25.10.10, 13:45
Czy jest tu ktoś kto ma jaskrę?
Jakie były pierwsze objawy ?
Obserwuj wątek
    • sundry Re: Jaskra 25.10.10, 13:48
      Moja mama ma jaskrę. Objawy mało typowe, silne bóle głowy.
      • w_miare_normalna Re: Jaskra 25.10.10, 13:54
        No właśnie to tak jak u Mnie.
        czy wiesz może jakie miała badania Czy bolą ?
        • piotr_57 Re: Jaskra 25.10.10, 14:15
          Żadne badania w kierunku jaskry nie bolą. Sam nie mam jaskry ,ale za to mam inne schorzenia i ostatnie prawie dwa lata spędziłem w klinikach okulistycznych. Głównym badaniem jest "pole widzenia". Sadzają Cię przed czymś co przypomina antenę satelitarna . Na obrzeżu pokazuje się punkcik , który zbliża się do środka. Im później go zauważysz tym gorzej. Reszta badań jest taka sama jak przy innych schorzeniach.
        • sundry Re: Jaskra 25.10.10, 14:20
          Badania to mierzenie ciśnienia w oku ( nie boli), opisane poniżej przez piotra pole widzenia ( nie boli, ale jest nieprzyjemne, oczy się bardzo męczą) i GDX, ale nie wiem, jak wygląda, może wyszukaj w googlach.
          • piotr_57 Re: Jaskra 25.10.10, 14:32
            Ciśnienie w oku mierzą przy każdym schorzeniu:), a jak leżysz w klinice to dwa razy na dzień.
            Ale to nie jest złe, bo oko po operacjach boli, a przed mierzeniem ciśnienia wpuszczają Ci lidokainę i masz 3 godziny ulgę w bólu:)
            Często jednak mierzą komputerem:( i wtedy nici z ulgi:(
            GDX to badanie jakich robią dziesiątki i nawet nie mówią które, w danej chwili. Po prostu raz więcej zaglądają w oko za pomocą mikroskopu okulistycznego. Jest nieprzyjemne jak i wszystkie inne badania, bo świecą w oko, światłem czy laserem, ale to nie boli, w sensie dosłownym.
            • sundry Re: Jaskra 25.10.10, 14:57
              Nie wiedziałam, że przy każdym. Mnie mierzą w ramach profilaktyki jaskry.
      • zainteresowany_live Re: Jaskra 25.10.10, 13:54
        A to przepraszam.
    • maitresse.d.un.francais Re: Jaskra 25.10.10, 16:33
      Ja. Żadne, lekarz wykrył mi podwyższone ciśnienie.

Miałam GDX i HRT, nie bolą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka