Gość: beza IP: *.chello.pl 25.05.02, 20:11 Mam faze, ze podobaja mi sie oryginalne imiona dla dziewczynek: 1. Elena 2. Aurora oba z Włoch. Co o nich sądzicie, czy bardzo bym skrzywdzila swoje dziecko, gdybym je tak nazwała? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pola Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.extern.kun.nl 25.05.02, 20:14 Elena podoba sie, Aurora...nie bardzo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fflorent Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.02, 20:15 Gość portalu: beza napisał(a): > Mam faze, ze podobaja mi sie oryginalne imiona dla dziewczynek: > > 1. Elena > 2. Aurora > > oba z Włoch. Co o nich sądzicie, czy bardzo bym skrzywdzila swoje dziecko, > gdybym je tak nazwała? imiona bardzo ladne, ale zastanow sie jak w przyszlosci moze wygladac Twoje dziecko i czy imie bedzie wtedy do niej pasowalo. Poza tym nie wiem jakie masz zapatrywania polityczne, ale Aurora jakos czerwono sie kojarzy :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
goga.74 Re: co sadzicie o tych imionach...? 25.05.02, 20:17 Elena jeszce ujdzie, Aurora nie bardzo. Wyszukane imiona sa dosc ryzykowne, znalam kiedys potworna grubaske o imieniu Gracjanna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beza Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.chello.pl 25.05.02, 20:19 To fajnie, bo nawet bardziej mi sie podoba Elena, a jak sie wymawia z akcentem na pierwszym "e", to jest idealnie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fflorent Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.02, 20:20 goga.74 napisał(a): > Elena jeszce ujdzie, Aurora nie bardzo. > Wyszukane imiona sa dosc ryzykowne, znalam kiedys potworna grubaske o imieniu > Gracjanna. a co powiesz na wdzieczne imie Roza, ktorego wlascicielka jest korpulenta 12-to latka, w okularach (zez), ktora z powodzeniem moglaby dublowac Arnolda w roli Conana Barbarzyncy??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beza Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.chello.pl 25.05.02, 20:22 to jak powinna wygladac Elena a jak Aurora? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fflorent Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.02, 20:28 Gość portalu: beza napisał(a): > to jak powinna wygladac Elena a jak Aurora? Elena kojarzy mi sie ze zwiewna rusalka, zjawa. to taka chudzina, bardzo wdzieczna, skromna, usmiechnieta, z lekka zazenowana swoja uroda. jest bardzo mila, cicha. wszyscy zabiegaja o nia, a ona potrafi kochac jak nikt... jest idealem. Natomiast Aurora, coz, jak wszyscy wiedza Aurora jest krążownikiem... (bez urazy - pozdrawiam wszystkie czytajace Aurory, sama mam imie, ktore kaze mi sie podawac za fflorent:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolka Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.05.02, 20:37 To tylko moja opinia i nie chcę nikogo urazić a imiona no coż..Elena kojarzy mi się z muzyką disco polo niestety,Aurora strasznie dostojne jakieś więc też nie bardzo.Dodam że swojego imienia też nie lubię:((no ale sama nie wybierałam a o zmianie też nigdy nie myślałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola goga... IP: *.extern.kun.nl 26.05.02, 14:13 ciekawe czy znalysmy te sama Gracjanne hehe :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
lena8 Re: co sadzicie o tych imionach...? 25.05.02, 20:33 mi się oba podobają:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katrina Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.02, 20:40 Bardzo fajne obydwa, ale Aurorą bym dziecka raczej nie uszczęśliwiała :-) Elena jak najbardziej, tylko pamiętaj że dużo zależy od nazwiska. No wiesz, Dolores Kapusta, Brygida Bździukiewicz i ten klimat. A nazwiska przyszłego męża dziewczynki też nie możesz przewidzieć. Ale Elena jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beza Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.chello.pl 25.05.02, 20:50 Zgadza sie, ale Elena to prawie jak Helena wiec jest prawie niegrożne jesli chodzi o nazwisko (ale nazwiskiem przyszlego meza naprawde nie zamierzam sie przejmowac ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 26.05.02, 13:17 Elena to po prostu włoska, grecka i rosyjska Helena. IMHO ładniejsza jest Helena. A Aurora też kojarzy mi się z Rewolucją Październikową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liloom Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.11.vie.surfer.at 25.05.02, 20:55 Nie napisze chyba nic oryginalnego bo Elena tak a Aurora nie. Natomiast uwazam ze wybor imienia i dopasowanie to rzecz gustu i Polacy sie chyba za bardzo tym przejmuja. Jak ktos ma pecha ze ma smieszne nazwisko no to ma i trudno. A myslec w katergoriach - jakie nazwisko bedzie mial kiedys maz to juz wogole chyba chore... Dajcie spokoj. Z drugiej strony trzeba miec troche fantazji, a nie myslec stereotypami i kierowac sie ciagle zdaniem innych. Wszystkim sie nie bedzie podobac - no i co z tego. pzdrw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amelia_ Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.02, 21:40 Mnie też zdecydowanie bardziej podoba się Elena, zresztą znam dziewczynę o tym imieniu. Bardzo ładna, czarnowłosa Bułgarka :) A Aurorę zamieniłabym na Aurelię. Moim zdaniem brzmi znacznie lepiej :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dark Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: 217.98.124.* 25.05.02, 21:59 Aurora? - bardzo ładnie dla syna proponuje Piotiomkin czy jakos tak wreszcie bedzie oryginalnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstoch Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 25.05.02, 22:02 Aurora - lepiej nie . A nuż do jej klasy w podstawówce będą chodziły dzieci działaczy LPR albo ZChN . Moga jej dokuczać . A jak Ci się podoba : Paula albo Rita ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beza Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.chello.pl 25.05.02, 22:07 Bardzo mi się podoba imię Paweł, ale damski odpowiednik Paula ... nie bardzo. Rita wcale mi sie nie podoba, jakies takie niemieckie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beza Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.chello.pl 25.05.02, 22:05 Aurora wcale nie kojarzy mi sie z krążawnikiem ;-) Córka Erosa Ramazzotti ma takie imie, zreszta dla niej powstala jedna z jego rewelacyjnych piosenek o takim tytule. Podoba mi się jeszcze Loretta ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstoch Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 25.05.02, 22:17 Gość portalu: beza napisał(a): > Aurora wcale nie kojarzy mi sie z krążawnikiem ;-) Dobrze. Ale myslalaś o tym , jak zwracać ędo niej zdrobniale ? > Córka Erosa Ramazzotti ma takie imie, zreszta dla niej powstala jedna z jego > rewelacyjnych piosenek o takim tytule. > Podoba mi się jeszcze Loretta ;) To od nazwy miasta-sanktuarium maryjnego Loreto ... Przeciwieństwo Aurory ? ;) To może lepiej Lolita ? Ostatnio była też taka piosenka ... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstoch Imiona włoskie do wyboru IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 25.05.02, 22:22 Angela Antonella Claudia Francesca Conchetta Gianna Giulia Giuliana Ornella Raimonda Sabrina Sofia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beza Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.chello.pl 25.05.02, 22:54 zdrobnienie od Loretty to Lori (ale chyba to juz przesada;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstoch Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 25.05.02, 23:27 A od Aurory ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.man.polbox.pl 25.05.02, 22:21 tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.man.polbox.pl 26.05.02, 11:37 tak, skrzywdzisz swoje dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elve Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.netland.gda.pl 25.05.02, 23:47 Oba bardzo ładne. Elena - gwiazda. Aurora - zorza (Aurora borealis - zorza polarna). Oba bardzo świetliste. Ja bym się nie wahała (moje dzieci beda sie nazywać jeszcze oryginalniej, a co - niech mają!), po co produkowac kolejne (z calym szacunkiem) Anie, Agnieszki i Aśki? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek 'Juz z Aurory wystrzal padl' 26.05.02, 00:13 Jest to fragment wiersza o rozpoczeciu wielkiej socjalistycznej rewolucji radzieckiej, ktora moj kolega w podstawowce na akademii 'ku czci' recytowal i juz do konca zycia tak Aurore zapamietam:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lo Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.acn.waw.pl 26.05.02, 00:22 Lubię imiona proste, bezpretensjonalne i polskobrzmiące. Żadne z tych imion takie nie jest. Elena ma polski, wcale nie gorzej brzmiący odpowiednik - Helena. Aurora ma w sobie jakąś sztywność i za dużo "r". Nie "uszczęśliwiłabym" swojego dziecka żadnym z tych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.net.gr / *.ath.spark.net.gr 26.05.02, 00:40 Ja tez nie, najpiekniejsze imie dla dziewczynki to moim zdaniem Justyna i mozna zdrabniac na setki sposobow, natomiast co powiecie na imiona takie jak: Aghapi Areti, Zoi, Sofia (wiem, ze zoska, ale jednak sofia mnie interesuje), a dla chlopaka Angelos, Lazaros, Stawros? To greckie imiona, bardzo mi sie podobaja, ale nie wiem jak slyszy je ktos, ko nie zna greckiego i nie zna ich znaczenia. powaznie, prosze o opinie, pzdrw, renata (co za imie:(( ) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Reniu... 26.05.02, 00:43 A ze mna pracuja jeszcze Georgios i Ioannis - czyli Jerzy i Jan - dobrze gadam? Calkiem sympatyczne imiona, chociaz od razu wiadomo, ze mamy do czynienia z Grekiem, ktorzy zreszta bardzo fajni sa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: Reniu... IP: *.net.gr / *.ath.spark.net.gr 26.05.02, 00:49 A co z tymi dla dziewczynek? tez od razu wiadomo? i jak brzmia dla kogos kto nigdy nie slyszal greckiego? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Re: Reniu... 26.05.02, 01:05 Czy Aghapi ma cos wspolnego z miloscia? A Zoi to byla bardzo fajna przewodniczka na moich wakacjach w Grecji. Tak w ogole to podobaja mi sie te imiona, ale najlepiej pewnie brzmia albo w Grecji albo noszone przez kogos, kto jest Grekiem albo ma greckie pochodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: droppie Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.speed.planet.nl 27.05.02, 13:15 no co ty Renatka,według mnie to Victoria i Anastasia to dopiero są ładne imiona,nieprawdaż...hahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.man.polbox.pl 26.05.02, 11:43 "Wbrew ustaleniom nauki, z których wynika, że atrakcyjniejsze w kontaktach interpersonalnych są imiona "zwykłe", w niektórych środowiskach panuje przekonanie, iż ładne imię musi wywodzić się z wyższych sfer zagranicznych, tak jak pokazują je film i telewizja. W Polsce imiona szczególnie pod tym względem wyszukane - Arleta, Vanessa, Wirginia itp. - nadają dzieciom najczęściej rodzice, którzy szybko się wzbogacili, oraz rodziny patologiczne, zwłaszcza samotne matki, u których jest to przejawem marzeń o lepszym życiu. Z prac amerykańskich wynika, że imiona "szczególne" są często oznaką nieprzystosowania i niezrównoważenia emocjonalnego samych rodziców. Dzieci z takich rodzin "dziedziczą" owe kłopoty, a nietypowe imię pogarsza jeszcze ich perspektywy. W rezultacie statystycznie częściej i z poważniejszymi przypadłościami trafiają do psychiatrów, niż osoby o imionach popularnych." arch.rp.pl/a/rz/2002/04/20020405/200204050004.html? k=on&t=2002012620020526 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.man.polbox.pl 26.05.02, 11:44 arch.rp.pl/a/rz/2002/04/20020405/200204050004.html? k=on&t=2002012620020526 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 26.05.02, 13:27 Rok temu na nadbałtyckiej plaży kolekcjonowałam zasłyszane imiona (mamuśki drące się na pociechy). Wokół nas siedziały: Arleta, Oliwia, Gracjan, Diana, Klaudia, Maks itd. Ludzie! Ratunku!!!!! Za dużo seriali się naoglądaliście. Ciekawe jak czują się teraz Izaury (pewnie mają po 16 lat). Jeśli jakieś imię ma polski odpowiednik, dlaczego nadawać obcobrzmiące pretensjonalne imiona? Elena to Helena, Lazaros to Łazarz, Sofia to Zofia itd. Argument posiadania wyjątkowego imienia jest niezły, ale jako przedstawicielka niezwykle popularnego 25 lat temu imienia (6 Magd w klasie) jakoś żyję i nie narzekam :-) Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.net.gr / *.ath.spark.net.gr 26.05.02, 14:02 Gość portalu: Madzia napisał(a): > Rok temu na nadbałtyckiej plaży kolekcjonowałam zasłyszane imiona (mamuśki > drące się na pociechy). Wokół nas siedziały: Arleta, Oliwia, Gracjan, Diana, > Klaudia, Maks itd. Ludzie! Ratunku!!!!! Za dużo seriali się naoglądaliście. > Ciekawe jak czują się teraz Izaury (pewnie mają po 16 lat). Jeśli jakieś imię > ma polski odpowiednik, dlaczego nadawać obcobrzmiące pretensjonalne imiona? > Elena to Helena, Lazaros to Łazarz, Sofia to Zofia itd. Argument posiadania > wyjątkowego imienia jest niezły, ale jako przedstawicielka niezwykle > popularnego 25 lat temu imienia (6 Magd w klasie) jakoś żyję i nie narzekam :-) > Pozdrawiam serdecznie Zgadzam sie z Toba calkowicie, zwyczajne polskie imiona sa piekne i wdziecznie brzmia. Natomiast co z sytuacja gdy moj syn ma np imie Lazaros, cale zycie wszyscy do niego zwracaja sie wlasnie w ten sposob. Nadchodzi sytuacja, ze Lazaros jedzie do Babci do Polski, a trzeba wiedzic ze mowi w obu jezykach tak samo dobrze. Jak mamy zaczac zwracac sie do niego: Lazarzu? Skoro po pierwsze on nie reaguje na to imie, a po drugie nie podoba mi sie akurat polska wersja imienia Lazaros, ktore tutaj nie wzbudza zadnych emocji, a sama przyznasz, ze w Polsce nie jest poularne. Wlasnie to mnie zastanawia, co w sytuacjach, kiedy malzenstwa sa mieszane, albo tak jak moje, wprawdzie oboje jestesmy Polakami, ale zasymilowalismy sie i nasze dzieci maja greckie imiona, z ktorych kazde ma polski odpowiednik, ale jednak nie w codziennym zyciu uzywa sie tych greckich wersji, zwlaszcza, ze w domu rozmawiamy w obu jezykach, ale dzieci duzo czasu spedzaja w greckich szkolach i tam juz zupelnie nikt do nich nie mowi po polsku. Zatem co zrobic, gdybysmy powiedzmy, wrocili do POlski, nagle przerzucac sie na polskie brzmienie, skoro tak naprawde Christos czuje sie Christosem, a nie Krzyskiem? Nie wiem, Najlepsza sytuacje ma Ania, bo wlasciwie Ana i Ania niewiele sie rozni, ale juz Sofia, Lazaros i Christos narawde nie wiem jak przerzucilyby sie na Zosie, Łazarza i Krzysia, no nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia do Renaty IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 26.05.02, 14:56 Masz rację, Renato. Pozdrawiam Grecję :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elve Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.netland.gda.pl 26.05.02, 14:25 Ludzie, są przecież imiona piękne, niezbyt popularne i przy tym NIEPRETENSJONALNE. Nie od razu trzeba dzieciaka nazywac Isaurą, Sabriną czy Vanessą. Mi się na przykłąd baaardzo podoba imię Łucja (a żadnej nie znam). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katrina Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.02, 16:01 a ja jedną znam. super imię. Odpowiedz Link Zgłoś
lalka74 Re: co sadzicie o tych imionach...? 26.05.02, 16:11 A ja mam bardzo rzadkie w Polsce i nie-polskie imię, w dzieciństwie nienawidziłam, a teraz jestem zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.net.gr / *.ath.spark.net.gr 26.05.02, 16:12 lalka74 napisał(a): > A ja mam bardzo rzadkie w Polsce i nie-polskie imię, w dzieciństwie > nienawidziłam, a teraz jestem zadowolona. Jakie? Odpowiedz Link Zgłoś
lalka74 Re: co sadzicie o tych imionach...? 26.05.02, 16:14 Nie zdradzę - bo jest na tyle rzadkie, że będę łatwa do identyfikacji, zwłaszcza, że mój jeden kolega siedzi często na tym forum, ale mogę przesłać Ci na skrzynkę. A w ogóle pozdrawiam Reniu, jak Ci mija niedziela? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.net.gr / *.ath.spark.net.gr 26.05.02, 16:15 lalka74 napisał(a): > Nie zdradzę - bo jest na tyle rzadkie, że będę łatwa do identyfikacji, > zwłaszcza, że mój jeden kolega siedzi często na tym forum, ale mogę przesłać Ci > > na skrzynkę. A w ogóle pozdrawiam Reniu, jak Ci mija niedziela? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.net.gr / *.ath.spark.net.gr 26.05.02, 16:17 A spoko, jakos leci, cisza w chacie, mlodziez sie hulajnoguje, a ja pisze prace dla marty i tak mie sie nie chce.. Temacik fascynujacy: Krolowie i krolowie Anglii od Boudicki do dzisiaj i ich wplyw na losy kraju........ Co u ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
mirelka2 Re: co sadzicie o tych imionach...? 26.05.02, 16:20 to wyslij mi to twoje imie na to konto jesli łaska:))) Bo mnie zainteresowalo:)) P.S. zalogowalam sie, zeby sprawdzic, czy w ogole jeszcze dziala :) Odpowiedz Link Zgłoś
marina2 Re: co sadzicie o tych imionach...? 26.05.02, 17:08 Aurora-dziewczyna z dziecinstwa poznana na wakacjach.Tata komuszek po powrocie z Moskwy z jakiegos szkolenia wymogl na zonie takie imie dla corki.Dziewczynka byla przy kosci ,ze tak powiem .Chlopcy wolali za nia REBELIA i KRAWEZNIK.Marzyla ,ze jak skonczy lat 18 pomaszeruje do urzedu i zmieni sie w Kasie.Sama mam bardzo dziwne imie i mialam dziwne nazwisko ,a mam jeszcze dziwniejsze.Dramat w rejestracjach ,urzedach -literowanie ,tlumaczenie pisowni brrr.Zreszta mogloby byc lepiej gdyby urzednicy po prostu sluchali co sie do nich mowi.Osoby o dziwnych imionach sa zapamietywane.Czasem znajomi opowiadali o moim imieniu osobom,ktore pozniej poznawalam i dopiero byl obciach.Wyobrazali sobie na ogol seksowna wampirzyce z krwistymi paznokciami i rudymi lokami-to byl standardowy zestaw wyobrazen.Potem seria zdziwien i pytan .A i jeszcze jeden tekst:no dobrze a jak wlasciwie masz na imie?Moje dzieci maja proste imione do odczytania w kazdym zakatku rzymskiego swiata .M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liloom Karo IP: *.11.vie.surfer.at 26.05.02, 20:35 Sluchajcie, tyle jest pieknych imion, greckie kobiece tez mi sie podobaja, ale meskie mniej, sama nie wiem dlaczego. Nie bardzo mi sie podobaja niemieckie, tutaj w Austrii jest moda na francuskie, wiec co druga dziewczynka to Nicole albo Jeanine, albo Denise - juz mi to bokiem wychodzi. U mojej corki w klasie jest Inez. Ludzie nadaja imiona dowolne i nikt nie zastanawia sie czy to pasuje do nazwiska np. Inez Krueger. Dlatego ja mam takie podejscie luzne do zestawow:) Jest tez w klasie chlopiec ktory nazywa sie Adonis i jest gruby straszliwie (ale za to bardzo inteligentny). Ja chcialam nazwac moja corke Nora albbo Klara, ale mojej polowicy sie nie podobalo, bo ma tradycyjne podejscie :) Moja mama chciala Mia i tez nie przeszlo. Wiec zostala tradycyjna Karolina i tu jest oryginalne ze wzgledu na pisownie. A mowi sie do niej Karo. W rodzinie mam Muriel, Denisa,Ciro, Sybille i Chloe itd - wloskie strasznie mi sie podobaja. Lubie tez imiona krotkie typu Chiara, Lara, Sarah, Lea, Ileana. Jeszcze raz zycze wiecej fantazji. Buzka dla wszystkich, ide do mojej Karo. Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: Karo 26.05.02, 21:22 Nawiasem mówiąc w Grecji to co drugi Adonis, Apollo albo inny Ares, a wyglądają tak, że można umrzeć ze śmiechu... W Hiszpanii masa Jezusów a u nas, jakby się tak kto chciał nazwać, to zaraz byłaby wielka obraza majestatu. I tylko Jan Maria przechodzi hihihi. No dobra, to teraz przejdźmy do Eleny i Aurory. Mnie się Aurora kojarzy z królewną w bajce Walta Disney'a o Śpiącej Królewnie. Osobiście jednak, pomimo przyjemnych skojarzeń, nie nazwałabym tak dziecka, bo to brzmi jakoś monumentalnie... Natomiast Elena to tak jakoś wydumanie i zdecydowanie byłabym za Heleną. Pamiętam, jak kiedyś w teleturnieju dla młodzieży występowała jakaś Lawinia, do dziś mi żal dzieciaka, jak mi się przypomni, więc może lepiej nie fundować dziecku dziwnych imion pomimo fascynacji nimi... Skąd wiesz, czy ci nie przejdzie za 5 lat i nie będziesz się w głowę pukała? Odpowiedz Link Zgłoś
lalka74 Re: do Lalki 27.05.02, 13:30 Czytałam, odpiszę później, teraz muszę trochę popracować :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.02, 23:13 bedąc dzieckiem nie moglam wybaczyc rodzicom ze wybrali mi takie imie trzy psy na naszym podwórku tak sie nazywały a dzis sie ciesze bo jest inne Odpowiedz Link Zgłoś
nessus Re: co sadzicie o tych imionach...? beza 27.05.02, 00:07 Wybierz co Tobie sie podoba ,dzieci zawsze moga zmienic na takie jakie im bedzie odpowiadac. Odpowiedz Link Zgłoś
wierna1 Re: "Już z Aurory wystrzał padł... 27.05.02, 08:27 ...rozpocząl się Październik". To już lepiej Elena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buzz Re: IP: 157.25.84.* 27.05.02, 10:35 Elena? - genialne! ;) a dla braciszka majkel albo miszel. pozdrowienia b. Odpowiedz Link Zgłoś
agick Re: 27.05.02, 10:49 a dla mnie oba fajne tylko nazwisko musi byc dopasowane... miala kiedys dziewczyne w klasie, naywala sie Taisa Kwiatkowska. mnie osobiście podoba się Milena, Julia, Kleo.. Igor, Maksymilian - mój sym będzie miał na imę Maks... Odpowiedz Link Zgłoś
