kropka123 26.03.06, 00:25 proszę o radę! Jeżeli ślub był zawarty w Polsce czy rozwód też musi być orzeczony w Polsce? a co jeśli nie będę mogła się z małżonkiem zjawić na rozprawie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wielo-kropek Re: rozwód 26.03.06, 00:29 Nie sadze. To brzmi tak jak ktos sie urodzil w Polsce to i musi byc pogrzebany w Polsce. Nie znam sprawy. Nigdy sie nie rozwodzilem i nie zamierzam. Biedny ja biedny jak na dzisiejsze czasy. Tyklo jedna kobieta dla mnie widocznie, wiecej nie mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
aniawe Re: rozwód 26.03.06, 11:57 Latwiej bedzie jak rozowd przeprowadzisz w Polsce. Nawet jezeli poza Polska to i tak w Polsce bedzie musialo isc przez sad,gdzie musisz dostarczyc dokument,ze jestes rozwiedziona poza Polska. Jezeli maz jest obcokrajowcem to mozesz rozwod przeprowadzic w jego kraju,a czy w innym to nie wiem. W Polsce w urzedzie nadal bedziesz mezatka jak tego nie przeprowadzisz dlatego przez sad w Pl tez musi byc. A jak maz sie nie zjawi to nie ma problemu,zdarza sie to czesto,a jak nie masz kontaktu to wniosek o kuratora. Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: rozwód 26.03.06, 12:05 wszędzie można wnieść sprawę - przy zachowaniu ogólnej właściwości sądu (jeżeli z mężem mieszkacie w Londynie, to nie wnoście sprawy korespondencyjnie do sądu w Helsinkach, bo odrzuci pozew), ale radzę zapoznać się z przepisami prawa prywatnego międzynarodowego (Private International Law, czasami znane jako Conflict of Laws), bo może się okazać, że np. sąd niemiecki będzie orzekał według przepisów PRAWA POLSKIEGO. Odpowiedz Link Zgłoś
aniawe Re: rozwód 26.03.06, 12:19 A w niektorych krajach masz przymusowa separacje kilkuletnia...wiec lepiej sprawdz zanim zlozysz pozew. Odpowiedz Link Zgłoś