mmartiene 06.02.06, 16:13 co, co wy na to? zeby zrobic watek gdzie alfabetycznie bedziemy opisywac zapachy - wiem ze jest cos takiego na wizazu, no ale to nie wizaz, prawda? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hispana Re: a moze zrobimy katalog z opisami zapachow? 06.02.06, 16:30 ja bardzo chetnie, tylko jak to powinno wygladac a) nazwa zapachu, kreator?, czy b) nazwisko kreatora i nazwa zapachu? Odpowiedz Link
babiloniaa Re: a moze zrobimy katalog z opisami zapachow? 06.02.06, 17:00 Alez jest cos takiego w FAQ podczepione u samej gory. Odpowiedz Link
sorbet Re: a moze zrobimy katalog z opisami zapachow? 06.02.06, 17:12 Myślę, że to b. dobry pomysł. zawsze chcę coś takiego zrobić. Ale możliwość forum jest dość ograniczona. Zastanówmy się najpierw, jak to podajemy. 1. Czy perfumy mają być grupowane alfabetycznie wg marek, czy nazw perfum. Ja bym zrobił wg marek:-P 2. Mam także pomysł aby zrobić - podobne zapachy do opisanych perfum:-) Odpowiedz Link
vanilia72 Re: a moze zrobimy katalog z opisami zapachow? 06.02.06, 17:20 myślę, że według marek będzie czytelnie i z tymi podobnymi fantastyczny pomysł !! Odpowiedz Link
milena.rl super!!! 06.02.06, 17:57 Najlepiej alfabetycznie według marek. Wymienione nuty, rok. Odpowiedz Link
ivesman Re: a moze zrobimy katalog z opisami zapachow? 06.02.06, 19:49 Nom,ale co każdy na właną rekę opisuje zapach?? Odpowiedz Link
milena.rl Re: a moze zrobimy katalog z opisami zapachow? 06.02.06, 20:05 Szef forum powypisuje zapachy i nuty - a pod jego postem ludzie będą wpisywać krótko swoje odczucia i skojarzenia. Odpowiedz Link
chatka_ Re: a moze zrobimy katalog z opisami zapachow? 06.02.06, 21:36 Byl juz kiedys taki pomysl, odeslano mnie na Osmoz :DDDD Odpowiedz Link
sorbet Re: a moze zrobimy katalog z opisami zapachow? 07.02.06, 00:09 Proponuję, że wypisuję alfabet, ewentualnie marki które znam. A dopisujecie zapachy. To będzie podobnie jak w nutach. "Żelazna" zasada - w tytule postu musi być nazwa wody. Recenzje tej samej wody muszą być umieszczone jako odpowiedź do pierwszej recenzji. Recenzje różnych wód - jako odp. do postu gdzie wymieniona jest marka. "Zgubione" posty kasuję bezwzględnie:-P Inaczej będzie labirynt. Co Wy na to:-)? Proszę również naszych adminów o opinie:-P Odpowiedz Link
rawita Re: a moze zrobimy katalog z opisami zapachow? 07.02.06, 00:12 Super! Gigant się może z tego zrobić, ale jaki użyteczny! Odpowiedz Link
a.g.n.i Ale blog pozostanie;-)? 07.02.06, 08:14 Chyba moje pisanie jest za bardzo "od czapy", jak na taki Poważny Wątek;-P, więc ja chyba pozostanę przy blogu;-) Zresztą, zobaczę jak to będzie wyglądalo w praktyce;-P, nie ukrywam jednak, że do blogu mam ogromny sentyment... Odpowiedz Link
sorbet Re: Ale blog pozostanie;-)? 07.02.06, 13:06 Zostaje:-)- dla "szybkiego" raportowania:-) albo pisania o niczym. Odpowiedz Link
forevermore79 Re: a moze zrobimy katalog z opisami zapachow? 07.02.06, 11:37 Pomysl fajny, szkoda tylko, ze gazetowe forum takie archaiczne pod wzgledem opcji. Probujmy, czemu niet. Odpowiedz Link
zettrzy Re: a moze zrobimy katalog z opisami zapachow? 07.02.06, 03:50 jeden problem: te same perfumy dla jednego pachna kawa, a innego kurczakami - wiec jak ustalimy te opisy? Odpowiedz Link
mmartiene Re: a moze zrobimy katalog z opisami zapachow? 07.02.06, 10:35 buahahahahaha dobre ;) ja tez pamietam te dyskusje o kawie i kurczakach i uwazam ja za wyjatkowo owocna :) tak wiec precz z jakimikolwiek ustaleniami ;) ciesze sie ze moj pomysl chwycil (?) Odpowiedz Link
senta Re: a moze zrobimy katalog z opisami zapachow? 07.02.06, 11:06 Kazdy został przy swoim więc co w tym owocnego?....i zeby zaraz az "buhahaha"???? A sam pomysl z nog nie zwala,ot jeszcze jeden ranking,tyle ich jest wiec moze byc i u nas:) Odpowiedz Link
mmartiene Re: a moze zrobimy katalog z opisami zapachow? 07.02.06, 11:25 to ja dyskutowalam z Zettrzy na temat kurczaka i bardzo milo to wspominam, wiec buahaha bylo porozumiewawczym mrugnieciem w jej strone - nie wiem dlaczego sie czepiasz? Tobie tez, tak jak mi, wylaczyli ciepla wode do piatku? Odpowiedz Link
sorbet Re: a moze zrobimy katalog z opisami zapachow? 07.02.06, 13:08 To będą opisy - widzi mi się. Ale mam biało przed oczami. Śnieżyca idzie. Ogrzewanie letnie. Odpowiedz Link
senta Re: a moze zrobimy katalog z opisami zapachow? 07.02.06, 13:47 wez sorbecie pod uwage opinie dori i teraz takze moja. Niech to bedzie miarodajne i przejrzyste. Obawiam sie balaganu. Ogrzewanie - luzik:) przed oczami-swietliste perspektywy:))) Odpowiedz Link
zettrzy Re: a moze zrobimy katalog z opisami zapachow? 07.02.06, 16:50 > Niech to bedzie miarodajne i przejrzyste. no wlasnie, jakze to moze byc miarodajne kiedy jeden recenzent opisze zapach jako "czyste delikatne fiolki", a inny "ciezkie, przesycone sloncem roze poznego lata" bo wlasnie cos takiego juz sie zdarzylo, i dlatego watpie czy taki katalog da cos wiecej niz liste zapachow Odpowiedz Link
sorbet Re: a moze zrobimy katalog z opisami zapachow? 07.02.06, 18:32 Ale to jest naturalnie że opisy są różne. (Kurczaki też mają różne smaki:-P) Ale trzeba zrobić tak, by w miarę szybko można miarę szybko przeczytać różne opinie o jedym zapachu. Może niech każda marka ma oddzielny wątek. A "Katalog" zawiera jedynie linki do nich? Odpowiedz Link
chatka_ Re: a moze zrobimy katalog z opisami zapachow? 07.02.06, 19:29 A od czego jest wyszukiwarka? Czy jest zapach, ktorego jeszcze nie opisywalismy? Proba usystematyzowania tego trąci unijna biurokracja. Obawiam sie zasmiecenia forum, zasypania watkow na ktorym auntentycznie udaje nam sie porozmawiac watkami katalogowymi. Odpowiedz Link
zettrzy Re: a moze zrobimy katalog z opisami zapachow? 07.02.06, 18:49 senta napisała: > Kazdy został przy swoim więc co w tym owocnego?.... alez to bylo wyjatkowo owocne - ustalilismy ze pewnych rzeczy nie da sie ustalic, uzgodnic czy obiektywnie opisac, bo taka ich uroda Odpowiedz Link
milena.rl Re: a moze zrobimy katalog z opisami zapachow? 07.02.06, 20:45 Skoro zapach najszlachetniejszych odmian kawy opisuje sie jako "zapach lekko skruszałego bażanta" (!)- to nic dziwnego że pewna nuta moze przypominać komuś kawe, a komuś innemu kurczaka :o) Właśnie dzięki takiej różnorodności odczuć i ich porównywaniu można sobie wyobrazić +- zapach; jeden opis wiele nie wnosi. Odpowiedz Link
kalooo Re: a moze zrobimy katalog z opisami zapachow? 10.02.06, 15:50 milena.rl napisała: > Skoro zapach najszlachetniejszych odmian kawy opisuje sie jako "zapach lekko > skruszałego bażanta" (!)- to nic dziwnego że pewna nuta moze przypominać komuś > kawe, a komuś innemu kurczaka :o) Właśnie dzięki takiej różnorodności odczuć i > ich porównywaniu można sobie wyobrazić +- zapach; jeden opis wiele nie wnosi. ostatnio na discovery nadali,że najlepsza na świecie kawa to ziarna zjedzone przez lisa i lekko nadtrwione,po czym wyskubywane z jego-..hm.. no nie wiem jak to nazwać..;)-więc słowami Mmartiene-skatolu. Ambra i pizmo zresztą też mają <szlachetne> pochodzenie;)) Odpowiedz Link
dori7 Re: a moze zrobimy katalog z opisami zapachow? 07.02.06, 13:08 Mysle, ze to dobry pomysl. Tylko ze po pewnym czasie zrobi sie totalny balagan i wszystkiego bedzie za duzo... Szczerze mowiac marzy mi sie jakis forumowy portal z katalogiem na wzor osmozu i recenzjami :> Odpowiedz Link
ivesman Re: a moze zrobimy katalog z opisami zapachow? 07.02.06, 13:47 Niestety,ale szablon tego forum jest bardzo ubogi,przez co rzeczywiście może dojść do pewnego haosu.Pomysł naprawdę bardzo dobry! Odpowiedz Link
milena.rl Re: a moze zrobimy katalog z opisami zapachow? 07.02.06, 14:56 Ja wiem czy byłby aż taki chaos? Np każdego dnia zakładany byłby nowy wątek np. "BVLGARI". Takich wątków będzie maximum 200 - +- tyle ile marek. Odpowiedz Link
graza4 Re: a moze zrobimy katalog z opisami zapachow? 07.02.06, 19:47 Mnie też marzy sie taki katalog, ale jak sobie pomyślę o możliwościach technicznych tego forum (a raczej ich braku) to juz czuje się zagubiona... Ale skoro duch w narodzie jest, to pewnie warto spróbować :) Odpowiedz Link
olesiam Re: a moze zrobimy katalog z opisami zapachow? 07.02.06, 20:28 Jestem za, ale moze w tym celu zalozyc Forum o perfumach2 z linkiem na naszym Forum, zeby bylo ladnie, estetycznie, po kolei (tak unijnie:). Nie wiem, zdradzam, czy nie zdradzam, ale niedlugo bedzie pelne (w miare) opracowanie+niszowce.No ale tam nie bedzie konfrontacji roznych zdan, wrazen, kurczakow, fiolkow i tp.:) Pozdrawiam O. Odpowiedz Link
sorbet Zrobię, tylko dajcie mi proszę trochę czasu:-) 10.02.06, 15:47 Tj. w przyszłym tygodniu. Odpowiedz Link
sorbet Katalog perfum- link 10.02.06, 16:18 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=37062 Na razie chciałbym Was prosić o ocenę "zasad":-) W tym wątku oczywiście. s. Odpowiedz Link
chatka_ Re: Katalog perfum- link 10.02.06, 21:27 Swietne rozwiazanie, trzymam kciuki :)) Odpowiedz Link
kalooo Re: Katalog perfum- link 10.02.06, 21:35 jezu,jak pięknie!;D Tylko może trzebaby zamnknąc forum,żeby tam nie wpisywali się jacyś niedzielni forumowicze z textami "od miski" itd.,a jak ktoś będzie chciał zamieścić opis to i tak może napisać i ewentualnie na @ wcześniej wysłać. Ale to już chyba permanantna cenzura by była;] Odpowiedz Link
senta Re: Katalog perfum- link 11.02.06, 08:01 Mysle,ze jednak cenzura w granicach zdrowego rozsadku by sie przydal;) Ogranczylabym nawet dlugosc opisu,no ale ja jestem apodyktyczna:(dlugich watkow nie chce mi sie czytac... Krotki opis powsciaga co tu duzo gadac,fantazje:),z korzyscia dla innych:) zeby jaki magiel nie wyszedl.. Odpowiedz Link
a.g.n.i Re: Katalog perfum- link 10.02.06, 21:40 No, robi wrażenie... az się chyba nie odważę tam pisać;-P Odpowiedz Link
sorbet Re: Katalog perfum- link 11.02.06, 15:54 Zachęcamy do skrócenia opisu:-) Ale nie będziemy ciąć dłuższych:-P Faktycznie na innych forach opisy są najpierw "ocenzurowane". Luloo, Forever, co o tym sądzicie. Trochę się obawiam, że nie mamy na to zbyt dużo czasu, hihi. Wszak opisy i tak będą czytane i te nie na temat:-) będą skasowane. Odpowiedz Link
senta Re: Katalog perfum- link 11.02.06, 18:14 a moze nakreslic jakies granice? Np.7 zdan? Reszta zalezy od piszacego i jego osobistego cenzora? Odpowiedz Link