kontroler_kosztow 16.08.07, 16:04 Mam super wspomnienia z tej podstawowki. Nie wiecie czy jeszcze uczy tam Wf Andrzej Pałasz ? Pewnie nie. Jak wspominacie ta szkole i kiedy ja konczyliscie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
guuferek Re: SP 275 - byl juz taki watek ? 16.08.07, 16:42 cześć sąsiad. ja się tam bawiłem w latach: IX.1985 - VI.1993 Odpowiedz Link
guuferek Re: SP 275 - byl juz taki watek ? 16.08.07, 16:52 czyli zacząłem u schyłku komuny a skończyłem w III RP . Z nauczycieli z nazwisk pamiętam: Gago, Domeradzkiego, Pałasza, Mazurka i Marchewkę ) i jeszcze taką fajną od biologii, która bodajże w 5 klasie zaczęła nas lekko uświadamiać ... ale jej nazwisko wyleciało mi z głowy zupełnie. Szkoła miała śmieszny rejon: część ludzi z Wysockiego, część z Kondratowicza (wieżowce) reszta z okolic Hieronima i Toruńskiej oraz z pekinu. Odpowiedz Link
christine.p Re: SP 275 - byl juz taki watek ? 16.08.07, 21:06 Moja córka w czerwcu skończyła naukę w 275. Tych nazwisk nie słyszałam nawet, jak rozpoczynała tę szkołę. Chyba od dawna nie ma tych nauczycieli. Odpowiedz Link
smootek Re: SP 275 - byl juz taki watek ? 19.08.07, 09:10 Zacząłem się tam uczyć w 1977 - a skończyłem w 1984. Pałasz to historia tej szkoły - nadal mieszka na Bródnie i możecie go spotkać - ciągle w dobrej formie. Inną ciekawą postacią był dyr. Wysocki i jego zstępczyni Kacprzyk (już nie żyje). Nie pamiętam niestety nazwiska nauczyucielki biologii - ale rzeczywiście była niesamowita, jak na owe czasy pracownia bilogiczna działała świetnie, na lekcjach normą zajęcia z mikroskopami i samodzielnym przygotowaniem preparatów, kółko biologiczne, itd. - dzięki temu doszedłem do finału olimpiady biologicznej Z pozdrowieniami dla wszystkich absolwentów 275 Odpowiedz Link
anna_pawul Re: SP 275 - byl juz taki watek ? 21.08.07, 06:14 Ewa Strzelecka??? (chyba jest teraz dyr) i chyba była taka druga wysoka z długimi, ciemnymi włosami Miłko(?) Odpowiedz Link
kontroler_kosztow Re: SP 275 - byl juz taki watek ? 21.08.07, 09:30 no wlasnie Miłko(od biologii), Marchewka, Kasprzyk, Mazurek (no to dopiero numer), Kirkiewicz, Heller, Jurek od ZPT (taki przedmiot byl lata swietlne temu)... Odpowiedz Link
kontroler_kosztow Re: SP 275 - byl juz taki watek ? 21.08.07, 09:32 a ja jestem SASIADKA ) zadnych nowych, fajowych watkow na PL - nic nowego o smietnikach (( Odpowiedz Link
jacwes13 Re: SP 275 - byl juz taki watek ? 18.09.07, 15:32 Witam !!!! Ja też chodziłem do tej szkoły w latach 1981-1989 do klasy C. Czytam wasze odpowiedzi i przypominają mi się stare dobre czasy . Oczywiście znam tych starszych nauczycieli. Za moich czasów dyrektorem był Wysocki i uczył przedmiotu WOS ( kto pamięta ????he,he!!).Wychowawczynią klasy była Mroziewicz i uczyła rosyjskiego w sławnej sali 66. Czy ktoś pamięta klasę VIII C ? Odpowiedz Link
anka75 Re: SP 275 - byl juz taki watek ? 18.09.07, 21:28 na pewno byłeś w C ???Moje przyjaciólki- Agnieszka Ciechanowska i Asia Szabelska były w A i ich wychowawczynią była pani Mroziewicz Chyba, ze coś mi sie pokręciło)) Odpowiedz Link
jacwes13 Re: SP 275 - byl juz taki watek ? 19.09.07, 10:38 PRZEPRASZAM . OCZYWIśCIE TO JA NAMIESZAłEM .A dokładnie z rocznikiem bo chodziłem do 275 od 1978 do 1986 . Chciałem sie odmłodzić o trzy lata. ALE RESZTA SIę ZGADZA!!!!. Odpowiedz Link
iwonaw10 Re: SP 275 - byl juz taki watek ? 21.08.07, 11:30 A ja pamiętam takie nazwiska: Pałasz(w-f), Mazurek(w-f), Marchewka (dyr.), Heller(geografia), Skoczylas (matma), Domeradzki (technika) + w liceum informatyka, Walewska (polski) .......i pewnie jeszce wiele innych nazwisk Odpowiedz Link
christine.p Re: SP 275 - byl juz taki watek ? 21.08.07, 13:06 Skoczylas, Heller, Strzelecka... jeszcze tam uczą Odpowiedz Link
ich_bin_laden Re: SP 275 - 1990-1998 25.08.07, 02:18 a ja ostatnio widziałam skoczylas. troszkę przytyła widziałam też dramińską z mężem chwilę nawet gadaliśmy. mazurka też widziałam - ale jakoś na mieście. jest tu ktoś z rocznika który prowadziła E.Dramińska przez 8 lat??? Odpowiedz Link
anka75 Re: SP 275 - 1990-1998 25.08.07, 09:55 Skończyłam 275 w 90. Pamiętam p. Ząbkowską- polski i historia, Walewską- polski, Zawadzką ( to była osobowość!) i Gago- historia, Komosę- polski, Heller- geografia, Miłko- biologia, Sobieraj i Paradowska- matematyka, Antosiewicz- fizyka, obie dyrektorki- Marchewkę i Kacprzyk. Pani Kacprzyk jeszcze nie tak dawno spacerowała po parku z wnuczką, przykro mi się dowiedzieć, że już nie żyje...Nie żyje też pani Mroziewicz od rosyjskiego- co by o niej nie mówic do dziś pamiętam, jak pisać bukwy i ten wierszyk o misiu Od angielskiego była pani Rumianek. Pani Walewska i pani Ząbkowska mieszkają na Bródnie, czasem je spotykam, niewiele się zmieniły. Pani Miłko podobno wyjechała z Polski- wie ktoś coś? Była jeszcze taka pani od wf- nie pamiętam nazwiska- tęga i nie za wiele się ruszająca, ale ciepła i miło z nami rozmawiająca, pamiętacie? Nie pamiętam tez nazwiska naszej chemiczki, kto mi przypomni? Odpowiedz Link
aha79 Kto Wam naopowiadał, że Pani Kacprzyk nie żyje??? 05.08.08, 01:10 Widziałam ją jakieś 2 miesiące temu, kłaniałam się jej (znamy się, więc nie ma mowy o pomyłce), a wątek widzę założony rok temu... Odpowiedz Link
regata7 Re: SP 275 - 1973-1981 27.08.07, 14:33 skończyłam tę szkołę, a kilka lat wcześniej moja siostra. Za "moich" czasów dyrektorem był pan Wysocki, zastępcą pani Kacprzyk, potem doszła pani Marchewka. Ja tę szkołę wspominam, powiedzmy... średnio szczególnie do początku siódmej klasy, kiedy to "dobrowolnie" zmieniłam klasę - szkoda, że tak późno, bo potem było już super. A nauczyciele: wf - pan Pałasz, pani Rabiega polski - p. Świętanowska, p.Komosa matematyka - p.Sobieraj, p.Paradowska, p.Drążek historia - p.Zawadzka, p.Kirkiewicz geografia - p. Ziembińska chemia - p. Węgrzyn fizyka - nawet nie pamiętam, jakieś przypadkowe osoby (jedna pani chuda, wysoka wyzywała nas od debili, druga, malutka, coś tam sobie mówiła w kąciku, ale nie było słychać co...) rosyjski - p. Mroziewicz muzyka i PO - p. Knap technika - p. Obarska, p. Szajewska wychowawcy: 1-2 kl Bober, 3 - p.Pałasz, 4 - nie pamiętam nazwiska, 5,6 i kawałek 7 - Mroziewicz, 7 i 8 - p. Kirkiewicz (moje najlepsze wspomnienie z tej szkoły to ta właśnie wychowawczyni - wspaniały, dobry człowiek). A dzięki Pałaszowi chyba każdy znalazł coś dla siebie w sporcie - jak było się słabym w jakiejś dziedzinie, umiał znaleźć mocne strony, zachęcić do innej dyscypliny. Odpowiedz Link
jacwes13 Re: SP 275 - byl juz taki watek ? 19.09.07, 10:56 Rok szkolny 1985-1986 klasa VIIIC ( z tego co pamiętam ): J.Polski - ??? Matematyka - p.Poręba Chemia - p.Węgrzyn Biologia - p.Miłko ZPT - p.Jurek Muzyka - p.Knap Fizyka - p.Kasprzyk WF - p.Pałasz Geografia - p.Heller i p.Ziębińska Historia - p.Zawadzka J.Angielski - p.Rumianek J.Rosyjski - p.Mroziewicz Kto ich pamięta i oczywiście Klasę VIIIC z roku szkolnego 1985-1986 ?????? Odpowiedz Link
kontroler_kosztow Re: SP 275 - byl juz taki watek ? 20.09.07, 10:10 ja pamietam, ale bylam w VIIIa )) Odpowiedz Link
smootek Re: SP 275 - byl juz taki watek ? 29.09.07, 07:16 Ja kończyłem rok wcześniej. Prawie wszyscy wymienieni mnie uczyli, a Węgrzyn miała wychowawstwo. Szczególnie miło wspominam p. Miłko - no i oczywiście Pałłasza Odpowiedz Link
anna_pawul Re: SP 275 - byl juz taki watek ? 19.09.07, 11:32 Szkoła się zmieniła. Są chyba cztery klasy "O", (dlatego klasa I ma salę na I piętrze), no i oczywiście nie ma klas 7 i 8. Mundurki - w postaci dżinsowych kamizelek z logo szkoły. No i liczne regulamin, które między innymi odwołują się do tradycji szkoły. Ja mam wrażenie, że to "inna" szkoła, niż ta z przed wielu lat. Droszy forumowiczne to jak to jest z tą tradycją w naszej szkółce. Poza nieśmiertelnymi nauczycielami, sztandarami, pucharami - co byście zaliczyli do "tradycji szkoły 275"? Odpowiedz Link
malva1 Re: SP 275 - byl juz taki watek ? 21.09.07, 22:19 Witam, j.polski - Pani Urszula Sutowicz Odpowiedz Link
waweczka33 Re: SP 275 - byl juz taki watek ? 10.10.07, 18:05 poszukuję ludzi którzy w 1989 roku skończyli VIII C w szkole podstawowej 275 zapraszam !! nasza-klasa.pl/school/44380/11 Odpowiedz Link