amused.to.death 15.10.06, 21:39 czy ktoś posiada i mógłby polecić jakiś model? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heimao Re: słownik elektroniczny? 15.10.06, 22:19 kingsoft2006 zupełnie przyzwoity spełnia moje oczekiwania... jako słownik Odpowiedz Link
xieli Re: słownik elektroniczny? do heimao 16.10.06, 00:55 A czy on sie jakos drastycznie rozni od 2005? Bo nie chcialo mi sie uaktualniac, a moze warto... Odpowiedz Link
heimao Re: słownik elektroniczny? do heimao 21.10.06, 23:54 Witam, chyba różnice nie są wielkie, tak ogólnie, bo został rozszerzony dział słownika technicznego i zaktualizowane nazwy geograficzne i polityczne,jest kilka nowych możliwosci budowania swojej bazy aby lepiej pracowało sie w wordzie i to chyba byłoby na tyle... Pozdrowienia z Wrocka Heimao Odpowiedz Link
amused.to.death ale... 20.10.06, 20:30 dzięki za odpowiedź, ale czy kingsoft 2006 to nie jest przypadkiem słownik na komputer? Ja bym chciałą taki mały podręczny elektroniczny... o coś w tym stylu: tiny.pl/r71w Odpowiedz Link
barbul Re: ale... 21.10.06, 23:57 Zaproponowalbym jeszcze inne rozwiazanie - jezeli to ma byc cos tak niewielkich rozmiarow, kup pocket pc lub palma. Nawet za 100-200 zl mozesz kupic urzadzenie z palmOS, wystarczy nawet jakies z czarnobialym ekranem (np starszy model sony clie z 16 odcieniami szarosci)- jest na niego troche darmowych slownikow (rowniez z synteza mowy poszczegolnych znakow - nie brzmi to ciekawie ale pozwala sie zorientowac jak je prawidlowo wymawiac). Chinskie znaczki mozesz rysowac bezposrednio na ekranie rysikiem lub wprowadzac na wirtualnej klawiaturze np w pinyin (polecam cos z "cjk" w nazwie - z fajnym patentem, chcac napisac 对不起, nie musisz wklepywac calego "dui bu qi" - wystarczy "dbq" i odpowiednie znaki pojawiaja sie na ekranie - troche jak w np pc'towym NJStar Communicator). Podobnie jest z innymi wyrazami lub nawet calymi zwrotami skladajacymi sie z kilku hieroglifow (mozna je nawet samemu dodawac). Pamietam tez ze byl na palma bardzo ciekawy slownik "Oxford Concise English & Chinese" , gdzie dodatkowo mozna wprowadzac znaki za pomoca "radykalow" (niestety ten juz platny - cos ok 60$). Jest to jednoczesnie dobry organizer, a takze urzadzenie przydatne np do czytania ksiazek (jog rox), mozna tez wrzucic program telewizyjny, newsy z netu czy rozklady jazdy komunikacji miejskiej i wiele innych ciekawych rzeczy. Sam korzystam teraz z pocket pc - Qteq'a s110 i mimo 2,8" ekranu jest on dosc dobry zarowno jako telefon jak i maly przenosny komputer. Przyzwoity uzywany pocket pc kupisz juz za ok 500 zl. Na pocketa tez znajdziesz darmowe slowniki, np. mdict z duza iloscia baz danych slownikow, z niesmiertelnym cdict na czele - mozna je nawet chyba konwertowac z innych platform - jezeli potrzebne sa nam jakies slowniki specjalistyczne. Co do platnych programow, nie sa przesadnie drogie a ciesza, przewaznie tez mozesz je sobie wczesniej wyprobowac (Uparci znajda zawsze wersje sprawne inaczej za free). Za jakies 50$ kupisz dobry slownik z H&H Soft - slowa po chinsku wymawia PRAWDZIWA lektorka, nie zadne syntetyczne G. z ciekawostek - w pierwszej edycji tego slownika znalazlem nawet nazwe swojego miasta po chinsku (i wcale nie byla to Warszawa) - niestety w 3 edycji Szczecin zniknal z map slownikowego mikroswiata, ale za to sam soft zmienil sie ze slownika chinsko-angielskiego w dwukierunkowy wiec jakos to przezylem. Ma tez on inna ciekawa funkcje - "Study"; jezeli trudno ci zapamietac ci jakis wyraz, dodajesz go do "study" i potem w wolnych chwilach zakuwasz. Jedyny minus - brak mozliwosci powiekszenia hieroglifu (ja przynajmniej nie znalazlem takiej funkcji), przez co zlozone znaki - zwlaszcza tradycyjne moga wygladac nieczytelnie - byc moze wystarczy jakas zamiana czcionek zeby rozwiazac ten problem - nie wiem (Ja wtedy korzystam z Partner Dictionary - tam nie ma problemu z ustawieniem wielkosci znaku). Przydalo by sie jeszcze zainwestowac w Monster Chinese - ok 40$ - ale ma duzo metod wprowadzania znakow - w tym niezle rozpoznaje recznie wprowadzane hieroglify (pisane rysikiem po ekranie) - zarowno uproszczone jak i tradycyjne, pinyin dziala "tylko" poprawnie ale nie znalazlem tu mozliwosci wprowadzania skrotow (jak we wspominanym cjk na palma - tego mi najbardziej na pockecie brakuje - no moze jeszcze inteligentnego rezydentnego slownika angielsko- polskiego). Niezle programy do nauki znakow kupisz np od Declan'a - "redwrite chinese", slownik (niestety okrojony nieco w stosunku do wersji PC), "chinese flashcards", to kolejno wydatek rzedu 16,16 i 32$, ale warto zainwestowac. Za 25 $ mozna kupic King Hanzi - tez swietne narzedzie do nauki pisania chinskich znaczkow, ktory umozliwia zapamietywanie wlasciwej kolejnosci stawiania kresek w hieroglifie - minusem, przynajmniej dla mnie jest mala baza tesujaca znaki (niektorych, zwlaszcza tych nie wystepujacych w Practical Chinese Readerze, nie jest w stanie sprawdzic - no i wystarczy prawidlowo pociagnac kreske ale w roznych miejscach i nie zasygnalizuje bledu - jak na produkt za 25$ moglby byc bardziej dopracowany - ale i tak bardzo sie przydaje - zawsze mozna oszczedzic pare drzew :-) Obecne sa tez rozne wersje rozmowek chinskich (pamietam nawet takie, w ktorych powtarza sie uslyszane zwroty a program sprawdzal czy wypowiadasz je wlasciwie - dziala to tak sobie, ale zawsze to jakis plus. Do tego dorzucasz jakas bycza karte pamieci, wrzucasz z 50 godzin lekcji pimsleur chinese, pare filmikow z jackie chanem i jakas muze z HK, cos do poczytania, i jestes gotowy do podrozy. Uwazam to za lepsze rozwiazanie od hardware'owych slownikow firmy ectac'o (nb. wydaja one tez software na pocketa), w jednym malym urzadzeniu mozna miec slownik, ksiazke, film, muzyke, telefon, dyktafon, internet, nawigacje satelitarna, biuro - i to wszystko w jednej niewielkiej kieszeni. Odpowiedz Link
amused.to.death wow 22.10.06, 13:56 dzieki za szczególowe wyjaśnienia:))) Teraz musze to poczytac dokładniej, przemyslec posprawdzac i...w cos zainswestowac:) Odpowiedz Link