Dodaj do ulubionych

Zarażenie hiv

06.09.06, 23:12
Boje się :( jutro oddaje krew w krwiodawstwie i moga wykryc czy mam hiv. Jak
myslicie czy jest duze ryzyko abym była zarażona tym wirusem jeżeli mam
stałego partnera seksualnego (tylko z nim się kochałam) ale on przede mną
robił to jeden raz. Czy jest duże ryzyko abym była chora? Przepraszam za taki
temat ale ja już płacze z zmartwienia.
Obserwuj wątek
    • anta3 Re: Zarażenie hiv 06.09.06, 23:37
      Dlatego trzeba wymagac od partnera, aby najpierw takie badania wykonal
      (pamietam wywiad z Ania Mucha, ktora wlasnie tak robi). Jesli facet byl tylko z
      jedna, przed Toba, to mysle, ze nie ma obaw (chociaz bywaly i takie przypadki).
      Generalnie - glowa w gore :) Niedlugo beda wyniki i nie ma co sie teraz
      zamartwiac.
    • blueska3 Re: Zarażenie hiv 06.09.06, 23:53
      ZObaczysz wyniki to od razu się uspokoisz.. główka do góry.. nie zakładaj od
      razu negatywnego scenariusza.. bedzie dobrze..lekcja życia juz pozostaje..
    • maialina1 Re: Zarażenie hiv 06.09.06, 23:54
      Ryzyko jest zawsze, jesli sie uprawia seks, w szczegolnosci jesli bez prezerwatywy.
      Natomiast w twoim przypadku uwazam ze jest smiesznie male, wiec nie powinnas sie
      przejmowac, bo i tak za pare dni uznasz ze niepotrzebnie sobie szarpalas nerwy.
      • maialina1 Re: Zarażenie hiv 06.09.06, 23:57
        Pociesze cie ze ja kiedys bylam szalenie zakochana w facecie, tak ze
        zdecydowalismy sie na seks bez prezerwatywy, bo uwazalam ze to ten jedyny, po
        czym odkrylam jego "cudowny swiatek" - zyl dwoma zyciami, prowadzil interesy w
        Rumunii i tam tez mial co wyjazd inna dziewczyne.
        Ciezko jest slowami opisac jak wielkie mialam wtedy obrzydzenie do siebie, do
        seksu, a do niego to juz w ogole nie ma nawet co gadac.
        Najgorsze bylo potem zrobienie testu na obecnosc hiv.
        Nie tyle zroebienie nawet, co odebranie wynikow, otworzenie ich i odczytanie.
        Przyznam ci szczerze, ze nigdy w zyciu, przed zdnym egzaminem ani niczym, nie
        mialam takich nerwow jak wtedy. MDLALAM jak otwieralam te wyniki!
        Na szczescie wszystko skoczylo sie dobrze, test negatywny.
        • kly [...] 07.09.06, 00:34
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • methinks Re: Zarażenie hiv 07.09.06, 00:30
      Dokladnie 13%.
      • moniczka_251 Re: Zarażenie hiv 07.09.06, 01:03
        A mam jeszcze jedno pytanie, czy w badaniach do wojska jest badanie na wirus hiv??
        • f_emmefatale Re: Zarażenie hiv 07.09.06, 01:07
          Nie.

Nawet moja mama bedąc pielegniarka nie ma obowiązku badania krwii na obecność
          wirusów-moim zdaniem to głupota i powinno byc prawo regulujące to,ale cóż-jak
          narazie tego nie ma.
          • feminasapiens Re: Zarażenie hiv 07.09.06, 08:33
            Nie jestem pewna, ale zdaje się że pracownicy służby zdrowia przechodzą
            okresowe obowiązkowe badania w kierunku różnych chorób, co najmniej na WZW.

Dlaczego nie wolno wprowadzić obowiązkowych badań w kierunku HIV?
            Tego nie kumam.

Nawet jak pacjent jest chory (na coś) i lekarz uznaje za stosowne przebadać go
            na różne sposoby (morfologia, test ciążowy, prześwietlenia, WR, toksoplazmoza i
            wiele-wiele innych), nie musi na to uzyskiwać jego zgody. A na HIV musi.

Nie kumam tego, dlaczego akurat AIDS jest uprzywilejowane pod tym względem
            • serdeczny.przyjaciel Re: Zarażenie hiv 07.09.06, 09:02
              Jesteś pewna, że w żadnym laboratorium nie można samemu zlecić badania na
              obecność HIV?
            • f_emmefatale Re: Zarażenie hiv 07.09.06, 12:56
              Właśnie oto chodzi,że pielęgniarka i lekarze nie maja obowiązku przechodzenia
              przez takie badania co jakiś czas.

Moim zdaniem to głupota-z resztą zdaniem mojej mamy też,no,ale i tak i tak nigdy
              w życiu nie badała się na obecność wirusa HIV czy też żółtaczki i innych chorób
              tego typu.
    • netka6666 Re: Zarażenie hiv 07.09.06, 08:44
      Wyników na HIV nie dają w stacji odrazu, masz od ręki tylko podstawowe badania.
      Jeśli chorujesz to zawiadomią Cię listem poleconym do domu.
      Też jestem dawcą :) Nie martw się, z tego co mówisz na 98% nie jesteś chora :)
    • kckk Re: Zarażenie hiv 07.09.06, 09:12
      Dziecko Drogie! Jak mam rozumieć Twoje 'oddaję krew'. Jeżeli decydujesz się
      oddać krew to chyba dla kogoś, w jakimś szlachetnym celu! Pisząc enigmatycznie
      o obawach związanych z zakażeniem lepiej dla biorcy abyś powstrzymała się jakiś
      czas z decyzją.
      Wirus HIV w początkowej fazie jest niemożliwy do wykrycia.
    • annubis74 Re: Zarażenie hiv 07.09.06, 09:19
      a skąd pomysł że mogłaś sie zarazić?
      poza tym źródeł zakażenia jest trochę więcej niż seks
      patrz afera ze stacją dializ- tam akurat zarażono wirusem żółtaczki typu C, ale
      to mógł być hiv.
      poza tym jeśli są najmniejsze szanse, że partner jest zarażony trzeba było
      używać prezerwatyw przynajmniej do czasu zrobienia testó
    • grogreg Re: Zarażenie hiv 07.09.06, 09:23
      A ja codzienie dojezdzam 40 km wlasnym samochodem do roboty.
      O dziwo jeszcze zyje.
    • v0lrath Re: Zarażenie hiv 08.09.06, 01:19
      Nie martw się, możesz być prawie pewna że nie masz.

A tak realnie to masz szanse jak około 1 do 250-500 tysięcy patrząc na statystyki.
      • v0lrath Re: Zarażenie hiv 08.09.06, 01:19
        Szanse że jesteś zarażona oczywiście.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka