Dodaj do ulubionych

Wrzód na nodze

21.11.10, 12:23
Mój dobry znajomy, ma problem z niegojącym się wrzodem na żyle na łydce.Wrzód pękł i nie chce się zagoić.Czy ktoś poradził sobie z tym problemem. Tradycyjne leki i inne metody/pończochy/ przepisywane przez lekarzy naczyniowych nie pomagają.
Obserwuj wątek
    • darz_bor Re: Wrzód na nodze 22.11.10, 01:17
      Przy owrzodzeniach zylnych stwierdza sie niskie poziomy cynu, magnezu, witaminy C oraz kwasu hialuronowego organizmie.
      Kwas hialuronowy w skorze wlasciwej jest skladnikiem macierzy miedzykomorkowej.

Zewnetrznie mozna zastosowac specjalne plastry:

www.overtee.pl/apteka/curiosin-zel-na-rany-i-owrzodzenia-15g.html
      A wewnetrzne - diete wzbogacic w cynk, magnez, witamina C (w opisanym przypadku najlepiej suplementacja) oraz diete z prawidlowa zawartoscia bialka - okolo 1g bialka na 1kg masy miesniowej, kalorycznie oszczedna oraz jesc duzo galaret i wywarow na kosciach (sa one bardzo bogate wlasnie w kwas hialuronowy) rownie dobre sa oczywiscie i galaretki jako deser.
      • amityra Re: Wrzód na nodze 25.11.10, 19:24
        Bardzo ci dziękuję ,wszystko przekazałem temu nieśmiałemu człowiekowi jakim jest mój kol.
        • darz_bor Re: Wrzód na nodze 25.11.10, 22:35

Myslalem juz, ze masz w nosie moj tekst, a to jest bardzo wazne dla tego czlowieka co Ci napisalem:))

Ja wejdziesz na strone ktorej adres podalem, to tam jest informacja przekierowujaca na podstrone, gdzie opisany jest ten zel na trudnogaojace sie rany:

www.apteka-melissa.pl/produkt.html.1753
          Ja tego zelu wprawdzie nie stosowalem, ale jego sklad chemiczny jest sensowny poniewaz odpowiada obecnemu stanowi wiedy medycznej i biochemicznej na temat tego typu problemow.

Niech Twoj znajomy zastosowanie tego zelu koniecznie jeszcze uzgodni z lekarzem.

Jesli chodzi o diete i podane supementy, to sa to bardzo istotne elementy komplementarne ktore maja wplyw na przyspieszenie leczenia tego typu problrmow zdrowotnych.

Trudno wprawdzie doradzac na odleglosc komus o ktorym wie sie niewiele, ale ten symptom
          ktory opisales na pewno swiadczy o koniecznosci zastosowania tych zalecen.

Aha, napisze teraz taka anegdotyczna informacje, na temat przyspieszonego gojenia ran nawet u osob chorych na cukrzyce, a mianowicie u pewnej starszej kobiety chorej na cukrzyce typu II, na udach pojawily sie trudno gojace sie rany.
          Nic nie pomagalo. Lekarze tez byli bezradni. Ktos tej kobiecie doradzil robienie rosolow na lapkach kurzych.
          Ugotowanie tych lapek, daje wywar bardzo bogaty wlasnie m.innymi w kwas hialuronowy.

Wyobraz sobie, ze po kilkunastu dniach (ale kobieta jadla taki rosol na lapkach kurzych codziennie) rany sie pieknie zagoily.

Ta kobieta nie stosowala wowczas nawet zadnej suplementacji.

W tej chwili nie wiem jak sprawa u niej wyglada, bo nie mam z nia juz kontaktu.

• darz_bor Re: Wrzód na nodze 25.11.10, 23:15

Przez lapki kurze, nalezy oczywiscie rozumiec ta partie kurzych lap ktora jest odrzucana
            i zazwyczaj nie mozna ich kupic w sklepie. Trzeba ich poszukac.
            Lapki kurze trzeba gotowac w calosci, odciac tylko pazury. Im ich wiecej wrzuci sie do gara, tym lepiej.
            Taki wywar + podana suplementacja sa rowniez wskazane dla osob cierpiacych na
            przepukline ( hernia) i po przebytych nowotworach.
            • amityra Re: Wrzód na nodze 26.11.10, 17:45
              Bardzo Ci dziękuję ,wszystko przesłałem odnośnikiem ,niech nieśmiały człowiek czyta.Czego to ludzie się nie wstydzą ,nawet zapytać we własnej sprawie.Z kurzymi łapkami nie ma problemu. Można je dostać w sklepie podrobiowym po 1zł za kilogram już wstępnie umyte.Kupowałem dla psa.Przepadał. Fakt ,ze cos w tym jest bo Pucuś żył bardzo długo 20,5roku. Rok temu uśpiliśmy, bo wył z bólu.Weterynarz powiedział,ze organy wewnętrzne mu wysiadły na amen. Fakt ,że ostatnie 4-y lata dostawał minimalna dawkę Skanodylu ,bo mu stawy siadały .Wracając do tematu ,to babcia mi opowiadała ,że jej koleżankę wyleczył z takiej przypadłości ksiądz. Kazał stosować szare mydło w bandażach i polewać roztworem fenolu(karbol) Podejrzewam ,że powstawał w wyniku reakcji lizol ,który ma niezwykłe wartości wyjaławiające.Jest to stara receptura ,sprawdzona ale trzeba znać stężenie karbolu i w tym sęk a w sęku dziura itd. Jeszcze raz dziękuję w imieniu kol.
              • darz_bor Re: Wrzód na nodze 27.11.10, 15:59
                Przeprowadziles wiec na swoim psie eksperyment, ktory moze potwierdzac hipotezy iz
                kwas hiauronow ma jakis zwiazek z dlugowiecznoscia i zyciem w niezlym zdrowiu:)

Pan Sakamoto, ktory zyje w Yuzuri Hara (wiosce oddalonej o ok.2 godziny od Tokyo) to bardzo wiekowy czlowiek, ale cieszacy sie dobrym zdrowiem - podobnie jak wielu innych mieszkancow tej wioski.
                Waznym elementem diety tych Japonczykow sa pewne warzywa (glownie slodkie i biale ziemnaiki oraz inne lokalne warzywa) ktore prawdopodobnie pomadaja organizmowi wytworzyc kwas hiauronow, a ktorego produkcja stopniowo z wiekiem sie zmniejsza.

www.superior-coral.com/hyaluronic-acid-news.htm
                To wprawdzie nadal hipoteza i przypuszczenie, ale medycyna konwencjonalna oraz kosmetologia stosuja ten zwiazek juz od dawna a naukowcy przeprowadzaja badania.

W poprzednim poscie napisalem iz mozna prewencyjnie stosowac produkty zawierajace ten zwiazek m.innymi u osob po przebytych nowotworach.
                Teraz spiesze dodac, aby ktos tej informacji nie zrozumial w sposob bezkrytyczny, iz nie nalezy tych produktow stosowac wowczas, kiedy nowotwor nie zostal jeszcze wyleczony definitywnie.
                W sytuacji kiedy u pacjenta zdiagnozowano nowotwor, jest w trakcie leczenia
                oraz tuz po remisji - produkty spozywcze zawierajace kwas hiauronow, nalezy z diety wylaczyc.

Dlaczego?

A to juz inna historia i nie dotyczy tego problemu zdrowotnego o ktorym rozmawiamy.

• amityra Re: Wrzód na nodze 02.12.10, 17:39
                  Jakoś tak watek zaczyna robić zakręt w stronę spraw rakowych. Z doświadczenia mogę tylko powiedzieć,że co dla jednego organizmu będzie pomocą w zwalczaniu raka dla drugiego przeciwnie. Jedno mogę stwierdzić ,że pomaga glutation,który powoduje apoptozę komórek rakowych. A tak na marginesie, to chyba chodziło ci o kwas hialuronowy? Jeszcze raz dziękuję i zamykam watek.
    • no1teresa Re: Wrzód na nodze 06.12.10, 00:36
      a ja bym polecila oklady z oryginalnych Ziol Szwedzkich i/lub z glinki kaolinowej
      kazdy z tych srodkow dobrze jest tez przyjmowac rownoczesnie do wewnatrz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka