22.05.06, 10:48
witam! ostatnio bylam na castingu modelek w hipermarkecie organizowanym przez
agencje modelek "look model" z warszawy. dzis mam dzwonic do tej agencji i
sie dowiedziec czy pozytywnie przezszlam casting. jesli tak to zapraszaja
mnie na sesje i potem podpisuje z nimi umowe wplacając im 200zl. czy zna ktos
moze ta agencje?? i czy nie są to moze jacys oszusci ?? z gory dziekuje za
odpowiedz i pozdrawiam!!
Obserwuj wątek
    • hillux Re: modeling 22.05.06, 11:52
      Czy myślałaś już na co wydasz tak ogromną kasę ?
      • szamanka86 Re: modeling 22.05.06, 12:08
        hmm no raczej nie myslalam tak do konca ...:/ czy myslisz ze to jest oszustwo??
      • kika2345 Re: modeling 22.05.06, 12:11
        ja bym sprawdzila lepiej nie ryzykowac
    • anetta101 Re: modeling 22.05.06, 12:12
      szamanko, profesjonalne agencje modelek nie pobierają żadnego wpisowego!

to jacyś oszuści, zapłacisz im 200 zł, zrobia ci pare fotek a potem umieszczą w
      banku twarzy

i na tym twoja kariera w modelingu się skończy
    • krwawabestia Re: modeling 22.05.06, 12:32
      daj zdjecie na forum podaj wymiary to ci powiemy czy sie nadajesz
    • f_emmefatale Re: modeling 22.05.06, 12:59
      Znam się na tym trochę...być może jako jedyna z dziewczyn,które do tej pory się
      wypowiedziały.

Jedyne za co agencja może pobierać od Ciebie opłaty to za kurs chodzenia, za
      który płaci sie z góry i za zrobienie portfolio.

Podpisanie z nimi jakiejkolwiek umowy jest już tylko na Twój własny zarobek-nie
      mogą chcieć od Ciebie pieniędzy-jesteś tym na czym oni zarabiają (przepraszam za
      traktowanie przedmiotowo,ale niestety tak się traktuje modelki w agnecjach).

Przejdź się tam i przeczytaj umowę jeśli chcesz się skusić-zobaczysz co oferują.
      Może to umowa,w której zobowiązujesz się przejść kurs chodzenia i wykonać u nich
      portfolio,oraz to,że będą przetwarząć Twoje dane i twój wizerunek choćby na
      stronie internetowej.

Umowe podpisuje sie przed pokazem-zobowiązujesz się chodzić na próby i
      przymiarki ,itp. W tedy oni płaca Ci ca poświęcony czas. Umowe o dzieło
      podpisuje się przed lub po sesji zdjęciowej-zazwyczaj jest tak,że gdy wybiorą
      Twoje zdjęcia to podpisujesz z nimi umowę i zgodę na przetwarzanie wizerunku.

Nie znam opisanej przez Ciebie agencji,bo mieszkam w Szczecinie..nie jest ona
      poza tym zbyt popularna w Polsce,bo bym już o niej słyszała ;) Ale możesz
      próbować-wiele modelek pracuje z kilkoma agencjami na raz,ale zapewne mają za
      sobą juz ten kurs i własne portfolio.

Nic Ci nie szkodzi zapytać przez telefon na czym polega taka umowa i jakie masz
      z niej korzyści.

powodzenia!
      • aalissson Re: modeling 22.05.06, 13:02
        Noo proszę...Femmefatale jest ze Szczecina;)) Jaki miło,pozdrawia również Szczecinianka.. :)
        • wdeszczurosne do Szczecinianek 22.05.06, 13:13
          No prosze, i ja takze ze Szczecin :-)
          femmefatale, nie jestes moze fotografem/wizazystka? Cos takie mam wrazenie,
          jakbym Cie znala. Ok 30-ki, elegancka, imie na O. i bywasz w Cafe 22 oraz
          Rockers?

Aalissson, Ciebie nie znam na pewno ale pozdrawiam cieplo ;-)
          • f_emmefatale Re: do Szczecinianek 22.05.06, 13:19
            Nie :)

Ekstrawagancka, imię na I. :)
            Kliknij na mój nick-tam jest moja fotografia.

Zajmuje sie projektowaniem odzieży i stylizacją.
            W Cafe 22 nigdy nie byłam,wybieram sie i wybieram,ale jeszcze się nie udało ;)
            • wdeszczurosne Re: do Szczecinianek 22.05.06, 13:30
              Ehh ja pchla o malym rozumku, juz widze, widze :)))
              Niezmiernie mi milo spotkac tak ciekawa i dojrzala osobowosc; az trudno
              uwierzyc, ze masz zaledwie 20 lat!
              pozdrawiam najcieplej jak moge!!!
              • aalissson Re: do Szczecinianek 22.05.06, 13:45
                No to co,dziewczynki?
                Kiedy sie spotykamy?Hihi:))
                Buziaki:*
                • wdeszczurosne Re: do Szczecinianek 22.05.06, 13:49
                  aalissson napisała:

> No to co,dziewczynki?
                  > Kiedy sie spotykamy?Hihi:))
                  > Buziaki:*
                  >

:)))
                  do odwaznych swiat nalezy wiec jestem na Tak ;)))
                  aalissson, wysle Ci zaraz maila na gazetowe konto.
                  • aalissson Re: do Szczecinianek 22.05.06, 14:05
                    Odebrałam i odpisałam.
              • f_emmefatale Re: do Szczecinianek 22.05.06, 13:50
                Aaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!

Mam rumieńce :>

Dziękuję bardzo za ten komplement.
      • szamanka86 Re: modeling 22.05.06, 13:14
        no wlasnie ci ludzie z agencji mowili ze bede przechodzic jak cos to kurs
        chodzenia i umieszcza mnie na stronie internotowej. i mysle ze te moje wplacone
        pieniądze pojdą wlasnie na to. zaraz musze dzowonic do tej agencji dowiedziec
        sie czy przeszlam casting pozytywnie ... jesli tak to wypytam sie ich o
        wszystko.
      • f_emmefatale Re: modeling 22.05.06, 13:16
        Wiesz...sprawdziłam tą stronę...

Nie wygląda ona zby wiarygodnie-począwszy od szaty graficznej,a na fotografiach
        skończywszy. Profesjonalizmem sie nie wykazali,a skoro ja-odbiorca-już to
        zauważam to znaczy,że ich zleceniodawca tym bardziej to dostrzeże.

Poszukaj innej agencji-nie warto tracić 200 złotych na BARDZO kiepskie zdjęcia i
        umieszczenie swojego wizerunku na witrynie,którą i tak nikt sie zbytnio nie
        zainteresuje. poza tym w dziale 'osiągnięcie' nie ma zupełnie nic,a to wcale nie
        oznacza,że firma dopiero zaczyna,bo w galerii maja setki zdjęc dzieci..

Szanuj siebie-swój czas i pieniądze-lepiej poszukaj innych agencji,a jeśli nie
        będą toba zainteresowane to poprostu zrezygnuj. Modelka to podstawa ich pracy -
        pamiętaj o tym i nie daj sobie w kaszę dmuchać-to naprawdę ważne. Nie mówie tu o
        marudzeniu i narzekaniu tylko o przyzwoitości.

Tu masz Warszawskie agencje,które warto odwiedzić:
        www.division.pl/flash_content/flash_content.html
        www.orangemodels.com.pl/zostan_modelka.php
        • szamanka86 Re: modeling 22.05.06, 13:26
          wlasnie tez tak patrzalam na tą stronke. nic specjalnego. fotki tez mi sie nie
          spodbaly ... myslalam ze bedzie w ogole wiecej informacji na temat tej agecnji
          np. rok zalozenia przebieg ich dzialalnosci i osiagniecia. no a tu nic... :/
        • morgan11 Re: modeling 22.05.06, 13:57
          ja bardzo polecam agencje new age
          tu masz strone o fotomodelingu
          www.fotomodeling.pl/forum/archive/index.php/
          a tu masz strone agencji
          newagemodels.pl/
    • scayla Re: modeling 22.05.06, 13:44
      www.lookmodel.pl/model.php?i=osoba&id=4967&str=15

Czy to ta agencja? Toz te zdjęcia sa fatalne!! a jakie modeliki <lol2>
      • szamanka86 Re: modeling 22.05.06, 13:51
        tak to ta strona heh;) wlasnie przegladalam fotki ... zero profesjonalizmu:/ a
        o modelach juz tez nie wspomne. do tej agencji pewnie kazdy sie moze dostac
        byle tylko kase wplacil. mi sie bardzo marzy kariera fotomodelki ale nie wiem
        co mam juz robic. bylam wlasnie raz tylko na tym castingu i rozsylalam przez
        internet zgloszenia do agecji. ale nikt sie nie odzywa ze jest zainteresowany.
        chyba to przez moj wzrost 164cm hehe;) albo poprostu sie nie nadaje heh;)
        chociaz inni sądzą inaczej:P
      • f_emmefatale Re: modeling 22.05.06, 13:59
        Wygląda na to,że to ta agencja-też to widziałam-uważam,że nie warto wydawać 200
        złotych na tak nieprofesjonalną agencję.

Zero osiągnięć,
        beznadziejne fotografie,
        już nawet nie chodzi o atrakcyjność modelek,bo to nie agencja towarzyska..

Chodzi o to,że taka agencja sama z siebie pokazow nie organizuje-musi zglosic
        sie do niej zleceniodawca,ktory bedzie zainteresowany wspolpraca....to samo z
        sesjami zdjeciowymi-chyba obie watpimy w to,ze ktokolwiek sie zainteresuje majac
        do wyboru tak renomowane i profesjonalne agencje prawda?
      • alpepe Re: modeling 22.05.06, 14:05
        a dziewczyna na zdjęciu to wyleczyłaby zęby, to może szczęka by jej tak nie
        puchła. Straszne.
    • czekoladka_84 Re: modeling 22.05.06, 13:57
      O rany :))))) oni nawet w mojej pipidówie organizowali "casting" hehehe. Jak
      masz warunki, to idziesz do profesjonalnej agencji modelek. Jeżeli ludzie
      uznają, że się nadajesz to wtedy robią tobie portfolio. Nie płaci się nic za
      to. Dopiero jak dostaniesz zlecenia to agencja pobiera sobie prowizje.
      Wystarczy, że popatrzysz w czasopismach na strony z modą. Tam jest nazwa
      agencji. Więc jak już coś to tak najlepiej szukać. Tu jest przykład normalnej
      agencji modelek.
      www.metaluna.pl/rebelmodels/pl/modele/index.html
      • morgan11 Re: modeling 22.05.06, 14:05
        z tej twojej agencji ten pawel k. jest bardzooooo atrakcyjny; mam kolege
        podobnego do niego co tez sie bawil w modeling ale to nie polak :(
        • szamanka86 Re: modeling 22.05.06, 14:48
          heh wlasnie dzwonilam do tej agencji. powiedzieli ze zakwalifikowalam sie dalej
          i zapraszają mnie jutro na sesje ale u mnie w miescie nie w warszawie. zrobią
          mi ok. 30-40 zdjęc podpisze z nimi umowe i wplace oczywiscie te 200 zl. a te
          pieniadze są wlasnie za tą sesję. fotki dadzą mi na plytce i miesiąc po
          podpisaniu umowy bedą szukac dla mnie pracy. hmmm nie podoba mi sie cos ta
          agencja. za miesiąc sie zmyją z kasą i juz ich nie bedzie. a z calej tej calej
          przygody pozostaną mi tylko nieprofesjonalne fotki ktore rownie dobrze moglby
          mi zrobic np. brat czy kolezanka... moze lepiej by bylo gdybym pojechala na
          sesje do jednej pani fotograf ktora naprawde robi piekne zdjecia. a koszt za
          sesje to 250zl. i nie dosc ze daje mi ok.100-200 fotek na plytce to jeszcze
          robi obrobki na komputerze i wybiera 15 najlepszych!! po czym drukuje je w
          formacie 15x21. i juz moge stworzyc wlasne portfolio z ktorym bede mogla
          chodzic po agencjach. co o tym mysliscie????
          • f_emmefatale Re: modeling 22.05.06, 14:54
            Właśnie o to mi chodzi.

Po 1: koszt takiej sesji,którą oni Ci ferują nie wynosi wcale 200 złotych,
            poza tym,żeby miec profesjonalne portfolio nie musisz wcale iść do studia
            fotograficznego-poszukaj na necie jest wiele ofert uczciwych, młodych
            ludzi,którzy szukają kogos kto zapozuje do zdjęć-to podwójna korzyść-Ty masz
            portfolio i ta osoba ma portfolio.

Po 2: jesli chcesz być fotomodelką (bo faktycznie jesteś zbyt niska na wybieg)
            to logiczne myslenie sprowadza nas do punktu w ktorym przeliczamy pieniazki na
            kurs..po co Ci kurs chodzenia? Przeciez nie bedziesz chodzic po wybiegu tylko
            pozowac,a to juz zalezy od Twojego zmyslu aktorskiego ;)

Nie idź tam-firma bardziewna, ściągają z ludzi nie małą kasę-normalnie za
            portfolio w renomowanych agencjach płaci sie około 100 złotych albo robią Ci je
            gratis!

Przejdź się gdzie indziej-to co oni oferują to naprawde beznadzieja.
    • scayla Re: modeling 22.05.06, 16:35
      A co sądzicie o stronie
      www.modeling.pl
    • widokzmarsa Re: modeling 22.05.06, 16:53
      świetne zdjęcia mają, myślę że małpa pstrykająca telefonem zrobiłaby lepsze.
      Sekcja "osiągnięcia" jest rewelacyjna. Dziwię się ze mają wciąż te modelki, z
      taką urodą i klasą, hollywood już dawno powinno je zabrać.
      Ale 200zł to niedużo. Choć 1000 razy 200 to niemało. A jak się zrobi więcej
      pokazów??
      www.lookmodel.pl/model.php
      • szamanka86 Re: modeling 23.05.06, 10:56
        wiem wlasnie ze maja beznadziejne zdjecia. nie mają sie czym chwalic heehe;) a
        jesli chodzi o poznowanie za zdjecia to mysle ze to chyba najlepsze wyscie. ale
        jak tu na necie znalezc uczciwego fotografa?? moze ktos z Was zna osobiscie
        takiego?? pozdrooffka:)
        • f_emmefatale Re: modeling 23.05.06, 15:31
          www.moda.net.pl - bardzo fajny portal,którego administratorka wygrała razem ze
          mną konkurs i jest projektantką mody.

Poszukaj tam na forum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka