Dodaj do ulubionych

Walczmy o swoje prawo!

IP: *.telpol.net.pl 15.05.08, 22:09
Chciałbym przypomnieć wszystkim, że WORD powinien nam wyznaczyć termin egzaminu do 30 dni. Niestety w żadnym większym mieście te terminy nie są egzekwowane. Czekamy po 3-4 miesiące na egzamin, na którym musimy jeździć jak doświadczony, bezbłędny kierowca. Do tego pobierana jest od nas opłata-haracz, który nie ma odzwierciedlenia w jakości samego egzaminu i funkcjonowania instytucji WORD. Jestem w sytuacji, w której na swój egzamin muszę jeszcze czekać 2 miesiące. Pokażmy, że się nie zgadzamy i nie pozwolimy się okradać. Prawo jest po Naszej stronie.
Obserwuj wątek
    • toyota08 Re: Walczmy o swoje prawo! 15.05.08, 22:13
      Ale co można zrobić? Masz jakieś propozycje? Strajk zdających?
      • Gość: Paweł Re: Walczmy o swoje prawo! IP: *.telpol.net.pl 15.05.08, 22:19
        myślę, że sam nie mam szans, ale jak każdy będzie się domagał swoich praw to
        damy rade. Polecam rzecznika praw konsumenta jest w każdym mieście, pismo do
        WORDU. Najgorsza jest bezczynność i nic nie robienie, z takim podejściem w
        Polsce nic się nie zmieni.
        • Gość: Dziennikarz Re: Walczmy o swoje prawo! IP: 89.174.23.* 15.05.08, 22:33
          Drogi Panie Pawle,

Jako dziennikarz serwisu Wiadomości24.pl, poruszałem na łamach
          witryny problem o którym Pan mówi wielokrotnie...
          Niestety, ale Rzecznik Konsumentów nic w tej sprawie nie poradzi,
          ponieważ nie ma władzy nad urzędem państwowym - jakim jest WORD.
          Jedyną instytucją, która sprawuje nadzór nad działalnością WORD-ów
          jest Urząd Marszałkowski. To tam należy kierować skargi/zażalenia na
          zbyt długi czas oczekiwania na egzamin. Aczkolwiek, z własnego
          doświadczenia wiem, ze taka skagra nic nie daje....bo odpowiedź na
          nia UM ma już zredagowaną, ktorą tylko rozsyła do wszystkich
          skarżących. Owszem, można - nawet powinno się pisać te skargi.
          Okazywać swoje niezadowolenie z pracy WORD-ów.

Należy nadmienić, że WORD-y walczą, podejmują zmagania z tymi
          kolejkami. Najlepiej z problemem walczy Warszawa i Wrocław. Reszta
          niestety jest daleko w tyle i z pieniedzmi i z iloscią
          egzaminatorów - bo to jest główna bolączka WORD-ów.

Obecnie pensje egzaminatorów zostały podniesione przez Ministerstwo
          Transportu. Podwyzki te maja zachecic ludzi, do ubiegania sie o
          legitymacje egzaminatora. Jak jest w praktyce? Kurs na takie
          stanowisko jest bardzo drogi, a egzamin na egzaminatora piekielnie
          cięzki. A co za tym idzie, wciąz barkuje rąk do pracy.

Grupa posłów, wpadła na pomysł powołania osrodka WORD, w kazdym
          miescie powiatowym...pomysl ten nadal "tuła" się po Sejmie...

Po 20-tym maja postaram się jeszcze raz zainteresować tą sprawą.
          Na chwile obecną proponuję lekturę... (chronologicznie):
          www.wiadomosci24.pl/artykul/51121.html
          www.wiadomosci24.pl/artykul/52252.html
          www.wiadomosci24.pl/artykul/56982.html
          oraz:
          www.wiadomosci24.pl/artykul/59662.html
          Pozdrawiam,
          Paweł Jędrasiak
          • Gość: ss Re: Walczmy o swoje prawo! IP: *.telpol.net.pl 15.05.08, 22:53
            dzięki za linki, lepszym pomysłem była by sytuacja jakby niektóre szkółki nauki
            jazdy dostały prawo do egzaminowania. Było by taniej i dobrze przemyślana ustawa
            i warunki jakie miały by być spełnione zlikwidowały by korupcje, która i tak się
            zdarza w Wordach.
            • Gość: w Re: Walczmy o swoje prawo! IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.08, 22:58
              wtedy kourpcja byłaby ..powszechna .Własnie po to powołano Wordy. Już były
              egzaminy w OSK
              • Gość: dad Re: Walczmy o swoje prawo! IP: *.telpol.net.pl 15.05.08, 23:15
                ze swojego doświadczenia i znam przypadki, kiedy prawko zostało kupione, nie
                pomogły wordy z kamerami, bardziej chodzi o polską mentalność i przyzwolenie
                społeczne na takie praktyki.
            • Gość: lf Re: Walczmy o swoje prawo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 07:59
              Gość portalu: ss napisał(a):

> dzięki za linki, lepszym pomysłem była by sytuacja jakby niektóre
              szkółki nauki jazdy dostały prawo do egzaminowania. Było by taniej i
              dobrze przemyślana ustawa i warunki jakie miały by być spełnione
              zlikwidowały by korupcje, która i tak się zdarza w Wordach.

Wówczas taka szkoła zgarniałaby kursantów z całego województwa i
              kursanci Ci liczyliby na to, że szkoła umożliwi im zdanie egzaminu.
              Jestem ciekawa, jakie masz pomysły dotyczące właśnie tej ustawy -
              jakie punkty powinna ona zawierać, by zapobiec korupcji?

Ośrodki szkolenia muszą być prawnie idealne pod każdym względem i są
              pod tym kątem sprawdzane. Nie mogą wytłumaczyć się w sposób, w jaki
              tłumaczą się WORDy - że nie funkcjonują sprawnie, gdyż brak
              instruktorów, bo nikogo to nie interesuje.
              WORDy dzień w dzień na naszych oczach łamią przepisy, wszyscy
              doskonale o tym wiedzą, wie o tym także Urząd Marszałkowski, który
              na skargi egzaminowanych ma gotową odpowiedź.
              Próbować zawsze warto.

Pawle, bardzo fajny wątek.
              • Gość: marta Re: Walczmy o swoje prawo! IP: *.idk.net.pl 16.05.08, 08:15
                Moja koleżanka nie mogła przystąpić do egzaminu,z przyczyn obiektywnych (nie
                dostała urlopu w pracy) no i umawiając się na kolejny termin,pani z okienka
                poinformowała ją,że jakaś część z poprzedniej wpłaty za egzamin "przepadła".Więc
                ona wystosowała pismo do WORDu, z prośbą podania podstawy prawnej,która reguluje
                tę właśnie kwestię,bo ona nie zgadza się ,aby jej zabrano ileś tam % jej
                własnych pieniędzy.I słuchajcie,otrzymała odpowiedź,że zwrócą jej całość za ten
                odwołany egzamin!Czyli co? jak sie upomnisz ,to dostaniesz a jak nie to WORD się
                wzbogaci?
                O terminach egzaminów już nie wspomnę (na szczęście mam to już za sobą).
                Bardzo dobry wątek.
                WORDy to naprawdę interesujące instytucje,warte uwagi.
                • Gość: venom Re: Walczmy o swoje prawo! IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.08, 18:14
                  bzdury wypisujesz. Masz tu podstawę prawną dotyczącą opłat za egzaminy, jak
                  poczytasz to się dowiesz dlaczego za nieprzystąpienie do egzaminu zabierają 50%
                  opłaty.

Dz.U. 2003 nr 219 poz. 2162
                  • Gość: ss Re: Walczmy o swoje prawo! IP: *.telpol.net.pl 16.05.08, 19:43
                    tam jest wyraźnie napisane za nieprzystąpienie, a nie zmianę terminu a to jest
                    dość znaczna różnica, kasa się jak najbardziej należała a to kolejny dowód na
                    to, że WORDY to państwa w państwie mające własne nie spisane prawo;/
                    • Gość: venom Re: Walczmy o swoje prawo! IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.08, 20:25
                      nic nie jest tez napisanie o "zmianie terminu" w poście powyżej.
                • w357 Re: Walczmy o swoje prawo! 17.05.08, 09:21
                  Gość portalu: marta napisał(a):
                  ....otrzymała odpowiedź,że zwrócą jej całość za ten
                  > odwołany egzamin!
                  Czyli co?

Reguły pobierania opłat są spisane w Dz.U. oraz powinny być
                  wywieszone na tablicy informacyjnej w każdym Ośrodku Egzaminacyjnym.

Wystarczy zgłosić na dwa dni (o ile się nie myle)przed Egzaminem, że
                  niedojedziesz i wszystko w porządku(nic nie przepada).
                  Jeżeli zapiszesz się na konkretny termin i nie stawisz się, to
                  przepada 50% opłaty za dany Egzamin i nie jest to wymysł Ośrodka!!!
                  • Gość: . text IP: *.lot.pl 17.05.08, 09:41
                    Dziennik Ustaw z 2003 r. Nr 219 poz. 2162

ROZPORZĄDZENIE
                    MINISTRA INFRASTRUKTURY1)
                    z dnia 11 grudnia 2003 r.

w sprawie wysokości opłat i stawek wynagrodzenia za sprawdzenie
                    kwalifikacji oraz za wydanie dokumentów w tych sprawach
                    ...........
                    ......
                    § 4. 1. Z zastrzeżeniem ust. 2-4, za sprawdzenie kwalifikacji
                    kandydatów na kierowców i kierowców oraz kandydatów na motorniczych
                    i motorniczych, zwanych dalej "osobami egzaminowanymi", pobiera się
                    opłatę w wysokości:
                    1) 20 zł - za egzamin teoretyczny przeprowadzany w formie
                    pisemnego testu lub przy użyciu komputerowego urządzenia
                    egzaminacyjnego;
                    2) 40 zł - za egzamin teoretyczny przeprowadzany w formie ustnej;
                    3) 96 zł - za egzamin praktyczny dla kategorii A1 i A prawa
                    jazdy;
                    4) 74 zł - za egzamin praktyczny dla kategorii B prawa jazdy;
                    5) 91 zł - za egzamin praktyczny dla kategorii B1, C1, D1 lub T
                    prawa jazdy;
                    6) 110 zł - za egzamin praktyczny dla kategorii C, D lub B+E
                    prawa jazdy;
                    7) 143 zł - za egzamin praktyczny dla kategorii C1+E, C+E, D1+E
                    lub D+E prawa jazdy;
                    8) 67 zł - za egzamin praktyczny przeprowadzony w celu wydania
                    pozwolenia do kierowania tramwajem, zwanego dalej "pozwoleniem".
                    2. Za egzamin praktyczny przeprowadzany w stosunku do osób
                    niepełnosprawnych posiadających orzeczenie lekarskie z adnotacją, że
                    mogą prowadzić pojazd silnikowy po przystosowaniu go do rodzaju
                    schorzenia, w przypadku gdy jazda egzaminacyjna odbywa się pojazdem
                    tych osób, opłatę zmniejsza się o 50 %.
                    3. W przypadku ponownego przystąpienia do egzaminu, opłatę określoną
                    zgodnie z ust. 1 i 2:
                    1) zwiększa się o 50 % - w przypadku nieprzystąpienia do
                    egzaminu w wyznaczonym uprzednio terminie;
                    2) za egzamin praktyczny zmniejsza się o 50 % - w przypadku gdy
                    termin egzaminu teoretycznego i praktycznego wyznaczono na wniosek
                    osoby egzaminowanej, a osoba ta uzyskała negatywny wynik z egzaminu
                    teoretycznego.
                    4. Opłatę określoną zgodnie z ust. 1 i 2 zwiększa się o 50 % w
                    przypadku gdy, na wniosek osoby egzaminowanej, w sprawdzeniu
                    kwalifikacji bierze udział dodatkowo egzaminator nadzorujący.
                    5. Opłatę wniesioną w wysokości określonej w ust. 1 i 2 odpowiednio
                    za pełny egzamin lub egzamin praktyczny zmniejsza się o 50 %, jeżeli
                    osoba egzaminowana nie zgłosiła się na egzamin w wyznaczonym
                    terminie lub, mając wyznaczony termin egzaminu praktycznego,
                    uzyskała negatywny wynik z egzaminu teoretycznego i --->rezygnuje z
                    ponownego przystąpienia do egzaminu. Kwota zmniejszenia podlega
                    zwrotowi. <----

.......z późniejszymi poprawkami
                    • Gość: t. Re: text IP: *.centertel.pl 18.05.08, 19:49
                      Najbardziej mnie wkurza, jak ktoś nie ma pojęcia a śmie wypowiadać
                      się na jakiś temat. Rozporządzenie to które tu cytujesz zostało
                      zmienione rozporządzeniem opublikowanym w Dz. U. z 2005 r. nr 217
                      poz. 1834.
                      Co do terminów - każdy z was widzi tylko to, że musi długo czekać i
                      że WORD ma 30 dni na zorganizowanie wam egzaminu. Przecież WORD w W-
                      wie zapisuje na egzamin w ciągu tych 30 dni ale pod warunkiem, że
                      jest to pierwszy egzamin po ukończeniu kursu. A to nie jest WORDu
                      wina, ze ludzie nie zdają za pierwszym podejściem. Gdyby na egzamin
                      zapisywały się osoby, które są szczerze dobrze przygotowane -
                      zdawałyby nie po 10 razy i nie byłoby takich kolejek.
                      • Gość: ss Re: text IP: *.telpol.net.pl 18.05.08, 20:12
                        ja czegoś takiego nie doświadczyłem, że pierwszy egzamin mój egzamin i czekam 30
                        dni... ja na swój dla przykładu czekałem 2,5 miesiąca. Wordy oprócz tego we
                        Wrocławiu i chyba w Łodzi nic nie robią i przez to kolejki się powiększają....
                      • Gość: . text..Szanowny.... IP: 80.48.90.* 18.05.08, 20:28
                        Szanowny Biały Kolego !
                        Ja Głupi Murzyn Stwierdzam , że nawet nie potrafisz CZYTAĆ !!!
                        Powyżej cytowane Dzienniki Ustaw - 219 i 217 są z różnych lat , ale
                        dotyczą kompletnie czego innego !!!!!!!!!!!!!!!
                        ---> 217 z 2005 dotyczy Szkolenia i Egzaminowania
                        ---> 219 z 2003 dotyczy kompletnie czegoś innego !
                        (jak już nauczysz się czytać, to zapraszam do lektury)

ps.
                        Szkoda gadać z .......
    • Gość: olka Re: Walczmy o swoje prawo! IP: *.static.akk.net.pl 17.05.08, 13:50
      witam dobry temat , ja zapisałam się 13 maja na egzamin praktyczny i
      czekania jest ponad 2 miesiące , najbardziej wkurza ze teoria
      przepada nam za pół roku i to jest bez sensu , skoro nie potrafia
      nam zapewnic tarminu 30 dniowego niech przedłuzą ważnosc egzaminu
      teoretycznego .....
      • Gość: as Re: Walczmy o swoje prawo! IP: *.telpol.net.pl 17.05.08, 19:26
        no właśnie przy tak długim oczekiwaniu, okazuje się, że egzamin teoretyczny w
        moim przypadku starcza na 2 egzaminy..., dla mnie ta sytuacja jest bardzo
        niesprawiedliwa.....
        • drupi88 Re: Walczmy o swoje prawo! 17.05.08, 21:38
          Nie przedluza teorii bo nie pozwala na to prawo:) A na kolejki
          pozwala, bo i tak nikt WORD-u nie ukarze:))))
          • Gość: Mirosław Re: Walczmy o swoje prawo! IP: *.telpol.net.pl 17.05.08, 22:45
            i się dziwić, że Polacy uciekają z tego państwa, wszędzie mamy pod górkę, o
            wszystko sami musimy sami walczyć i w miejscach, gdzie ewidentnie łamane jest
            prawo, państwo nie reaguje a ludzie mają związane ręce....
            • Gość: xyza Re: Walczmy o swoje prawo! IP: 81.219.134.* 18.05.08, 18:34
              30 dni roboczych maksymalnie??powinnismy czekać?
              • drupi88 Re: Walczmy o swoje prawo! 18.05.08, 20:04
                Tak wg ustawy 30 dni.
                • Gość: s Re: Walczmy o swoje prawo! IP: *.dolsat.pl 18.05.08, 23:05
                  Zdałem za piatym razem,a poniewaz minęło pół roku musiałem równiez opłacic i
                  zdawać teorię.Mozna powiedzieć,że gdybym zdawał w ustawowych terminach,to
                  mialbym mniejsze koszta,przynajmniej finansowe,nie licząc dodatkowego
                  stresu.Moze jest na to jakis paragraf-np. wyłudzenie?
                  • Gość: . zgłoś sprawę do pOsłów, aby.... IP: 80.48.90.* 18.05.08, 23:13
                    ....zaproponowali "poprawki" do...

Im i tak nic na tym nie zależy.....Mają swoich szoferów :-)
    • Gość: bianna Re: Walczmy o swoje prawo! IP: *.tdi.tktelekom.pl 19.05.08, 08:46
      No właśnie - biznes nakręca kolejny biznes. Zapisałam się 8 kwietnia na .... 4
      lipca.
      W tym czasie oczywiście muszę wykupić dodatkowe jazdy. I to nie dwie-trzy
      godzinki, ale conajmniej z dziesięć. Tylko po to, by nie zapomnieć.
      Oczywiście mogę się odwoływać od terminu, być moze dostanę szybszy. Ale w moim
      WORDzie takie osoby są z góry skazane na oblanie.....
      • Gość: bennyy Re: Walczmy o swoje prawo! IP: *.telpol.net.pl 19.05.08, 16:32
        a jaki word masz na mysli??? Bo takie pismo "wystosowałem" i nie wiem czy już
        mam się przygotowywać na nastepny ternin...
    • Gość: Tymoteusz Apel do Ministra Infrastruktury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 09:24
      W związku z karygodną sytuacją w egzaminowaniu kandydatów na
      kierowców prosimy o:
      1. Przeniesienie egzaminów do powiatów,
      2. Skrócenia okresu oczekiwania na egzamin do 2 tygodni,
      3. Skrócenia minimalnego czasu egzaminu do 30 minut,
      4. Usunięcie z programu egzaminu indywidualnej kontroli płynów,
      świateł ... - te czynności można wykonać w całej grupie w ramach
      przygotowania do egzaminu,
      5. Zapewnienie możliwości zdawania teorii niezwłocznie po złożeniu i
      przyjęciu dokumentów w sposób ciągły.
      ......
      Dziękuję.
      • Gość: Pawel. Re: Apel do Ministra Infrastruktury IP: 89.174.23.* 18.06.08, 20:30
        Tymoteusz, i co? Dosyales odpowiedz od MI?
        Heheh chłopie, a chociaz wyslales tam link do swojego postu???

Uwazaj, bo to przeczytali:)))) Tym bardziej minister:)
    • Gość: świeżynka Re: Walczmy o swoje prawo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 11:41
      Pół roku temu skończyłam kurs prawa jazdy, musiałam wyjechać za granicę i
      właśnie wczoraj poszłam zapisać się na egzamin w WORDzie, myśląc, że i ja będę
      czekać 1,5 - 2 miesiące. Jakie było moje zdziwienie, gdy pani w okienku zapisała
      mnie na 8 lipca, a ja z zakłopotaną miną poprosiłam o przesunięcie na tydzień
      później egzaminu, abym miała czas się przygotować (jazdy doszkalające,
      przypomnienie sobie testów).
      Myślicie, że to kwestia otwarcia ośrodka na Okęciu? czy zwyczajnie teraz mało
      ludzi zdaje?

p.s. czytałam prawa w sprawie opłat i chciałabym aby mi ktoś wyjaśnił, bo nie
      wiem czy dobrze zrozumiałam:
      opłaciłam egzamin praktyczny i teoretyczny od razu. Czy w przypadku niezdania
      egzaminu teoretycznego, pieniądze za praktyczny przepadają?

pozdrawiam
      • Gość: świeżynka Re: Walczmy o swoje prawo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 12:33
        muszę wprowadzić korektę do swojego topicu powyżej. A jednak... tak to jest, jak
        się nie ma pojęcia o tych całym zamieszaniu z prawem jazdy. Termin jaki mi
        wyznaczono to termin egz.teoretycznego. Na praktyczny trzeba poczekać "do 30
        dni" jak powiedziała mi pani w słuchawce. Czy wierzyć? Bo przecież przy
        zapisywaniu się w okienku, wyraźnie zapytałam, czy termin ten jest terminem
        egzaminu teoretycznego i praktycznego. Pani odpowiedziała "zda pani teorię i ma
        pani jazdę". Co ja, świeżynka, zrozumiałam,że oba egzaminy mam tego samego
        dnia... ech...
        Teraz mój powrót za granicę stoi pod znakiem zapytania...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka