Dodaj do ulubionych

Polonistyka UWr

28.06.05, 18:49
kto się tam wybiera?

czy moglibyście mi to troszku uporządkować: wymagają jedynie 30pkt na
poziomie podstawowym (?) ze wszystkich 3 przedmiotów (i 40pkt z dodatkowych
jeśli ktoś pisał), a jeżeli wyniki będą porównywalne to cóż (bo według mnie
te 30pkt to żaden problem)? wtedy polski będzie decydował?
Obserwuj wątek
    • nielubiepomidorow Re: Polonistyka UWr 28.06.05, 21:05
      Dzwoniłam tam, bo kryteria napisane były bezprzecinkowym, niezrozumiałym
      językiem. I okazało się, że wystarczy miec zdana maturę, a oni zsumuja
      wszystkie punkty ze wszystkich zdawanych przez Ciebie przedmiotów, a następnie
      umieszcza na liscie rankingowej - ot, i tyle
      • malwa1986 Re: Polonistyka UWr 30.06.05, 13:21
        nielubiepomidorow napisała:

> wystarczy miec zdana maturę, a oni zsumuja
        > wszystkie punkty ze wszystkich zdawanych przez Ciebie przedmiotów

Czyli im więcej przedmiotów, tym lepiej??? Ja zadawałam tylko 3, przy czym wos
        tylko podstawowy... Wynika z tego, że z kimś, kto zdawał 5-6 przedmiotów nie
        mam żadnych szans, tak? Czy też np. moje wyniki podzielą przez 3 przedmioty, a
        kogoś innego, np. przez 6 przedmiotów? Proszę o dokładne wyjaśnienie, bo jeśli
        będą wszystko tylko sumować to nawet nie mam po co tam składać...
        • Gość: nielubiepomidorow Re: Polonistyka UWr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 22:18
          niestety sumują wszystko
    • kawa_malinowa Re: Polonistyka UWr 28.06.05, 21:10

a jakie inni kandydaci maja wyniki? U mnie skromnie ilosciowo, bo tylko 3
      przedmioty.
      Polski - podstawowy: 91%, rozszerzony 90%, ustny 100%
      Angielski - podstawowy 96%, rozszerzony 88%, podstawowy ustny 100%
      Historia sztuki - 2x 100% (olimpiada)

a reszta?
      • Gość: kajot Re: Polonistyka UWr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 21:28
        owszem umieszczą na liście rankingowej, ale zaznaczyć trzeba, że ta lista też ma
        swój limit.
        • Gość: miska Re: Polonistyka UWr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 13:30
          a sluchajcie o co chodzi z tym zdaniem ze strony uni:
          " Osoby, które mają na świadectwie maturalnym łacinę jako przedmiot wybrany, są zwolnione

z lektoratu z języka łacińskiego ? obligatoryjnego na filologii polskiej" ????
          • kawa_malinowa Re: Polonistyka UWr 30.06.05, 13:43

Jesli dostaniesz sie na polonistyke, a zdawalas lacine na maturze, to nie
            bedziesz musiala uczeszczac na zajecia z laciny na studiach. ;)
            • Gość: miska Re: Polonistyka UWr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 13:48
              dzieki, a jezeli ja skladam podanie to musze zaznaczyc jaka specjalnosc wybieram?
              - nauczanie języka polskiego jako obcego

- edytorstwo

- historia i kultura Żydów (judaistyka)

- krytyka literacka i artystyczna
              • kawa_malinowa Re: Polonistyka UWr 30.06.05, 14:51

Zadna :)
                Pytalam na forum studentow ifp we Wroclawiu - napisali, ze specjalnosc wybiera
                sie w trakcie studiow.
    • Gość: Dodunia18 Re: Polonistyka UWr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 13:25
      Chyba jednak zrezygnuję z filologii na wrocławskim- matura poszła mi koszmarnie
      i to przez moja oryginalnośc. Nigdy nie potrafiłam trafic w kanon. Moje wyniki:

ustne:
      polski:95%, angielski:90%;
      pisemne:
      polski: 49/42(tragedia);
      angielski:92/56;
      historia:48(tego akurat się spodziewałam).

Myślicie, że z takimi wynikami się ośmieszę składając na polonistykę na
      wrocławskim? Doradźcie mi, proszę. Jestem tak załamana, że gotowa jestem
      odpuścic...

• Gość: PaniNocy Re: Polonistyka UWr IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.05, 13:50
        Dodunia składaj! A co Ci szkodzi :) Potem będziesz sobie pluła w brodę, gdy
        dostanie się osoba z mniejszą ilością punktów od Ciebie! A poza tym...nie wierz
        wszystkim (być może część mówi prawdę), co do wspaniałości ich wyników....takim
        czymś rzeczywiście można odstraszyć! Ja też składam na Filologię Polską i z
        tego, co widzę to dużo osób składa z podobnymi wynikami do Ciebie (ale jakoś
        TYCH nie ma na forum) :) A więc nie załamuj się i głowa do góry...! :) Jeśli
        bardzo zależy Ci na tej Filologii to idź, choćby tylko po to, by spróbować :) A
        nóż się uda...

Pozdrawiam serdecznie :)
      • Gość: PaniNocy Re: Polonistyka UWr IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.05, 13:51
        Jeśli chcesz porozmawiać pisz na: paninocy@gazeta.pl :)
        • Gość: Dodunia18 Re: Polonistyka UWr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 14:33
          Dziękuję za pocieszenie. A jak Tobie poszło?

A ile wynosi opłata rekrutacyjna- 75 czy 80 zł? Czy na każdy kierunek jest inna?
          • Gość: nielubiepomidorow Re: Polonistyka UWr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 22:18
            80 na kazdy
            • paninocy Re: Polonistyka UWr 01.07.05, 09:59
              Ustny:
              Polski: 95%
              Angielski rozsz.: 80%

Pisemny:
              Polski: podst. 64%/rozsz. 53%
              Historia: podst. 48%/rozsz. 55%
              Angielski: podst. 83%/rozsz. 74%

Zawsze można spróbować :))

P.s. Wie ktoś może ile osób będzie przyjmowanych ?
              • Gość: Dodunia18 Re: Polonistyka UWr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 11:00
                Podobno jest ok.75 miejsc, a potem ucinają listę... Możesz zdac i się nie
                dostac...
                • Gość: jagoda Re: Polonistyka UWr IP: 82.160.102.* 01.07.05, 11:54
                  na polonistyke przyjmują 200 osób. to liczbaa razem dla licencjackich i
                  jednolitych magisterskich. miejsc jest dużo więc warto próbować
      • Gość: Ktos dodunia IP: *.radiostrada.pl 02.07.05, 10:40
        napewno sie nie osmieszysz , składaj trzeba probwaac!! ja tez nie mam dobrych
        wyników jak niektorzy...mam podobne do twoich..(swoją droga ta matura z polaka
        to chyba poszla lepiej matematykom bo tam bylo trzeba poprostu wypisac dane..;]
        zero wlasnej inwencji bo bys odbiegala..a tego nie mozna..;/bez sensu....

Co nie zmienia faktu ze trzeba probowac:>
    • kawa_malinowa licencjackie czy jednolite magisterskie? 01.07.05, 12:55

Jak wyzej. Jakie zaznaczacie w formularzu?
      • Gość: jagoda Re: licencjackie czy jednolite magisterskie? IP: 82.160.102.* 01.07.05, 15:22
        magisterskie. po licencjacie z polskiego nic sie nie ma i i tak trzeba robic
        uzupełniające
        • kawa_malinowa Re: licencjackie czy jednolite magisterskie? 01.07.05, 15:24
          Tez zaznaczylam magisterskie, ale to byla taka moja intuicyjna decyzja :-)
          CHcialam sprawdzic, co sadza konkurenci.
          • paninocy Re: licencjackie czy jednolite magisterskie? 02.07.05, 10:14
            ja dałam licencjackie :)
            • kawa_malinowa Re: licencjackie czy jednolite magisterskie? 02.07.05, 20:45

Ciekawe, czy przyjmuja po polowie, czy kazdego kto sie dostal na takie, na
              jakie sie zapisal...
              • paninocy Re: licencjackie czy jednolite magisterskie? 03.07.05, 12:16
                też się zastanawiam...może podzielą, a może proporcjonalnie zrobią... nie mam
                pojęcia...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka