chat_noir_0 11.07.06, 19:35 Mam anemię. Staram sie nie jesc miesa, i wolalabym z tego wyboru nie rezygnować. W jaki inny sposob moge szybko sobie pomóc? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
re-flex Re: Anemia - jak szybko sobie pomóc 12.07.06, 09:38 zajrzyj tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15954&w=43485696&a=43485696 Odpowiedz Link
5_monika Re: Anemia - jak szybko sobie pomóc 15.07.06, 20:30 zakisić barszczyk z czerwonych buraków, tak jak żurek. Odpowiedz Link
chat_noir_0 Re: Anemia - jak szybko sobie pomóc 19.07.06, 22:26 a jak takie buraczki zakisić? Odpowiedz Link
5_monika Re: Anemia - jak szybko sobie pomóc 19.07.06, 23:12 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15954&w=44365413&wv.x=2&a=45331959 taki barszczyk noszony codziennie do szpitala przed operacją(niczym nie mogli poprawić hemoglobiny, a sprawa była b.pilna) pomógł po tygodniu. Odpowiedz Link
karol.walc Re: Anemia - jak szybko sobie pomóc 16.07.06, 01:17 chat_noir_0 napisała: > Mam anemię. Staram sie nie jesc miesa, i wolalabym z tego wyboru nie > rezygnować. W jaki inny sposob moge szybko sobie pomóc? Prawdopodobnie brak Ci żelaza (sprawdź badając krew). A jedynie żelazo pochodzenia zwierzęcego jest dobrze wchłaniane (najlepsza jest wątróbka wieprzowa, z roślin - biała fasola). "Z badań wynika, że wchłanianie żelaza z ryżu i szpinaku wynosi 1%, z kukurydzy 3%, z sałaty 4%, a z pszenicy 5%. Natomiast wchłanianie żelaza z ryb wynosi 11%, z wątroby 12%, a z mięsa cielęcego 22%." www.resmedica.pl/zdart1999.html 100g wątroby wieprzowej zawiera 18,7mg żelaza, z czego wchłania się 2,2mg. 100g fasoli białej zawiera 6,9mg żelaza, z czego wchłania się 0,3mg. Tak więc 10g wątróbki daje tyle żelaza co 100g fasoli. Odpowiedz Link
chat_noir_0 Re: Anemia - jak szybko sobie pomóc 19.07.06, 22:28 miałam robione bad. krwi i wlasnie na tej podstawie lekarz stwierdzil anemie. Jedni mówią ze na anemię dobre jest mięso, kiedy praktyka pokazuje inaczej.... Odpowiedz Link
karol.walc Re: Anemia - jak szybko sobie pomóc 19.07.06, 22:37 chat_noir_0 napisała: > miałam robione bad. krwi i wlasnie na tej podstawie lekarz stwierdzil anemie. OK. Ja pisałem, aby może sprawdzić poziom żelaza badaniem krwi. Bo anemia może być spowodowana zbyt małą ilością żelaza (wtedy wątróbka lub proszki), ale mogą być też inne przyczyny anemii. > Jedni mówią ze na anemię dobre jest mięso, kiedy praktyka pokazuje inaczej.... Na podwyższenie poziomu żelaza najlepsze jest mięso a w szczególności wieprzowa wątróbka. Tak pokazuje praktyka i tak mówi teoria. Odpowiedz Link
re-flex Re: Anemia - jak szybko sobie pomóc 20.07.06, 12:36 kurcze, no muszę przyznać Ci rację, S.:) wątróbką wieprzową w anemię jak najbardziej... M Odpowiedz Link
utopia7 Re: Anemia - jak szybko sobie pomóc 04.08.06, 02:29 Powinien Ci pomoc lekarz.Rowniez doradzic jak masz sobie pomagac Wskazana w/g Klimuszki jest lewatywa z wody z gotowanych ziemniakow oczywiscie nie solonych. Ale sadze ze musi to byc woda destylowana,lub z osmosis. Z kolei picie takiej wody jest b.dobre na zoladek,woda z lupin jest b.dobra na nerki,ect,ect jest to zarys z med.altern Nie wolno lewatywy jak sa przeciwskazania np wyrostek robaczkowy Odpowiedz Link
monisia73 Re: Anemia - jak szybko sobie pomóc 04.08.06, 10:57 utopia7 napisał: > Nie wolno lewatywy jak sa przeciwskazania np wyrostek robaczkowy Ale przeciez wyrostek prawie wszyscy maja? Odpowiedz Link
utopia7 Re: Anemia - jak szybko sobie pomóc 05.08.06, 01:19 monisia73 ! Tak czasami maja,ale zdarzy sie tez czasami ze ten wyrostek w dodatku robaczkowy sie buntuje i wtedy lewatywy nu-nu !!! chyba ze lewatywa ze zwiru. Odpowiedz Link