w_miare_normalna 25.10.10, 13:45 Czy jest tu ktoś kto ma jaskrę? Jakie były pierwsze objawy ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sundry Re: Jaskra 25.10.10, 13:48 Moja mama ma jaskrę. Objawy mało typowe, silne bóle głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
w_miare_normalna Re: Jaskra 25.10.10, 13:54 No właśnie to tak jak u Mnie. czy wiesz może jakie miała badania Czy bolą ? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_57 Re: Jaskra 25.10.10, 14:15 Żadne badania w kierunku jaskry nie bolą. Sam nie mam jaskry ,ale za to mam inne schorzenia i ostatnie prawie dwa lata spędziłem w klinikach okulistycznych. Głównym badaniem jest "pole widzenia". Sadzają Cię przed czymś co przypomina antenę satelitarna . Na obrzeżu pokazuje się punkcik , który zbliża się do środka. Im później go zauważysz tym gorzej. Reszta badań jest taka sama jak przy innych schorzeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Jaskra 25.10.10, 14:20 Badania to mierzenie ciśnienia w oku ( nie boli), opisane poniżej przez piotra pole widzenia ( nie boli, ale jest nieprzyjemne, oczy się bardzo męczą) i GDX, ale nie wiem, jak wygląda, może wyszukaj w googlach. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_57 Re: Jaskra 25.10.10, 14:32 Ciśnienie w oku mierzą przy każdym schorzeniu:), a jak leżysz w klinice to dwa razy na dzień. Ale to nie jest złe, bo oko po operacjach boli, a przed mierzeniem ciśnienia wpuszczają Ci lidokainę i masz 3 godziny ulgę w bólu:) Często jednak mierzą komputerem:( i wtedy nici z ulgi:( GDX to badanie jakich robią dziesiątki i nawet nie mówią które, w danej chwili. Po prostu raz więcej zaglądają w oko za pomocą mikroskopu okulistycznego. Jest nieprzyjemne jak i wszystkie inne badania, bo świecą w oko, światłem czy laserem, ale to nie boli, w sensie dosłownym. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Jaskra 25.10.10, 14:57 Nie wiedziałam, że przy każdym. Mnie mierzą w ramach profilaktyki jaskry. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: Jaskra 25.10.10, 16:33 Ja. Żadne, lekarz wykrył mi podwyższone ciśnienie. Miałam GDX i HRT, nie bolą. Odpowiedz Link Zgłoś