wierna1 Re: TO tak, jak moj piesek! 27.05.02, 11:33 agick napisał(a): > a dla mnie oba fajne tylko nazwisko musi byc dopasowane... > miala kiedys dziewczyne w klasie, naywala sie Taisa Kwiatkowska. > > mnie osobiście podoba się Milena, Julia, Kleo.. > Igor, Maksymilian - mój sym będzie miał na imę Maks... Odpowiedz Link Zgłoś
dzokejka Re: TO tak, jak moj piesek! 27.05.02, 11:43 Nie wiedzę związku. U mnie na osiedlu był kiedyś pies o imieniu Kuba. Czy z tego wynika, że Jakub to "psie" imię? Odpowiedz Link Zgłoś
wierna1 Re: TO tak, jak moj piesek! 27.05.02, 13:32 dzokejka napisał(a): > Nie wiedzę związku. U mnie na osiedlu był kiedyś pies o imieniu Kuba. Czy z > tego wynika, że Jakub to "psie" imię? Ja znam kilku Kubusiów, jedną Polę, jednego Leona, znałam też Zdzicha. Ale nie znam i nie znałam psa o imieniu Wojtek, dlatego wybrałam to imię, chociaż chciałam dać Jakub. Jest tyle imion do wyboru, że można wybrać "bezpieczne" dla dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
agick Re: TO tak, jak moj piesek! 27.05.02, 17:28 wierka - a ja znam sarę (wersja dziewczynka i pies) bartka (j.w) maksa (j.w) bertę(j.w) wojtek mi się nie podoba - ani dla psa ani dla chłopca. Odpowiedz Link Zgłoś
wierna1 Re: Buzz 27.05.02, 13:33 Gość portalu: buzz napisał(a): > Elena? - genialne! > ;) > a dla braciszka majkel albo miszel. > pozdrowienia > b. Rozmumiem, że to jest żart, bo jeżeli piszesz na poważnie to współczuję Twoim przyszłym dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buzz Re: Buzz IP: 157.25.84.* 27.05.02, 13:42 nie, no jasne, ze zartuje. a wlasciwie wysmiewam pomysl nadawania dzieciom imion zagranicznych. zamiast swiadczyc o kulturze, obyciu i swiatowosci rodzicow pokazuja ich kompleksy i prowincjonalnosc. naturalnie nie odnosi sie to do rodzin mieszanych, gdzie oba jezyki rodzicow maja przeciez rowny status (lub chociaz powinny miec). a tak na marginesie: kiedys wyborcza publikowala zdjecia noworodkow, podajac ich imie i nazwisko. co tam bylo! totalna komedia i piekny przekroj polskiego spoleczenstwa. az zalosc brala. pozdrowienia b Odpowiedz Link Zgłoś
wierna1 Re: Buzz 27.05.02, 14:44 Gość portalu: buzz napisał(a): > nie, no jasne, ze zartuje. a wlasciwie wysmiewam pomysl nadawania dzieciom > imion zagranicznych. zamiast swiadczyc o kulturze, obyciu i swiatowosci > rodzicow pokazuja ich kompleksy i prowincjonalnosc. > naturalnie nie odnosi sie to do rodzin mieszanych, gdzie oba jezyki rodzicow > maja przeciez rowny status (lub chociaz powinny miec). > a tak na marginesie: kiedys wyborcza publikowala zdjecia noworodkow, podajac > ich imie i nazwisko. co tam bylo! totalna komedia i piekny przekroj polskiego > spoleczenstwa. az zalosc brala. > pozdrowienia > b To chociaż w tej kwestii mamy podobne zdanie. Ja preferuję polskie, swojskie imiona, ale niezbyt siermiężne. Ewentualnie do obco brzmiącego nazwiska można zaryzykować jakieź oryginalne imię. Uważam, że nad imieniem dla chłopca należy się dłużej zastanowić, czy pasuje do nazwiska. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elve Re: Buzz IP: *.netland.gda.pl 27.05.02, 15:18 a nad imieniem dla dziewczynki nie nalezy??? nie rozumiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buzz Re: Buzz IP: 157.25.84.* 27.05.02, 15:28 trzeba, trzeba. tylko ze jak jest chlopiec, to raczej wiadomo, jakie bedzie mial nazwisko, wiec wiadomo co pasuje. jesli dziewczynka - wszystko sie moze jeszcze zmienic. problem z imionami polega na tym, ze trzeba umiec znalezc miejsce, gdzie przebiega granica miedzy tym co modne i dopuszczalne, a tym co modne i smieszne. bo w koncu nie ma zadnego logicznego wytlumaczenia, dla ktorego imie ania jest ok, a wanesa - nie. i to slowo, i to. natomiast ania jest dobrze umocowana w tradycji, a wanesa - nie. ale kiedys, tak sobie mysle, ania tez byla nowoscia i pewnie nie jeden woj mieszka zalamywal sie, ze zona chce dac corce imie ania, a nie - olszowka (to tak dla zartow, skoro jest dabrowka) albo bozyslawa, albo jeszcze zupelnie inaczej. problem z dzisiejszymi nowymi imionami polega na tym, ze wybieraja je zazwyczaj ludzie z nizszych warstw spolecznych i w ten sposob przenosza sie do wyzszych. a w kazdym razie tak im sie wydaje. niestety w tym przypadku, jak w kazdym innym - to kwestia smaku, ktorego nie mozna niestety sie nauczyc na kursie. to tak samo jak z - powiedzmy - domem. jak ktos wybuduje sobie dom z wiezyczkami i innymi elementami architektury 17-wiecznej, to zwykly wiochman jest i tyle. ale jesli ktos to zrobil w 17 wieku wlasnie, to pan byl i piekna rezydencje sobie postawil. po prostu na wszystko jest wlasciwy czas. moze kiedys wanesa bedzie normalnym imieniem, nie bardziej razacym niz wspomniana juz ania. pozdrawiam b. ps. i na koniec, uwazam, ze brzmienie slowa ania jest tak seksy, ze juz chyba bardziej nie moze. az sie chce taka przytulic i w ogole :) b. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgiełka Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 27.05.02, 10:52 Elena - oki, a może "nasza" Helena? za to Aurora...., a jakie zdrobnienie będzie do tego? Poza tym nie zgadzam się z Nessus, że możesz nazwać dziecko jak Ci się podoba, najwyżej później je samo sobie zmieni. Zanim je zmieni, to się nasłucha. Sama jestem posiadaczką imienia (Julia), które było bardzo popularne przed wojną, jak i w chwili obecnej. Jednak w "moim pokoleniu" jest to imię dosyć rzadkie i zawsze, kiedy się przedstawiałam, wzbudzało komentarze: od pochlebnych (jakie ładne imię), po przedrzeźniające (a gdzie twój Romeo). Lubiłam i nadal lubie swoje imię, ale nie czułam się z tym za dobrze i na myśl o przedstawianiu sie cierpła mi skóra. Dobrze jest, gdy imię jest oryginalne, nie powinno byc jednak dziwaczne, bo dzieciaki (a i niektórzy dorośli) potrafią być naprawdę wredni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.05.02, 13:01 Julia to piękne imię, ale faktycznie niezwykle modne od 2 lat. Znam wiele młodych matek, które nadały pociechom to imię, nawet w mojej dalszej rodzinie są 2 Julki (bardzo nieletnie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Soleil Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: 217.153.22.* 27.05.02, 15:43 Gość portalu: mgiełka napisał(a): > Elena - oki, a może "nasza" Helena? za to Aurora...., a jakie zdrobnienie > będzie do tego? > Rurka? A może Rura? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grogreg Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.univ.szczecin.pl 27.05.02, 17:24 zawsze mialem zal do rodzicow, ze nie dali mi na imie Msciwuj albo Jarogniew Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agusja Re: co sadzicie o tych imionach...? IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 27.05.02, 19:04 Gość portalu: beza napisał(a): > Mam faze, ze podobaja mi sie oryginalne imiona dla dziewczynek: mi tez :-) przecietnosc nie jest fajna:-) > > 1. Elena Selena jest ladniejsze > 2. Aurora trudne do wymowienia dzieci moga na nia wolac -aura albo rora ,albo dostanie ksywe rura ,co nie jest zbyt mile Odpowiedz Link Zgłoś