Dodaj do ulubionych

zmiana biegów

IP: *.ipt.aol.com 22.06.07, 12:10
Witam

Czy po zmianie biegu najpierw puszczamy sprzęgło i później dodajemy gazu czy
robimy to równocześnie, puszczając sprzęgło dodajmy gazu?

Czy jadący samochód po puszczeniu sprzęgła i gazu zgaśnie?

Przepraszam za moje pytania ale wole najpierw zapytać niż katować biedy
samochód . Dziękuje za odpowiedz.

Obserwuj wątek
    • Gość: Kika Re: zmiana biegów IP: *.taeu.com 22.06.07, 12:38
      przy zamianie biegu puszczasz sprzęgło i jednocześnie dodajesz gazu - czyli tak
      jak napisałeś robimy to równocześnie - jednak trzeba to robic z wyczuciem.

> Czy jadący samochód po puszczeniu sprzęgła i gazu zgaśnie?

Gdy jedziesz nie trzymasz przeciez nogi na sprzęgle przez cały czas. Wciskasz
      je tylko przy zmianie biegu, lub podczas hamowania, przy małej prędkości np.
      20km/h. To samo z gazem - trzymasz noge na gazie, utrzymujesz stałą prędkośc i
      jedziesz. Puszczasz noge z gazu, gdy chcesz zmniejszyc prędkość lub zahamować i
      samochód Ci nie gaśnie. Zapisz sie na naukę jazdy - wszystko bedziesz wiedział.
      • Gość: stary Re: zmiana biegów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 13:02
        Kika zapomniałaś dodać, że puszczanie sprzęgła i równoczesne dodawanie gazu
        wykonuje się JEDYNIE przy ruszaniu. Każdy bieg następny wymaga puszczenia
        sprzęgła i dopiero wtedy dodawania gazu. Inne zachowanie jest zwykłym błędem w
        technice jazdy gdyż:
        1. sporo kosztuje (dosłownie) - niepotrzebnie doprowadzamy do poślizgu tarczy
        sprzęgła, jej szybkiemu przegrzaniu i zużyciu
        2. nie puszczone do końca sprzęgło nie jest w stanie właściwie przekazać mocy z
        silnika poprzez skrzynię biegów na koła. Dlatego objawem tego jest "silnik wyje
        a samochód nie jedzie lub słabo jedzie"
        W sytuacji gdy potrzebne jest odpowiednie przyspieszenie takie postępowanie ze
        sprzęgłem (po zmianie biegu) jest i ryzykowne i niebezpieczne
        • watashi79 Re: zmiana biegów 22.06.07, 15:41
          Gość portalu: stary napisał(a):

> Kika zapomniałaś dodać, że puszczanie sprzęgła i równoczesne dodawanie gazu
          > wykonuje się JEDYNIE przy ruszaniu. Każdy bieg następny wymaga puszczenia
          > sprzęgła i dopiero wtedy dodawania gazu.

nieprawda. np. przy redukcji czasem trzeba dać więcej gazu, żeby nie szarpało.
          można wówczas szybciej puścić sprzęgło
        • Gość: Kika Hej stary IP: 217.153.39.* 22.06.07, 19:51
          dlatego podkresliłam, ze należy to robic z wyczuciem, bo trudno mi to dosłownie
          okreslic jak należy to DOKŁADNIE wykonywac. Ja po prostu puszczam sprzęgło i
          dodaje gazu - po prostu to robię i ciężko mi to wytłumaczyć:-) no, ale chciałam
          chłopakowi pomóc:-)
          • Gość: stary...driver Re: Hej stary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 20:38
            Oczywiście z wyczuciem. Nie zmienia to faktu, że dodając gazu razem z
            puszczanym sprzęgłem niepotrzebnie wprowadzasz je w dodatkowy poślizg
            skutkujący nadmiernym zużyciem. Jazda na tzw. półsprzegle przy wyższych biegach
            jest dla sprzegła zabójcza (nawet jeżeli jest krótkotrwała). Spytaj każdego
            mechanika samochodowego to wytłumaczy Ci jak wygląda spalona (a nie zużyta w
            trakcie normalnej ekspolatacji) tarcza sprzęgła i po jakim przebiegu musi być
            już wymieniona.
            • Gość: Kika Re: Hej stary IP: 217.153.39.* 22.06.07, 21:28
              No coś Ty, przeciez ja nie jeżdżę na półsprzęgle przy zmianie biegów. Po prostu
              wciskam sprzęgło, wrzucam bieg, puszczam sprzęgło i dodaje gazu. To wszystko
              trwa ułamki sekund, dlatego nie sposób mi DOKŁADNIE wytłumaczyc jak to się
              DOKŁADNIE odbywa. Wiem, co masz na myśli, ale ja nie gazuje samochodu nie nie:-)
              • Gość: stary...driver Re: Hej stary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 21:58
                Nowy pisał o sprzegle przy ZMIANIE biegów.
                Więc moja odpowiedź dotyczyła tej kwestii.
                Co do RUSZANIA nie wnosiłem zastrzeżeń - sprzęgłem i gazem operujemy
                równocześnie. Ale takie postępowanie tyczy sie wyłącznie ruszania.
                Chyba, że komuś na sprzęgle nie zależy.....
    • Gość: stary Re: zmiana biegów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 13:00
      Witam

Witam!

Przepraszam za moje pytania ale wole najpierw zapytać niż katować biedy
      samochód . Dziękuje za odpowiedz.

Nie przepraszaj, bo nie ma za co:). Po to jest to forum, a na nim my, co by
      autka od katuszy wyzwolić! Lepiej "pokatować" nas, niż jakiś apetyczny
      sprzęcik:).

Czy po zmianie biegu najpierw puszczamy sprzęgło i później dodajemy gazu czy
      robimy to równocześnie, puszczając sprzęgło dodajmy gazu?

Odrobinkę puszczamy sprzęgło, dodając jednocześnie gazu i tak odwrotnie
      proporcjonalnie - im więcej gazu, tym mniej sprzęgła, żeby manewr wykonać
      płynnie. Instruktor na pewno Ci to wytłumaczy, a z biegiem czasu nauczysz się
      to wykonywać płynnie:).

Czy jadący samochód po puszczeniu sprzęgła i gazu zgaśnie?

Odpowiedział poprzednik:).

• naprawdetrzezwy AD1: jak chcesz. 23.06.07, 13:02
      AD2: w końcu tak.
    • Gość: anka najpierw sprzęgło później gaz inaczej szrpie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 13:57
      • Gość: natalia Re: najpierw sprzęgło później gaz inaczej szrpie IP: *.eranet.pl 23.06.07, 17:55
        SZRPIE chyba nie...
    • Gość: nowy Re: zmiana biegów IP: *.ipt.aol.com 23.06.07, 17:48
      O to właśnie mi chodziło przy zmianie biegu najpierw puścić sprzęgło i dodawać
      gazu. Jeszcze jestem przed kursem ale zaczynam ćwiczyć na parkingu opanowanie
      sprzęgła, hamulca itp. Dziękuje za odpowiedzi.
    • Gość: natalia Re: zmiana biegów IP: *.eranet.pl 23.06.07, 17:53
      Nie rozumiem dlaczego o tak podstawowe sprawy nie pytacie instruktorów.
      • Gość: nowy Re: zmiana biegów IP: *.ipt.aol.com 23.06.07, 21:24
        natalia tak jak pisałem jestem jeszcze przed kursem i zaczynam ćwiczyć na
        parkingu po zamknięciu. Na kurs idę za miesiąc wiec będę jeździł z instruktorem
        którego będę mógł zadręczać pytaniami :)

Właśnie jeździłem godzinkę na parkingu u ze zmiana biegów myślałem ze będzie
        gorzej. Tak jak pisaliście sprzęgło, bieg, puszczamy sprzęgło i gaz.

Mam jeszcze jedno pytanko. Czy przy przyhamowaniu, bez zatrzymywania np przed
        zakrętem po puszczeniu gazu naciskamy na hamulec, czy po puszczeniu gazu
        naciskamy sprzęgło i dopiero leciutko hamujemy hamulcem?

P.S W czasie jazdy po puszczeniu gazu nie zgasł :)
        • Gość: stary...driver Re: zmiana biegów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 22:14
          Wszystko zalezy od prędkości pojazdu i tym samym biegu.
          Im wyższy bieg i prędkość tym samym groźba zgasnięcia silnika przy hamowaniu
          jest mniejsza.
          Jeżeli w pojeździe którym ćwiczysz jest obrotomierz to radzę na początku
          jeżdżąc obserwować go. W momencie gdy obroty silnika przy hamowaniu na biegu
          (bez wciśniętego sprzęgła) zaczną spadać do ok. 1500 obrotów jest to ostatni
          moment na wciśnięcie sprzęgła celem uchronienia silnika przed zgaśnięciem
          (zaduszeniem).
          Jeżeli obrotomierza nie ma to tym momentem, w którym należy już wcisnąć
          sprzęgło przy hamowaniu jest prędkość ok. 25 - 20 km/godz. bez względu na bieg.
          Przy czym wiadomo, że im niższy bieg i tym samym prędkość przy której
          rozpoczynamy hamowanie tym szybciej nastąpi moment (obroty lub prędkość
          minimalna) w którym nalezy wcisnąć sprzęgło.
          Na początek wyczuwanie tej chwili może być trudne (obserwacja obrotomierza lub
          prędkościomierza) ale jak juz się to "wyłapie" nie nastręcza żadnych problemów.
          Podsumowując: sprzęgło wciskamy w ostatniej chwili przed zatrzymaniem pojazdu.
          Przy zmniejszaniu prędkości i wykorzystaniu hamowania silnikiem lub hamulca
          zasadniczego (gdy prędkość jest wyższa od minimalnej lub nie spadnie do
          właściwej dla biegu niższego-redukcja) wciśnięcie sprzęgła nie jest potrzebne.
        • Gość: natalia Re: zmiana biegów IP: *.eranet.pl 24.06.07, 19:17
          Jak hamuję bez zatrzymywania np.przed skretem to najpierw hamulec, sprzegło
          redukcja biegu i czasem jeszcze przyhamowuje ale bez sprzęgła
        • watashi79 Re: zmiana biegów 25.06.07, 13:22
          Gość portalu: nowy napisał(a):

> Mam jeszcze jedno pytanko. Czy przy przyhamowaniu, bez zatrzymywania np przed
          > zakrętem po puszczeniu gazu naciskamy na hamulec, czy po puszczeniu gazu
          > naciskamy sprzęgło i dopiero leciutko hamujemy hamulcem?

jeśli tylko przyhamowujesz to bez sprzęgła. obecnie w większości samochodów
          silnik nie będzie w takim wypadku dostawał paliwa, w efekcie również hamując
          pojazd. jeśli wciśniesz sprzęgło, to po pierwsze bardziej obciążasz hamulce (nie
          wykorzystując hamowania silnikiem), jak również marnujesz paliwo.

jeśli jednak prędkość spadnie poniżej pewnego progu, to silnik zacznie się dusić
          i w końcu zgaśnie. sprzęgło wciska się więc nieco wcześniej, żeby uniknąć duszenia.

oczywiście jeśli zmieniasz bieg (redukcja przed zakrętem), to wiadomo :)
          nie wolno natomiast wchodzić w zakręt na sprzęgle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka