Dodaj do ulubionych

Kraków JUMA ktoś poleca???

19.08.08, 18:38
Hej!
zabieram się za prawko, jak każdy "zielony" na początek rossterka - która
szkoła-proszę o opinię.Dzięki!
Obserwuj wątek
    • Gość: ala Re: Kraków JUMA ktoś poleca??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 17:19
      Prawo jazdy mam już od jakiegoś czasu ale nie jedziłam i
      postanowiłam dla przypomnienia wziąść sobie kilka dodatkowych jazd.
      Zdecydowałam się na dwa ośrodki; "EDEX" i JUMA. Mogę wypowiedzieć
      się tylko jeśli chodzi o jazdy. Otóż jesli chodzi o JUMĘ jezdziłam z
      2 panami w tym jedną jazdę miałam z właścicielem. Bardzo rzeczowy
      kompetentny instruktor, preferował styl jazdy energiczny nie
      ślamazarny kiedy umozliwiała sytuacja pozwałał przyśpieszyć.
      Samochód pozostawał do mojej dyspozycji nie zmieniał za mnie biegów
      jeśli coś skopsałam to sama miałam mozliwość naprawić udzielał rad
      ale rzeczowo bez rozgadywania i nadmiernego wgłębiania się w
      szczegóły. Miał natomiast specyficzny styl prowadzenia jazdy
      mianowicie zagadywał mnie na różne tematy zadawał mnóstwo pytań nie
      zawiązanych z jazdą co w końcu spowodowało że przestalam się trzymać
      kurczowo kierownicy i zaczęłam jechać rozluźniona. Pozornie
      instruktor nie zwracał uwagi na to co robię co spowodowało że
      zaczęłam myśleć co robię i zdawać się na siebie a nie podswiadomie
      czekać na jego pomoc. Pan jednak zauważał kazde moje posunięcie i
      gdy tylko dobrze wrzuciłam bieg lub wykonałam dobrze manewr kwitował
      krótkim "dobrze". Generalnie jestem zadowolona z tego instruktora -
      polecam. Jeśli chodzi o samą szkołe to panuje tam straszny
      rozgardiasz dużo kursantów sprawia że trochę się gubią w
      wyznaczaniu terminów ( mnie zapisali błędnie na inny dzień a w tym
      dniu w którym zgłaszałam nie mieli zapisane). Instruktorzy tej
      szkoły dojeżdżaja po kursanta na wskazane miejsce ale czas na dojazd
      jest wliczony w czas jazdy! (pan spóźnił się dość mocno i nie
      odliczył za jazdę - ale to nie był właściciel ten przyjechał
      punktualnie na wskazane miejsce):) To tyle o JUMIE.
      Jedziłam też w OSK EDEX na Dworcowej. Pan Edziu to przemiły
      sympatyczny człowiek a przede wszystkim szelenie spokojny. Ja jestem
      z natury nerwowa więc gdy wsiadałm za kółko to cała się trzęsłam ale
      Pan Edziu potrafił mnie z tego stanu wyprowadzić :) spokojnym głosem
      bez nerwów - udzielał mi się jego spokój. Również fachowy i dobry
      instruktor polecam EDEX tym bardziej że jest tu indywidualne
      podejście do kazdego kursanta (nawet tacy jak ja dobierający tylko
      godziny jazdy nie czują się intruzami:))
      • sarawi Kraków JUMA ktoś poleca??? 23.09.08, 19:04
        bo z tego co wiem (obilo mi sie gdzies o uszy) JUMA obecnie ma okolo
        400 kursantow na 15 instruktorow. Jesli to prawda, to nie ma sie co
        dziwic, ze moze panowac tam od czasu do czasu balagan.
    • cheater4 Re: Kraków JUMA ktoś poleca??? 23.11.08, 12:01
      Witam! Skończyłem kurs w tej szkole i zdałem za pierwszym razem. Mimo wszystko
      opiszę jak to wszystko wygląda: dla potomnych. Jeżeli chodzi o teorię bardzo
      fajnie to jest zorganizowane, wykłady ciekawe i do mnie osobiście bardzo
      docierały. Jeżeli chodzi o badania lekarskie to w 99,9% dostaje się prawko
      bezterminowo, poza tym, że trzeba za badania wybulić 70 zł o czym nie wie się do
      końca. Potem przychodzi czas na jazdy. Teraz się dopiero zaczyna ... Pięknie
      opisane na stronie i mówione: "wybierasz sobie jednego instruktora". Moje
      pierwsze dwie jazdy z różnymi gośćmi. Pisze pięknie również, że kursant wybiera
      auto jakim chce jeździć. To też żadna prawda, bo takim jakim jeździ dany
      instruktor. Pierwszą jazdę miałem z młodym instruktorem, który bardzo wiele mnie
      nauczył. Później miałem z jakimś starym dziadkiem, z którym po prostu nie mogłem
      już wytrzymać. Po prostu darł się o wszystko. W pewnym momencie już nie robiłem
      niczego sam tylko czekałem na jego polecenia. Nigdy więcej z nim nie jeździłem.
      Potem na za 2 tygodnie już jeździłem z tym pierwszym instruktorem, który stał
      się moim instruktorem prowadzącym. Pełen szacunek dla niego!!! Facet zna się na
      rzeczy i chce nauczyć. Niestety był jeden mankament ciężko się było dopchać na
      jego grafik i długo to trwało. Jeździłem też po drodze z innymi instruktorami,
      bo jazdy były odwoływane. Trafiłem jeszcze na trzech. Jeden bardzo miły Pan,
      który bardzo chce nauczyć i umie to zrobić, na dodatek wprowadza miłą atmosferę,
      ale jeździ rozklekotanym autem :/ Drugi Pan jeździ nowym autem i jest bardzo
      spokojny, całkiem dobry sposób nauki, ale atmosfera nie dla mnie. No i ostatni
      Pan, z którym jeździłem tylko raz. Chyba najlepszy fachowiec. Tą jedną jazdę
      jechaliśmy trasą, która trafiła mi się na egzaminie, to dzięki niemu tak
      naprawdę zdałem ten egzamin, bo zwracał mi uwagę na wszystkie błędy. Teraz
      największe minusy. Podejście do klienta w biurze jest fatalne. Jak musiałem tam
      dzwonić albo iść to już dostawałem nerwicy. Często odwoływane jazdy, bez terminu
      zastępczego - totalna porażka. ANI RAZU NIE JEŹDZIŁEM CHEVROLETEM! Kiedy o to
      się upominałem, słyszałem tylko, że jest w naprawie ... Zrobiłem mały test przed
      egzaminem. Zapisałem się na dwie dodatkowe godziny i chciałem, żeby były one
      Chevroletem. Oczywiście musiałbym za nie dodatkowo zapłacić. Eureka! Da się i
      oferowali mi to jeszcze w ten sam dzień kiedy dzwoniłem!
      • Gość: gość Re: Kraków JUMA ktoś poleca??? IP: *.autocom.pl 14.01.09, 17:36
        Też robiłam prawko w Jumie. Ogólnie można by było powiedzieć ze jestem
        zadowolona. Teoria jest prowadzona bardzo fajnie mnie trafiło się ze prowadził
        ją właściciel robi to genialnie żartuje, opowiada swoje doświadczenia. Można się
        pośmiać i dzięki temu dużo tez się zapamiętuje. Problem pojawia się jak trzeba
        umówić się na jazdy. Na pierwszą jazdę czekałam 2 tygodnie po zakończeniu
        teorii. Trafiłam na genialnego instruktora (jego danych z powodu przepisów o
        ochronie danych nie podam :D)jeździ żółtą meganką jest spokojny cierpliwy
        naprawdę super był on tez moim instruktorem prowadzącym. Jeździłam tez z innymi
        jednego wspominam strasznie krzyczał był niesympatyczny wszystko po tobie
        poprawiał nie do końca było wiadomo o co mu chodzi. Jeździłam tez z innymi i ci
        na których akurat trafiłam bardzo mi podpasywali ale jednak mój prowadzący był
        najlepszy. To prawda jeździ się przede wszystkim samochodem instruktora ale ja
        jeździłam też Chevroletem. Bo to zależy od instruktora przede wszystkim najpierw
        trzeba się umawiać z nim ze chce się jeździć innym samochodem i on może się
        zamienić autem. Kolejny minus to że trzeba długo czekać na jazdy ma się miedzy
        nimi długie odstępy jeżeli chce się jeździć ze swoim instruktorem a nie byle kim
        popadnie. Czyli ogólnie nie było tak tragicznie.
    • Gość: Aga Re: Kraków JUMA ktoś poleca??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.13, 19:44
      Zdecydowanie odradzam naukę w tej szkole. Na jej stronie zamieszczony jest pis ,,idealnej strony jazdy", ale w rzeczywistości szkoła ta nie posiada wykwalifikowanej kadry, teorię nie przeprowadza się przy użyciu pomocy multimedialnych (chyba, że taką pomocą jest telewizor i stare kasety), a instruktorzy nie uczą jazdy dynamicznej i bezpiecznej. Z instruktorów przede wszystkim odradzam właściciela, który woli opowiadać sprośne i głupie kawały niż uczyć. JUMA Z PEWNOŚCIĄ NIE JEST NAJLEPSZĄ SZKOŁĄ!
      • zbrosta69 Re: Kraków JUMA ktoś poleca??? 10.02.14, 17:16
        Chyba coś namieszałaś, żadnych kaset nie widziałam. Na zajęciach było kilka filmów z płyt DVD. A to duże na ścianie to monitor albo ekran ale napewno nie telewizor
    • Gość: kaka Re: Kraków JUMA ktoś poleca??? IP: 195.88.115.* 25.11.13, 22:13
      Ja polecam, bardzo fajni instruktorzy :-) Zdałam za drugim razem. Polecam bardzo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka