny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniutek Re: kat C i Swiadectwo Kwalifikacji w ANGLI IP: *.crowley.pl 22.11.05, 14:25 Witam. Udało mi się wczoraj skontaktować z bratem i na samym początku wyprostuję moją ostatnią wypowiedź. Odnośnie WYMIANY PRAWA JAZDY NA BRYTYJSKIE: obowiązek ten istnieje, niestety nie wiem po jakim okresie należy to zrobić (mój brat jeździ na polskim już pół roku i narazie nikt się nim nie zainteresował, prawdopodobnie zakład pracy informuje o tym tamtejszy wydział komunikacji, lub policja podczas kontroli). Wynikałoby z tego,że należy to uczynić po roku - tak też wyczytałam w necie na stronie firm pośredniczących w znalezieniu tam pracy. Odnośnie PUNKTÓW KARNYCH: po odnotowaniu pierwszego "przewinienia" mając jeszcze polskie prawo jazdy wciągają cię do ewidencji i zakładają ci kartotekę. Maksymalnie można dorobić się 12 pkt, ale podobno już po 9 możesz spodziewać się kłopotów w postaci zarekwirowania prawa jazdy. Punkty kasują się po 3 latach, a nie po 4 jak napisałam wcześniej, jednakże należy bardzo uważać, bo kariera kierowcy może się tam szybko zakończyć.Jeżeli nie posiada się międzynarodowego prawa jazdy,można jeździć na tych zasadach, które opisałam powyżej.W celu wymiany polskiego prawa jazdy na brytyjskie wysyła się do urzędu stare prawo jazdy (które później zwracają) wraz z opłatą (nie mam informacji jaka to kwota), a oni odsyłają nowe. Nie wiąże się to z żadnymi badaniami. Odnośnie ŚWIADECTWA KWALIFIKACJI: oni nie wymagają takiego dokumentu, mało tego - nawet nie mają pojęcia o jego istnieniu! Tak więc KOBRA możesz być spokojny, jeśli go nie posiadasz.Interesowały cię jeszcze ZAROBKI- wszystko zależy do jakiej firmy się dostaniesz,pracy jest sporo, gdyż Anglicy nie mają wykwalifikowanej kadry w tej branży.Szanse na pracę mają zarówno kierowcy z kat. C jak i C+E. Mój brat pracuje w sytemie 4+3(dni wolne). Najlepiej można zarobić jeżdżąc w weekendy (+100% płatne). Generalnie powodzi mu się tam bardzo dobrze, zarabia ok. 6.000 zł(ale i więcej jeśli ustawi sobie kursy).Niestety musisz liczyć się z tym, że utrzymanie to połowa tego co zarobisz i więcej,bo znalezienie niedrogiego mieszkania graniczy z cudem. Musisz być przygotowany na mieszkanie w 3-4 osoby.Ostatnia rada: zanim wyruszysz na podbój wysp - najpierw przyzwyczaj się do myśli jazdy lewostronnej (podobno koszmar), bo niestety odsyłają z powrotem osoby, które sobie nie radzą oraz uwaga na pośredniaki - banda oszustów. Życzę powodzenia i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiek Re: kat C i Swiadectwo Kwalifikacji w ANGLI IP: *.Zabrze.Net.pl 22.11.05, 17:59 a z jakiej firmy twoj brat wyjechal/pracuje moze jakis kontakt bym prosil gm@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobra Re: kat C i Swiadectwo Kwalifikacji w ANGLI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 18:13 Dzieki za informacje.Mam nadzieje ze jazda lewa strona w Anglii nie jest taka trudna,acha i dzieki za info o tych nieuczciwych posrednikach.dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: kat C i Swiadectwo Kwalifikacji w ANGLI IP: *.lodz.mm.pl 28.11.05, 22:43 Praca dla kierowców w Angli. www.reed.co.uk/JobSearchResults.aspx?SearchType=Simple&SearchRoute=20&JobSector=287 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: kat C i Swiadectwo Kwalifikacji w ANGLI IP: *.lodz.mm.pl 29.11.05, 10:06 Też dla kandydatów na kierowców w UK www.gbritain.net/articles.php?id=60&PHPSESSID=8d609308aa20c58544082875f55ea3f5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ergin Re: kat C i Swiadectwo Kwalifikacji w ANGLI IP: *.range86-169.btcentralplus.com 18.04.13, 18:06 można znaleźć pracę kierowcy na www.strike-jobs.co.uk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin H swiadectwo kwalifikacji IP: *.skybroadband.com 31.07.14, 09:31 witam.mam pytanko czy jesli ukonczylem kurs w 2005 roku w POLSCE to moje swiadectwo jest wazne na wyspach ( uk )czy musze ukonczyc kurs w ANGLI bo od 4 wrzesnia wchodzi nowy przepis. Odpowiedz Link Zgłoś