Dodaj do ulubionych

zmiana biegow

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 12:04
jestem laik a bede zdawal na prawko, w zw. z tym pytanko: kiedy chce zmienic bieg na wyzszy, wcisnac sprzeglo, zmienic, dodac gazu i puscic sprzeglo z wyczuciem. Ale czy podczas tego momentu zmiany nalezy puscic pedal gazu calkowicie, czy trzymac na poziomie sprzed zmiany biegu?
Obserwuj wątek
    • Gość: mordka Re: zmiana biegow IP: *.net.autocom.pl 25.01.06, 12:10
      Wg tego co wiem - puść całkiem gaz.
      • Gość: mloda Re: zmiana biegow IP: *.telpol.net.pl 25.01.06, 12:26
        puscic calkowicie...
        • Gość: Mariusz Re: zmiana biegow IP: 212.122.214.* 25.01.06, 13:24
          Proszę cię jak zdasz nie wsiadaj do samochodu ok? Jeżeli ty nie wiesz tak
          oczywistej rzeczy po 30 godzinach w L no to cos jest nie teges :/
          • Gość: rf11 Re: zmiana biegow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 13:34
            wcale nie powiedzialze jest juz po kursie:) a tak wogole to wiesz dlaczego
            trzeba puscic ten gaz. No bo jak bys trzymal na tym samym poziomie co przed
            zmiana to obroty silnika gwaltownie wzrosna, silnik zacznie wyc, zresztą sam
            się napewno przekonasz jak pojdziesz na kurs (no chyba ze juz jestes). Jak
            puscisz gaz to nie ma obawy ze Ci samochod zgasnie:)

pozdrawiam i zycze powodzeniea:)
    • Gość: Lenka Re: zmiana biegow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 13:35
      1. zdjąć nogę z gazu
      2. wcisnąć sprzęgło
      3. zmienić bieg
      4. puścić sprzęgło
      5. dodać gazu

ot i cała filozofia zmiany biegu..
      • Gość: ja Re: zmiana biegow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 15:01
        dzieki wszystkim
      • Gość: Endy Re: zmiana biegow IP: *.chello.pl 27.01.06, 14:05
        1 jak zdejmiesz noge z gazu całkowicie to samochód zacznie zwalniać, a tego nie
        chcemy - zalezy nam na płynnej jeździe
        2 ok :)
        3 ok :)
        4 nie ok, sprzegło puszcza się do 2/4 - 3/4, potem dodaje się troche gazu i
        stopniowo puszcza sprzęgło i znouw gaz :) i zmiana biegu zakończona.

Pozdrawiam
        • Gość: Lenka Re: zmiana biegow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 09:24
          > 1 jak zdejmiesz noge z gazu całkowicie to samochód zacznie zwalniać, a tego
          nie
          >
          > chcemy - zalezy nam na płynnej jeździe
          > 2 ok :)
          > 3 ok :)
          > 4 nie ok, sprzegło puszcza się do 2/4 - 3/4, potem dodaje się troche gazu i
          > stopniowo puszcza sprzęgło i znouw gaz :) i zmiana biegu zakończona.

apropo pkt nr 1 - jeżeli robisz to w ślimaczym tępie to samochód znacznie
          zacznie ci zwalniać a tego faktycznie nie chcemy, więc trzeba to zrobić w miarę
          szybko i z wyczuciem- ja tam zawsze ściągam nogę z gazu całkowicie i jakoś nie
          odczuwam istotej zmiany prędkości

apropo pkt nr4 - ja dodaję gazu dopiero jak puszczę sprzęgło - przynajmniej tak
          mi się wydaje, bo robię to mechanicznie i nie zastanawiam się nad kolejnością i
          w którym miejscu jest 3/4 momentu puszczenia sprzęgła

Każdy kierowca powinien tą czynność wykonywać mechanicznie (no chyba że jezdzi
          automatem) na pewno nic ci nie da jak każdy będzie pisał w jakiej kolejności
          masz wykonać zmianę biegów - bo powinieneś/powinnaś to robić odruchowo i nie
          zastanawiać się nad kolejnością..
    • Gość: on Re: zmiana biegow IP: *.rwe.com 27.01.06, 14:08
      a tego na kursie nie uczą
      • teba18 Re: zmiana biegow 27.01.06, 19:11
        kwestia wyczucia :) jak Ci zacznie szarpać, zwalniać itp to Cie moga oblać... z
        resztą jak oblewają za to że się za mało wychylasz przy przejeżdzaniu przez tory
        tramwajowe... mój instruktor np. uważał że powinni oblewać wszystkich którzy
        podczas jazdy trzymają nogę na sprzęgle- dobrze że nie jest egzaminatorem :D
        • Gość: kaśka Re: zmiana biegow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 20:56
          nogę podczas jazdy na sprzęgle? a po co? chyba, że na 1 biegu ;)
    • Gość: - Re: zmiana biegow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 20:15
      Przy normalnej jeździe - nie puszczać całkowicie, ale też raczej nie pozostawiać
      na poziomie sprzed zmiany biegu (będzie wyć). Chociaż drugi sposób jest
      stosowany przy szybkiej jeździe, wtedy gazu nie puszcza się przy zmianie biegu -
      silnik wyje, sprzęgło dostaje, ale przyspiesza się odrobinę szybciej.
      • Gość: blacharz lakiernik Re: zmiana biegow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 06:34
        > silnik wyje, sprzęgło dostaje, ale przyspiesza się odrobinę szybciej.

i co ci to daje???`

odrobine szybciej? tzn ile? cwierc, pol a moze cala sekunde????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka