nocna 24.07.03, 12:04 czy z powodu wady wzroku mozna nie zostac kierowca? czy istnieja jakies ograniczenia jesli chodzi o ta sprawe? moja wada nie jest bardzo powazna. mam -0,5 i -1,5 d. czy uda mi sie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: milo Re: wady wzroku IP: *.waw 24.07.03, 15:38 Bez problemu, bedziesz tylko miala wpis w prawku "jazda w okularach" (tak ja mam w starym) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milo Re: wady wzroku IP: *.waw 24.07.03, 15:39 Aha, jak bedziesz jechala bez okularow, to bedziesz traktowana przez Policje jakbys nie miala waznego dokuemntu uprawniajacego cie do kierowania pojazdem (czyli bez prawka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: wady wzroku IP: *.milc.com.pl / 10.1.5.* 24.07.03, 19:10 ja już się o to chyba tutaj wypytywałam bo miałam podobne obawy..ale bezpodstawnie bo w tym tyg.miałam badanie wzroku(podobna wada) i lekarz orzekł bezterminowe i nawet nie muszę jeżdzić w okularach(choc i tak będę)i wcale nie wyłożyłam jak niektórzy na kontakty itp.tylko się przyznałam ze noszę..:Da badania były nawet szczegółowe więc i tak by wykryli;) Odpowiedz Link Zgłoś
nocna Re: wady wzroku 25.07.03, 10:19 Gość portalu: gość napisał(a): > ja już się o to chyba tutaj wypytywałam bo miałam podobne obawy..ale > bezpodstawnie bo w tym tyg.miałam badanie wzroku(podobna wada) i lekarz orzekł > bezterminowe i nawet nie muszę jeżdzić w okularach(choc i tak będę)i wcale nie > wyłożyłam jak niektórzy na kontakty itp.tylko się przyznałam ze noszę..:Da > badania były nawet szczegółowe więc i tak by wykryli;) masz podobna wade? a moge wiedziec jaka? mam nadzieje ze nie bede musiala tak jak ty jezdzic w okularach... a na serio jak nie bede miala okularow to policja uzna ze nie mam waznego prawka? a jak bede miala np. kontakty to co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AniaSK Re: wady wzroku IP: *.katowice.agora.pl 25.07.03, 17:27 Jeśli będziesz mieć w prawie jazdy wpisane: 01 oznacza to korektę wzroku 01.01 okulary 01.02 soczewki kontaktowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: wady wzroku IP: *.milc.com.pl / 10.1.5.* 26.07.03, 11:44 no są tam rzeczywiście takie oznaczenia,ale ja z tego co dobrze zrozumiałam(bo lekarz mówił szybko)to mam bez okularów nawet, a wada -1,0 choć podałam mu - o,5;)ale i tak spr.wzrok...teraz zaczynam już jazdy ale i tak dla bezpieczeństwa wezmę okularki:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karburator Re: wady wzroku IP: 213.77.91.* 26.07.03, 14:48 Kiedyś słyszałem, że amatorskie dają do -7 dioptrii ,oczywiście w okularach 8-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filek Re: wady wzroku IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.08.03, 01:14 Gość portalu: karburator napisał(a): > Kiedyś słyszałem, że amatorskie dają do -7 dioptrii ,oczywiście w okularach 8- ) Nieprawda. Ja mam -8 oraz dodatkowo niewielki astygmatyzm. Za pierwszym razem dostałem PJ na 5 lat, potem już bezterminowo (oczywiście wada ustabilizowana, bez progresji). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocna Re: wady wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.03, 08:46 Gość portalu: AniaSK napisał(a): > Jeśli będziesz mieć w prawie jazdy wpisane: > 01 oznacza to korektę wzroku > 01.01 okulary > 01.02 soczewki kontaktowe a jesli chce nosic i okulary i soczewki? Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: wady wzroku 28.07.03, 12:30 No więc ja się upierałam baaaaaardzo u lekarza, że ma mi wpisać soczewki, bo okularów nie noszę (-1,75 i -2,75), nawet w torbie. Widać skutecznie się uparłam, bo w ogóle nic mi nie napisał nt korekty wzroku ;-)), mam więc prawo jazdy bezterminowe, bez jakiegokolwiek kodu ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorka Re: wady wzroku IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 18.08.03, 23:40 moja wada wynosi 0,5 na lewym oku !!!! bylam ostatnio u okulisty i powiedziala mi ze wada maxymalna moze wynosci 3,5 !!!!!!!! wiec nie masz czym sie przejmowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal jaki kod?? IP: *.chello.pl 07.08.03, 23:18 ej, sorki gdzie ten kod ma byc wpisany? nosze okulary, mam prawko terminowe, ale nie za bardzo wiem o ktorym miejscu i kodzie mowicie... pole 12. mam puste, pole 13. tez mam puste... pzdr rafal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Re: jaki kod?? IP: *.chello.pl 07.08.03, 23:38 ok, juz znalazlem w rozporzadzeniu, ze moze ten kod byc wpisany tez w ostaniej rubryce tableki (pod "T")... mam tam "01" tylko, wiec chyba moge i w okularach i w szklach kontaktowych, nie ? pzdr rafal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niewidomy Re: wady wzroku IP: 216.127.82.* 26.07.03, 21:13 to tylko test czy jeszcze widze Odpowiedz Link Zgłoś
benedict_raynes Re: wady wzroku 29.08.03, 12:45 smieszny/ smieszna jestes. co to w ogole za wada??? ja mam -9 na obu i jezdze! nawet widze co trzeba... Odpowiedz Link Zgłoś
absorb Re: wady wzroku 26.09.03, 13:37 Witam A jak to się ma do służby wojskowej? pozdrawiam absorb Odpowiedz Link Zgłoś