karo-lin 09.09.08, 14:48 słuchajcie czy to możliwe ażeby łuk na placu w WORDzie roznil sie od tego na ktorym sie cwiczy w osrodku szkolenia,lub dwa łuki w WORDzie roznily sie od siebie?a moze macie jakas dobra recepte na cofanie na łuku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nioma Re: łuk na placu 09.09.08, 15:05 teoretycznie nie powinny sie roznic szerokosc łuku oznaczona jest w przepisach wiec powinna byc taka sama we wszystkich osrodkach egzaminacyjnych, natomiast to jak sobie narysuja ta linie wlasciciele placykow manewrowych to oczywiscie inny temat. mozesz sprawdzic wymiary łuku i porownac z tym co masz u siebie w szkole. dobra recepta? jechac bardzo powoli, patrzec do tylu i kontrolowac jak jedzie auto. Jak wychodzisz na prosta to jedziesz tak zeby byc centralnie w srodku, jesli bedziesz jechala powoli, nie ruszala kierownica to bedzie ok. Co to pierwszego etapu łuku (tylem) to sa dwie szkoly: na wyczucie i na sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doverowa Re: łuk na placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.08, 15:57 Ja znam świetny sposób, ale to zależy na jakich samochodach zdajecie ;] A w WORDzie dwa łuki raczej nie powinny się różnic, i zapewne się nie różnia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karo-lin Re: łuk na placu IP: *.gprs.plus.pl 09.09.08, 17:31 hej my w lublinie zdajemy tylko na yariskach,chetnie wyprobuje twoj sposob jak mi go napiszesz;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazik Re: łuk na placu IP: *.vlan356.dengo.lubman.net.pl 09.09.08, 17:49 Nie próbuj i nie ucz się żadnych sposobów!!!! Po prostu patrz i jedź, to najlepsza metoda i wtedy nie ma żadnego znaczenia czy łuki są różne czy takie same. To było już tyle razy pisane na tym forum! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: łuk na placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.08, 20:08 Zgadzam się z Kazikiem ! Nie uczcie się żadnych sposobów na łuk, niema sensu. Na egzaminie dochodzi stres z zapomnicie kiedy co macie zrobi. Jeszcze jedno w niektórych ośrodkach egzaminacyjnych , łuki są ustawione tak,że pachołki bardzo łatwo pomylić z innego toru jak się jedzie na sposób :). Powodzenia . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doverowa Re: łuk na placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.08, 21:57 Ale to jest niestety sposób na Pandę. Jadę do przodu (ja na wyczucie) a normalnie to jak widzę 1 pachołek na wysokości słupka od strony pasażera, to pol obrotu skręcam, następny pachołek na tej samej wysokości - kolejne pol obrotu. Następnie wyjazd - jadę do tyłu: 1)Jak widzę drugi pachłek (chodzi o te 2 ustawione od siebie w odległości pol metra) to skrecam kerownicę o 180 stopni, 2)gdy widzę kolejny, również w małym oknienku - kolejne 180 stopni - ważne jest tu dokładny obrót. 3)następnie patrzę w boczne lusterka i prostuje kierownicę w odpowiednim momencie. To tyle ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania Re: łuk na placu IP: *.164.wmc.com.pl 16.09.08, 22:24 ja zdalam dzis za 3. razem. luk mi zawsze wychodzil idealnie. na drugiej tyczce obrot o 180 stopni w prawo a potem juz praca na lusterkach. koniecznie obydwóch!! jak widzisz ze samochod masz na prostej juz i takie same odległości po 2 stronach od linii 180 stopni w lewo i juz tylko korekty, zeby wyśrodkować auto. POWODZENIA!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: łuk na placu IP: *.ghnet.pl 09.09.08, 20:17 Raczej nie powinien się róznic. Wymiary sa znane. A na łuk to najlepszy jest instruktor i duzo ćwiczeń- wiem bo przez łuk przewaliłam pierwszy termin. Potem po ćwiczeniach łuk potrzafiłam przejechac na lusterka, na słupki i patrząc przez tylna szybe. Zabrało mi to chyba z sześć spotkańpo płó godziny na placu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mloda0008 Re: łuk na placu IP: *.kolornet.pl 09.09.08, 22:11 u mnie w OSK sa dwa luki, jeden waski, drugi szerszy, a w MORD jest jeszcze szerszy :):) wiec mam juz chyba wszystkie szerokosci przerobione heh:) oczywiscie tak jak piszecie u gory-na wyczucie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doverowa Re: łuk na placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.08, 22:21 A to nie jest czassami tak, ze wszystkie wymiary są ustalone odgórnie...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karo-lin Re: łuk na placu IP: *.gprs.plus.pl 09.09.08, 22:38 no teoretycznie tak powinno byc wszedzie ale...zawsze jest jakies ale Odpowiedz Link Zgłoś
lotka.z Re: łuk na placu 09.09.08, 22:49 Ja robilam luk na sposob 1 slupek - pol obrotu w prawo 2 slupek - znowu pol obrotu w prawo 3 slupek - prostujesz kierownice dopoki nie zobaczysz srodkowego pacholka ( na kopercie) pomiedzy lewym i srodkowym zaglowkiem tylnego siedzenia.Dalej jedziesz prosto i wjezdzasz w sam srodek koperty :-) ale... teraz jazdy do tylu i parkowania tylem nauczylam sie na wyczucie i wykorzystujac lusterka. Luk na sposob przydaje sie tylko na egzaminie ;-) powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ????? ????????????? IP: *.vlan356.dengo.lubman.net.pl 09.09.08, 22:58 PO CO SIĘ UCZYĆ TYLKO NA EGZAMIN?????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
lotka.z Re: ????????????? 09.09.08, 23:11 Jesli chodzi o luk to tak. Jak parkujesz, czy wykrecasz tylem to spotkales/as sie z tak pieknym lukiem jak na placu manewrowym ? Ja krotko jezdze po ulicach sama , ale jak narazie zawsze spotykam sie z wyjazdem lub parkowaniem tylem pod katem prostym L . pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
aniamamamarty Re: łuk na placu 11.09.08, 23:46 I NIEWĄTPLIWIE TYLKO TYM JEDNYM SAMOCHODEM :) proponuje się przesiąśc w inną marke i zrobić te geometryczne manewry , na inny rozstaw kół to nie działa :( Odpowiedz Link Zgłoś
izabela1976 Re: łuk na placu 10.09.08, 10:26 Mój instruktor uczył mnie jeździć na różnych łukach. Szerszych, węższych, dłuższych, krótszych. Tylko patrząc przez tylnią szybę, tylko na lusterka. Mieszanie. Tak jak w życiu - różnie. Dzieki temu nie miałam problemu z łukiem na placu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staś Re: łuk na placu IP: *.idc.net.pl 11.09.08, 11:41 W OSK można spotkać różne dziwne rzeczy, m.in. łuk o nietypowych rozmiarach. W WORD-ach są dokładnie malowane. Jak masz wątpliwości to zgłoś Egzaminatorowi Nadzorującemu. Ale nie sądzę aby były złe. A co do jazdy - ćwiczyć. Zawsze używamy jakiegoś sposobu, ale "tresowana małpka" to nonsens. Chociażby z tego powodu, że nic nie daje. Zacząć od obserwacji: przed cofaniem obejrzeć się, sprawdzić jak pojazd stoi, kto i co jest za pojazdem. Patrzeć nie tylko w jedno, biedne , prawe lusterko tylko przez tylną szybę i lusterka. Reszta wtedy robi się prostsza: widzimy więc wiemy jak auto pojedzie. Jedziemy powoli i odpowiednio skręcamy kierowcą i obserwujemy czy tak jest dobrze. Nie ma co się trzymać prawej linii bardzo blisko, wystarczy pół metra. Jak wychodzimy z łuku to najlepiej patrzeć przez tylną szybę i kręcić w lewo tak jak napisała koleżanka. No i nie zapomnieć zatrzymać się w polu zatrzymania. Jak są z tym problemy to na szkoleniu proponuję samej sobie wysiąść i sprawdzić, jak stoi samochód. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
aniamamamarty Re: łuk na placu 11.09.08, 23:43 teoretycznie wszystkie mają 40 m długości i 3 m szerokości , ale popatrz na radarową ( w wa-wie) łuki nie są na niewielkim wzniesieniu, po drugie co do kąta skrętu tego łuku to chyba w każdym osk jest inny :) Ja jadąc tyłem po łuku patrzę w prawe lusterko , potem w oba na zmiane, patrzenie przez tylną szybe wcale mi nie pomaga bo mylę kierunki jak sie tak odwróce, więc patrzę przez nia ale co pare sekund lukam w lusterka czy nie najade aby zaraz na linię :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staś Re: łuk na placu IP: *.idc.net.pl 14.09.08, 18:24 No i prawie świetnie. Zgadzam się z Tobą. Co do obserwacji: wymagane jest przez tylną szybę i lusterka, więc trzeba się do tego dostosować. Ja bym radził tak: -przed cofaniem sprawdzić przez tylną szybę co się znajduje za pojazdem i ogólnie jak samochód stoi w pasie, -później tak jak piszesz: prawe lusterko i oba, -Patrzenie przez lusterka i tylną szybę myli co do kierunków i wymaga dużej wprawy, więc przez tylną szybę jak już wyjdę na prostą, - jeżeli pomaga patrzenie w lusterka to oczywiście trzeba to robić. Odpowiedz Link Zgłoś
instruktor-1972 Re: łuk na placu 14.09.08, 18:37 Łuki o których mowa malowane są wg dziennika ustaw i na pewno WORDY mają takie łuki i tak samo jest na Radarowej natomiast nie musze być na równym terenie przykład radarowa A co do ośrodków szkolenia powinny mieś takie same ale nieraz są troszkę krótsze ze względu na mały plac Odpowiedz Link Zgłoś