Dodaj do ulubionych

zabki a TCM

17.10.06, 12:46
czy TCM ma jakies sposby na wzmocnienie uzebienia? wiem ze genetyka ma tutaj
najwiecej do powiedzenia, ale ja mam wrazenie ze od kiedy jestem na TCM to
stan moich zabkow sie pogorszyl, nie mowiac juz o kolorze przez te wszystkie
przyprawy, gotowane herbaty i kawy....i co wy na to?? macie jakies rady? z
gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • didi_max Re: rzeszota 17.10.06, 16:11
      Niby osłabione spruchniałe ząbki to głównie słabe yin nerek, żółte to kłopoty
      wątróbkowe, często też związane z yin.
      Kawa, herbata, wiadomo, pomaga w osadzaniu sie nalotu ,nie da sie ukryć,
      kurkuma np też może podbarwić zębiska.Z drugiej strony masz kwasy-kwaśne owoce,
      szczególnie cytryna-mają one właściwości rozpuszczające choć mogą po za osadem
      rozpuścić i szkliwo :) Kwas ochrania takze yin.
      Jednak to tylko spekulacje, nie wiem jak ty stosujesz 5p np picie kawy i
      herbaty nie jest tu żadnym obowiązkiem.Skoro piszesz o pogorszeniu stanu
      szczęki pod wplywem diety to najwidoczniej w obecnej postaci ci ona nie
      służy.Rzuć ją w cholerę, albo zmodyfikuj, nie wiem jak, w jodze , w życiu jak i
      w diecie potrzebna elastyczność.Powodzenie życzę:)

Bo widzisz...Ja teś mam siakiakie siakieś siembiska ślabe , ale sie ja nie
      psiejmuje, jakiś sisiel siobie ściongne , albo insie śluki:)

Siośdrawiam:)

Mam nadzieję, że aż tak źle nie jest jak u mnie :(
      • bluehania Re: rzeszota 17.10.06, 16:33
        twoja diagnoza calkowiecie zgadza sie z moja -ja tez obstawialam watrobke i
        nereczki....bo znam takich co czaju i nale czarna od rana dow ieczora popijaja
        i mimo to piekny "usmiech" maja. cholera nie wiem co zta watroba i nerkami bo
        dbam o nie....stsuje sie do zasad TCM z modyfikacja ze do wszystkiego uzywam
        mnostow oliwy z rzepaku, oliwek wszystko nimi polewam albo raczej zalewam! czy
        watrabe moga wykonczyc takie oliska? za to prawie nie stosuje innych tluszczow,
        jedynie zupy na "wkladce", miecho jadam sporadycznie....
        jesli mas jesce jakas mysl to napis, plose ;-) pozdr.
        • didi_max Re: rzeszota 17.10.06, 16:54
          Niepokojące jest to, że napisalaś, iż odkąd stosujesz 5p, to stan twoich zębów
          się pogorszył.
          Może spróbujemy tak;
          Lśniące włosy, jedwabista cera, perliste ząbki-to najógolniej objawy pełni
          zdrowia wiatalności, obfitej esencji nerek.
          Jeżeli wszystko tak gra, tylko ząbki się kruszą to ja sie poddaję.
          Jeśli natomiast występuje pewien wzorzec objawów to główny problem pewnie leży
          gdzie indziej, ale może nam być bardzo trudno dojśc tu na forum, gdzie
          dokladnie i co z nim zrobić, dlatego ja mogę cos tam przebąkiwać, ale mogę sie
          mylić.I tak będziesz suma sumarum zdana na siebie.

Czy nadmiar oleistego jedzenie może szkodzic wątrobie.Tak.
          • didi_max Re: rzeszota 17.10.06, 17:32
            Na pewno nie możesz zapomnieć o ciepłym przewodzie pokarmowym.
            O esencji nerek pisał też jedenkruczek.
            Jezeli nie masz wyraźnych symptomów zimna, możesz w wiekszej ilosci włączyć
            pokarmy odbudowujace yin nerek/watroby; Słodkowodne ryby, glony, algi, kiełki,
            herbatki ze skrzypu, rdestu, arcydziegla ,pokrzywy z lukrecją jezeli nie jesteś
            zbyt "wilgotna".
            • didi_max Re: rzeszota 17.10.06, 17:37
              Sprawdzić, czy nie będzie skuteczne okresowe zwiększenie smaków skupiających;
              Kwaśnego i słonego.
              Herbaty także malinowa, z dzikiej róży.
              • iokepine Re: rzeszota 18.10.06, 21:11
                Hmm, słąbe kości - oslabione nerki.
                Każda herbata, a zwłąszcza czarna osłabia nerki i na dłuższą metę powoduje
                odkładanie się piasku, a potem kamieni. Idstaw herbatę na jakiś czas, pojedz
                sobei systematycznie spirulinę i wodorosty, jajka i czarny sezam i popij przez
                parę miesięcy ziółka na nerki, takie jak chaber, mącznica, brzoza, mydlnica itp.
              • bluehania Re: rzeszota 19.10.06, 12:05
                Dziekuje za rady! co do wlosow i cery to roznie bywa raz lepiej raz gorzej..no
                i wszystko wskzuje ze musze sie zabrac za nereczki i odstawic ta moja oliwe...i
                to mnie najbardziej smuci bo ja tak bardzo lubie polewac wszystko oliwa
                (jedynie siebie jeszcze nie polewalam!- jescze), herbate z lisci maliny i
                dziekiej rozy popijam czasami, czy jestem "wilgotna" czy "zimna"...? zapracia
                sa, nad ranem tez troche flegmy...prosze bardzo o dalsze diagnozy i razy
    • iokepine Re: zabki a TCM 19.10.06, 11:19
      A, i tak mi się skojarzyło - żywokost może waro wypróbować?
      • bluehania Re: zabki a TCM 19.10.06, 12:10
        zagladne do zielarni, a ta spirulina faktycznie taka dobra? podobno zurawina
        formie preparatu vitabutin tez jest calkiem, calkiem, ktos z Was "konsumowal"?
        • iokepine Re: zabki a TCM 19.10.06, 22:05
          Kupuj spirulinę w proszku, albo hawajską, reszta zawiera więcej dodatków niż
          spiruliny. Jest dobra:)
          • bluehania Re: zabki a TCM 20.10.06, 09:42
            dzieki!a jakis konkretny preparat/producenta mozesz polecic?
            • iokepine Re: zabki a TCM 20.10.06, 13:17
              Nie używam preparatów, tylko robię herbatki. Idź do sklepu zielarskiego i popytaj:)
              • bluehania Re: zabki a TCM 20.10.06, 14:54
                bylam widzialam wiele m.in. ten hawajski polecany przez Ciebie. dziekuje!jakbys
                miala fajen przepisy na herbatki to napisz cos.
                • iokepine Re: zabki a TCM 20.10.06, 16:09
                  Tuataj masz 10 ziół opisanych przeze mnie. Na dole każdej monografii są 3 łatwe
                  przepisy ziołowe:)

www.uni-garden.com/teksty/teksty.html#herbarium
                  • bluehania Re: zabki a TCM 23.10.06, 10:38
                    dziekuje slicznie ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka