Dodaj do ulubionych

zawracanie na trzy-pilne

30.09.08, 14:25
Mam takie głupie pytanie dotyczące zawracaniana trzy.Otóż słyszałam
że kiedy robimy ten manewr na drodze dwukierunkowej to od krawężnika
jednej drogi do krawężnika drugiej.Drugi instruktor mówił mi że
kiedy skręcamy w lewo to do krawężnika ale przy cofaniu staramy się
zmięścić na swoim pasie i już nie wracamy do krawężnika po prawej.Co
o tym myslicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Konrad Re: zawracanie na trzy-pilne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 14:41
      Wszystko zależy od drogi, na której masz wykonać manewr. Założeniem jest, żeby wykonać go 1. skutecznie, 2. bezpiecznie, 3. nie przeszkadzając innym użytkownikom jezdni.

Jeśli droga jest na tyle szeroka, że dasz radę "zawinąć" tak, żeby przy cofaniu zmieścić się na swoim pasie ruchu (dzięki czemu nie zajmiesz całej jezdni a tylko jej połowę) - to super. Jeśli nie, to siłą rzeczy, starając się przy tym o jak najlepszą widoczność, musisz wrócić do przewległego krawężnika.

W ogóle to polecam wykorzystywanie wjazdów do bram czy miejsc parkingowych. Bardzo ułatwia to manewr, a i podczas swoich dwóch egzaminów nie spotkałem się z poleceniem zawracania na 3 innym niż "...proszę/może pan wykorzystać miejsce parkingowe/itp).
      • mdrive Re: zawracanie na trzy-pilne 30.09.08, 21:45
        ...załamka!!!. Metodę zawracania na trzy zmiany kierunku jazdy stosujemy na
        wąskich drogach i w ostateczności, gdy innej metody nie można zastosować. Jeśli
        jak piszesz, droga jest tak szeroka, że przy cofaniu można tylko do osi jezdni
        to po co stosować tą metodę???. Wtedy zawróciłbym od razu , za jednym
        zamachem!, bo szerokość drogi umożliwia mi zawrócenie za jednym zamachem.
        SZUKANIE UTRUDNIEŃ.
        • Gość: Staś Re: zawracanie na trzy-pilne IP: *.idc.net.pl 30.09.08, 21:55
          Dziewczyna się pytała o zadanie egzaminacyjne potocznie zwane "zawracaniem na
          trzy". Jak jej egzaminator poleci to zrobić to musi go wykonać i to najlepiej
          prawidłowo. Oczywiście jak sama będzie jeździła to jej sprawa jak sobie poradzi
          - może nigdy nie będzie zawracać ;-)
          Czyli co do zadania:
          1.nie jest określona w kategorii B ilość zmian kierunku jazdy. Wcale nie musi to
          być na trzy.
          2.Jest możliwość wykorzystania "infrastruktury drogowej" czyli właśnie: bramy,
          parkingu, wjazdu itp.
          3.najsensowniej właśnie to wykorzystać - instruktor powinien wytłumaczyć jak to
          się robi. Miejsce może być po prawej czy lewej stronie, wjechać możemy tyłem
          (łatwiej) czy przodem (pozornie łatwiej, ale trudniejszy i niebezpieczny wyjazd)
          4. jak już nie ma innej możliwości to klasyczne "na trzy" miedzy krawężnikami.
          • mdrive Re: zawracanie na trzy-pilne 30.09.08, 22:05
            ...oczywiście, ale jeśli już zawraca na trzy to oś jezdni jest w ogóle nie
            istotna. Chyba, że na środku jest ciągła linia!. Wtedy zawracanie na trzy jest
            wykluczone! Chodzi mi tą oś jezdni, która w wątku ma ograniczać manewr a to nie
            prawda.
            • Gość: Konrad Re: zawracanie na trzy-pilne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 00:01
              Czepiasz się (chociaż generalnie masz rację), chyba jesteś grubo po egzaminie i nie pamiętasz absurdów, przez jakie się przechodzi. Próbowałeś po poleceniu zawrócenia z wykorzystaniem biegu wstecznego wykonać ten manewr inaczej? Wątpię, skoro masz prawko :).

Zauważ, że w pytaniu masz alternatywę: zmieścić się na własnym pasie czy celowo jechać od krawężnika do krawężnika. Jeśli można i tak i tak, to osobiście wolałbym zajmować jeden pas jezdni, zamiast dwóch. Tyle.
              • mdrive Re: zawracanie na trzy-pilne 01.10.08, 21:17
                ...tak, jestem 30 lat po egzaminie, a absurdy egzaminacyjne pamiętam:):):) i
                znam, chyba lepiej niż Ty :):):). Jestem wieeeloletnim instruktorem "L" :):):)
                • Gość: Konrad Re: zawracanie na trzy-pilne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.08, 09:38
                  Hehe, to trafiłem ;). W takim razie absurdów egzaminacyjnych i dziwnych pytań kursantów znasz na pęczki (i te ostatnie chyba najczęśćiej biorą się z opowieści znajomych itp.) ;).
            • Gość: Staś do mdrive IP: *.idc.net.pl 01.10.08, 12:25
              Rozumiem, i masz rację. Ale chodziło o konkretne zadanie egzaminacyjne. Jeżeli
              decydujemy się na zawracanie między krawężnikami (na jezdni) to oczywiście, że
              wykorzystujemy taką szerokość jezdni, jak nam jest potrzebna. Szerokość pasa
              ruchu nas nie ogranicza. Jeżeli chodzi o sprawne, w miarę szybkie wykonanie
              zadania to staramy się wykonać go na jak najmniejszej powierzchni. Czyli nie
              jedziemy do drugiego krawężnika jak nie musimy. Ale oczywiście nie znaczy to, że
              musimy zmieścić się na "naszej" połowie jezdni.
              • evcia33 Re: do mdrive 01.10.08, 16:19
                Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.Wiem, że moje pytanie może być dziwne ale
                wynika z historii koleżanki.Otóż została oblana na manewrze zawracania na trzy
                ponieważ zrobiła to od krawężnika do krawężnika, a egzaminator stw, że powinna
                się zmieścić na swoim pasie.Czyli rozumiem że jeśli zmieszczę się na swoim pasie
                to na nim zostanę a jeśli nie to do krawężnika.Czyli nie ma znaczenia jak to
                zrobię byle było z użyciem biegu wstecznego i "na trzy"?
                • Gość: 636 Re: do mdrive IP: 212.182.107.* 01.10.08, 16:48
                  Może koleżanka by powiedziała za co naprawdę oblała;-))))
                  • Gość: evcia33 Re: do mdrive IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.08, 17:11
                    Tak mi powiedziała dlatego nasunęło mi się to pytanie,tyle.
              • mdrive Re: do mdrive 01.10.08, 21:14
                ...no właśnie! tylko dlaczego egzaminatorzy, jeśli już to każą ten manewr
                wykonać na małej, wąskiej drodze? :)
    • naprawdetrzezwy Myślę, źe to zaleźy od szerokości tej drogi. 02.10.08, 11:34
      Ale bez względu na to jak szeroka jest ta droga, to rację ma ten, kto mówi, że
      mieszczenie się na swoim pasie jest mniej niebezpieczne, niż jazda po wszystkich
      pasach...
    • Gość: zlef Re: zawracanie na trzy-pilne IP: *.se.biz.rr.com 03.10.08, 11:41
      Co o tym myslimy? Myślimy, że twoj insturktor kupił uprawnienia na bazarze, albo że jesteś takie ciele, które nie rozumie najprostszych rzeczy. Co robiłaś na teorii?
      • Gość: evcia33 Re: zawracanie na trzy-pilne IP: *.mobile.playmobile.pl 03.10.08, 18:47
        Sam jesteś ciele!Nie wiem po co wogóle się odzywasz!Już od jakiegos
        czasu widzę że skrupulatnie nabijasz się z ludzi na tym forum.Odpuść
        sobie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka