11.06.10, 17:16
Macie jakieś złote sposoby aby ulżyć psu w upały?.
Obserwuj wątek
    • tenshii Re: Upały 11.06.10, 18:03
      Ja kładę na mojego psa mokry ręcznik kiedy śpi, na plecy.
      Ponadto w takie upały ludzie często otwierają okna. Nic bardziej mylnego. W moje okna cały dzień świeci słońce - od wschodu do zachodu. Jeśli wiem, że będzie taki upał, już z samego rana zasłaniam okno roletą, zamykam je szczelnie na 4 spusty, puszczam w pokoju wiatrak i ciepłe powietrze nie dostaje się do pomieszczenia. Cudownie jest siedzieć w tym pokoju w taki gorący dzień ;)
      • gitmajonezxdd Re: Upały 11.06.10, 18:10
        Robię tak samo jak Tenshii :P. Czasami latem rozkładam mu basen na balkonie i tam może sobie siedzieć, oczywiście tylko wtedy kiedy mamy tam cień. Jestem nauczycielką, więc większość lata spędzamy gdzieś nad wodą (mam domek letniskowy nad jeziorem).
        • aczka5 Re: Upały 11.06.10, 19:22
          dzisiaj zraszałam trawnik wodą, spryskałam przy tym moją Bunię myśląc, że jej
          przyniosę ulgę. wyszło inaczej - obraziła się i poszła poleżeć pod choinkę.
          dziwna. :)
          w poniedziałek idę z nią do fryzjera - myślę, że krótszy włos też stanie się
          mniej uciążliwy w te upały.
          jedyny plus tych gorączek - od 3 nocy nie śpi ze mną w łóżku, nie chucha w nogi,
          nie grzeje jak piecyk, tylko śpi na kafelkach w łazience.;)
          • gitmajonezxdd Re: Upały 11.06.10, 20:13
            Mojego chyba też troszkę skrócę, bo po pierwsze, że fryzjerka tak zaleca, a po drugie, że jest taki wymęczony, że nawet mokre ręczniki nie pomagają. Pozdrawiam :D
          • annrez Re: Upały 11.06.10, 20:15
            ja mojemu psiakowi zrobilam taka chlodna kapiel , wyraznie sprawilo
            mu to radosc a ja wycieralam podlogi!
            • shih-an Re: Upały 11.06.10, 21:32
              Dobrze jest wykąpać psa w szamponie miętowym, który fajnie odświeża skórę.

No i oczywiście nic tak nie pomoże jak strzyżenie, niestety :(((.

Mokry ręcznik to chyba najstarszy znany sposób, niestety u długowłosych psów
              kompletnie niepraktyczny. Kiedy włos się zwilży i zostawi do wyschnięcia, będzie
              się bardzo kołtunił. Poza tym przy długim włosie zawsze zwilżając go powinno się
              używać odżywek, nie samej wody.

Takie praktyki są wykluczone u shih-tzu wystawowych, a te domowe - wedle uznania
              właściciela. Jeśli włos się zniszczy będzie trudniejszy w pielęgnacji.

Ciężkie jest lato dla naszych psiaków, niestety...
              • an3czka2 Re: Upały 12.06.10, 10:13
                Dzięki za podpowiedzi, wszystko już przetrenowałam , oprócz kąpieli z miętą.
                Zaciemnianie znam od lat, w końcu wychowałam 2 dzieci:). I tak to nie uchroniło
                lilki przed anginą!!! Parę dni temu zaczęła w nocy zwracać i myślałam że się
                podtruła, ale okazało się że to angina od upałów,szok. Dostaje biedactwo
                zastrzyki, już jest lepiej. Wymęczyło ją jednak okropnie:(. Pozdrawiam Anna
                • gitmajonezxdd Re: Upały 12.06.10, 11:04
                  Zdrówka dla Lilki.
                  Z Tofikiem jesteśmy umówieni do fryzjera :) Trochę się boję mam nadzieję, że będzie ładnie wyglądał.
                  • giciag Re: Upały 13.06.10, 13:11
                    Moj Dzeki tez zle znosi upaly,nawet po krotkim spacerku kladzie sie gdzies w
                    zacienionej trawce i ani rusz.
                    • mamazuzinki Re: Upały 13.06.10, 21:25
                      Cheri jest w tej chwili bardzo kudłata i te oststnie dni to była dla
                      niej męczarnia. Movczyła sie z dziećmi w baseniku na działce a potem
                      przez kilka minut było bieganie .. Tylko dla mnie to był dramat bo
                      teraz właśnie jest okres wymiany sierści i każde niekontrolowane
                      zmoczenie i wysychanie to kołtuny i filce .
                  • an3czka2 Re: Upały 16.06.10, 11:21
                    Dzięki za życzenia, chyba już jest okey, odstawiliśmy antybiotyk już. Mam
                    nadzieję że obcięcie wyszło ładnie:). Na pewno będzie mu wygodniej, widzę to po
                    swojej. Po południu dam fotki na ,,Fotki". Pozdrawiamy z lilka.
                    • gitmajonezxdd Re: Upały 16.06.10, 14:02
                      Jesteśmy umówieni dopiero za 2 tygodnie :(( Nasza pani Gosia (fryzjerka) ma strasznie zawalony grafik :D Ja też nie mam w tym tygodniu czasu, także dopiero za 2 tygodnie. Na pewno pojawią się fotki Tofika w nowej "fryzurce".
                      Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka