rudziol 19.08.08, 18:38 Hej! zabieram się za prawko, jak każdy "zielony" na początek rossterka - która szkoła-proszę o opinię.Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ala Re: Kraków JUMA ktoś poleca??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 17:19 Prawo jazdy mam już od jakiegoś czasu ale nie jedziłam i postanowiłam dla przypomnienia wziąść sobie kilka dodatkowych jazd. Zdecydowałam się na dwa ośrodki; "EDEX" i JUMA. Mogę wypowiedzieć się tylko jeśli chodzi o jazdy. Otóż jesli chodzi o JUMĘ jezdziłam z 2 panami w tym jedną jazdę miałam z właścicielem. Bardzo rzeczowy kompetentny instruktor, preferował styl jazdy energiczny nie ślamazarny kiedy umozliwiała sytuacja pozwałał przyśpieszyć. Samochód pozostawał do mojej dyspozycji nie zmieniał za mnie biegów jeśli coś skopsałam to sama miałam mozliwość naprawić udzielał rad ale rzeczowo bez rozgadywania i nadmiernego wgłębiania się w szczegóły. Miał natomiast specyficzny styl prowadzenia jazdy mianowicie zagadywał mnie na różne tematy zadawał mnóstwo pytań nie zawiązanych z jazdą co w końcu spowodowało że przestalam się trzymać kurczowo kierownicy i zaczęłam jechać rozluźniona. Pozornie instruktor nie zwracał uwagi na to co robię co spowodowało że zaczęłam myśleć co robię i zdawać się na siebie a nie podswiadomie czekać na jego pomoc. Pan jednak zauważał kazde moje posunięcie i gdy tylko dobrze wrzuciłam bieg lub wykonałam dobrze manewr kwitował krótkim "dobrze". Generalnie jestem zadowolona z tego instruktora - polecam. Jeśli chodzi o samą szkołe to panuje tam straszny rozgardiasz dużo kursantów sprawia że trochę się gubią w wyznaczaniu terminów ( mnie zapisali błędnie na inny dzień a w tym dniu w którym zgłaszałam nie mieli zapisane). Instruktorzy tej szkoły dojeżdżaja po kursanta na wskazane miejsce ale czas na dojazd jest wliczony w czas jazdy! (pan spóźnił się dość mocno i nie odliczył za jazdę - ale to nie był właściciel ten przyjechał punktualnie na wskazane miejsce):) To tyle o JUMIE. Jedziłam też w OSK EDEX na Dworcowej. Pan Edziu to przemiły sympatyczny człowiek a przede wszystkim szelenie spokojny. Ja jestem z natury nerwowa więc gdy wsiadałm za kółko to cała się trzęsłam ale Pan Edziu potrafił mnie z tego stanu wyprowadzić :) spokojnym głosem bez nerwów - udzielał mi się jego spokój. Również fachowy i dobry instruktor polecam EDEX tym bardziej że jest tu indywidualne podejście do kazdego kursanta (nawet tacy jak ja dobierający tylko godziny jazdy nie czują się intruzami:)) Odpowiedz Link Zgłoś
sarawi Kraków JUMA ktoś poleca??? 23.09.08, 19:04 bo z tego co wiem (obilo mi sie gdzies o uszy) JUMA obecnie ma okolo 400 kursantow na 15 instruktorow. Jesli to prawda, to nie ma sie co dziwic, ze moze panowac tam od czasu do czasu balagan. Odpowiedz Link Zgłoś
cheater4 Re: Kraków JUMA ktoś poleca??? 23.11.08, 12:01 Witam! Skończyłem kurs w tej szkole i zdałem za pierwszym razem. Mimo wszystko opiszę jak to wszystko wygląda: dla potomnych. Jeżeli chodzi o teorię bardzo fajnie to jest zorganizowane, wykłady ciekawe i do mnie osobiście bardzo docierały. Jeżeli chodzi o badania lekarskie to w 99,9% dostaje się prawko bezterminowo, poza tym, że trzeba za badania wybulić 70 zł o czym nie wie się do końca. Potem przychodzi czas na jazdy. Teraz się dopiero zaczyna ... Pięknie opisane na stronie i mówione: "wybierasz sobie jednego instruktora". Moje pierwsze dwie jazdy z różnymi gośćmi. Pisze pięknie również, że kursant wybiera auto jakim chce jeździć. To też żadna prawda, bo takim jakim jeździ dany instruktor. Pierwszą jazdę miałem z młodym instruktorem, który bardzo wiele mnie nauczył. Później miałem z jakimś starym dziadkiem, z którym po prostu nie mogłem już wytrzymać. Po prostu darł się o wszystko. W pewnym momencie już nie robiłem niczego sam tylko czekałem na jego polecenia. Nigdy więcej z nim nie jeździłem. Potem na za 2 tygodnie już jeździłem z tym pierwszym instruktorem, który stał się moim instruktorem prowadzącym. Pełen szacunek dla niego!!! Facet zna się na rzeczy i chce nauczyć. Niestety był jeden mankament ciężko się było dopchać na jego grafik i długo to trwało. Jeździłem też po drodze z innymi instruktorami, bo jazdy były odwoływane. Trafiłem jeszcze na trzech. Jeden bardzo miły Pan, który bardzo chce nauczyć i umie to zrobić, na dodatek wprowadza miłą atmosferę, ale jeździ rozklekotanym autem :/ Drugi Pan jeździ nowym autem i jest bardzo spokojny, całkiem dobry sposób nauki, ale atmosfera nie dla mnie. No i ostatni Pan, z którym jeździłem tylko raz. Chyba najlepszy fachowiec. Tą jedną jazdę jechaliśmy trasą, która trafiła mi się na egzaminie, to dzięki niemu tak naprawdę zdałem ten egzamin, bo zwracał mi uwagę na wszystkie błędy. Teraz największe minusy. Podejście do klienta w biurze jest fatalne. Jak musiałem tam dzwonić albo iść to już dostawałem nerwicy. Często odwoływane jazdy, bez terminu zastępczego - totalna porażka. ANI RAZU NIE JEŹDZIŁEM CHEVROLETEM! Kiedy o to się upominałem, słyszałem tylko, że jest w naprawie ... Zrobiłem mały test przed egzaminem. Zapisałem się na dwie dodatkowe godziny i chciałem, żeby były one Chevroletem. Oczywiście musiałbym za nie dodatkowo zapłacić. Eureka! Da się i oferowali mi to jeszcze w ten sam dzień kiedy dzwoniłem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kraków JUMA ktoś poleca??? IP: *.autocom.pl 14.01.09, 17:36 Też robiłam prawko w Jumie. Ogólnie można by było powiedzieć ze jestem zadowolona. Teoria jest prowadzona bardzo fajnie mnie trafiło się ze prowadził ją właściciel robi to genialnie żartuje, opowiada swoje doświadczenia. Można się pośmiać i dzięki temu dużo tez się zapamiętuje. Problem pojawia się jak trzeba umówić się na jazdy. Na pierwszą jazdę czekałam 2 tygodnie po zakończeniu teorii. Trafiłam na genialnego instruktora (jego danych z powodu przepisów o ochronie danych nie podam :D)jeździ żółtą meganką jest spokojny cierpliwy naprawdę super był on tez moim instruktorem prowadzącym. Jeździłam tez z innymi jednego wspominam strasznie krzyczał był niesympatyczny wszystko po tobie poprawiał nie do końca było wiadomo o co mu chodzi. Jeździłam tez z innymi i ci na których akurat trafiłam bardzo mi podpasywali ale jednak mój prowadzący był najlepszy. To prawda jeździ się przede wszystkim samochodem instruktora ale ja jeździłam też Chevroletem. Bo to zależy od instruktora przede wszystkim najpierw trzeba się umawiać z nim ze chce się jeździć innym samochodem i on może się zamienić autem. Kolejny minus to że trzeba długo czekać na jazdy ma się miedzy nimi długie odstępy jeżeli chce się jeździć ze swoim instruktorem a nie byle kim popadnie. Czyli ogólnie nie było tak tragicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Kraków JUMA ktoś poleca??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.13, 19:44 Zdecydowanie odradzam naukę w tej szkole. Na jej stronie zamieszczony jest pis ,,idealnej strony jazdy", ale w rzeczywistości szkoła ta nie posiada wykwalifikowanej kadry, teorię nie przeprowadza się przy użyciu pomocy multimedialnych (chyba, że taką pomocą jest telewizor i stare kasety), a instruktorzy nie uczą jazdy dynamicznej i bezpiecznej. Z instruktorów przede wszystkim odradzam właściciela, który woli opowiadać sprośne i głupie kawały niż uczyć. JUMA Z PEWNOŚCIĄ NIE JEST NAJLEPSZĄ SZKOŁĄ! Odpowiedz Link Zgłoś
zbrosta69 Re: Kraków JUMA ktoś poleca??? 10.02.14, 17:16 Chyba coś namieszałaś, żadnych kaset nie widziałam. Na zajęciach było kilka filmów z płyt DVD. A to duże na ścianie to monitor albo ekran ale napewno nie telewizor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaka Re: Kraków JUMA ktoś poleca??? IP: 195.88.115.* 25.11.13, 22:13 Ja polecam, bardzo fajni instruktorzy :-) Zdałam za drugim razem. Polecam bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś